Mist Samsung zijn eigen ecosysteem?

33 reacties

Enkele weken voordat Samsung haar kwartaalcijfers bekend maakt, komt het naar buiten met een waarschuwing. De winst in het vierde kwartaal zou wel eens 60% lager uit kunnen vallen. Wat is er aan de hand? Hoe kan de concurrent van Apple het tij keren?

In China krijgt het Zuid-Koreaanse bedrijf geen voet aan grond zoals in de rest van de wereld. Chinese fabrikanten als Xiaomi en Huawei knagen aan de poten van Samsung. Zij produceren goedkopere high-end toestellen waardoor Samsung zich gedwongen voelt om de prijzen te verlagen. Lees: tegenvallende verkopen en minder winst. Aan de andere kant blijft Samsung het marketingbudget spekken met miljarden dollars om zichzelf in de schijnwerpers te houden. Maar er loert een groter probleem.

Basis van succes
Horace Dediu somt op zijn website Asymco een aantal redenen op waarom Samsung het op de lange termijn misschien nog wel veel moeilijker krijgt:

The explicit cause for the drop is a decline in prices and “increased competition”. However a few more questions need to be answered regarding long-term success in the markets Samsung competes in.

Namely:

 • The absence of a software platform fully within its control
 • The absence of control over an ecosystem of content and apps
 • The absence of services
 • The lack of integration of software, services and hardware
 • The absence of differentiation vis-a-vis other vendors
 • The indefensibility of its low end offerings from low end disruptors
 • The pattern of commoditization in all its markets

Het lijkt er dus op dat Samsung tussen wal en schip dreigt te vallen. Samsung is groot geworden dankzij andermans OS en mist eigen diensten om haar producten meer waarde te geven. Dit terwijl Apple zijn ecosysteem met diensten als hét ideale fundament voor goede verkopen ziet. Samsung heeft een eigen operating system in de maak, Tizen genaamd, maar het is de vraag of dat niet ‘too little, too late’ is.

Tien jaar geleden was Nokia de machtige alleenheerser in de telefoonmarkt en vijf jaar geleden was Blackberry dat. Vandaag de dag bestaan beide bedrijven praktisch niet meer. Gaat het ontbreken van een eigen gecontroleerd ecosysteem Samsung de komende jaren opbreken?

Kwartaalcijfers Apple
Apple doet haar kwartaalcijfers over het vierde fiscale kwartaal uit de doeken op 20 oktober. Tijdens een webcast zal Chief Financial Officer Luca Maestri aan de zijde van Tim Cook verantwoording aan de aandeelhouders afleggen. Apple verwacht een omzet van 37 tot 40 miljard dollar.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Who cares!? Op hardware gebied is Samsung nauwelijks nog innovatief laat staan inventief: aangezien Apple (of andere concurrenten) nog niets nieuws hebben kunnen brengen, hebben ze het dus niet kunnen kopiëren. En dat gaat de consumenten ook opvallen. Ook qua software was het altijd al een bende bij Samsung, de filosofie was tot nu toe ‘prop vol die hap, baat het niet dan schaad het niet’.

  Om eerlijk te zijn ben ik wel blij dat het ‘rommelt’ bij Samsung, dan gaan ze misschien zelf ook eens hun best doen en bovendien krijgen de andere concurrenten ook wat meer vlak aan de grond. Zo worden er misschien wat ‘echt nieuwe’ veranderingen in de smartphone markt teweeg gebracht. Want hoewel ik super tevreden ben met mijn iPhone 6 en het geweldige ecosysteem (iPad en Mac) eromheen, ‘echt’ revolutionair is deze nu ook weer niet, zeker als je de vergelijking maakt met een 5S.

  Een aantal dingen die nieuwe concurrentie mogelijk kunnen gaan brengen:
  – nieuwe accu-technologie met sterk verbeterde gebruiksduur
  – nieuwe camera-technologie, zoals bijvoorbeeld optische zoom zonder de nadelen van een uitpuilende lens (HTC heeft hier al iets over losgelaten)
  – echt draadloos opladen, zodat je bijvoorbeeld alleen je MacBook of een lader in dezelfde ruimte hoeft te hebben om je iPhone op te laten
  – etc. (ik weet het verder ook niet)

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Wat vreemd, op http://www.onemorething.nl/over staat dat dit een Apple nieuwswebsite is. Dat zie ik in dit artikel niet helemaal terug:roll:

 • Profielfoto
  Vilscon

  Wat vreemd, op http://www.onemorething.nl/over staat dat dit een Apple nieuwswebsite is. Dat zie ik in dit artikel niet helemaal terug:roll:

  Bashen van Samsung is een sub-doel van OMT. De concurrentie naar beneden halen is automatisch de favoriet spekken, aldus Apple. In principe doet OMT het gewoon goed.

  Oke, sarcastische modus af. Maar in principe wordt hier wél gezegd dat het eco-systeem van Apple inferieur is en juist een belangrijke rol speelt in de kwaliteit van Apple en haar producten. Ten slotte is het dát eco-systeem dat mij terug heeft gehaald van Android naar iOS (naast een groter scherm.. )

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Exact de reden dat ik al 25 jaar uitsluitend Apple producten gebruik. Niet zozeer omdat de individuele producten altijd beter zijn maar omdat het stokpaardje van Apple is dat hardware en software gecombineerd moet worden om tot betere resultaten te komen. Vroeger stribbelde Windows (Microsoft) en de hardware jongens IBM, HP etc. tegen onder het mom van vrij te willen zijn in je keuzes voor hard en software. Dat is behoorlijk achterhaald want we willen niet zozeer vrij zijn maar veilig en stabiel. In een wat korter verleden hebben we fabrikanten als Samsung (HTC, etc, etc) en software als Android nog marktaandeel omdat ze goedkoper zijn en nog een vleugje van vrijheid bieden of een aantal losstaande opties hebben. Maar Apple bleef alles aan elkaar hangen en voortborduren op systemen ipv. losse apparaten met goede specs en features. Er is niet veel veranderd in die strijd, maar wel een enorm toenemend besef dat een leuke smartphone of computer of feature uiteindelijk niet zo interessant is. Wel interessant is dat je onbezorgd je data, foto’s, bestanden, wat je leest, wat je doet, etc. kunt beheren. Mensen willen uiteindelijk niet hun muziek daar, hun video daar, hun andere bestanden elders… Ze willen niet dat hun laptop computer iets anders weet en doet dan hun iPhone of willekeurig welk ander apparaat; zie ook een OMT nieuwsberichtje terug dat speculeert over iOS en OSX integratie in 1 apparaat. Het is absoluut niet verbazingwekkend dat iOS en OSX éen worden. Het zou eerder vreemd zijn als dit niet gebeurt. Als grote bedrijven als Samsung, Microsoft, Google niet aanpikken in deze stroom (en ze zijn behoorlijk laat) dan gaan ze het niet redden. Je hoort vaak mensen klagen over te weinig innovatie in iPhones of iPads… tja , kan zijn, maar de innovatie om het systeem rond te krijgen zien aardig wat mensen blijkbaar over het hoofd.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Who cares!? Op hardware gebied is Samsung nauwelijks nog innovatief laat staan inventief: aangezien Apple (of andere concurrenten) nog niets nieuws hebben kunnen brengen, hebben ze het dus niet kunnen kopiëren. En dat gaat de consumenten ook opvallen. Ook qua software was het altijd al een bende bij Samsung, de filosofie was tot nu toe ‘prop vol die hap, baat het niet dan schaad het niet’.

  Je kunt gerust een hekel hebben aan telefoons van Samsung maar zeggen dat Samsung nooit met iets nieuws komt is gewoon napraten van Apple-fanboys. Beetje jammer. Of is het om al het geklaag over gebrek aan vernieuwing bij Apple te maskeren?

  Ik zal zelf geen Samsung kopen (al heb ik wel een Nexus 5 en Nexus 7 naast mijn 6 Plus en iPad Air, omdat ik voor beide platformen ontwikkel), maar ik hoop wel dat Samsung gewoon een sterke tegenstrever blijft. Concurrentie is een prima drijfveer voor innovatie en Apple en Samsung kunnen elkaar lekker scherp houden.

 • Profielfoto
  computer space

  Grote probleem van Samsung is Android. Dat is een grote bende. Als Samsung nu eens met een Note en Galaxy op basis van Windowsphone komt en dan ook resoluut de Androod versie dumpt….. Kunnen het wellicht zelfs gratis van MS krijgen, met Samsung erbij wordt de appstore van MS immers eindelijk gevuld.

 • Profielfoto
  sunapple

  Samsung mist een hart en ziel. Liefde en passie.:lol:

 • Profielfoto
  thebest07111

  NielsDam 9 uur geleden
  Who cares!? Op hardware gebied is Samsung nauwelijks nog innovatief laat staan inventief: aangezien Apple (of andere concurrenten) nog niets nieuws hebben kunnen brengen, hebben ze het dus niet kunnen kopiëren. En dat gaat de consumenten ook opvallen. Ook qua software was het altijd al een bende bij Samsung, de filosofie was tot nu toe ‘prop vol die hap, baat het niet dan schaad het niet’.

  Niet innovatief zeg je? Samsung is wel 1 van de eerste merken die een geboxen scherm in een telefoon heeft toegevoegd.

 • Profielfoto
  DitisQuinten.

  Wat vreemd, op http://www.onemorething.nl/over staat dat dit een Apple nieuwswebsite is. Dat zie ik in dit artikel niet helemaal terug:roll:

  Even tussendoor wat ‘slecht’ nieuws over Samsung is niks mis mee! Ze doen het andersom ook!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @thebest07111: Yes, een gebogen scherm. Zijn er ook mensen die daar het voordeel t.o.v. een plat scherm kunnen uitleggen?

  Grote probleem van Samsung is Android. Dat is een grote bende.

  Android zelf is best redelijk, Samsung (en HTC nog erger) maken er een bende van door er zelf een bloatwarelaag overheen te zetten die niet verwijderbaar is.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Samsung is een belangrijke concurrent van Apple, natuurlijk berichten we daar dan over. Als HTC morgen een smartwatch uitbrengt, is het waarschijnlijk dat je daar ook wat over leest. Net zoals artikelen over dat Amazon de concurrentie met Apple TV aanging etc.

 • Profielfoto
  pruus

  Het is niet goed als er zwakke broeders overblijven. Op dit moment wordt elke producent getriggerd om na te denken over het product dat ze gaan lanceren. Sterker dan ooit. De markt groeit niet sterk meer. Kwaliteit is over het algemeen redelijk. Dus de noodzaak om te vervangen is ook minder. Dat betekent beter je best doen, boven het maaiveld uitblijven en scoren. Ik gun Apple een paar goede sparingpartners. Daar wordt mijn Phone beter door.

 • Profielfoto
  thebest07111

  SunKeeper 26 minuten geleden
  @thebest07111: Yes, een gebogen scherm. Zijn er ook mensen die daar het voordeel t.o.v. een plat scherm kunnen uitleggen?

  Je kan je sms whatsapp enz snel lezen. Zonder dat je heel je scherm aan hoeft te doen. scheelt weer accu.

 • Profielfoto
  polansky

  Tien jaar geleden was Nokia de machtige alleenheerser in de telefoonmarkt en vijf jaar geleden was Blackberry dat. Vandaag de dag bestaan beide bedrijven praktisch niet meer. Gaat het ontbreken van een eigen gecontroleerd ecosysteem Samsung de komende jaren opbreken?

  Lucas, enig idee hoe groot SamSung is?
  Samsung valt echt niet zomaar om en heeft een ook maar ‘ietsjes’ breder productassortiment dan alleen telefoons, zoals dat voornamelijk het geval was bij Nokia en Blackberry.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hoezo heeft Samsung geen Ecosysteem? Ik ben het met Polansky helemaal eens dat Samsung een ‘iets’ breder assortiment heeft dan telefoons. Veel breder kan je wel zeggen. En wat Ecosysteem betreft: wat dacht je van de Samsung Eco Bubble wasmachine? die is er in alle soorten en maten.

  Samsung’s Ecosysteem: de Samsung Eco Bubble.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nog even een plaatje erbij: de Samsung Eco Bubble:

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Samsung is marktleider geweest in de Android markt maar staat het laatste jaar erg onder druk en met de huidige tendens zijn ze die positie binnen kort afzienbare tijd helemaal kwijt. De winsten en marktaandelen gieren achteruit. Ze blijven met forse voorraden zitten wat weer geld gaat kosten om die toch af te zetten.
  De vraag hoe ze in de toekomst onderscheidend willen zijn. Dat kan mijn inziens alleen met een eigen OS want de huidige toestellen van HTC, Huawei en andere Chinese merken zijn minimaal gelijkwaardig of zelfs beter.
  We zullen zien maar dat Samsung een fors probleem heeft is wel duidelijk

 • Profielfoto
  Noest

  Tien jaar geleden was Nokia de machtige alleenheerser in de telefoonmarkt en vijf jaar geleden was Blackberry dat. Vandaag de dag bestaan beide bedrijven praktisch niet meer. Gaat het ontbreken van een eigen gecontroleerd ecosysteem Samsung de komende jaren opbreken?

  Lucas, enig idee hoe groot SamSung is?
  Samsung valt echt niet zomaar om en heeft een ook maar ‘ietsjes’ breder productassortiment dan alleen telefoons, zoals dat voornamelijk het geval was bij Nokia en Blackberry.

  Okay, okay, vervang Samsung door ‘de smartphone-divisie van Samsung”. Is het dan beter. Kan me niet voorstellen dat Lucas anders heeft bedoelt. Natuurlijk vallen de andere poten niet om wanneer er eentje omgaat. Maar ondertussen zal het wel ook effect hebben op die andere devisies, etc…..

 • Profielfoto
  defores

  Samsung is zo’n typisch bedrijf zonder smaak.
  Zelfs proberen ze zich ook voor te doen als professionals op de digitale camera markt, echter is er bijna geen kip die een digitale camera van Samsung wil.

 • Profielfoto
  defores

  @thebest07111

  In 2007 had Philips zelfs al flexibele e-paper ontwikkeld.
  Dus helaas ook die trofee gaat niet naar Samsung.

 • Profielfoto
  thebest07111

  defores 1 uur geleden
  @thebest07111

  In 2007 had Philips zelfs al flexibele e-paper ontwikkeld.
  Dus helaas ook die trofee gaat niet naar Samsung.

  ontwikkeld oke. Ik heb het alleen nog nooit in een product van philips gezien. Het was dus duidelijk nog niet klaar voor productie.
  Wat bij samsung wel het geval was

 • Profielfoto
  wensink

  @thebest07111
  Kun je me ook een echte innovatie geven die iets heeft betekend en ook echt een succes is geworden? Ondertussen zit die enorme innovatie van het gebogen scherm (WOW:shock: ) namelijk nog niet in de flagship telefoons van ze, zoals de Galaxy Note 3 & Note 4 en de Galaxy S4 & S5… Zo trots zijn ze er duidelijk op..

 • Profielfoto
  defores

  Zo probeert Samsung wel vaker dingen tot de man te brengen.
  Net zoals dat ze bij Samsung fotograferen terwijl ze op een fiets zitten, dus ga maar na hoe serieus ik Samsung neem.

  Vooral de dingen die ze verricht hebben om Apple in het kwade daglicht te stellen terwijl ze dondersgoed wisten wat ze deden is voor mij een aanleiding het hele merk links te laten liggen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Je kunt met namaken en heel veel reclame een heel eind komen, maar uiteindelijk houdt het een keer op.

 • Profielfoto
  thebest07111

  2wensink

  Kun je me ook een echte innovatie geven die iets heeft betekend en ook echt een succes is geworden? Ondertussen zit die enorme innovatie van het gebogen scherm (WOW:shock: ) namelijk nog niet in de flagship telefoons van ze, zoals de Galaxy Note 3 & Note 4 en de Galaxy S4 & S5… Zo trots zijn ze er duidelijk op..

  Ik weet niet waar jij inleest voordat je een reactie plaatst. Maar waar je het ook doet duidelijk niet goed.

  Er is namelijk pas een telefoon aangekonigd met gebogen scherm. even goede specs als note 4.

  wensink

  wensink

  Kun je me ook een echte innovatie geven die iets heeft betekend en ook echt een succes is geworden? Ondertussen zit die enorme innovatie van het gebogen scherm (WOW:shock: ) namelijk nog niet in de flagship telefoons van ze, zoals de Galaxy Note 3 & Note 4 en de Galaxy S4 & S5… Zo trots zijn ze er duidelijk op..

 • Profielfoto
  defores

  @thebest
  Filmpje e-paper: https://www.youtube.com/watch?v=5diRA3SS65A
  Er zijn wel mee bedrijven die al heel lang met het concept bezig zijn.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Grappig om te zien dat het altijd de non-techneuten zijn die evalueren over de kwaliteit van een producten waarvan ze geen idee hebben hoe het werkt. Kijkend naar de reactie van NielsVanDam vraag ik me af of we te maken hebben met een interwebz troll of gewoon een onwetend persoon.

  Maar goed hoe hoger je Apple op een voetstuk plaatst des te groter de teleurstelling wanneer je je echt verdiept in zowel software design als werkelijke hardware prestaties.

 • Profielfoto
  bassbug

  Wat ik niet begrijp is dat iedereen(?) blijft roepen over technische innovaties. Technische innovaties hebben steeds minder waarde. Kromme scherm, grotere knoppen, ingebouwde zonnebril, etc.

  Smartphone als product (apps en een beetje bellen) is min of meer uitontwikkeld. Net zo goed als wasmachines, koelkasten etc. Ze worden zuiniger etc. maar dat is optimalisatie, geen innovatie. Op een koelkast zal je niet opeens naar je werk kunnen rijden zeg maar.

  Toekomstige innovaties op de smartphone zal gebaseerd zijn op het feit dat het zo persoonlijk is geworden dat je beter eerder je portemonnee kan verliezen dan je smartphone. Hieromheen worden nieuwe toepassingen (hardware, software en diensten) en verdienmodellen bedacht en dat gaat het best/snelst/etc. als je al deze facetten zelf kan aansturen. Apple kan dat. Samsung (maar ook alle andere fabrikanten) kunnen dat niet of in beperkte mate omdat ze afhankelijk zijn van Google.

  Kortom, fabrikanten als Samsung kunnen alleen hun winsten op peil houden door kosten optimalisatie van hun hardware. Op een gegeven moment ben je ‘uit ge-kostoptimaliseerd’.

 • Profielfoto
  Optimistje

  @thebest07111: Yes, een gebogen scherm. Zijn er ook mensen die daar het voordeel t.o.v. een plat scherm kunnen uitleggen?

  Grote probleem van Samsung is Android. Dat is een grote bende.

  Android zelf is best redelijk, Samsung (en HTC nog erger) maken er een bende van door er zelf een bloatwarelaag overheen te zetten die niet verwijderbaar is.

  Geen Bendgate-schandalen…

 • Profielfoto
  Ce

  Misschien verschaft dit artikel enig inzicht over de innovatieve kracht van Samsung (maar ook Apple en Google)

  http://www.forbes.com/sites/haydnshaughnessy/2013/03/07/why-is-samsung-such-an-innovative-company/2/

  @nielsdam, ga toch meer eerst even zitten voor je gaat lezen;-)

 • Profielfoto
  defores

  @ln.XSOcam
  “Wel interessant is dat je onbezorgd je data, foto’s, bestanden, wat je leest, wat je doet, etc. kunt beheren”

  De harde schijven in een Apple systeem zijn niks anders dan die van Windows systemen. Voor elk systeem waar je met data te maken hebt dien je altijd daar rekening mee te houden, dat houd in backups maken. De Mac is daar geen uitzondering op.

 • Profielfoto
  Blackie

  enne… die 4 MILJARD winst die over blijft… is dat nou echt zo slecht??

 • Profielfoto
  iBaar

  Ruim 30 jaar geleden BASIC geleerd op een Apple…met cassettebandjes!

  Daarna aan de windows machines….tweaken totdat het niet meer werkte.

  MP3 speler gekocht….maar geen iPod….want Apple is gesloten en de iRiver kon je van alles mee doen.

  Op en dag een iPhone gekocht omdat dat toch wel lekker werkt…..er viel niks te tweaken, maar het werkte gewoon!
  Daarna kwam er een MacBook Pro, want de Dell werd trager en trager en de accu was ook op.
  Werkt ook gewoon, geen herrie en de accu gaat erg lang mee. Is wel wat duurder bij aanschaf, maar gaat ook veel langer mee: na jaren werkt ie nog net zo goed als de eerste dag. Bovendien ziet het er nog erg goed uit ook.

  Tijd dat de tower PC met tig fans (die in een kast stond omdat het er niet uit ziet) plaats maakt voor een iMac!
  De iMac staat netjes in de huiskamer, maakt geen geluid en werkt altijd.
  Al weer 5 jaar!
  Ondertussen ook een aantal iPods en iPads in huis en nog 2 iPhones.
  En nog een Airport Extreme en Express erbij.

  Werkt allemaal fantastisch samen.

  Vorig jaar in de verleiding gekomen om een HTPC met W8.1 aan te schaffen.
  Die moet ik minimaal 1x per week rebooten omdat het anders niet goed werkt.
  Nu weet ik weer waarom ik van Windows afgestapt ben!

  Toen de iPhone 6 uitkwam, heb ik nog ff zitten twijfelen: voor mij hoeft ie niet zo groot, en een chinees met fantastische specs heb je voor 150 euro.
  Maar ik ga toch maar voor de 6 omdat ik het hele huis al vol heb met andere Apple producten. De 4S wordt nu toch wel wat trager.

  Mevr. iBaar gaat in februari naar HongKong en kan dan mooi een 6 voor me scoren….en misschien een Apple Watch….

  Bij mij komt Samsung de deur niet in!!!!!

  (oeps……ik heb een Eco Bubble in de bijkeuken….en overal zitten componenten van Samsung in)

  Laat iedereen maar lekker kopen en gebruiken wat ie fijn vindt……ik heb gekozen voor iets wat er goed uit ziet én goed werkt en daar wil ik best iets meer voor betalen.