Ive over iPhone-design bij Vanity Fair

Door: Raymon Mens - 16 reacties

De meeste interviews met Jonathan Ive gaan natuurlijk over design, maar ook over hoe hij opgroeide en over de Apple Watch. Tijdens een conferentie geor­ganiseerd door Vanity fair verscheen Apple’s designer op het podium en kwamen ook andere zaken aan bod.

Ive doet een aantal interessante onthullingen. Zo vertelt hij aan Vanity Fair-journalist Graydon Carter dat het hart van het designteam in Cupertino uit ongeveer 16 personen bestaat. Ook was Apple bijna gestopt met het maken van de eerste iPhone, omdat men niet zeker was over de interface en werking van het touchscreen.

Ive over het ontwerp van de iPhone 6 (Plus)
Apple experimenteerde volgens Ive al jaren met een grotere iPhone. De prototypes daarvan waren echter onhandig groot, zoals de meeste producten van Apple’s concurrentie volgens Ive nog steeds zijn. Uiteindelijk bleken de afgeronde randjes en een dunne telefoon het beste resultaat te geven; een telefoon die groot, maar toch prettig in gebruik is.
iphone6-uiterlijk

Chinese fabrikanten als Xiaomi stelen ontwerpen
Uit het publiek kwam de vraag wat Ive denkt van fabrikanten die Apple-producten namaken. De ontwerper ziet het beslist niet als een compliment. Volgens Ive gaat er veel werk en opoffering zitten in het ontwerpen van een product. Om een ontwerp af te krijgen gaf hij tijd met zijn familie op om in zijn lab te werken. Wat fabrikanten als Xiaomi doen noemt Ive luiheid en diefstal.

De Xiaomi MiPad lijkt sterk op de iPad mini.
De Xiaomi MiPad lijkt sterk op de iPad mini.

De eerste telefoon van Jony’s hand
De iPhone was niet de eerste telefoon uit de hand van Ive, nog voor zijn tijd bij Apple had hij al een telefoon gemaakt. Hij won er zelfs een ontwerp­wedstrijd mee, het was een vreemd apparaat met een uitklapbare microfoon die je voor je mond kunt houden.
eerste-telefoon-ive

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Ik word een beetje moe van Jonathan Ive.
  Zijn gebakken luchtpraatjes raken aan die van een 45 toerenplaat.
  Over and over again.

  Tijd voor vernieuwing bij Apple, tijd voor een frisse designer.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Op iCulture staat er ook een mooi artikel over inclusief het interview met Jony

 • Profielfoto
  ro_me

  Wat een onzin verkondigd deze man. Waarom dan die dikke randen om het scherm? meneertje de super designer? De concurrentie heeft grote schermen in een kleinere behuizing (oppervlakte). marketing praatjes dit.

 • Profielfoto
  Aerea

  Ik ben heel blij met de 6 Plus, maar vind juist dat het qua ontwerp overduidelijk een niet goed doorontwikkelde phablet is. Achterkant is te glad (gebruik geen hoesjes), waardoor hij juist los in de hand ligt, je moet namelijk echt je vingers er omheen klemmen daardoor om het toestel stevig vast te houden.

  En wat al wordt genoemd: de randen links en rechts zijn echt te breed. En boven en onder al helemaal.

  Niet erg allemaal. Ik vind het prima. Maar ik vind zelfs de Note met ruwe achterkant makkelijker te bedienen omdat ik m’n duim over het scherm kan verplaatsen terwijl m’n hand op de achterkant ligt in plaats van helemaal om de iPhone hoef te klemmen.

  Maar doe dan dus niet alsof je de phablet opnieuw uit hebt gevonden.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik vind het design van de iPhone 6 Plus allesbehalve een revolutie, meer nog: de phablets van de concurrentie zijn stukken beter. Ze liggen aangenamer in de hand en doordat ze hele fijne randjes boven, onder en aan de zijkanten hebben zijn ze minder lomp.

  Als je niet innoveert, probeer het dan ook niet zo te doen lijken.

 • Profielfoto
  iMacer

  Euhmm nu snap ik hem, de iPhone is meegegroeid zoals Ive zijn kleding maat !!

  Wanneer Ive op dieet gaat, kunnen we weer genieten van een kleine handzame telefoon.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Hoe het allemaal begon met de iPhone staat ook in hoofdstuk 10 van het boek over Jony Ive van Leander Kahney. Wat meer beschreven vanuit een design oogpunt.

  Het verbaast me wel een beetje waarom Jony daar wél op het podium zit en niet bij Apple events.
  Filmpje: http://youtu.be/2oksetv3i90

 • Profielfoto
  MacRay

  polansky
  polansky 12 uur geleden
  Ik word een beetje moe van Jonathan Ive.
  Zijn gebakken luchtpraatjes raken aan die van een 45 toerenplaat.
  Over and over again.

  Tijd voor vernieuwing bij Apple, tijd voor een frisse designer.

  Nee jij hebt veel toe te vertellen. Als het dus aan jou lag liepen we nog steeds rond met een 3110!

  Ik vond het een geweldig interesant interview. Aangezien hij ook vertelt over weilen Steve J en hoe men over ‘focus’ denkt.

 • Profielfoto
  MacRay

  polansky
  polansky 12 uur geleden
  Ik word een beetje moe van Jonathan Ive.
  Zijn gebakken luchtpraatjes raken aan die van een 45 toerenplaat.
  Over and over again.

  Tijd voor vernieuwing bij Apple, tijd voor een frisse designer.

  Nee jij hebt veel te vertellen. Als het dus aan jou lag liepen we nog steeds rond met een 3110!

  Ik vond het een geweldig interesant interview. Aangezien hij ook vertelt over weilen Steve J en hoe men over ‘focus’ denkt.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Jony Ive heeft zeker goed gevoel voor design alleen is hij dit naar mijn mening al een paar jaar kwijt. We krijgen steeds de zelfde soort producten van Apple alleen ieder jaar zijn ze wat lichter en dunner. Meer wordt er niet aan veranderd. Het zijn steeds hele kleine tick-tock design elementen die geregeld worden aangepast.

 • Profielfoto
  polansky

  Ach MacRay, neem even een kopje koffie, relax en neem het allemaal niet te serieus.

  Ik heb nergens gezegd dat hij geen goede dingen in het verleden heeft gedaan, maar hij blijft ondertussen wel te lang hangen in zijn eigen ideeen en ontwerpen.
  We zitten bijna in 2015 en dan kom je aanzetten met een vierkant bulky 1 cm dik horloge en een iPhone die te groot is, en bovendien zo glad dat je hem bijna niet fatsoenlijk kunt vasthouden….

  Zie ook de andere berichten hierboven en je ziet dat ik niet de enige ben die ondertussen vind dat we weer aan wat vernieuwing toe zijn.;)

 • Profielfoto
  Noest

  Wellicht leuk om te lezen:

  https://blendle.nl/i/de-groene-amsterdammer/het-einde-van-de-toekomst/bnl-groeneamsterdammer-20141008-1_28_1

  “Volgens Silicon Valley-intellectueel Peter Thiel zitten we vast in een technologische recessie. Een samenleving die niet droomt van grote ondernemingen eindigt met Twitter als schijnvooruitgang.”

 • Profielfoto
  polansky

  Waarom Blendle gebruiken als het bericht ook gewoon gratis te lezen valt…
  https://www.groene.nl/artikel/het-einde-van-de-toekomst

 • Profielfoto
  Noest

  Omdat ik lui ben en het via Blendle tegenkwam…..

 • Profielfoto
  Noest

  Zie nu trouwens dat het artikel ook bij de groene achter slot en grendel zit. Dus zo heel vreemd is het allemaal niet;)

 • Profielfoto
  WvB22

  Sommige puntje van kritiek zijn misschien terecht maar over het algemeen ben ik het met de meesten niet eens dat het design niet goed doordacht is. Hij klopt juist heel goed al is de telefoon inderdaad wat glad.

  Mensen zeggen dat het design niet innovatief is. Dat klopt wel en ook niet. Apple zal nooit radicaal de iPhone wijzigen juist omdat deze herkenbaar moet zijn als iPhone. Dus er verandert wel iets maar nooit te veel. Ik kan dat wel waarderen. Een strak design maar toch onmisbaar een iPhone. Het enige wat ik een tikkeltje vindt doorslaan is het steeds maar dunner en dunner maken van de iPhone. 2 mm dikker en ruimte voor een nog sterkere batterij had niet erg geweest. Maar ik snap Ive wel. 2 mm dikker en de iPhone 6 en zeker de 6 Plus hadden 20 tot 40 gram zwaarder geweest. Dat lijkt niet veel maar is precies het verschil tussen de eerste keer oppakken en verbaasd zijn over het gewicht en de eerste keer vasthouden en denken wat een onhandig groot ding. Ive snapt dat soort dingen als geen ander.

  Je kan er zeker van zijn dat ze tientallen andere modellen hebben bekeken en niet goed genoeg bevonden. Op de gelekte foto’s vond ik het design niet heel spectaculair maar van dichtbij is de iPhone toch echt een knap stukje vormgeving. Het verschil merk je pas echt als je iPhones van een vorige generatie vasthoudt. Dat voelt echt verouderd aan terwijl dat design ook prachtig is.