Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 9 oktober 2014

Icahn spreekt: Apple is meer waard, kan er zelf iets aan doen

De steenrijke Carl Icahn is niet alleen een van Apple’s grootste investeerders, hij staat ook bekend als de meest mondige aandeelhouder van het bedrijf. Vandaag heeft hij een open brief naar CEO Tim Cook gestuurd waarin hij uit de doeken doet dat (zijn) aandelen Apple zwaar ondergewaardeerd zijn op de beurs. Volgens Icahn kan Apple daar zelf iets aan doen door aandelen terug te kopen.

Op dit moment schommelt het aandeel Apple rond de 100 dollar. Volgens Icahn zou die prijs eerder rond 200 dollar moeten liggen, kijkend naar de omzet- en winstcijfers van Apple. Met een slordige 130 miljard dollar in cash kan Apple eenvoudig iets aan die onderwaardering doen door grote hoeveelheden aandelen terug te kopen. Daarmee stijgt de waarde van de overgebleven vrij-verhandelbare aandelen in het bedrijf wat ten goede komt aan alle investeerders.

Icahn benadrukt dat hij het volste vertrouwen heeft in Apple en ook een rooskleurige toekomst voorziet. Zo voorspelt hij dat er 137 miljoen Apple Watches verkocht zullen worden in de komende 3 jaar. Ook denkt hij dat Apple een succesvol 4K televisie-scherm van 1500 dollar zal uitbrengen. Mede daarom vindt hij dat een aandeel van 100 dollar niet passend is voor het bedrijf.

Uiteraard schrijft Icahn de brief niet om Tim Cook een hart onder de riem te steken maar om de waarde te verhogen van zijn eigen 53 miljoen aandelen. Toch pareert hij dit in de brief door aan te geven dat hij zich voor de lange termijn heeft verbonden met Apple en zijn aandelen niet direct zal verkopen als de prijs gestegen is.

In een reactie op de open brief van Carl Icahn zegt Apple dat er sinds vorig jaar al aandelen worden teruggekocht op een schaal die ongekend is in de industrie. Dit terugkoopprogramma wordt jaarlijks geëvalueerd, waarbij input van alle aandeelhouders wordt meegenomen.

Icahn’s oproep zal niet zomaar in een la verdwijnen. Als giga-investeerder heeft hij veel invloed. Onlangs prikte hij nog een vorkje met Tim Cook om de financiële toekomst van Apple te bespreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Icahn spreekt: Apple is meer waard, kan er zelf iets aan doen
Sluiten