Hele kranten en bladen lezen met Blendle

28 reacties

Als webapp is het de app zoals Steve Jobs ‘m in 2007 het liefste zag: Blendle, de online kranten- en tijdschriftendatabank van Alexander Klöpping waar je per gelezen artikel betaalt. Alexander liet het zien in OMT LIVE en vandaag is er goed nieuws voor veellezers!

Wanneer je tot vandaag via Blendle in de verleiding kwam om een hele krant te lezen, kon je voor een financieel onaangename verrassing komen te staan. Met alle artikeldubbeltjes bij elkaar kon een Volkskrant zo maar 10 euro kosten. Om van Blendle naast een zoekmedium ook een leesmedium te maken, werkt het nu anders. Vanaf vandaag betaal je voor een krant of tijdschrift maximaal de editieprijs, die is lager dan bij de Bruna of Ako.

De editieprijs staat linksonder
De editieprijs staat linksonder

Je hoeft vooraf niets te kiezen. Lees gewoon een paar artikelen en de financiële teller stopt met tikken wanneer de prijs van de krant is behaald. Alles wat je daarna uit diezelfde editie leest is gratis. Zal Blendle van tablets en smartphones nu eindelijk echte papierkillers maken?

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  The Redesigner

  Leuk idee maar ben bang dat dit gewoon niet werkt.

 • Profielfoto
  brammert010

  Eigenlijk Blendl werkt beter dan ik verwachtte oorspronkelijk. Bovendien de mix aan artikelen en columns die je zo van verschillende media kan lezen is erg aantrekkelijk. Kranten lezen vind ik eigenlijk altijd onbegonnen werk echter mis ik dan toch ook weer iets. Nu betaal ik alleen voor de dingen die me echt interesseren of opvallen. Btw. naast dat de prijs voor de krant niet langer over de kop kan gaan, kan je lopende krantabonnementen ook koppelen zag ik zodat je helemaal verder geen kosten hebt aan die desbetreffende kranten.

 • Profielfoto
  Needler

  In een tijd dat je 8 euro voor Netflix en 5 euro voor Spotify betaalt ga ik echt geen geld neertellen voor stukken tekst. Noem me nieuwerwets. Maar ik vind het prettig als de informatie naar mij toekomt (passief). Bij kranten en magazines moet ik de tekst lezen (actief). Die tijd is geweest. Dat medium was tof vanaf de drukpers tot 2007. We leven in de toekomst mensen. Audio en video is het nu.

  Maar goed, die ouderwetse uitgevers snappen het niet. Kranten zoals de Volkskrant komen met “digitale initiatieven” die er in 2005 al hadden moeten zijn. Maar toen waren ze te bang. “Het internet is voor pauper kwaliteit” zeiden ze. Bloggen is geen echte journalistiek. Ze zijn links en rechts ingehaald. Elke euro die er nog in een krant of magazine gestoken wordt is zonde geld.

 • Profielfoto
  markiij

  Wel zo netjes om even ADVERTORIAL beven het artikel te zetten…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik krijg wel is een mail van Alexander Klopping of ik wil upgraden omdat dit via één of andere actie voordelig voor mij zou uitpakken. Alexander zou mij er inderdaad ooit is toe kunnen verleiden, als de mail als afzender “Blendle” zou hebben en niet Alexander zelf.

  PS. En neem nou hun “Staff Picks”. Grenst aan “flauwekul nieuwtjes”. Niet echt het spul waar ik een goed wereldbeeld van krijg.

 • Profielfoto
  TonE

  Met tarieven van 15 cent tot wel 40 cent per artikel ben je in een vloek en een zucht toe aan de prijs van een “papieren” krant. Laat maar, ik zie er niks in.

 • Profielfoto
  Sjakelien

  “wanneer de prijs van de krant is behaalt.” = “[..] behaald.”
  Staat wat minder dom.

 • Profielfoto
  hatolex

  @needler,

  Netflix neem je voor amusement, blendle voor de verdieping, en het journaal voor het nieuws en das iets heeeel anders.

  Ik heb blendle, en ben er blij mee, netflix heb ik niet en daar ben ik blij om.:grin:

 • Profielfoto
  donut

  Lijkt me een goed initiatief, echter geef mij maar de papieren krant…en liefst het oude grote formaat.

  @ needler
  Als je een krant leest merk je weer hoe veel prettiger en diepgaander dat is dan al die snelle nageprate flut nieuwsberichten van 3 regels…

 • Profielfoto
  iMC

  Ik heb sinds een paar maanden een abo bij Tijdschrift.nl (Sanoma), € 5 per maand voor 29 tijdschriften (digitaal). Daar zit wel geen krant bij, maar het nieuws lees ik op nu.nl en de sites van de kranten.

 • Profielfoto
  Needler

  @Hatolex en @Donut: ik heb het over het medium. Niet de mate van diepgang. Ik kijk veel liever een Zembla of Tegenlicht dan een vergelijkbaar artikel in de NRC of Volkskrant.

 • Profielfoto
  DarkRus

  RECLAME

 • Profielfoto
  hatolex

  @needler, dan zou ik mijn verhaal nog maar eens lezen. Je hebt het over netflix en spotify, terwijl blendle daar totaal niet mee te vergelijken is wat de inhoud betreft.

 • Profielfoto
  Needler

  @hatolex, dan zou ik mijn post nog maar eens een keer dubbel goed lezen want daar staat heel iets anders over netflix en of de volkskrant. In plaats van wat jij beweert over netflix die wel of niet diepgang zal hebben. Wat ik een rare opmerking vind aangezien het helemaal niet uitmaakt of het papier of tv is. Tv kan net zo goed papier zijn qua diepgang. Waarom focus je zo op netflix als je spotify niet gebruikt voor films maar voor muziek? Kun je beter een abonnement nemen!

 • Profielfoto
  jorisje96

  @iMC

  Kranten zijn niet te vergelijken met nu.nl, kranten lopen dan wel een paar uren achter maar ik denk dat je over het algemen wel kan stellen dat op nu.nl geen journalistieke berichten worden geplaatst met hoge kwaliteit, slechts aangepasten berichten van ANP. Het voordeel van blendle is dat je goede journalistieke artikels te lezen krijgt met diepgang en niet een nieuwsbericht wat maar 100 woorden lang is.

 • Profielfoto
  jorisje96

  Ik vind blendle een geweldige startup, en het zou me weinig verbazen als ze eerdaags overgenomen zouden worden, of er een groot bedrijf in gaat investeren.
  Blendle is uniek in de wereld en kan het ver gaan schoppen als je het mij vraagt

 • Profielfoto
  hatolex

  Beste needler, dit topic gaat over de voor cq nadelen van blendle, verder niets.

  Vervolgens komt jouw bijdrage over netflix en spotify, maar dat heeft er totaal niets mee te maken.

  Dat is respectievelijk een filmkanaal en een muziekdienst, die voorzien niet in nieuws, ik kan me voorstellen dat je op die beide diensten óók een abonnement hebt.

  Blendle en de door jou genoemde diensten zijn totaal andere grootheden, en dus niet alszodanig met elkaar te vergelijken.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Wat ik mij eerder al eens afvroeg; moet je op Blendle per se een publiek profiel hebben? Of kun je ook gebruik maken van de dienst zonder met de wereld te delen wat je zoal leest?

 • Profielfoto
  hatolex

  Je kan alles lezen er wordt geen profielpubliek aangemaakt volgens mij.
  Je moet wel registreren uiteraard.

 • Profielfoto
  Noest

  Leuk artikel en leuk initiatief! Ik ga het eens proberen:)

  En wat dan nog wanneer het een beetje een gunst aan een vriend is, dit artikel. Ik vind het geen reclame, er wordt gewoon informatie gegeven, iets onder de aandacht gebracht. Wat maakt dat nu uit? Dan kan je ieder artikel dat informatie geeft over iets van Apple ook wel reclame of advertorial noemen. Het is gewoon een informatief artikel. Prima.

  En leuk om het even onder de aandacht te brengen zo!

  Graag zou ik de International New York Tines opgenomen zien in het aanbod. Koop deze vaak voor 3 euro, maar lees eigenlijk dan maar enkele artikelen. Ze hebben ook een abonnement zelf, maar ik lees ‘m ook periodes niet, en dan is dat weer zonde vind ik:)

  @THX-1138 Ik zal wel een oude lul zijn of zo, maar ik blijf het onprettig lezen vinden, dat ‘is’ als vervanging voor ‘eens’. En of het spreektaal is of niet, dat zal dan wel even. Om het te lezen vind ik het erg onprettig. Maar goed, je zal het wel onis met me zijn, ook prima hoor, doch wilde het wel even schrijven hier:)

 • Profielfoto
  Noest

  Kijk ik niet goed, of klopt het dat er geen app van is en het alleen via een internet-pagina werkt?

  Wel leuk trouwens, je krijgt bij aanmelden 2,50 cadeau en ik heb nu al een stuk of 8 artikelen gelezen over dingen die nu actief spelen in mijn leven die ik anders nooit had gelezen:)

  Het voegt voor mij echt wat toe:D

  Morgen maar eens zien hoe dat opwaarderen in zijn werk gaat. Was wel makkelijk geweest wanneer dat via de Apple zou gaan met iTunes credit, met vingerscanner betalen en klaar. Maar goed, dat kost de aanbieder dan weer 30%:(

  Laat dat Apple Pay maar komen, zou hiervoor echt ideaal zijn:)

 • Profielfoto
  Ce

  Ik heb blendle nu al een tijdje in gebruik. Ik heb tot nu toe 1 keer opgewaardeerd. Toch vind ik het lezen van de krant op deze manier niet prettig. Het gaat me daarbij niet om de manier waarop het nieuws aangeboden wordt maar het betaalmodel. Ik heb gemerkt dat men bij Blendle aan het experimenteren is met de prijzen, bij sommige kranten zijn de prijzen omhoog gegaan en bij andere kranten zijn de prijzen gelijk gebleven. Daardoor ben je regelmatig al na 4 of 5 artikelen de kostprijs van een “echte” krant kwijt. Voor mijn gevoel maak ik bij elk artikel de afweging of ik het echt wel wil lezen of niet. je kunt op een avond probleemloos een tientje weglezen wanneer je de gedachten er even niet bij hebt. Vanuit Blendle natuurlijk een prima zaak….zelf zet het een rem op het lezen van artikelen. De recente aanpassing in het betaalmodel juich ik toe..maar ik blijf een voorstander van een “all you can read” model.

 • Profielfoto
  hatolex

  @ce, ik denk eigenlijk dat blendle nietbedoeld is om hele kranten te lezen maar soms een artikel uit een krant.

  Ik heb een abbo op het AD, papieren versie, daardoor via de AD app toegang tot de digitale versie van het AD, soms lees ik een artikel in een andere krant in blendle.

  Ik vind dat eigenlijk de beste combinatie.

 • Profielfoto
  Tykoen

  Ik wort egt gek van mensen (meestal schrijvers) die dit beright niet kunen lezen! en het dan dus ogenschijnlijk niet begrijpen, of zich daar zo aan ergeren dat ze het moeten melden!!! Beste taalpurist… de schrijver ziet zelf ook wel dat ie een foutje heeft gemaakt, SOOO Whaaaat!!!!! Je begrijpt het toch?!??!? of ben je echt DOM!!!!! Vooral reageren op tekstvouten van reakties, tjonge jonge.. wat zijn jullie toch zielig!!!!!!! We leven in het snelle 2014, waar sommige nog op een iPhone2 zitten te typen! Hou toch alsjeblieft even op, en kom niet meer op OMT! check Parool of Trouw, gewoon maar… dit is toch geen uitdaging?!??

 • Profielfoto
  hatolex

  Neem even een pilletje.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Voor mij persoonlijk is Blendle echt een killer-app (hoewel er geen dedicated app voor bestaat, maar dat zal met het verdienmodel van de Appstore te maken hebben). Het idee van af en toe een artikel naar keuze lezen voor een klein bedrag spreekt me erg aan, vooral omdat het aanbod van kranten en tijdschriften erg groot is. Ik heb het afgelopen jaar veel gebruikt in het buitenland. Deze aanpassing is ook top, hoewel ik nooit zoveel artikelen zal lezen in één krant om tot dit maximale bedrag te komen. En voor diegene die het nog te duur vinden, Blendle zelf pakt echt een heel klein gedeelte van de opbrengst, het grootste gedeelte gaat naar de uitgever. Daar zit het probleem. Ik ben op zich ook voor een all-you-can-read model, maar dan optioneel. Echter vermoed ik dat juist de uitgevers hier niet blij mee zijn. Ik vind het in ieder geval een prestatie van Blendle om zoveel uitgevers bij elkaar te krijgen, wie weet wat de toekomst nog gaat brengen. Toen Apple met zijn iTunes store kwam, had alle muziek ook nog DRM en waren de prijzen ook nog veel te hoog. Maar ook dit is veranderd. Dus wellicht gaat het binnen Blendle ook allemaal nog veranderen als de uitgevers zien dat dit best een goed verdienmodel is voor ze.

 • Profielfoto
  polansky

  @Tykoen,

  Moet je straks zeggen tegen die recruiter wanneer je een sollicitatiebrief schrijft waar taalfouten inzitten.

  Die personeelsfunctionaris begrijpt je brief ook, maar hij zal je toch afwijzen.
  Waarom? Omdat hij professionaliteit van jou verwacht.

  Niet meer, niet minder!

 • Profielfoto
  Macwerk

  Het duurde even voordat er een fatsoenlijk verdienmodel bij online dagbladen kwam.
  Eerst moest de nood met reclame inkomsten worden geledigd, en het is vaak zo hardnekkig dat je eerst 5 minuten bezig bent met het sluiten van agressieve reclame banners. Ook al staan mijn instellingen op kill popups, ze omzeilen het gewoon. Apple kan tig updates voor os lanceren, reclame jongens blijken zeker op de hoogte welke updates nu weer getackeld moeten worden om hun plaag reclames weer los te laten op het publiek. ☢

  We zitten nu een paar jaar verder, en via google stof ik een beetje dit draadje af. Sorry voor dit feit.

  Omzeilen is het juiste woord ?. Blendle ?