Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 oktober 2014
Leestijd: 2 minuten

Halfjaar Kickstarter in Nederland, waarom 75% van de projecten faalt

Kickstarter staat vol met vernieuwende gadgets en accessoires, vaak speciaal gemaakt voor Apple-apparaten. De Pebble smartwatch haalde er 10 miljoen dollar op, maar ook iBeacon-projecten en veel andere gadgets vonden er hun oorsprong.

Deze week is het een half jaar geleden dat Kickstarter voor Nederlandse projecten opende. Het ging Nederlandse projecten niet voor de wind, uit een analyse van Crowd Expedition blijkt dat driekwart van de projecten hun doel niet haalt. Wat gaat goed en wat gaat mis?

Op 22 september waren 311 Nederlandse campagnes op Kickstarter te vinden. 39 procent haalde zijn doel niet, 16 procent werd voortijdig geannuleerd. Met huidige projecten is het niet veel beter gesteld, slechts 5 van de 99 lopende campagnes hebben meer dan 50 procent van hun doelbedrag opgehaald.

Kickstarter levert de meeste Nederlandse projecten amper wat op.

Waar gaat het fout?
De schoen blijkt aan twee kanten te wringen, blijkt uit het onderzoek van Crowd Expedition. De meeste campagnes beginnen goed, met een informatieve en mooi vormgegeven introductiepagina. De gemiddelde betrokkenheid (updates, social media shares en comments) ligt bij de succesvolle campagnes echter vele malen hoger dan bij de onsuccesvolle campagnes. Continu communiceren met de doelgroep blijkt een belangrijke succesfactor voor het wel of niet slagen van een crowdfunding campagne.

Project steunen? Geen iDeal.

Ook het Kickstarter-platform zelf blijkt niet ideaal voor de Nederlandse markt. Zo is iDeal niet geïntegreerd en blijft de voertaal engels. Ook is er geen Nederlands kantoor om projecteigenaren te begeleiden. Hoewel het internationale karakter handig lijkt, zijn vooral in het begin familie, vrienden en kennissen het allerbelangrijkst. Zij zijn de ambassadeurs en daar kan geen potentieel miljoenenpubliek tegenop. Kickstarter spreekt deze doelgroep echter onvoldoende aan, de site zal eerder verwarrend voor non-techies zijn.

Maar het kan wel
Kickstarter is vooral goed voor tastbare ‘musthave’ producten. Denk aan hippe standaards voor de iPad, een ‘home security camera’ en een opensource 3D-printer of (lekker Hollands) grappige fietsaccesoires zoals Fietsklik dat ruim slaagde en inmiddels in productie is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.