Gevolgen faillissement saffierpartner Apple beperkt

9 reacties
(Dit artikel heeft nog geen ster-beoordelingen gekregen)                                                 

Toen Apple’s saffierpartner GT Advanced Technologies zich eerder eerder deze week failliet liet verklaren, riep dat veel vragen op. Hoewel het bedrijf een doorstart wil maken, heeft Apple op korte termijn veel saffierglas voor het scherm van de Apple Watch nodig.

Volgens een rapport van KGI Securities zal de impact op de productie van Apple Watch klein zijn. Apple zou vooral met GT Advanced Technologies in zee zijn gegaan omdat de fabrikant als enige grote schermen van saffier kan maken, kleinere onderdelen zoals het scherm van de Apple Watch en het glaasje op de homeknop kunnen ook van andere leveranciers komen.

Op lange termijn zou het faillissement wel kunnen betekenen dat een iPhone met volledig saffieren scherm een stukje verder weg is. Volgens KGI was GT Advanced Technologies de enige die aan Apple’s strenge kwaliteitsnormen voor schermen van iPhone 6 Plus-formaat kon voldoen. Daarom ging Apple met het bedrijf in zee om een saffierfabriek te bouwen, een project dat meer dan een half miljard dollar kost.

gta-fabriek-saffier-16x9
Saffierfabriek van Apple en GT Advanced Technologies in Mesa, Arizona.

Eerder deze week werd bekend dat het om een zogenaamd artikel 11 faillissement gaat, daarbij kan het bedrijf zijn werkzaamheden voortzetten, terwijl naar een oplossing om schuldeisers te betalen gezocht wordt. Mogelijk is het na een reorganisatie binnenkort weer business as usual, daar zal Apple ongetwijfeld bij de directie van de saffierboer op hameren.

Apple moet nog 139 miljoen dollar betalen
Met de samenwerking die GT en Apple voor de fabriek in Arizona aangingen, is een bedrag van 578 miljoen dollar gemoeid. Om onbekende redenen heeft de iPhone-maker dit hele bedrag nog niet betaald, er staat nog 139 miljoen dollar open. De saffiermaker had volgens berichten afgelopen maandag nog 85 miljoen dollar op de bank staan.

CEO verkocht aandelen dag voor iPhone 6 event
Een opmerkelijk feit dat door the Wall Street Journal werd gespot, is dat de CEO van GT Advanced zijn aandelen in het bedrijf de dag voordat de iPhone 6 (Plus) aangekondigd werd verkocht. Destijds werd verwacht dat de nieuwe iPhone een scherm van saffier zou hebben, het aandeel van de saffier­fabrikant stond hoog. Meteen na de aankondiging van de iPhone 6 (Plus) zonder scherm van saffierglas, zakte het aandeel 14 procent.

                                                                                                                                        Beoordeel dit artikel

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Dat is maar de vraag of alles normaal gaat… GT Advanced zal in de gestelde termijn wel aan een oplossing moeten geraken.
  Denk niet dat Apple voor de kosten op gaat draaien.
  Grote kans dus dat de Apple watch… bedoel iWatch (betere naam) uitgesteld wordt.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik zie niet in waarom Apple niet gewoon het bedrijf over zou nemen? Hebben ze alle technologie en mensen meteen in huis en kunnen ze rustig zelf verder ontwikkelen. Dit is temeer interssant voor Apple, omdat ze dan de enige zijn die in staat zijn een saffieren iPhone scherm van hoge kwaliteit te maken. Een beetje vergelijkbaar met Touch ID, waarvan technologisch gezien ook geen gelijke bestaat.

  Het enige gevaar ervan zou wellicht uit de hoek van de complot denkers kunnen komen: “Apple heeft het gerucht van saffieren iPhone 6 schermen zelf verspreid, zodat ze, nadat zou blijken dat het gewoon gorilla glas werd, de aandelen van GT Advanced zouden kelderen en Apple voor een prikkie het bedrijf zou kunnen overnemen”. Of een andere onzinnige gedachte.
  Hoe dan ook: Apple bij overname dus goed moeten zorgen de schijn niet tegen te krijgen.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ander constructie kan zijn dat Apple gewoon een kapitaalinjectie doet in het bedrijf, zodat ze kunnen afbetalen en gewoon doorproduceren. Dan kunnen ze daarna leveren aan Apple, voor het geld wat Apple dan al betaald heeft.
  Geen overname nodig, en Apple krijgt zijn onderdelen.

 • Profielfoto
  Imade

  De reden om dit bedrijf niet over te nemen is duidelijk;
  Het heeft toren hoge schulden… dan zou Apple deze schulden naast de miljarden boete die de EC op gaat leggen… echt raken.
  Dan wordt de volgende iPhone geen €699,- maar €6999,-.

 • Profielfoto
  Buzz

  We hebben geen idee van de werkelijke belangen van Apple in het bedrijf, en welke klanten het bedrijf nog meer heeft. Het is dus allemaal speculatie.

 • Profielfoto
  appelsenperen

  Altijd chill, om hier een vertaalde versie van de AppleInsider berichten te kunnen lezen(y)

 • Profielfoto
  modder8

  Mijn vermoeden is dat GT in zijn overeenkomst heeft beloofd voor de Iphone 6 de schermen te leveren en dat ze door productie problemen op het laatste moment een alternatief gekozen hebben.

  Hierdoor heeft Apple niet betaald en zit GT nu in de financiële problemen.

  Apple komt door deze constructie slim weg, want als het hun eigen fabriek was geweest hadden ze nu een grote voorraad niet bruikbaar half fabrikaat gehad en een flinke personele staf.

  Nu zijn ze nog steeds eigenaar van de machines, maar niet van het personeel en andere lasten.

  Na herstructurering en een nieuwe overeenkomst kunnen ze gewoon op de zelfde locatie schermen produceren wanneer het hun uitkomt. Waarschijnlijk Iphone 7.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Grote kans dus dat de Apple watch… bedoel iWatch (betere naam) uitgesteld wordt.

  Nee hoor, want de “sport” versie wordt b.v. al van ander glas voorzien!;-)

 • Profielfoto
  Zakske

  Apple’s decision not to use sapphire followed tests in which the synthetic sapphire proved brittle, cracking when phones were dropped from various heights and angles, according to people familiar with the matter.

  Volgens verschillende bronnen breekt saffierglas nog sneller dan gewoon Gorilla Glass, er is dus geen enkele reden waarom Apple het zou gebruiken.