Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 oktober 2014

Gevolgen faillissement saffierpartner Apple beperkt

Toen Apple’s saffierpartner GT Advanced Technologies zich eerder eerder deze week failliet liet verklaren, riep dat veel vragen op. Hoewel het bedrijf een doorstart wil maken, heeft Apple op korte termijn veel saffierglas voor het scherm van de Apple Watch nodig.

Volgens een rapport van KGI Securities zal de impact op de productie van Apple Watch klein zijn. Apple zou vooral met GT Advanced Technologies in zee zijn gegaan omdat de fabrikant als enige grote schermen van saffier kan maken, kleinere onderdelen zoals het scherm van de Apple Watch en het glaasje op de homeknop kunnen ook van andere leveranciers komen.

Op lange termijn zou het faillissement wel kunnen betekenen dat een iPhone met volledig saffieren scherm een stukje verder weg is. Volgens KGI was GT Advanced Technologies de enige die aan Apple’s strenge kwaliteitsnormen voor schermen van iPhone 6 Plus-formaat kon voldoen. Daarom ging Apple met het bedrijf in zee om een saffierfabriek te bouwen, een project dat meer dan een half miljard dollar kost.

Saffierfabriek van Apple en GT Advanced Technologies in Mesa, Arizona.

Eerder deze week werd bekend dat het om een zogenaamd artikel 11 faillissement gaat, daarbij kan het bedrijf zijn werkzaamheden voortzetten, terwijl naar een oplossing om schuldeisers te betalen gezocht wordt. Mogelijk is het na een reorganisatie binnenkort weer business as usual, daar zal Apple ongetwijfeld bij de directie van de saffierboer op hameren.

Apple moet nog 139 miljoen dollar betalen
Met de samenwerking die GT en Apple voor de fabriek in Arizona aangingen, is een bedrag van 578 miljoen dollar gemoeid. Om onbekende redenen heeft de iPhone-maker dit hele bedrag nog niet betaald, er staat nog 139 miljoen dollar open. De saffiermaker had volgens berichten afgelopen maandag nog 85 miljoen dollar op de bank staan.

CEO verkocht aandelen dag voor iPhone 6 event
Een opmerkelijk feit dat door the Wall Street Journal werd gespot, is dat de CEO van GT Advanced zijn aandelen in het bedrijf de dag voordat de iPhone 6 (Plus) aangekondigd werd verkocht. Destijds werd verwacht dat de nieuwe iPhone een scherm van saffier zou hebben, het aandeel van de saffier­fabrikant stond hoog. Meteen na de aankondiging van de iPhone 6 (Plus) zonder scherm van saffierglas, zakte het aandeel 14 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gevolgen faillissement saffierpartner Apple beperkt
Sluiten