Gameweekend: Pokémon TCG voor iPad

5 reacties

Afgelopen week was het zover. Nintendo (in de App Store als The Pokémon Company International) heeft het Pokémon ruilkaartspel uitgebracht voor de iPad! Eindelijk is er een écht Pokémon-spel beschikbaar voor iOS. Genoeg reden voor een review.

De officiële naam in de App Store is: Pokémon TCG Online. Dit laat meteen een van de vereisten zien die belangrijk zijn te noemen voordat ik inhoudelijk op het spel in ga. Een internetverbinding en een iPad met Retina-display zijn nodig om het spel te kunnen spelen. Voldoe je hieraan, dan kan het feest der herkenning, strategieën, verzamelen en ruilen beginnen!

Om te kunnen starten met het spel moet je een account aanmaken bij Pokémon. In dit account worden je samengestelde decks en verzameling met kaarten bewaard, ook wordt je vooruitgang opgeslagen. Speel je het Pokémon ruilkaartspel al online, dan kun je inloggen met je bestaande account. Je prestaties worden dan gesynchroniseerd tussen de twee platformen.
De kaarten zijn in het Engels, tik twee keer op een kaart om te zoomen.
Speel je voor de eerste keer, dan krijg je aangeboden om de tutorial te volgen. Ben je onbekend met het Pokémon ruilkaartspel of is het zo diep weggezakt dat je de regels niet meer paraat hebt, dan is het aan te raden deze te volgen. In de tutorial krijg je ook een korte introductie over de bediening.

Het spel is gedeeltelijk in het Nederlands vertaald, maar dit is zacht uitgedrukt slecht uitgevoerd. Flarden Nederlands worden afgewisseld met Engelse zinnen. Alle kaarten zijn volledig in het Engels. De informatie op de kaarten is echter wel van belang, door twee keer op een kaart te tikken wordt deze vergroot kun je deze lezen.
PokemonTCGScreen1
Pokémon TCG kent verschillende spelmodi. Speel je de tutorial, dan start je met de ‘trainersuitdagingen’. Dit is een spel tegen de computer, waar je vooraf kunt kiezen uit drie standaard decks met kaarten. Ben je de tutorial door, dan kun je verder met trainersuitdagingen of een andere spelmodus proberen. Kies je ‘Versus’, dan kun je aan de slag met je eigen deck kaarten tegen online spelers. Een snelle wedstrijd is een wedstrijd zonder keuzes vooraf en de toernooien zijn meerdere spellen met een klassement.
PokemonTCGScreens4
Er zijn drie soorten kaarten om mee te spelen. Net als bij het ‘offline’ spel met de papieren Pokémon kaarten kent Pokémon TCG voor de iPad Pokémon kaarten, Energie kaarten en Trainer kaarten. Op de Pokémon kaart staat de Pokémon, de acties die de Pokémon kan uitvoeren en de hoeveelheid/soort energie die nodig is voor acties. De Energie kaarten zijn van een bepaalde soort (bijvoorbeeld vuur of water) en dienen aan een Pokémon gekoppeld te worden tijdens het spel, om een actie te kunnen uitvoeren. De Trainer kaarten hebben speciale acties die het spel beïnvloeden. Bijvoorbeeld het beter maken van je Pokémon of je hand met kaarten wisselen.
PokemonTCGScreens2

Het doel is om alle Pokémons van je tegenstander te verslaan, of alle zes de ‘prijskaarten’ te bemachtigen (links op het speelbord). Als je een Pokémon van je tegenstander verslaat, mag je zo’n prijskaart trekken. Je dient dus minimaal zes Pokémons te verslaan om te winnen. Na een overwinning ontvang je punten die je kunt verzilveren in de winkel en eventueel nieuwe kaarten. In de deckmanager kun je je deck vervolgens weer aanpassen. Je kunt ook kaarten ruilen met de andere spelers.

Pokémon TCG Online voor iPad is gratis te downloaden en te spelen. Voor de Pokémon-liefhebber is het thuiskomen en voor spelers van kaartspellen een uitdagende game. De slechte vertaling en vele animaties doen iets af aan de kwaliteit en de snelheid van het spel, maar desondanks is Pokémon TCG een echte aanrader. Kaarten aanschaffen voor geld is natuurlijk mogelijk. Koop je bijvoorbeeld een pakje papieren kaarten bij de Intertoys, dan kun je de kaarten met een code ook digitaal in je bezit krijgen.

Downloaden en spelen
Pokémon TCG Online is te downloaden in de App Store en geschikt voor alle iPads met een Retina-display. Het spel vereist minimaal iOS 7.0.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Pokémon? Hoe oud zijn we?

 • Profielfoto
  essiw

  ^dus je neemt bij voorbaat aan dat er geen jongere personen op omt kijken? En trouwens, veel oudere personen vinden pokemon ook nog leuk.

  Trouwens, the pokemon company international is niet nintendo, we is het van ninendo.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Is het gratis of is het weer freemium?

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Pokémon? Hoe oud zijn we?

  Nooit te oud voor jeugdsentiment

 • Profielfoto
  Needler

  ^^

  Dat was een sarcastische opmerking richting de OMT redactie. Ze hebben, met alle respect, geen verstand van games. In de podcasts doen ze Nintendo games en hardware af als speelgoed voor kinderen.

  The Pokémon Company is een los bedrijf opgericht door Nintendo om de marketing en licentie belangen te behartigen.