Facebook wil voorlopig niet aan WhatsApp verdienen

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Toen WhatsApp begin dit jaar door Facebook overgenomen werd, deden de ergste vermoedens de ronde. De populaire chatsapp zou wel eens advertenties of betaalde extra’s kunnen gaan bevatten. Of erger nog, een Facebook-account verplichten.

Sinds de overname is weinig veranderd, en dat gaat de komende tijd ook zo blijven. Tijdens een conferentie in India zei Facebook CEO Mark Zuckerberg vandaag dat er geen plannen zijn om aan WhatsApp te gaan verdienen.

De chatdienst kost momenteel 99 cent per jaar en is verder vrij van in-app aankopen of advertenties. Veel gebruikers van het eerste uur hebben echter een onbeperkte gebruiksduur gekregen en zullen nooit hoeven te betalen.
whatsapp-Mark-Zuckerberg-590x335
Facebook heeft ook een eigen messenger, deze is in tegenstelling tot WhatsApp sterk aan verandering onderhevig. Recent werd het verplicht een losstaande iPhone-app te installeren om gebruik te kunnen maken van Facebook Messenger, dat is niet langer aanwezig in de Facebook-app.

WhatsApp lijkt momenteel zo goed als stil te staan. Ondanks beloften over een snelle uitrol van gratis bellen via WhatsApp, is deze functie nog niet aanwezig. Ook een iPhone 6 (Plus) update laat al even op zich wachten, terwijl Facebook Messenger al wel een update heeft gehad. Voor WhatsApp lijkt echter better safe than sorry te gelden.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Buzzin Hornet

  https://twitter.com/0xmaciln/status/519369391046406144

  De iPhone6 versie zou snel moeten komen aldus een van de ontwikkelaars.

 • Profielfoto
  Pijamaman

  Ik dacht bij de overname dat ZBerg enkel de telefoongegevens van ons wilde hebben….

 • Profielfoto
  Myquandro

  Dat ze er niet aan verdienen lijkt me uitgesloten. Ik ben nog nooit een bedrijf tegengekomen dat miljoenen/miljarden investeert met de bedoeling om enkel geld te moeten uitgeven aan onderhoud/servers of gelijk te spelen met enkel app aankopen van €0,99 (als ze dat al zouden redden).

  Ik denk dat de werkelijke inkomsten echter verborgen zijn. Dit zouden kunnen zijn:
  – Extra klanten die andere diensten afnemen die wel betaald zijn. (lijkt me niet heel waarschijnlijk aangezien het niet duidelijk is binnen whatsapp dat dit onderdeel is van Facebook en je komt niet in een eco-system zoals dat van Apple terecht)
  – Advertenties (hiervan wordt gezegd dat FB dat niet gaat invoeren)
  – In-App-purchases (ook dit zou niet ingevoerd moeten worden)
  – Gegevens data die kan worden gekoppeld aan advertenties binnen Facebook om deze waardevoller te maken of dat de gegevens kunnen worden doorverkocht (dit lijkt mij wel waarschijnlijk omdat dit een tactiek is die FB veel vaker gebruikt)

 • Profielfoto
  Aerea

  Soms moet je als bedrijf investeren om te voorkomen dat de concurrent te sterk wordt en daarmee je eigen positie veilig te stellen. Overnames van Skype en WhatsApp zijn daar goede voorbeelden van. Als bijvoorbeeld Google die beide diensten over had genomen waren de berichtendiensten van Microsoft en Facebook waarschijnlijk snel ten onder gegaan, of in elk geval was de populariteit ervan sterk afgenomen.

 • Profielfoto
  BRK

  ‘WhatsApp lijkt momenteel zo goed als stil te staan.’

  WhatsApp staat al jaren stil. Elke update (iPhone 5-scherm, iOS 7, iPhone 6/6 Plus-schermen, interactieve meldingen) duren een eeuwigheid. WhatsApp is zo tergend langzaam met het uitbrengen van updates dat het gewoon niet leuk meer is. Ik gebruik dan ook veel liever iMessage.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Ik gebruik dan ook veel liever iMessage.

  Ik ook, maar dat blijft lastig naar Android toestellen.

 • Profielfoto
  Neowip

  Verschrikkelijk traag met updates en zonder twijfel de lelijkste IM van allemaal. Gebruik ook veel liever iMessage. En met de nieuwe features helemaal geen whatsapp meer nodig. Groepsgesprekken zijn nu net zo goed als voorheen in whatsapp.

  En voor m’n andriod vrienden is sms goed genoeg. Die zijn tegenwoordig ook gratis.

  En geen interactieve notificaties is echt een gemis.

 • Profielfoto
  AppletjevoordeDorst

  Ik hoop dat Google Hangouts binnenkort populariteit wint. Dat is een veel fijnere app. Het heeft het beste van iMessage en Whatsapp (verschillende apparaten, snelheid) en ook nog eens videochat.

  Mensen zijn te bang dat hun privacy wordt geschonden, terwijl Facebook veel agressiever is met het gebruiken van gegevens. Ik vind de advertenties van Facebook echt verschrikkelijk irritant. Google heeft tenminste nuttige advertenties, die ook betrekking hebben tot je zoekopdracht.

 • Profielfoto
  SvS

  Vergeet het maar, hangouts. Telegram is ’t hem ook niet geworden. Veel mensen blijven gewoon bij WA omdat het toch werkt ‘waarom zou je het veranderen’.

 • Profielfoto
  ralpharma

  Ik hoop dat Google Hangouts binnenkort populariteit wint. Dat is een veel fijnere app. Het heeft het beste van iMessage en Whatsapp (verschillende apparaten, snelheid) en ook nog eens videochat.

  Mensen zijn te bang dat hun privacy wordt geschonden, terwijl Facebook veel agressiever is met het gebruiken van gegevens. Ik vind de advertenties van Facebook echt verschrikkelijk irritant. Google heeft tenminste nuttige advertenties, die ook betrekking hebben tot je zoekopdracht.

  Het probleem zit hem in de brede werkgebieden van Google als je het vergelijkt met Facebook. Ik zou mijn gegevens liever bij Facebook stallen (beperkt, voorlopig) dan bij Google.

  On topic… Kijkt er nog iemand uit naar Hemlis? Op zich lijkt me dat een mooie app, maar de ontwikkeling is te-rg-en-d langzaam…

 • Profielfoto
  KR1275

  Misschien wordt Whatsapp niet veel geüpdatet, maar het werkt prima toch? Overigens gebruik ik vooral Line, marktleider in Azië.

 • Profielfoto
  SvS

  On topic… Kijkt er nog iemand uit naar Hemlis? Op zich lijkt me dat een mooie app, maar de ontwikkeling is te-rg-en-d langzaam…

  Daarom kijk ik er ook niet naar om.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik denk dat fb whatsapp heeft gekocht om te zien hoe whatsapp zo populair is. Hierdoor willen ze het waarschijnlijk helemaal kopiëren en integreren in hun eigen messegerapp. Ondertussen laten ze whatsapp stikken en wanneer die transitie voltooid is maken ze whatsapp onbeschikbaar voor iedereen en dwingen ze fb te gebruiken. En misschien hierdoor wordt whatsapp in de prullenbak gegooid. Wie weet…