De volgende iPhone interface?

28 reacties

iOS-ontwikkelaar Lucas Menge werd door een artikel op 9to5Mac om het oubollige beginscherm van de iPhone te veranderen in de interface van de Apple Watch getriggerd om z’n vrije tijd op te geven en een werkend prototype te bouwen.

In bovenstaand filmpje laat hij het resultaat zien en licht hij z’n creatie toe. Voor andere iOS-ontwikkelaars heeft hij de source code van z’n prototype gedeeld op Github.

Wat denk jij? Zien we deze interface terug op een volgende generatie iPhone?

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  GENIAAL!

  Dit zou Apple moeten doen, dan zouden ze op de iPhone en iPad pas echt weer eens goed innoveren!

  Ik zeg doen voor iOS 9!:smile:

 • Profielfoto
  knekkie

  Jaaa en dan is iedereen langer aan het zoek naar de apps dan dat ze de apps daadwerkelijk gebruikt
  Ik hoop dus van niet.

  Hoe oubollig het huidige grid principe ook is (ondanks de nieuwe skin die iOS8 heet) vind ik het overzichtelijker dan het hier boven getoond concept.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Dan maken ze op de achterkant van de iPhone een ouderwetse draaischijf, waarmee je in en uitzoomt…. lol
  Volgens mij moeten ze het 3D gaan maken. met ronde bolle icoontjes die je ook kan draaien.
  En waarbij apps groot zijn die vooraan staan en er achter kleine icoontjes staan waarnaar je moet inzoomen om ze aan te kunnen klikken. De iconen die het meest in de kern staan zijn de meest gebruikte apps. Dat zou automatisch gaan. Hoe vaker je een app gebruikt hoe dichter het naar het centrum gaat.

  Of als een soort sterrenstelsel.
  Er was toch ook zo’n app waarin je muziek als planeten met de nummers als manen en de artiest als zonnestelsel kon weergeven.
  Zo zou je ook de Apps kunnen weergeven…

 • Profielfoto
  ¿`„

  Echt gewoon niet he

 • Profielfoto
  rona222

  Neeeeen…………… echt niet(n)(n)

 • Profielfoto
  computer space

  Gewoon metro-interface kopiëren. Toch de handigste homescreen:
  – Eén doorgaande scroll, geen gezeik met pages
  – Variabele grootte iconen
  – Live tiles
  – Goede looks.

 • Profielfoto
  ralpharma

  je zou de keuze moeten laten aan de gebruiker…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ah, je bedoelt zoals bij die chaos die Android heet?
  ..
  Ach. Ze zijn weer even lekker bezig geweest toch?
  Maar doe maar niet nee.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Leuk ideetje, maar voor een ballenbad ga ik wel even naar de binnenspeeltuin.

 • Profielfoto
  sunapple

  Het is niet hetzelfde als op de Apple Watch, er zijn namelijk geen clusters van apps en je ziet heel veel apps gewoon dubbel erin staan. Ik zou zeggen: voer het eens goed uit en maak het beschikbaar in de app store. Dan kunnen we het testen, mij lijkt het wel wat.

 • Profielfoto
  Reschram

  Ik vind het wel degelijk prettig om meer keuzemogelijkheid te hebben in mijn toegangs- en beginscherm. De interface van Menge oogt veel meer van deze tijd en biedt naar mijn idee meer mogelijkheden. Apple zou dit heel goed kunnen toepassen als dynamisch scrollscherm naast het statische swipe tegelpatroon. De gebruiker maakt dan de keuze.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Zonde van zijn tijd.

  Ik vraag me trouwens ook af of het op de Apple Watch wél lekker zou werken. Ik verwacht zelf stiekem van niet, omdat een wearable voor mij niet om apps heen moet draaien maar om functionaliteit. Je wilt kiezen wat voor actie je uit wilt voeren en niet wat voor apps je wilt starten om die actie uit te voeren. Wat dat betreft zit Android Wear wat logischer in elkaar voor mijn gevoel.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Apple wil niet dan een gebruiker ‘de keuze’ maakt.
  Keuze is inherent aan inconsequentie.

  iPhone 1 moet qua bediening en uiterlijk niet afwijken van iPhone 2.
  Dat is nu precies waar Apple zich al jaren sterk voor maakt.

 • Profielfoto
  Reschram

  @Karel Willem: Verander jij dan niets aan de originele instellingen?
  Wil jij dat iedereen dezelfde ringtone gebruikt? wil jij niet kiezen welke apps je vast in de onderbalk zet? Het is anders als er verschillende besturingselementen door elkaar gebruikt worden. Als Apple zelf meer keuze biedt is daar niks mis mee. Het uiterlijk is met elk nieuw iOS gelukkig ook vernieuwd. Ook hier maakt elke gebruiker de keuze tussen wel of niet upgraden.

 • Profielfoto
  Zakske

  Dit is werkelijk een totaal stupide interface voor een smartphone. Ik heb geen zin om de hele dag in en uit te zoomen om iets te zoeken.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Over zoeken: waar is Spotlight? Die heb je hier echt wel nodig…

 • Profielfoto
  ozzie X

  @ KarelWillem: Apple is anders wel bezig om steeds meer keuzes aan de gebruiker te laten, althans wat de hardware betreft. Hoeveel keuzes heeft Apple wel niet bij de Apple Watch gemaakt. We kunnen uit 3 verschillende formaten kiezen bij de iPhone (de 5s meegeteld), kleuropties, materiaalopties (5C). Bij de iPads hetzelfde. Er staan nu 3 verschillende generaties iPad mini in de store. En bij de Macs heb je weer wel en niet retina opties, oud en nieuw door elkaar. En dan de Mac mini, waar gebruikers juist wel graag de keuze zouden hebben om een quadcore of ramopties te kiezen, dit weer dichttimmeren en het oude model uit de store halen.
  De consequentheid daarvan is in ieder geval ver te zoeken. Rommelig, inconsequent en verwarrend voor de consument.

  Of Apple die keuzes ook op het softwarevlak gaat toestaan is afwachten, maar de Apple Watch laat in ieder geval de eerste tekenen daarvan zien. Zou mij niet verbazen als er iets aan het veranderen is. Apple heeft al laten zien bepaald niet blind te zijn voor wat de concurrentie doet.

  En petje af voor deze developer die dit “even” in elkaar geknutseld heeft. Leuk om te zien, niet echt handig in het gebruik.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het is overduidelijk een eerste prototype, waarbij het herhalen van een beperkt aantal apps in de interface het grootste mankement is om het op waarde te kunnen schatten. Maar als dit doorontwikkeld zou worden met clustering van apps denk ik dat het een verbetering zou kunnen worden ten opzichte van de huidige home screen interface.

  De huidige home screen interface werkt overduidelijk slecht bij gebruik op heel kleine schermpjes (Apple Watch), en bij gebruik met één hand op hele grote schermen (iPhone 6+ en iPad). Ook moet je nu als gebruiker veel werk verrichten om alles op een (voor jou) logische plaats te krijgen en te houden.

  Die clustering in zo’n nieuwe interface zou je kunnen doen aan de hand van hoe vaak je apps gebruikt (meest gebruikt in het midden, minder gebruikt aan de randjes), en/of gebaseerd op het bij elkaar houden van dezelfde type apps. Dat zou allemaal nog verder uitgezocht moeten worden. Maar wat mij betreft ook petje af voor deze developer.

 • Profielfoto
  sunapple

  @ozzie X, Keuze is er wel in schermgroottes en kleuren, maar niet in algemene vorm en bediening (er zijn geen features phones, of een iPhone met toetsenbord beschikbaar). Mocht je kunnen kiezen tussen dit homescreen en het normale homescreen dan zou dat echt niet iets zijn wat je met Apple’s beleid kan rijmen.

  Verder zou het niet heel sterk zijn omdat het lijkt alsof ze niet geheel overtuigd zijn van het nieuwe interface. Apple wil alleen iets uitbrengen als ze er 100% achter staan.

 • Profielfoto
  RBoere

  Als keuze mogelijkheid: Ja! Als vast homescherm… NEE!

 • Profielfoto
  ozzie X

  @Sunapple Als je het historisch bekijkt biedt Apple nu veel meer keuze dan een paar jaar geleden. Nu blijven oude modellen in de store staan en zijn er verschillende schermformaten (+ resoluties) en materiaalkeuzes, waar dat er eerst maar 1 was. Dat wilde ik zeggen. Apple lijkt wat meer in te spelen op de markt wat dat betreft. De vaste overtuiging dat 1 maat de enige maat was is helemaal losgelaten dus wat dat betreft is er echt wel iets veranderd. De 4″ iPhone was de ultieme maat en ook de iPad hat het ideale formaat.
  Qua UI of bediening is er weinig te kiezen idd. Maar wat niet is kan nog komen.

 • Profielfoto
  Lockheed SR-71

  Nope, geen goed idee! Leuk voor de Apple Watch maar daar blijft het bij…

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Niet veel woorden aan vuil maken. Wat een warboel!

 • Profielfoto
  steveb

  het lijkt wel iphone 7 casino game

 • Profielfoto
  Hydræ

  Het idee is leuk gevonden, dat je al een soort sterrenstelsel overal doorheen navigeert. Maar ik vind de interface wat rommelig overkomen, het lijkt me moeilijk om gelijk de app te vinden die je zoekt.

  Waar ik wel eens over brainstorm is de mogelijkheid om de thuisknop weg te laten, maar vanwege TouchID gaat dat niet gebeuren.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Over zoeken: waar is Spotlight? Die heb je hier echt wel nodig…

  Aan het begin in het midden zodat je alles zoekend mag vinden;-)

 • Profielfoto
  NapO

  niet doen, wordt een windows 8 syndroom….

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het idee wel leuk en het ziet er ook leuk uit. Creatief nagedacht! Lekker speels en nadat je even gewend bent helemaal niet zo’n zoekplaatje als het lijkt. Je kunt de meest gebruikte apps in het midden laten centreren en de anderen meer aan de zijkanten en ik denk dat je er snel aan gewend bent. Ik zeg niet dat het ideaal is, maar in elk geval speelser en moderner dan het vreselijk statische beginscherm dat er nu is.
  Al zijn er ook op andere manieren vernieuwingen te realiseren. Mijn zoon heeft een jailbreak op zijn iPhone en vindt elke keer weer nieuwe handige methodes die hij uitprobeert. Bijvoorbeeld naar links swipen op het beginscherm, waarbij er een layer overheen komt waarin automatisch de icons staan van apps die het laatst gebruikt zijn en/of het meest gebruikt worden.
  Ook is info in of rondom de icons een interessante optie – zeker nu we iPhones hebben met zulke grote schermen. Dan is er veel meer te doen binnen die ruimte en dat gebeurt nu absoluut niet! Ruimte voor innovatie, Apple!