Bono zegt sorry voor gratis iTunes-album

15 reacties

Hoe goed de bedoelingen ook waren, niet iedereen was even blij met het nieuwe album van U2 dat na het Apple-evenement van 9 september tussen zijn iTunes-aankopen verscheen. Apple stelde uiteindelijk zelfs een U2 remover beschikbaar.

In een Facebook-video waarin vragen van fans beantwoord worden, heeft U2-voorman Bono vandaag gereageerd op de ophef over ‘Songs of Innocence’. Volgens de leadzanger heeft de band zich laten meeslepen door hun eigen enthousiasme. Hij biedt zijn excuses aan.

We had this beautiful idea, we got a carried away with ourselves, artists are prone to that kind of thing. Drop of megalomania, touch of generosity, dash of self-promotion, and deep fear that these songs that we poured our life into over the last few years mightn’t be here. There’s a lot of noise out there; I guess we got a little noisy ourselves to get through it.

Hoewel het idee omstreden is, heeft het U2 geen windeieren gelegd. Het album werd sinds 9 september 26 miljoen keer gedownload. In totaal hebben 81 miljoen mensen het album geluisterd via iTunes, iTunes Radio of Beats Music. De actie met gratis downloads liep gister af. Songs of Innocence is nu ook op CD verkrijgbaar, met 10 bonus tracks.

Bekijk het antwoord van Bono vanaf 2:25 min in onderstaande video:

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  RBoere

  En deze excuses zijn meer dan terecht! Maar het ligt natuurlijk niet alleen aan U2, Apple is degene die daadwerkelijk de mogelijkheden heeft dit album aan iedereen op te dringen door ze aan je muziekcollectie toe te voegen!
  Ik vindt dit nog steeds een ontzettende blunder van Apple!

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Het rare vond ik dat mensen klaagden over het feit dat het album ineens in hun iTunes stond?
  Bij mij is dat niet gebeurd. Hoe zit dat?

 • Profielfoto
  oblomov

  Goede vraag Mac Daddy. Bij mij is dat ook niet gebeurd.

 • Profielfoto
  JeeGun

  Bij mij gebeurde dat wel. Op al mijn apparaten (mac mini, Macbook Air, iPhone en iPad). En op geen van deze apparaten was ik er van gediend. Het kwam omdat ik, net als andere mensen die er over klaagden, heb ingesteld dat muziek automatisch wordt gedownload na aanschaf op een van je apparaten (sinds iCloud eigenlijk een overbodige functie mbt muziek). Het vervelendste vond ik dat ik mijn muziek in iCloud heb staan en niet fysiek op mijn apparaten, maar dat dit album wel daadwerkelijk fysiek daarop terechtkwam (en dus ongevraagd ruimte innam). Dat voelde heel erg ‘opgedrongen’ en dat veroorzaakte negatieve reacties, die ik wel begreep. Het was totaal anders geweest als je gewoon een linkje had gekregen naar het gratis album.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Bono moet gewoon begrijpen dat ze er niet meer toe doen en Apple had hier nooit geld aan moeten uitgeven. Wel gezegd, slechte publiciteit is ook publiciteit en de kosten waren slechts een schijntje voor Apple.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Misschien omdat je bij Instellingen –> iTunes en App Store en dan onder het kopje “automatische downloads” Muziek hebt uitgezet??

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ach Bono. In de jaren 90 maakte hij tijdens (het trouwens schitterende album) Achtung Baby en de (overigens geweldige) tour ZOOTV van zichzelf een karikatuur waarin hij gewoon is blijven hangen.
  Rocksterren die geworden zijn waar ze vroeger zo hard tegen protesteerden: You gotta love ‘m. Metallica kan er ook wat van.

  Excuses aanvaard. Now move on, and go play with your money.

 • Profielfoto
  w1mster

  Hier is toch elke marketeer jaloers op. Je brengt een album uit dat een derde partij (Apple) weggeeft aan alle gebruikers. Beng! Free publicity.

  Vervolgens begint een (groot?) deel van de gebruikers te mekkeren dat ze iets gratis hebben gekregen (uhm, gratis? Hoezo, wat denk je hoeveel winst Apple maakt op hun producten en diensten die bij ze worden gekocht en afgenomen).Beng! Free publicity.

  Vervolgens komt er een verwijder tool (totaal overbodig, maar dat terzijde). En ook dat is weer nieuws. Wederom: Beng! Free publicity.

  En dan nu: excuses van de bonoboys. En ook dat wordt weer massaal door nieuwssites en andere media opgepikt.

  Wow – call me crazy, maar het zou me niet verbazen dat een en ander is op de hei is bedacht. Het doel is bereikt: de hele wereld weet dat er een nieuw album is. Wat je verder ook van dat album (of de bonoboys) vindt. Met dank aan Guy Oseary.

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  ik vond het gewoon een leuk plaatje.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een onzin om daar nu weer zo breeduit excuses voor te gaan maken. Het was gewoon een aardige reclamestunt van Apple in combi met U2 en die was niet helemaal goed doordacht. Maar nee het album van U2 stond niet fysiek in je iTunes of op één van je Apple apparaten en ja het stond wel bij iedereen met een Apple account in de iTunes bibliotheek alsof je het aangekocht had.
  Nog helemaal niet gedownload, dus iedereen kon de beslissing nemen of je wel of niet fysiek de nummers wilde downloaden. Geen man overboord dus. En geen reden voor zo’n gekrakeel. Maar veel mensen begrepen het niet en er waren ook mensen die zelfs niet in hun iTunes willen hebben staan dat ze dit album aangekocht zouden hebben, ook al heeft Tim Cook het allemaal betaald.

  Het blijkt dat smaken verschillen. De een houdt van Bach of René Froger en de ander van New Republic of U2. Dat is nu eenmaal zo. Was een leuke plotselinge stunt, maar veel mensen waren blijer geweest met een gratis te besteden tientje in de iTunes Store. Maar ja, dat is weer veel saaier als stunt. En hoewel ik niet alles van U2 goed vind, vind ik dit album wel weer beter dan sommige andere.
  U2 heeft de grootste deal ooit gemaakt door deze stunt, dus zaken doen dat kunnen ze in elk geval, dat kan niemand ontkennen.

  En beste Baron van Dedem. Je vergist je als je denkt dat U2 er niet (meer) toe doet. Ze staan nog steeds in de top 10 van veel lijsten, zowel verkooplijsten als populariteitslijsten en zijn in elk geval één van de populairste nog bestaande en toerende bands. Of je nou van Bono houdt…of een hekel aan hem hebt:)

  Beste album van U2 vind ik nog altijd “All That You Can’t Leave Behind” uit 2000. Een slimme titel die slaat op heel veel dingen die je meemaakt. Zoals ook opgedrongen albums van U2.

  Ach…een goed moment om “With Or Without You” nog maar eens te draaien:)

 • Profielfoto
  ozzie X

  Hoe pathetisch weer.

  En ja, een ooit rebellerende rockband die nu zijn ziel verkoopt door dit soort commerciële kermisstunts neem ik niet serieus. Plat geld verdienen lijkt het enige waar het om gaat. En dat is zeer goed gelukt blijkt wel!

 • Profielfoto
  leovanh

  Wat een gezeur allemaal. Had het wel gekregen en vervolgens afgeluisterd en gedeleted.!klaar ! Was leuk bedacht als cadeautje.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  wat een zuurpruimen lopen er toch rond op deze wereld……

 • Profielfoto
  Haike

  They still heaven’t found what they looking for….:lol:

 • Profielfoto
  defores

  @leovanh

  Helemaal gelijk, 1sec werk en klaar(y)