‘Apple wil op prijs concurreren met Spotify’

Door: Raymon Mens - 18 reacties

De iTunes Store veroorzaakte een revolutie in de muziekindustrie, maar anno 2014 wordt streaming muziek steeds populairder. Meeste streaming-muziekdiensten als Spotify, Deezer en Beats Music kosten 10 euro per maand, maar Apple vindt dat te veel.

Het doorgaans goed ingelichte Re/code meldt dat Apple in gesprek is met platenmaatschappijen om een nieuw pakket rechten en opties af te sluiten. Daarbij moet de muziek voor minder aangeboden worden. Waarschijnlijk wil Apple Beats Music in gaan zetten om op prijs te concurreren.

Eerder deze maand was het gerucht dat Apple heel Beats Music zou stoppen. Later liet een woordvoerder weten dat er alleen veranderingen op het pad stonden. Mogelijk is een verlaagde prijs een van die veranderingen. Al lijkt het een vreemd iets voor Apple om de goedkoopste te willen zijn.

Hoe werkt de Beats Music App? OMT nam de proef op de som:

Beats Music onderscheidt zich van andere muziekdiensten door playlisten niet helemaal door algoritmes samen te laten stellen, maar ook door mensen. Daarbij wordt niet alleen naar artiest en genre gekeken, maar ook naar het gevoel in de muziek zelf. Een goede persoonlijke muziekrotatie, samen met een lage prijs. Zou dat de sweet spot voor een streamingdienst zijn?

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Amerikaanse consument ongeveer 44 dollar per jaar aan muziek uitgeeft. Dit komt neer op ongeveer $3,50 per maand. Dat klinkt als een aantrekkelijke prijs voor onbeperkt streamen.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Hasoweh

  Het gaat er niet om of ze de goedkoopste zijn. Het gaat er mij meer om hoe makkelijk het werkt en op welke platformen het beschikbaar is. Beats Music werkt nog lang niet zo goed als spotify.

 • Profielfoto
  essiw

  oftoewel als plaatmaatschappijen hiermee akkoord gaan dan verdient de muzikant nog minder dan dat het nu doet?

 • Profielfoto
  maconly

  ik begrijp helemaal niets van dat spotify streaming gedoe.

 • Profielfoto
  Wouter Simons

  Apple. Goedkoper?!

 • Profielfoto
  Zakske

  als plaatmaatschappijen hiermee akkoord gaan dan verdient de muzikant nog minder dan dat het nu doet?

  Euh, ja. Apple barst van het geld, dus als ze streaming muziek zo belangrijk vinden zouden ze er ook voor kunnen kiezen om het verschil zelf bij te passen. Maar nee, laat de muzikanten maar lekker betalen.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Herlees vooral je eerste zin is, Raymon.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Oh, woordje ‘door’ was blijven staan. In het vervolg mag je tikfoutjes ook in een DM melden, dan blijven de comments een beetje schoon/on-topc. Lezen ook niet altijd alle reacties.

 • Profielfoto
  SMTR

  Herlees vooral je eerste zin is, Raymon.

  Herlees jij je eigen zin ook even….

 • Profielfoto
  H.deweg

  @maconly
  Mijn moeder van 81 ook niet.;-)

 • Profielfoto
  THX-1138

  SMTR: met je eens. spreektaal:-) Maar ik ben ook geen professioneel artikeltjes-schrijver.

 • Profielfoto
  Bento

  In het vervolg mag je tikfoutjes ook in een DM melden, dan blijven de comments een beetje schoon/on-topc. Lezen ook niet altijd alle reacties.

  In het vervolg mag je je stukjes en reacties zelf even doorlezen en de fouten er uit halen dan worden de stukjes ook nog eens leesbaar/off-topc. Zijn vaak onleesbaar.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Ik gebruik iTunes Match.
  Kostprijs €2/maand.

 • Profielfoto
  Ce

  Vanuit de muziekindustrie lees je vaak de klacht dat Spotify te weinig wil betalen voor de muziek, één van de redenen waarom je soms tracks/albums/artiesten ineens niet meer kunt vinden in hun database. Het verdienmodel van Spotify zorgt op dit moment nog niet voor winst. Ik ben heel benieuwd wat Apple en de platenmaatschappijen gaan doen in deze om Apple in de gelegenheid te stellen om op prijs de strijd met Spotify aan te gaan. Het zal wel iets worden in combinatie met de verkoop vanuit iTunes.

 • Profielfoto
  ZCase

  Dan zal de geluidskwaliteit waarschijnlijk niet beter worden dan die nu bij Spotify/iTunes/Deezer is. Laat maar zitten. Ik ben net verlost van het iTunes Matchabonnement dat ik vorig jaar in een moment van zwakte afsloot. Ik kies liever voor een dienst die inzet op kwaliteit.

 • Profielfoto
  Ce

  ZCase, je kent Qobuz?

 • Profielfoto
  ZCase

  Ce, nou en of; ik heb een ‘HiFi’ abonnement bij ze. Super en er zitten ook nog echte mensen achter

 • Profielfoto
  brinkey

  Apple’s online avonturen kennende, MobileMe, iCloud, itunes Match doen ze er beter aan om een werkende partij als spotify over te nemen.

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik ben heel benieuwd naar Beats en vooral naar het aanbod, al denk ik dat dat met een partij als Apple wel goed komt. Momenteel gebruik ik naar tevredenheid Spotify, maar ik merk met enige regelmaat dat bepaalde singles, nieuwe albums en artiesten er laat of niet op staan.