Apple Pay werkt (een beetje) in Nederland

Apple Koen van Tongeren 22 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

Sinds maandag kunnen Amerikanen met een iPhone 6 of 6 Plus en Apple Pay in winkels betalen. Door hun creditcard te koppelen aan hun Apple ID-/iCloud-account kunnen betalingen verricht worden zonder ooit de fysieke kaart te hoeven trekken.

Helaas moet de rest van de wereld nog wachten op Apple Pay. Toch blijkt de dienst hier al wel te werken, bijvoorbeeld in de Starbucks bij jou om de hoek. In het forum van AppleInsider viel gisteren te lezen hoe een inwoner van Amsterdam bij een lokale Starbucks kon betalen met Apple Pay op zijn iPhone 6. Het geheim? Hij had een Amerikaanse creditcard.

‘EuroJohn’ woont in Amsterdam maar heeft nog een bankrekening bij het Amerikaanse Citibank. Het lukte hem om de bijhorende creditcard vanuit Nederland te koppelen aan zijn iCloud-account. Dat Apple Pay vervolgens werkte bij Starbucks in Amsterdam terwijl de dienst hier nog niet ondersteunt wordt klinkt misschien vreemd, maar dat is het niet.

iPhones die Apple Pay ondersteunen leggen contact met een kassa via NFC. Apple heeft ervoor gekozen om zich aan te sluiten bij een internationale standaard voor contactloos betalen. De kassaterminal ziet daarmee niet het verschil tussen een iPhone of bijvoorbeeld een creditcard met NFC-chip.

Internationaal worden steeds meer betaalterminals standaard uitgerust met NFC. Ook in Nederland ondersteunen nieuwe pinterminals sinds enige tijd betalingen via NFC. Als de terminal de internationale standaard ondersteunt, werkt Apple Pay dus ook.

Helaas is een Amerikaanse bankrekening met creditcard nog steeds vereist om Apple Pay te laten werken in Nederland. Wie slim denkt te zijn door een Amerikaanse prepaid creditcard te kopen komt bedrogen uit; Apple accepteert alleen kaarten die gekoppeld zijn aan een adres.

Apple heeft belooft hard te werken om de dienst in meer landen uit te brengen, maar niemand weet wanneer Nederland aan de beurt is. Het kan dus nog even wachten zijn voordat je met Apple Pay je Nederlandse bankrekening kunt leegtrekken, maar in ieder geval weet je dat je bij Starbucks terecht kan als het zover is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen