Apple Pay werkt (een beetje) in Nederland

20 reacties

Sinds maandag kunnen Amerikanen met een iPhone 6 of 6 Plus en Apple Pay in winkels betalen. Door hun creditcard te koppelen aan hun Apple ID-/iCloud-account kunnen betalingen verricht worden zonder ooit de fysieke kaart te hoeven trekken.

Helaas moet de rest van de wereld nog wachten op Apple Pay. Toch blijkt de dienst hier al wel te werken, bijvoorbeeld in de Starbucks bij jou om de hoek. In het forum van AppleInsider viel gisteren te lezen hoe een inwoner van Amsterdam bij een lokale Starbucks kon betalen met Apple Pay op zijn iPhone 6. Het geheim? Hij had een Amerikaanse creditcard.

‘EuroJohn’ woont in Amsterdam maar heeft nog een bankrekening bij het Amerikaanse Citibank. Het lukte hem om de bijhorende creditcard vanuit Nederland te koppelen aan zijn iCloud-account. Dat Apple Pay vervolgens werkte bij Starbucks in Amsterdam terwijl de dienst hier nog niet ondersteunt wordt klinkt misschien vreemd, maar dat is het niet.

iPhones die Apple Pay ondersteunen leggen contact met een kassa via NFC. Apple heeft ervoor gekozen om zich aan te sluiten bij een internationale standaard voor contactloos betalen. De kassaterminal ziet daarmee niet het verschil tussen een iPhone of bijvoorbeeld een creditcard met NFC-chip.

Internationaal worden steeds meer betaalterminals standaard uitgerust met NFC. Ook in Nederland ondersteunen nieuwe pinterminals sinds enige tijd betalingen via NFC. Als de terminal de internationale standaard ondersteunt, werkt Apple Pay dus ook.

Helaas is een Amerikaanse bankrekening met creditcard nog steeds vereist om Apple Pay te laten werken in Nederland. Wie slim denkt te zijn door een Amerikaanse prepaid creditcard te kopen komt bedrogen uit; Apple accepteert alleen kaarten die gekoppeld zijn aan een adres.

Apple heeft belooft hard te werken om de dienst in meer landen uit te brengen, maar niemand weet wanneer Nederland aan de beurt is. Het kan dus nog even wachten zijn voordat je met Apple Pay je Nederlandse bankrekening kunt leegtrekken, maar in ieder geval weet je dat je bij Starbucks terecht kan als het zover is.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Woutermesker

  Enige grote nadeel aan Apple Pay vind ik nu nog dat je Telefoon aan moet staan. En met een lege batterij kan je dus niet betalen.

  Ze hadden eigenlijk iets moeten maken zodat je telefoon altijd genoeg batterij houd voor 5 betalingen. Of iig de keuze moeten geven aan de klant om dit zo in te stellen!

 • Profielfoto
  SUPERJORN

  Ik gebruik gewoon de NFC-kaart van ING. Geen gezeur met onverwachte kosten door creditcards. De handeling via de bankpas is zelfs makkelijker.

 • Profielfoto
  Noest

  @SUPERJORN ApplePay werkt straks ook gewoon in combinatie ket je ING-pas, je hoeft geen CreditCard te hebben.

  Om toegang te krijgen tot ApplePay moet je wel even je iPhone op USA instellen, dan verschijnt de mogelijkheid in iOS8 en kan je kaarten toevoegen.

  http://www.macrumors.com/2014/10/21/apple-pay-australia/

 • Profielfoto
  NapO

  @wouter, sinds wanneer neem jij een lege telefoon mee op zak?

 • Profielfoto
  Noest

  @Woutermesker Ik heb zelf nog nooit een lege telefoon in mijn zak gehad. Uiteindelijk is er altijd wel een mogelijkheid om bij te laden in geval van nood.

  @Koen Leuke afbeelding trouwens:D Heb je die zelf even in elkaar gedraaid?

 • Profielfoto
  Woutermesker

  @NapO en @Noest Per definitie neem je natuurlijk nooit geen lege telefoon mee op zak. Maar sinds de iPhone (nee ook de iPhone 6 niet) altijd een dag mee gaat heb je soms een lege telefoon. En meestal op de onhandigste momenten. Je moet dus altijd nog een Back-up pas/portemonnee hebben.

  En als je nooit een lege telefoon hebt gehad, ga maar is naar een festival;)

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  @Woutermesker Ik word toch wel nieuwsgierig. Moet je op zo’n festival betalen om aan de oplader te mogen?

 • Profielfoto
  colinvanruth

  Hoop dat de dienst sneller uitgerold wordt dan Siri die gewoon nog steeds niet in het Nederlands is..

 • Profielfoto
  Rtaal

  @Noest,

  Ik heb het even geprobeerd maar bij mij pakt hij hem niet met de camera en ik zou niet weten hoe ik mijn letter van mijn pasnummer in moet voeren (geen optie hiervoor) en wat mijn beveiligingscode dan is (volgnummer toevallig?). Hulp zou mooi zijn aangezien ik zelf bij mijn lokale Staples stage loop en dit zodra ze een apple pay apparaat binnen hebben ik dit wel zou willen proberen :).

 • Profielfoto
  Noest

  Lees even de link naar MacRumors, daar staat veel informatie in, ook bij de reacties op het artikel;)

 • Profielfoto
  Marijn100

  Dat is fijn nieuws! De NFC betaalterminals komen op steeds meer plaatsen. Alleen wat deals met baken en we kunnen van start in Nederland:D

 • Profielfoto
  HugovandenBeld

  Ik heb een Amerikaanse bankrekening en het is gelukt de kaart te koppelen aan Apple Pay:
  – na het invoeren van de gegevens moest ik ook nog met het call center van Bank of America bellen om mijn aanmelding te bevestigen. Ik moest geboortedatum en dat soort zaken aangeven;
  – ik heb vandaag bij de self service terminal van AH To Go op Utrecht CS geprobeerd te betalen; zonder dat ik de telefoon aanraakte, kwam mijn Apple Pay kaart op het scherm te staan met de vraag om te verifieren via touch id…. Helaas hield het daarbij op. Deze terminal bleek Apple Pay niet te ondersteunen;
  … toch maar gewoon gepind voor mijn colaatje.
  … ga het snel bij Starbucks proberen!
  /uploads/community/37479a3430a24975882716a58a30ce1e2d9f3c21_64800.PNG

 • Profielfoto
  Noest

  Ben benieuwd:)

  En je gebruikt gewoon een debit-card zie ik, niet een credit-card, toch?

 • Profielfoto
  Noest

  @Rtaal Bijvoorbeeld deze post:

  Johnba
  macrumors newbie

  Join Date: Dec 2008
  Location: Salo
  I’m an American living in Finland. I set up Apple Pay yesterday. The only “trick” was to power cycle ( CTRL+ALT+DEL) your phone after changing the region in settings. Before the cycle the Apple Pay option was not visible in the options settings. After that the standard set up instructions worked.

  I’m going to try this at Lidl later in the week.

 • Profielfoto
  HugovandenBeld

  Ja, klopt. Ik heb nl. een ‘debit card’ van de Bank of America. Nu alleen nog meer plekken vinden om mee te betalen in Nederland;)

 • Profielfoto
  Noest

  Maar bij de starbucks is het dus gelukt begrijp ik uit je laatste post?

 • Profielfoto
  Hemmik

  @Rtaal Bijvoorbeeld deze post:

  Johnba
  macrumors newbie

  Join Date: Dec 2008
  Location: Salo
  I’m an American living in Finland. I set up Apple Pay yesterday. The only “trick” was to power cycle ( CTRL+ALT+DEL) your phone after changing the region in settings. Before the cycle the Apple Pay option was not visible in the options settings. After that the standard set up instructions worked.

  I’m going to try this at Lidl later in the week.

  Jullie praten denk ik om elkaar heen. Noest heeft het over hoe je een pas kan toevoegen door je iPhone op US te zetten, Rtaal wil graag een NL pas toevoegen. Dit kan niet.

 • Profielfoto
  markiij

  @Rtaal ik weet niet wat je bedoelt met de letter van je pasnummer. Credit cards hebben geen letters in hun nummer (daarom heet het ook nummer). De veiligheidscode staat altijd achterop geprint, meestal drie cijfers.

 • Profielfoto
  Noest

  Noest 10 seconden geleden #
  1600+ reacties bij MacRumors ivm de ApplePay-battle die zich in de VS aan het ontvouwen is:
  http://www.macrumors.com/2014/10/25/cvs-disabling-nfc-apple-pay/

 • Profielfoto
  AppleTim

  Credit cards hebben geen letters in hun nummer (daarom heet het ook nummer).

  Tja… een IBAN is ook een “nummer” met letters;-)