Apple nu op vier na grootste PC-leverancier

3 reacties

Hoe word je de grootste PC-leverancier ter wereld? Door vooral veel goedkope laptops en desktops te verkopen. Dat zal Apple nooit doen, maar toch klimt de fabrikant van iMacs en MacBooks omhoog in het lijstje van grootste PC-leveranciers ter wereld.

Het is voor het eerst dat Apple in het top 5-lijstje van marktonderzoeker IDC staat. Daarmee heeft het Asus ingehaald als vijfde grootste leverancier van desktops en laptops. Apple’s intrede is opmerkelijk, omdat het bedrijf uit Cupertino alleen aan de bovenkant van de markt opereert.

Volgens IDC maakt Apple een stabiele groei door. Kleine maar constante prijs­verlagingen die afgelopen jaar zijn doorgevoerd, hebben een positief effect op de vraag naar Apple-desktops en laptops. Het aantal verscheepte Mac-computers groeide 8,9 procent, terwijl de wereldwijde PC-markt 1,7 procent krimp liet zien.
Schermafbeelding 2014-10-09 om 11.42.09
Meer consumenten blijken de portemonnee te willen trekken voor high-end Apple-producten. Dat is niet alleen zichtbaar bij telefoons en tablets, maar ook in de markt voor desktops en laptops. Dit gaat vooral ten koste van kleine fabrikanten, die zien hun marktaandeel met 17,9 procent afnemen. IDC telt Windows-tablets niet mee als computers. Als de iPad ook meegeteld zou worden, stond Apple waarschijnlijk op de eerste plaats in de lijst.

Volgende week wordt veel nieuws op het gebied van de Mac verwacht. Tijdens het Apple-evenement op 16 oktober wordt niet alleen een nieuwe iMac met Retina Display verwacht, maar ook een nieuwe Mac Mini zit volgens de laatste geruchten in de pijplijn.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Hoeveel “others” zijn er?

  2?

  Niet lullig bedoeld hoor. Je hoeft als bedrijf namelijk helemaal niet de groot te zijn om de beste/meest geliefde producten te maken. Dat bewijst Apple steeds weer.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  “Meer consumenten blijken de portemonnee te willen trekken voor high-end Apple-producten.”

  Apple is een premium product, verre van high end.

  “Daarmee heeft het Asus ingehaald als vijfde grootste leverancier van desktops en laptops.”

  Asus is al langer bezig zich weer meer te focussen op moederborden en fabriceert onder verschillende namen. Het totaal aantal desktops met een Asus moederbord is namelijk wel veel hoger.

  @Knekkie: Precies, maar het geeft ook aan dat het “best/meest geliefde” product ook niets zegt over prestaties en kwaliteit. Het geeft des te meer aan dat je aankoop een gevoel/emotie is dat je hebt met een product in plaats van dat je nagaat of dat product eigenlijk wel zoveel geld waard is.

 • Profielfoto
  dikkedik

  Zijn er nog meer grotere? zoals google