Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 oktober 2014

Apple geeft saffierfabriek nog niet op

Begin deze maand vroeg Apple’s saffierboer GT Advanced Technologies faillissement aan. Nadat het niet lukte om saffieren schermen voor de iPhone 6 (Plus) te maken, ging het bergafwaarts en stond de saffierfabriek die het in opdracht van Apple bouwde stil.

GT Advanced wil zijn fabriek in Arizona sluiten en de opgebouwde voorraad saffier van de hand doen. Dit om de $439 miljoen dollar vooruitbetalingen aan Apple terug te betalen. Apple lijkt voorlopig niet op te willen geven en laat aan Re/code weten alle opties open te houden.

De iPhone-maker heeft veel geïnvesteerd in het productieproces en wil de fabriek mogelijk zelf gaan exploiteren of omkatten. Hierdoor blijven ook banen behouden. Een woordvoerder zei het volgende:

Apple put a lot of effort into an ambitious new sapphire manufacturing process with GTAT which is not ready for production. We’re going to continue evaluating GTAT’s progress on larger sapphire boule development, as well as consider other options for the facility. We remain committed to the city and we’re going to work with Mesa and Maricopa County to help the GT Advanced employees who will be impacted by this find new jobs.

Saffierfabriek van Apple en GT Advanced Technologies in Mesa, Arizona.

Ook als het nog niet lukt om saffier ter grootte van een iPhone-scherm te maken, kan Apple het geproduceerde saffierglas gebruiken voor de Apple Watch en Touch ID-sensor van de iPhone.

Het overnemen van de fabriek en de productie lijkt een win-win voor Apple en GT Advanced. Laatstgenoemde zal zijn schulden aanzienlijk zien afnemen en kan zich gaan richten op operationele ondersteuning van de fabriek. De risico’s worden vervolgens door Apple gedragen. Officieel is nog niets bekend, maar dit lijkt een realistische uitkomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple geeft saffierfabriek nog niet op
Sluiten