Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 13 oktober 2014

AdwareMedic, het nieuwe wapen tegen adware op de Mac

Ongevraagde popups, advertenties die ineens op websites verschijnen of zoekresultaten die niet meer naar Google, maar naar een vage zoekportal gaan. Het zijn de kenmerken van Adware. Sinds Safari en Chrome populairder worden, heeft ook de Mac er last van.

Het verwijderen van Adware is vaak lastig, door .plist-bestanden zoeken en browserinstellingen wijzigen. De nieuwe app AdwareMedic neemt je dat werk uit handen en schoont een Mac in één keer van mogelijke adware. Het is geen commercieel product, maar het werk van een enthousiaste Mac-expert.

AdwareMedic is de opvolger van de Adware Removal Tool, gemaakt door The Safe Mac. Dat begon als simpel scriptje, maar is onder de nieuwe naam een complete applicatie geworden die makkelijker te gebruiken is.

Installeren en gebruiken is simpel. Download AdwareMedic als DMG-bestand, dit zal na het openen vragen om de app naar Applicaties te slepen. Wil je gewoon een eenmalige scan? Dan is dat niet nodig en voldoet het aanklikken van het icoon.

Na het openen volstaat een klik op “Scan for Adware”. De scan duurt hooguit enkele minuten, daarna wordt eventueel aangetroffen adware in een lijstje gepresenteerd. Achter sommige gevonden adware staat een oranje uitroepteken, daarop klikken geeft een korte toelichting over de aard van de gevonden adware.

Mocht een systeem na het scannen en verwijderen nog niet ‘clean zijn, dan is er de mogelijkheid om een snapshot van de Mac te maken en dit naar de maker van AdwareMedic op te sturen voor verder advies. Belangrijk om te onthouden is dat AdwareMedic geen virusscanner of constante beveiliging is, het scant alleen op verzoek op adware en niet op virussen. OS X is amper vatbaar voor virussen, adware komt op de Mac het vaakst voor.

Downloaden en scannen
AdwareMedic vereist minimaal OS X 10.7 en wordt niet in de App Store aangeboden omdat het toegang nodig heeft tot eventueel besmette systeembestanden.

Reageer op artikel:
AdwareMedic, het nieuwe wapen tegen adware op de Mac
Sluiten