Adoptie iOS 8 blijft achter, staat bijna stil

Door: Raymon Mens - 53 reacties

De adoptie van iOS gaat eigenlijk altijd als een speer, de meeste Apple-gebruikers kunnen niet wachten om nieuwe iOS-versies te installeren. Dit was vorig jaar goed te zien bij iOS 7, maar dit jaar lijkt niet iedereen even enthousiast over het nieuwe iOS 8.

Uit Apple’s eigen cijfers blijkt dat het gebruik van iOS 8 de afgelopen twee weken amper gestegen is. Bij een meting op 21 september draaide 46 procent van de iOS-apparaten iOS 8, bij de recentste meting op 5 oktober was dat 47 procent. iOS 7 stond in dezelfde periode vorig jaar op meer dan 60 procent van de actieve iOS-apparaten geïnstalleerd.

Bijzonder is dat het gebruik van oudere iOS-versies ook met een procent is toegenomen. Nu de iPhone 6 en 6 Plus als warme broodjes over de toonbank gaan, zou het aantal iOS 8-apparaten juist moeten stijgen.
ios8-adoptie-5okt
Mogelijk hebben een aantal gebruikers ervoor gekozen hun apparaat te downgraden naar iOS 7, dit was tot na de release van iOS 8.0.2 mogelijk. Ook kunnen berichten over bugs in iOS 8 afschrikkend gewerkt hebben. De grote hoeveelheid vrije ruimte die nodig is om over the air te updaten zal ook niet meewerken. Als laatste is het mogelijk dat de iPhone 4 nog veel in gebruik is, deze ondersteunt iOS 8 niet.

Er zijn nog een aantal redenen te bedenken waarom de adoptie van iOS 8 momenteel zo goed als stilstaat. Draai jij nog iOS 7? Zo ja, wat houdt de update naar iOS 8 tegen?

Reacties

53 reacties
 • Profielfoto
  cids

  Men wacht op 8.1…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  4 iPhones in da house…. Mijne: direct over naar 8 en nu 8.0.2, maar nog veel bugs, traag functioneren en crashen van apps. Nog nooit zo’n last gehad met iOS updates. Wacht op iPhone 6 plus. Oudste zoon: kreeg nét nieuwe iPhone 4S terug van verzekering, wil nu iPhone 6 kopen (met iOS 8), middelse zoon heeft meteen iPhone 6 gekocht met iOS 8. Jongste zoon iPhone 4S, met jailbreak, dus update geen iOS 8. iPad Mini hou ik nog even lekker in iOS 7 tot alle bugs opgelost zijn. Vriendin is stijfkoppig; wil absoluut Sony Experia Z 2 of 3.

 • Profielfoto
  MacT

  Om de laatste vraag te beantwoorden. Zou ik kunnen downgraden naar IOS7, dan deed ik het direct! Wat vervelend om constant tegen allerlei bugs aan te moeten lopen. IOS 7 werkte perfect op iPad2 en iPhone 5s. IOS 8.2 bepaald niet.

 • Profielfoto
  maconly

  Het is een kut update met veel haken en ogen , ik wacht nog wel effe een maandje , alhoewel ik krijg vrijdag m’n iphone 6 dus dan zal ik wel verplicht zijn om dat halfgare 8 te gaan draaien.

 • Profielfoto
  MacT

  Jaja, 8.0.2 natuurlijk…

 • Profielfoto
  MacEde

  Tsja, wat misschien ook meetelt is dat de nog immer populaire iPhone 4 niet meedoet met iOS8…
  iOS7 draait als een zonnetje om m’n 4, dus ik weet niet waarom iOS8 er niet op mag van Apple. Ik weet dat ik geen nieuwere snufjes als Siri en panoramafotografie heb, maar de rest was steeds mooi up-to-date, met name de GUI.

 • Profielfoto
  MacEde

  Overigens draait iOS8 prima op de iPad 3, zowel 8.0 als 8.0.2.

 • Profielfoto
  applefreak020

  Persoonlijk ben ik totaal niet enthousiast over IOS 8.
  Het is niet meer dan een kleine update van IOS 7….

  Het werkt prima, maar meer ook niet naar mijn mening.

  Ben erg benieuwd naar Yosemite

 • Profielfoto
  evkruining

  Zou willen dat ik nog kon downgraden naar 7. Na de release van 8 keek ik nog even de kat uit de boom maar na een dag of 10, in een vlaag van verstandsverbijstering, toch mijn iPhone 5 aan de update onderworpen.
  Na een paar dagen bleek 8 mij helemaal niets extra te brengen behalve narigheid.
  En toen was het al te laat om terug te gaan naar 7.

  Ik denk dat de groei in het gebruik van oudere iOS versies komt doordat een onverwacht aantal mensen, zoals ikzelf, een oude iPhone uit de kast hebben gehaald om die voorlopig te gebruiken totdat Apple zijn zaken weer op orde heeft gemaakt.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Ik wacht op een combinatie van 8.1 en een nieuwe iPhone 6.
  Mijn huidige iPhone 4 kan iOS8 niet draaien en ik vind het wel prettig om op mijn iPad 4 en iPhone hetzelfde iOS te draaien.

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Ik vind het heel vervelend dat veel app bouwers de apps niet aanpassen voor de iPhone 6 en 6+. Zoals whatsapp bijvoorbeeld. Verschrikkelijk hoe dat programma eruit ziet op een 6+!!! Mega groot! En super vertraging in het scrollen!
  En zo zijn er nog meer, zoals FB en diverse games.

  Waarom brengen die gasten geen nieuwe versies uitvoor deze iPhones?

 • Profielfoto
  TomBD

  Ik vind het alsnog een mooi aantal, hoor? 47% in enkele weken tijd is een prima prestatie in mijn ogen. En ik denk inderdaad dat sommigen even wachten tot iOS 8.1 uit is, gezien de minder goede stabiliteit op oudere apparaten.

 • Profielfoto
  wil51

  In ons gezin 3 iPhones. Iphone 4s en 5 op IOS 7 zonder problemen. Ik met de 5s op 8.0.2 moet steeds herstarten om normale wifi verbinding te krijgen. Na een tijdje wordt de verbinding weer heel traag en moet ik weer herstarten.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Hier ook veel troubles met 8.0.2; vaak haperende verbindingen. Dan mag je Safari of een applicatie weer herstarten. Dus ik kan me voorstellen dat mensen 8.1 afwachten.

  Dit wetende overigens denk ik dat ik MacOSX 10.10.0 ook even oversla…

 • Profielfoto
  essiw

  Er zijn idd teveel bugs, en veel iPhones4:P

 • Profielfoto
  DonovanThijssen

  iOS 8.1 komt er zeer snel aan, de 1e beta is er al een paar dagen, hierin zitten nog niet zoveel opmerkelijke veranderingen in. De grootste verandering is dat de filmrol eindelijk terug is !!! Verder zijn er nog een aantal bugs en prestatie verbeteringen opgelost.

 • Profielfoto
  RJG

  Ik hoor te veel problemen, zie geen baanbrekende voordelen! Ik heb nu een prima werkende iPhone 5 en iPad 2. Wacht zeker nog een aantal weken voor ik over ga.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik draai nog iOS 7 op de iPhone 4S en iPad Air.
  Reden 1. traagheid 2. opties die ik niet gebruik. 3. opties die zijn uitgeschakeld voor oudere modellen 4. iOS 8 is geoptimaliseerd voor grote schermen 5. tevreden met hoe alles nu (samen)werkt.
  Wat mij betreft had het ook iOS 7.5 mogen heten, net zoals iOS 4.2 ook een kleine update was.
  Ik denk wel dat iOS 8 pas echt tot z’n recht gaat komen met OS X Yosemite.

  Daarnaast is het interessant om te bekijken dat er 7 iPad modellen in omloop zijn. 6/7 deel kan updaten naar iOS 8. Zien we niet terug in de cijfers. Een argument kan zijn dat veel iOS apparaten te vol zitten om de update te draaien. (Voornamelijk de 8GB modellen)

  http://www.idownloadblog.com/2014/09/17/ios-8-on-iphone-4s-benchmark/

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De voordelen zitten ook vooral in de samenwerking met het nieuwe OS X, wat er nog niet is.

  Pas dan is 8.x helemaal optimaal bruikbaar. Nog een (paar) week(jes) wachten dus.

  Maar ik ben er wel blij mee hoor. Geen last van bugs whatsoever.

 • Profielfoto
  Tomac5

  Ik draai nog iOS 7.1.2 op m’n iphone 5 en wacht rustig af tot iOS 8 bugfree is. En misschien update ik helemaal niet. Eerst de resultaten afwachten wat iOS 8.1 met de iphone 5 doet

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Geen last van bugs whatsoever?? Gebruik je dan geen Whatsapp (Traag geworden), iCulture (crasht regemmatig, reageren lukt soms niet)), Onemorething (reacties sturen lukt vaak niet), internet in Safari (vaak heel traag), Twitter (verstuurd vaak niet), Wifi (valt vaak weg of logt niet in) en zo voort…:confused:

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Het zou niet slecht zijn mocht Apple afstappen van een jaarlijkse release. Ik heb persoonlijk liever wat minder nieuwe functies maar wel een stabiel systeem. En dat laatste mis ik al enkele jaren bij Apple. Niet alleen in iOS maar ook in OS X. Het is ook niet dat ze niet weten dat die bugs er zijn: bugreport staat vol met onopgeloste bugs.

  Ik denk dat, mits wat beter programmeerwerk, de laatste releases van iOS en OS X ook veel vlotter zouden draaien op oudere hardware. Ik begrijp dat Apple vooral hardware wil verkopen, maar dit is echt niet de methode om dat te bekomen!

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  Waar komt de toename van 5 naar 6 procent vandaan in ‘earlier’?

 • Profielfoto
  TonE

  Ik draai 8.0 zonder problemen op een iPhone 5, maar het voegt idd maar weinig toe aan 7 voor de iets oudere iPhones en iPads. Ik ben heel, heel blij niet naar 8.01 of 02 te zijn gegaan. En als 8.1 uitkomt wacht ik wel een paar weken. Ik ben een beetje het vertrouwen verloren, Apple verkloot teveel de laatste tijd imo.

 • Profielfoto
  Macteach

  Raymon studeert af op nieuwe media en is vaste redacteur bij OMT, al noemt hij zichzelf liever redactieninja

  Nou… volgens mij kun je Raymon beter de ‘vertaler van oude stukken van Apple Insider en Mac Rumors’ noemen. Vertaler met toevoeging van eigen stijl- en taalfouten dan, dat wel.

 • Profielfoto
  MEEUW

  adoptie ? Update ?
  Worden we niet gewoon gedwongen bij apple om te update want anders kunnen we apps niet downloaden…

 • Profielfoto
  TomBD

  Ik zie inmiddels wat reacties dat iOS 8 niet veel toevoegt en het weinig voordelen biedt. Neem het niet té serieus, want als ik eerlijk mag zijn vind ik dat het vlekkeloos draait (of draaide) op m’n iPhone 4S. Op wat traagheid na geen problemen gehad en ook geen gebrek aan nieuwe features (zeker voor een drie jaar oud toestel!). Laat je niet leiden door anderen die toevallig tegen problemen aanlopen die jij wellicht helemaal niet hebt.:P

 • Profielfoto
  brabant

  Yahtzee HD draait niet op IOS8, dus blijft de iPad lekker op 7 draaien.

 • Profielfoto
  RobertBV

  @MacTeach: Helemaal mee eens:-) Het is inmiddels een verademing als iemand anders, zoals bv. Koen, een artikel schrijft. Bij elk artikel dat ik aanklik, kijk ik eerst even snel wie de auteur is. Vaak is Raymond de schrijver en dan is het meteen weer tijd om de spreekwoordelijke nakijkpen tevoorschijn te halen. Altijd prijs!
  Ongelooflijk dat een student journalistiek zoveel fouten maakt, niets uit alle kritiek leert en consequent artikelen blijft posten met kromme zinnen, spel- en grammaticafouten en foute aannames.
  Maar goed: het stormt, de zomer is voorbij, als we naar het werk gaan is het nog donker en als we terug komen ook, iOS 8 werkt k*t en de jas moet weer aan als we naar buiten gaan…

  Er zijn ergere dingen dan de artikelen van Raymond…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  – te weinig apps nog aangepast, bakken met klachten over oude app-versies op 8
  – nog geen Yosemite
  – nog geen iCloud Drive normaal bruikbaar
  – iOS 7 belachelijk snel op iPhone 5S
  – iPhone 5S veel klachten in het algemeen over 8
  – mis (nog) niets

  Een iPad 2 wel op iOS 8 hier, werkt best wel aardig. Behalve snelheid (komt door de hardware) werkt het behoorlijk bugvrij i.t.t. tot andere iDevices zo lijkt het.

  Nog even een tijdje aankijken, tevreden momenteel. iOS 8 loopt niet weg.

 • Profielfoto
  sedikit

  @MacAanZee
  “Geen last van bugs whatsoever?? Gebruik je dan geen Whatsapp (Traag geworden), iCulture (crasht regemmatig, reageren lukt soms niet)), Onemorething (reacties sturen lukt vaak niet), internet in Safari (vaak heel traag), Twitter (verstuurd vaak niet), Wifi (valt vaak weg of logt niet in) en zo voort…”

  Mijn klomp breekt! Wat krijgen we nou? Ben je van je geloof gevallen? Zit de concurrentie er plotseling niet meer achter? Of de kwaadwillende pers met hun lastercampagnes? Zijn de Apple-bashers verdwenen? Wordt Apple niet meer door de boze buitenwereld in de hoek gedrukt? Misschien tijd voor een afscheiding, een soort “Artikel 31”, of nog beter, “De Vrijgemaakten”! Het valt allemaal niet mee hè…:P
  Overigens zou ik niet weten waarom ik de iOS 8.02 op mijn iPad zou moeten nemen. De iOS 7.1.2 voldoet prima! Ook zo aardig van Apple: je kunt niet meer terug als je dat zou willen

 • Profielfoto
  steveb

  @raymond
  ik kan wel enkele redenen bedenken

  1. aankoop nieuwe = oude cadeau doen aan ouders of grootouders die hebben => vaak geen interesse in updates

  2. iphones slijten niet snel
  – veel 4 en 3gs leven ook nog
  – 4s gebruikers die twijfelen over schermgrote, snelheid, ….

  3. de valse start ligt nog vers in het geheugen (slecht nieuws gaat meestal veelsneller de wereld rond dan goed nieuws en wordt us langer onthuden)

  – ios8 (health kit die niet werkte)
  – en ios 8.0.1 veel ergere bugs

  4. veel mensen hebben het niet nodig
  – io7 is ook vlot en goed en stabiel
  – health kit zou aantrekkelijk moeten zijn maar is nog niet makkelijk genoeg
  te weinig mensen hebben slimme weegschalen en zo meer
  apple watch is er nog niet en heeft niet genoeg sensoren
  – home kit zit nog in zijn startblokken
  – foto ‘s app pas in 2015?

 • Profielfoto
  d.denkers

  @ Macteach en RobertBV:
  Ik mag zeggen dat ik me kostelijk vermaak met de ‘pennenvruchten’ van Raymon. Iemand die kennelijk ongestraft de meest grote taalfouten, kromme zinnen en anglicismen online mag plempen moet ergens grote talenten hebben. In ieder geval het talent om zijn leidinggevenden zand in de ogen te strooien. Die zien kennelijk niet wat voor een beroerd Nederlands hij schrijft. Wonderbaarlijk dat je een anglicisme kan verwerken in een kromme zin: “Adoptie iOS 8 blijft achter, staat bijna stil”. Voorwaar, een talent.

  Ook is hij een levende getuigenis hoe verschrikkelijk slecht zijn opleidingsinstituut functioneert. Zo de leraar, zo de leerling…..

 • Profielfoto
  Noest

  Eindredacteur, wellicht een idee?

  Hier nog alles op iOS7:)

  Waarom?

  De vele bug-berichten. Ik ben heel tevreden net iOS7, draait snel en stabiel:)

  Omdat er amper interface en ontwerp-veranderingen zijn. Dit was natuurlijk heel anders toen we allemaal nog iOS6 draaiden en 7 kwam uit;)

  Omdat de nieuwe functies in combinatie met het nieuwe OSX nog niet gebruikt kunnen worden. Ben wel benieuwd wat de cijfers gaan zijn nadat 10.10 uit is.

 • Profielfoto
  Macteach

  Ach ja, ‘adoptie’. Waarom niet he Raymon:-( Mag toch hopen dat je opleiding niet op HBO-niveau is, want het is inderdaad wel treurig…

 • Profielfoto
  ray-

  toch héééél twijfelachtig dat er zoveel mensen zouden wachten wegens de bugs. Het zijn net de early adopters die hem willen hebben en dus ook meer bezig zijn met bugs e.d. Volgens mij zal het net de gewone gebruikers zijn die onvoldoende ruimte meer hebben op hun iPhone om te upgraden. Ben er zeker van dat elke 16GB-iPhone gewoon propvol staat.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Tevreden met 8.0.2. . 1 probleem met ANWB onderweg, die crashed na 1x gebruik, en dan moet ik m’n 5s herstarten om parkeren te starten of stoppen. En zonecodes moet ik nu handmatig invoeren, kaart wordt niet geladen.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Draait gewoon niet lekker op iPad 2, die heb ik dus beide weer onder 7 draaien, en daar blijven ze.
  iPhone 5 en iPhone 6 werkt het wel goed, iPhone natuurlijk te oud, dus 7 is daar het hoogst haalbare.

 • Profielfoto
  Alpha

  Ik wacht wel mooi, ios7 draait prima op de iphone 5 en ipad 2 en waarschijnlijk blijven ze ook mooi op ios7 draaien. Ios 8 zie ik totaal geen voordeel in, draait hier wel prima op de ipad air.

  Bovendien heb ik de ruimte niet op de iphone en de ipad 2 om het te kunnen installeren.

 • Profielfoto
  koen

  De tweede beta van 8.1 is zojuist vrijgegeven, ik verwacht dat de release versie er snel aankomt.

 • Profielfoto
  koen

  En al die apps die (nog) niet goed werken: dat is natuurlijk niet de schuld van Apple, maar van de makers die nog geen update hebben uitgebracht.

 • Profielfoto
  marsie

  Op mijn Ipad air draait ios 8 ook niet lekker.
  Regelmaitig is het wifi signaal kwijt, of ik heb wel wifi maar geen internet.
  Vorige week ben ik een week in een hotel geweest en ook daar had ik deze problemen.
  Met ios 7 werkte alles zoals het hoort.

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Boeit ook niet meer.
  Ik heb geen zin meer om constant te updaten naar iets, waarvan ik niet weet wat erin zit.

 • Profielfoto
  Wauters

  Indeed XaRal_001: weinig boeiend aan
  M’n ipad air draait op 8 maar ik zie, voor wat ik gebruik, echt geen verschil met IOS7.
  ohja, behalve dan de “TIPS”-app.
  En het verwijderen van een mail door helemaal links te swipen is wel nice to have.

 • Profielfoto
  Aerea

  Eerste zin die ik lees weer een taalfout, dan ben ik er meteen klaar mee. Ik snap niet dat mensen geen fatsoenlijk Nederlands meer kunnen. Nogmaals: ‘een aantal’ is enkelvoud! Dus niet “een aantal hebben”. Nieuwe media…

 • Profielfoto
  kimiferrari

  @Aerea

  Lees dit eens door het kan namelijk beide.

  http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/16/aantal_een_mensen_waren_was/

 • Profielfoto
  hu3ssen

  Ik ben direct op de kar gesprongen met IOS8.
  Maar om eerlijk te zijn zou ik met IOS9 toch wachten op 9.1.
  Het werkt toch niet altijd even vlot.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  @Aerea

  Lees dit eens door het kan namelijk beide.

  http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/16/aantal_een_mensen_waren_was/

  ‘Kunnen’ mensen blijkbaar toch fatsoenlijk Nederlands..

 • Profielfoto
  hans dorsman

  iOS8 draait prima op mijn iPad air en volgens mij ook sneller dan ios 7, maar de iPad 2 draait ook nog op iOS 7. Hij is te vol en ik wil het account aanpassen, dus ik moet er eens een goed moment voor uitzoeken.

  Yosemite beta draait overigens prima, dus ik verwacht niet veel problemen met de definitieve versie.

 • Profielfoto
  Macteach

  @Sullivan: ‘kunnen’ is hier juist. Kunnen betekent ‘beheersen’, ‘kennen’ betekent ‘weten van’. Mensen kennen Nederlanders en kunnen (de) Nederlands(e taal).
  Een aantal, wat de site ook zegt, is en blijft overigens enkelvoud.

 • Profielfoto
  Macteach

  Mogelijk hebben een aantal gebruikers ervoor gekozen

  Wie of wat hebben ervoor gekozen? Een aantal (mensen, gebruikers). Dus enkelvoud: ‘Een aantal gebruikers heeft gekozen’.
  Opleiding ‘media’ (meervoud!), wel wel, worden er geen eisen meer gesteld aan studenten in middelbaar beroepsonderwijs?

  Vooruit, ik zal nu niet meer zeuren: ik beloof dat dit, althans hier, de laatste keer is want ‘onze redactieninja’ leert het toch niet. Sorry.

 • Profielfoto
  Aerea

  Fraai. Mensen kunnen tegenwoordig wel googelen, maar blijkbaar niet verder lezen dan een inleiding van een pagina op het internet. En als er staat “In de meeste zinnen is zowel enkelvoud als meervoud mogelijk.”, dan houdt dat niet in dat beide vormen altijd goed zijn. In de link die wordt gestuurd kun je heel duidelijk lezen dat in het geval van bovenstaand ‘artikel’ het gaat om enkelvoud, zie gedeelte 2b.

  En die opmerking over ‘kunnen’ is echt nog dommer dan de gemiddelde uitspraak van Geert Wilders, sorry hoor. Of tenminste, als ik inga met de gedachtengang van @Macteach dat @Sullivan denkt dat het ‘kennen’ moet zijn. Wellicht zat de toets met de apostrof gewoon in de weg.;-)