A8X-chip voor iPad Air 2 verschijnt op foto, wijst op Retina HD-scherm

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Toen Apple vorig jaar de iPad Air uitbracht, was er iets bijzonders. Niet langer kreeg de iPad een andere chip dan de iPhone, beide apparaten gebruikten de A7-chip. Voorheen werd de iPad-chip voorzien van extra grafische kracht om het grotere scherm aan te sturen.

De nieuwe iPads die Apple donderdag zal onthullen, krijgen wel weer een krachtigere A8X-chip. Dit blijkt uit nieuwe foto’s van onderdelen die door een Taiwanese site gepubliceerd zijn. Waarschijnlijk is de extra grafische kracht nodig om het Retina HD-scherm van de nieuwe iPads vloeiend aan te sturen.

Daarnaast weet de website te melden dat de iPad Air 2 de beschikking krijgt over 2 GB RAM en een Touch ID-vingerafdruklezer. Dit kwam in eerdere geruchten ook al naar voor en lijkt nu zo goed als zeker.

a8x-chip-16x9
Foto van het vermeende logic board voor de iPad AIr 2 met A8X-chip.

In een betaversie van iOS 8.1 werden al aanwijzingen naar een Retina HD-scherm in de nieuwe iPads gevonden. Deze nieuwe schermtechniek zit ook in de iPhone 6 (Plus) en zorgt voor een scherper beeld, een hogere resolutie en echtere kleuren. De resolutie van de iPad met Retina HD scherm kan uitkomen op 3072 bij 2304 pixels. Bij een 9,7-inch iPad levert dat 396 pixels per inch (ppi) op, een flinke verbetering tegenover de huidige 264 ppi.

Aanstaande donderdag 16 oktober weten we meer, dan zal Apple de nieuwe iPads tijdens een special event aan de wereld tonen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Dat klinkt als een redelijke update, dat is al meer dan ik had verwacht…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Aanstaande donderdag 16 oktober weten we meer, dan zal Apple de nieuwe iPads tijdens een special event aan de wereld tonen.

  Dat weet je al zeker ?

  Way too long; 5 Apple-producten die schreeuwen om een update

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  iPad Air 2. Het lijkt we de naam van een Android-tablet, met zo’n onnodig lange naam. Of wat dacht je van “iPad Mini with Retina Display 3”? Waar is het eenvoud waar Steve Jobs in 1997 zo op hamerde gebleven?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ja, alles wijst erop. Ik durf met 99,99% zekerheid te zeggen dat er nieuwe iPads op het programma staan. In 5 Apple-producten die schreeuwen om een update ook al laten blijken:

  Apple zou ze zo naast de nieuwe iPads aan kunnen kondigen…

 • Profielfoto
  PBP

  iPad Air 2. Het lijkt we de naam van een Android-tablet, met zo’n onnodig lange naam. Of wat dacht je van “iPad Mini with Retina Display 3”? Waar is het eenvoud waar Steve Jobs in 1997 zo op hamerde gebleven?

  Hij heet nu voor het gemak even iPad Air 2, maar hij kan ook gewoon iPad Air blijven heten. Zodra de huidige iPad mini zonder retina word gedumpt kunnen ze hem ook gewoon weer iPad mini laten heten ipv iPad mini met retina display. En dan hebben ze in de toekomst wellicht de iPad mini,Air en Pro.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  iPad Air 2. Of wat dacht je van “iPad Mini with Retina Display 3”? Waar is het eenvoud waar Steve Jobs in 1997 zo op hamerde gebleven?

  Die namen zijn maar een verlengde van wat we nu hebben, om aan te duiden waarover het gaat.

  Vorig jaar hadden we het over de iPad 5, dit jaar over de iWatch, blijkt allemaal niet waar. Overigens is het iPad mini Retina 2 dat is wat duidelijker. De tweede met Retina.
  Apple kan ondertussen hele andere namen hebben verzonnen, zoals ze altijd nog met iPads hebben gedaan tot nu toe.

  iPad
  iPad 2
  The New iPad (Retina, 3)
  Fourth generation iPad (4)
  iPad Air (5)
  iPad …
  iPad mini
  iPad mini with Retina Display
  iPad mini …

 • Profielfoto
  syltheboy

  Komt er ook een grotere iPad?

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  iPhone6 laat ik nog even aan me voorbijgaan. Te groot om handig te zijn en oef wat een bedrag.

  Maar een grotere iPad? YES! Ik zie alleen niet veel in een nog hogere resolutie. Ik heb een iPad3 met retina scherm en ben perfectly happy with it. Netflix helemaal top en zeer scherp. Wat ik naast een groter scherm ontzettend belangrijk vind is stereo geluid. Graag vier speakers die naar gelang de orientatie geweldig stereo geluid geven. Audio is tot nu toe erg onderschat bij de iDevices…