4 opmerkelijke feiten uit Apple’s kwartaalcijfers

17 reacties

Gisteravond maakte Apple zijn kwartaalcijfers bekend. De verkoop van zowel de iPhone en de Mac zat in de lift. Het was het beste vierde kwartaal ooit. Genoeg over de cijfers, want in de persconferentie na de bekendmaking van de cijfers gebeurde ook genoeg interessants.

Apple CEO Tim Cook vertelde analisten en journalisten over de Apple Watch, de enorme vraag naar de iPhone 6 (Plus) en ging in op de dalende verkoop van de iPad. Daarbij deed hij een aantal opmerkelijke uitspraken.

Geen losse verkoopcijfers Apple Watch

watch-wide
Iedereen is razend benieuwd of de Apple Watch een succes zal worden. Tim Cook wist echter te melden dat de Apple Watch samen met de Apple TV, iPod in de categorie ‘other’ geplaatst zal worden en er geen losse verkoop­cijfers bekendgemaakt zullen worden. Waarom? Apple wil deze info niet met concurrenten delen.

Vraag naar de iPhone 6 (Plus) onvoorstelbaar

iphone6-wide
De vraag naar de iPhone 6 en iPhone 6 Plus overtreft de productiecapaciteit. Cook verwacht niet dat de nieuwe iPhones voor het eind van het jaar normaal leverbaar zullen zijn. Eerder werd al bekend dat Apple tijdelijk geen iPhones meer aan retailers levert omdat deze in eigen Apple Stores nodig zijn.

Eerste zakelijke Apple/IBM-producten in november

apple+ibm-wide
Niemand zag het aankomen toen Apple en IBM net voor de zomer bekend maakten samen de zakelijke markt te gaan veroveren. Het eerste resultaat van deze samenwerking zal volgende maand te zien zijn. Tim Cook vertelde tijdens de persconferentie dat nieuwe producten van Apple/IBM de manier van werken gaan veranderen.

Dalende verkoop iPad geen probleem

ipad-wide
Er is al een tijdje geen groei meer te zien in de verkoopcijfers van de iPad. Toch ziet Tim Cook dit meer als een kleine hobbel die genomen moet worden. Hij benadrukte dat de iPad de eerste vier jaar harder groeide dan de iPhone. Kannibalisatie van de iPhone 6 Plus is geen probleem voor Cook. De CEO geeft aan dat Apple niet stopt met investeren in de iPad en hij de toekomst voor de tablet positief inziet.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  proXify

  Het eerste resultaat van deze samenwerking zal volgende maand te zien zijn

  Wil dat dus zeggen dat er in november nog een Apple Event zal zijn ivm de samenwerking van Apple en IBM?

 • Profielfoto
  polansky

  Tim Cook wist echter te melden dat de Apple Watch samen met de Apple TV, iPod in de categorie ‘other’ geplaatst zal worden en er geen losse verkoop­cijfers bekendgemaakt zullen worden. Waarom? Apple wil deze info niet met concurrenten delen.

  .

  Natuurlijk! Je trekt de halve wereld aan marketingtypetjes en een directeur van een bekend horlogemerk aan en vervolgens doe je het af als een ‘hobbyproject, onder het mom we willen de concurrentie niet wijzer maken. Benieuwd hoe aandeelhouders hierop gaan reageren, zij zijn immers de financiers van dit dure hobbyprojectje….

  Om eerlijk te zijn denk ik eerder dat Apple langzaamaan doorkrijgt dat de Apple Watch niet het succes gaat worden wat ze hadden gehoopt.

  Het tij kan natuurlijk nog keren, maar buiten wat Applefans om lopen er toch bijzonder weinig mensen warm voor dit niet waterdichte sporthorloge….

 • Profielfoto
  Aerea

  Raar van die verkoopcijfers rondom Apple Watch. Van iPod + Apple tv snap ik nog wel, maar om je nieuwe ‘wereldwonder’ bij van die ‘bijproducten’ te dumpen..

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Hopelijk trekt Apple de samenwerking met IBM door naar de Mac, want dat wordt een beetje het ondergeschoven kindje zo. Zou top zijn wanneer IBM ook daar zakelijke oplossingen voor ging bedenken en Apple weer eens met een fatsoenlijke server komt. Want met OS X Server kom je er niet mee, en een Mac Mini al helemaal niet. Ben bijna genoodzaakt Windows servers te slijten bij mijn klanten omdat Apple alleen interesse heeft in hobby spul voor de thuis markt,

 • Profielfoto
  Arthur345

  Waarom wordt er steeds gepraat over “vierde kwartaal”?

  We zitten nu in het vierde kwartaal

 • Profielfoto
  Bonte

  Misschien om de inkomsten van Beats af te schermen? Die zit in hetzelfde pakket.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Het tij kan natuurlijk nog keren, maar buiten wat Applefans om lopen er toch bijzonder weinig mensen warm voor dit niet waterdichte sporthorloge….

  Jaja, dat dachten veel mensen ook toen de berichten van een foon van Apple op stoom kwamen: wat kan Apple nog toevoegen aan de volledig verkende dichtgetimmerde markt?
  The rest is history.

 • Profielfoto
  polansky

  We zullen het gaan zien GoeieDag.

  Feit is dat je niets hebt aan een Apple watch zonder iPhone en laat iOS nog maar iets van 20% marktaandeel hebben. Daarnaast zijn er meer niet horlogedragers dan horlogedragers. Ik zie al die mensen niet ineens een horloge om gaan doen…

  Sir Jonatan Ive droeg zelfs geen apple watch bij zijn interview met Vanity Fair. Terwijl dit nu juist het moment is om overal te laten zien dat je achter je eigen product staat om de ‘hype’ aan te wakkeren.

  Feit dat het hier nog steeds gaat om een preproductiemodel doet er werkelijk niets aan af. Anders hoef je ook niet met je horloges allerlei modehuizen af te lopen of op de cover van Vogue reclame te maken.

  Mensen die nooit een horloge dragen gaan dat nu ook echt niet doen omwille van het feit dat het een gadget van Apple is. De toegevoegde waarde is te klein, zeker omdat hij alleen kan functioneren in combinatie met een iPhone.

  Ik denk dat de Apple Watch een dure hobby gaat worden. Geef het drie versies en als het dan nog geen gamechanger is dan kan dit project dat dan vele miljarden heeft gekost worden beschouwd als een flop.

  Het is niet voor niets dat Apple geen verkoopcijfers bekend wil maken, en dat heeft in mijn ogen werkelijk niets van doen met de concurrent in het duister laten.
  Die zijn slim genoeg om te zien hoeveel van die dingen geproduceerd worden door te kijken naar de inkoop van de benodigde onderdelen en productiefaciliteit.

  Veel Apple fans denken dat alles dat Apple produceert in goud verandert, terwijl de geschiedenis heeft geleerd dat Apple meer flops heeft gekend dan successen.
  Was er geen iPhone en iPad geweest was Apple nu op sterven na dood geweest. Succes is niet altijd blijvend. Kijk maar naar Nokia of Blackberry…

 • Profielfoto
  Buzz

  polansky: Je definieert het nu al als een flop, als het niet razendsnel evenveel opbrengt als een iPhone of iPad. Dat is wel een vreemde redenering. Ik ben het wel juist met je eens dat de verwachtingen lager horen te zijn dan die eerdere producten, precies om de redenen die je noemt.

  Gun Apple ook de tijd om over de loop van meerdere jaren en meerdere iteraties de Apple Watch te verbeteren, en schrijf het niet nu al af als een flop omdat er zeker weten straks geen tientallen miljoenen van verkocht worden. Ik weet zeker dat Apple dat ook helemaal niet verwacht. Je observeert ook dat ze de Apple Watch in de markt zetten als duur luxeproduct. Daarvan hoef je er niet ontzettend veel te verkopen om er toch een lucratief resultaat aan over te houden. Kijk maar naar andere luxe horlogemerken.

  Niemand die er over heeft nagedacht verwacht dat de Apple Watch tot vergelijkbare groeipercentages van het bedrijf gaan leiden als de iPhone en iPad hebben gedaan.

 • Profielfoto
  OMG

  @Arthur345: Het zijn Apple’s 4e kwartaalcijfers omdat ze een ‘gebroken’ financieel jaar hebben. Hun boekjaar loopt van 1 oktober tot eind September en dus niet gelijk met een kalenderjaar. Dat doen veel bedrijven. Zo kunnen ze bijvoorbeeld starten met een sterk 1e kwartaal (Kerst is altijd belangrijk voor elektronica verkopen, nieuwe produkten etc). Als dat kwartaal tegenvalt hebben ze nog 3 kwartalen om het in te halen (of de rem erop te zetten om zo de cijfers een beetje te sturen). Als je afsluit met je beste omzetmaand dan kun je niets meer bijsturen voor je jaarresultaat. Daarnaast is een financiële jaarafsluiting in een minder drukke periode vaak ook een overweging.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  Nu al zeggen dat de Apple Watch een flop gaat worden omdat niemand zit te wachten op een horloge is een beetje narrow minded.

  Ik kan me nog goed herinneren hoe er gereageerd werd toen Apple in 2010 met de iPad kwam.

 • Profielfoto
  Noest

  Ik wil er wel een hoor:) ik hoef ‘m niet dag en nacht om, maar zal ‘m heus gebruiken.

  Ik denk dat mensen hierin ook een foutieve veronderstelling hebben, dat je de Apple Watch voortdurend om moet hebben. Waarom? Ik heb ook niet altijd mijn iphone in de buurt. Op momenten kan de Apple Watch heel handig zijn, in de auto, op de fiets, tijdens het sporten, maar wanneer ik achter mijn bureau zit, thuis zit, in bed lig, dan pak ik wel mijn iPhone. Voldoende tijd dus ook voor het di g om op te laden.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Waarom wordt er steeds gepraat over “vierde kwartaal”?

  We zitten nu in het vierde kwartaal

  Corporate toestanden, gebroken boekjaren. Apple heeft een gebroken boekjaar en is daarom financieel niet ‘on par’ met de echte wereld.

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik zit ook niet te wachten op een horloge. Laat staan eentje die binnen een dag leeg is.

 • Profielfoto
  Noest

  Het is niet een horloge zoals je dat al,jaren kent, net zoals een iPhone niet hetzelfde was als een Nokia 3310.

  Je gaat het anders gebruiken, zeker wanneer er grotere iPhones zijn, dan zal deze meer in je binnenzak blijven en heb je je horloge vooral om wanneer je niet makkelijk je telefoon kan hanteren. Maar ben je eenmaal thuis, op je werk, etc, dan zal je ‘m wellicht makkelijker af doen en/of gewoon rechtstreeks via je iPhone communiceren.

  Op den duur zal het zeker zijn plaats krijgen, maar deze kunnen we ons nu wellicht nog niet helemaal voorstellen. Maar dat ontwikkelt zich ook naar mate het product zich verder ontwikkelt. Ik wil het hoe dan ook wel een kans geven en zie voldoende toepassingen in mijn dagelijkse leven om er eentje aan te schaffen. Maar of het versie 1 wordt, ik weet het niet. Ik wil ‘m wel, maar wanneer ie pas in jan/feb/mrt in NL beschikbaar is, dan is het wellicht wel logischer om op versie 2 te wachten, want die komt dan redelijk snel daarna op de markt en zal sneller beschikbaar zijn, neem ik aan, omdat de eerste uitrol al geweest is.

 • Profielfoto
  remcojan

  Maar dat ontwikkelt zich ook naar mate het product zich verder ontwikkelt. Ik wil het hoe dan ook wel een kans geven en zie voldoende toepassingen in mijn dagelijkse leven om er eentje aan te schaffen.

  Inderdaad. Een paar jaar geleden had ook niemand alle toepassingen die we nu bij smartphones kennen kunnen voorspellen. Het is aan de creativiteit van ontwikkelaars om leuke nieuwe toepassingen te verzinnen en te bouwen. Een hoop zal mislukken, maar er zullen ongetwijfeld dingen komen die we nu niet weten en waarvan we over een paar jaar niet meer weten dat het er ooit niet was.

 • Profielfoto
  recoiller

  De iPhone 6 plus is mega populair. Niet omdat hij goed of handig is maar omdat hij het meest vernieuwd was. Inmiddels zijn er horden bezitters die met de iPhone 6 plus de eerste en de laatste Phablet gekocht hebben.