Kijkje in Apple’s eigen “Will it bend?” lab

37 reacties

Op radio, tv, de krant en op internet. Je kon de afgelopen dagen niet om bendgate heen. Nadat enkele gebruikers van de iPhone 6 Plus klaagden over een verbogen toestel en een video daarover viraal ging, moest Apple vroeg of laat wel gaan reageren.

Donderdag liet de iPhone-maker al weten dat het wel meevalt. Vandaag doet Apple er nog een schepje bovenop, een aantal grote techsites mochten komen kijken hoe de iPhones op buigzaamheid en duurzaamheid worden getest. Tegen zo’n kijkje achter de schermen zegt niemand nee.

The Verge en Re-code werden uitgenodigd om naar een lab in Cupertino te komen. Daar staan machines de hele dag niets anders te doen dan appa­raten te testen op duurzaamheid. Zo is er een machine die zinbewegingen simuleert en een apparaat dat 25 kilo op een iPhone laat vallen.

Niemand minder dan Phil Schiller en Dan Rico vertelden de aanwezige journalisten dat Apple bij zit-tests altijd uit gaat van het ergste scenario. Dat wil zeggen: Een iPhone in een kontzak en een hard oppervlak. Er worden ook minder rigoreuze tests gedaan. Te zien is dat de iPhone 6 Plus buigt, maar ook netjes terug in originele staat buigt.

Het is niet voor niets dat Apple dit kijkje achter de schermen geeft, de PR-machine draait op volle toeren om een passend antwoord op ‘bendgate’ te geven. Apple wil hiermee laten zien dat het producten wel degelijk test en goed nagedacht heeft over gebruikte materialen.

bend-test-16x9
applebend2
applebend3

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  karelschapie

  Lijkt ikea wel!

 • Profielfoto
  Ce

  Filmpje 1 en 2 laten m.i. helemaal NIETS zien, enkel dat er getest wordt. Je ziet geen ver doorbuigende iPhones o.i.d. Alleen de foto geeft daadwerkelijk iets weer op basis waarvan je kunt zeggen dat de iPhone toch wel tegen een stootje kan (getordeerde toestel). Deze filmpjes vertonen, in mijn ogen, feitelijk gezien niets meer of minder dan de filmpjes mét doorbuigende iPhone.

 • Profielfoto
  eezacque

  Dat is hetzelfde lab waarin getest is dat een MBP nooit oververhit kan raken?

 • Profielfoto
  Buzz

  Och eezacque, houdt toch eens op over die obsessie van jou! Het is toch echt niet nodig om in elke individuele draadje daar weer mee aan te komen zetten. Wat wil je, dat we drie keer per dag met zijn allen tegen je zeggen dat het inderdaad zo erg en onrechtvaardig is van die MacBook Pro uit 2011, en zo zielig voor jou dat Apple dat niet erkent?

  En Ce, heb je het artikel van The Verge al wel gelezen? Het gaat er hier niet om om te laten zien dat het apparaat tegen een stootje kan. Het gaat er om dat op Internet door sommige mensen altijd meteen geroepen wordt dat het prutsers zijn in Cupertino, die niet nadenken en niet testen. Wat de filmpjes laten zien is dat ze in ieder geval niet zo prutsen als die vent op YouTube. Dat ze niet elke individuele test laten zien, en niet doortesten tot er iets breekt, in dit filmpje, wil niet zeggen dat ze dat niet ook hebben gedaan. Ze zeggen dat ze 15000 exemplaren van zowel de 6 als de 6 plus hebben gebruikt in de tests. En er zijn nu eenmaal bepaalde limieten. Als je niet precies begrijpt wat deze machines doen en hoe ze ingesteld zijn, kan je er inderdaad geen conclusies aan verbinden. Maar ga je nu daadwerkelijk nog twijfelen aan of er wel goed getest wordt? Ze zouden natuurlijk ook kunnen testen wat er gebeurt als er iemand met zijn volle gewicht op de iPhone gaat staan springen, of als iemand er één tussen de deur stopt en die dicht gooit, of als iemand hem in lava en zoutzuur laat vallen. Alhoewel je dat misschien liever zou willen zien, zijn dat natuurlijk eigenlijk het soort tests dat helemaal niets zegt.

 • Profielfoto
  Ce

  Buzz_D, tuurlijk geloof ik wel dat Apple goed test. Ze kunnen het zich niet veroorloven om prutswerk af te leveren.
  Waar het mij om gaat is dat deze filmpje quasi als bewijs gebruikt worden terwijl ze feitelijk net zo “nietszeggend” zijn als het filmpje waarin een iPhone verbogen wordt. Je ziet alleen DAT er getest wordt, niet WAT er getest wordt.
  Ik twijfel er niet aan dat ze producten doortesten tot ze breken maar als je toch al journalisten laat komen om een mogelijke Hoax te ontkrachten laat het dan ook zien in die filmpjes. Een Hoax moet je niet voeden met nietszeggende filmpjes maar ontkrachten met feiten. Een verhaal als dit is dan binnen een paar dagen van de fora verdwenen. Neem als voorbeeld Macrumors. De thread over dit onderwerp is inmiddels een paar honderd posts (300+). Veel posts gaan over wat we al dan niet gezien hebben.

 • Profielfoto
  Buzz

  Tsja, dat komt volgens mij mede omdat sites als OneMoreThing en Macrumors de filmpjes uit hun context hebben gehaald. Het verhaal van The Verge bijvoorbeeld, is toch vrij overtuigend. De filmpjes zijn hier inderdaad slechts illustraties bij, en dienen geen doel op zich.

  Het testen is uiteraard een langdurig en uitgebreid proces, en slechts onderdeel van het hele ontwerpproces. Ik kan me voorstellen dat Apple (nog) niet meer wil laten zien en uitleggen hierover, want dan doet de concurrentie daar haar voordeel mee, of gaan de mensen met weinig verstand van zaken er nog verder mee aan de haal. Een filmpje van een tot aan breken toe geteste iPhone past natuurlijk niet binnen de marketing van Apple. En technische informatie over de interne specificatie van wanneer een iPhone wel of niet mag breken moet intern blijven, anders gaat dat een eigen leven leiden. Wie weet wordt Apple nog genoodzaakt om nog meer vrij te geven, maar ik denk dat hiermee ondertussen toch echt wel de angel weggenomen is uit de onzin-hype van eergisteren.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Ce,

  en van die 300, zijn er misschien 240 van Fandroids die niks maar dan ook niks met Apple willen te maken hebben, maar het hardste aan het roepen zijn hoe ze het weer verpruts hebben daar bij Apple.

  Na 14 dagen hoor je er weer niets van. Het filmpje van de gebogen iPhone is volgens mij ook duidelijk gemanipuleerd. Is er nog ergens een melding van een gebogen iPhone???

 • Profielfoto
  Buzz

  jackybe67. Ik geloof echt wel dat als je al je kracht gebruikt je een smartphone kapot kan buigen of breken. Wat dat betreft maakt het dus niet uit in hoeverre het filmpje van woensdag gemanipuleerd was. Wat tegengesproken moet worden is dat er tijdens het ontwerpen en testen van de iPhone 6 plus er geen rekening gehouden zou zijn met in hoeverre het toestel bestand zou zijn tegen buigen. Dat gebeurt hiermee effectief.

 • Profielfoto
  Ce

  Nu we het er toch zo over hebben, ik zou het heel stoer van Apple hebben gevonden indien ze het minder technisch hadden gedaan d.m.v. het demonstreren van testmachines. Wat denken jullie….zou het goed zijn geweest om een paar journalisten uit te nodigen en ze met een kop koffie en een iPhone 6 in de kantine neer te zetten met het verzoek het toestel even te buigen op de manier zoals dat ook in “het” youtube filmpje is gedaan? Wanneer je 100% achter jouw product staat zou ik dat wel aandurven als fabrikant.
  @Buzz_D, ik kan me wel vinden in jouw laatste post…behalve de laatste regel. Ik twijfel heel erg of dit de juiste wijze is en of dit voldoende is.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ce: Dat gaan ze niet doen. Kijk maar wat Apple in het Re/Code artikel zegt:

  This test is probably “more relevant to the videos you’ve been seeing,” Riccio said. Up to 25 kilograms of weight is pressed across the center of the phone (front and back), which is less than the weight the phone can actually tolerate. In the test below, the smartphone did bend under the weight; but when the metal bar was released, the phone looked like it breathed back into shape.

  I asked Riccio why these phones appeared to reset themselves when customers are reporting that theirs remain bent. He said it’s because in certain cases, if users apply a huge load beyond a natural point of deformation, the phone can “take a set.”

  Hij zegt dus als eerste dat de video van woensdag niet representatief is als normaal gebruik in bijvoorbeeld een broekzak. Daarvoor hebben ze de andere test (die erboven beschreven staat). In hun eigen buig test, die dus wel lijkt op wat de man in het filmpje doet, gaan ze niet zo ver dat ze de telefoon verbuigen zodat die niet meer terugveert. Maar ze weten natuurlijk wel precies hoeveel kracht daar voor nodig zou zijn, in ieder geval meer dan 25 kg in het midden. Die kracht om het punt voorbij te gaan waarbij plastische deformatie optreedt is blijkbaar groter dan je in een broekzak tegenkomt, maar waarschijnlijk kleiner dan iemand met een beetje spierkracht en een flinke dosis kwade wil op een iPhone kan uitoefenen.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Het is altijd moeilijk te bepalen wat Apple zou moeten doen in dit geval. Onder Jobs zouden de journalisten onder geen beding toegang hebben gehad tot deze gebouwen. Het zal voor heel veel mensen nooit genoeg, wat Apple ook doet. Ikzelf lig er niet wakker van en hoop dat ik snel de 6 in mijn bezit ga hebben. De Plus was na inspectie toch iets te groot om te bellen.:-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Onder Jobs kregen journalisten tijdens Antennagate ook toegang tot de radio testruimtes. Zie bijvoorbeeld hier. De kritiek was daarna ook snel verstomd.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Buzz,

  Apple heeft deze foto’s voorzien. Volgens mij zijn er geen journalisten in deze ruimtes geweest. Maar ik kan verkeerd zijn.:cool:

 • Profielfoto
  HappyUser

  Mijn vader zij vroeger altijd: “Met geweld naai je ’n ezel”.
  Welke idioot gaat zoals op het filmpje z’n dunne iPhone zo buigen.
  In een tweede filmpje probeert ie ook nog smartphones van andere merken te buigen, maar wie zegt mij dat dat met dezelfde kracht gebeurd. Dit kun je gewoon faken!
  Iedere smartphone of tablet is te verbuigen, leg ’n tablet, ongeacht welk merk, maar eens in een bankstel. Ga er maar eens ’n poosje op zitten en zie wat er gebeurd. Maar wie doet zoiets doms!

  De concurrentie van Apple probeert dit gewoon te hypen!

  Maar ja, wie ben ik? ’n iFan met een ‘fout’ stofje in z’n hersenen, lid van de religieuze Apple-kerk en drager van een hele enge ziekte, Applelerietus, geen aandelen heeft in Apple maar wel bereid is om Apple in het oneindige te verdedigen. Slap gelul dus, ik hoor dat al 30 jaar!

 • Profielfoto
  Nouvelle Voque

  @Buzz_D ik ben het helemaal met je eens wat je hier zegt. Tegelijkertijd ben ik het ook met @Ce eens. Zijn reactie was precies dezelfde als die ik had. Ja leuk dat filmpje maar ik zie niks. Vooraf had ik het idee, ik ging er dus ook even lekker voor zitten:P, dat een ik een iPhone zie buigen en daarmee een metertje zie met hoeveel Kg/cm2 of Kg of whatever er is gebruikt wat dit resultaat oplevert.

  Op voorhand nam ik deze hele gate al met een hele grote korrel. Als je je iPhone in een hoek legt en je oefent druk uit op het midden, ja natuurlijk buigt hij dan. Dan snapt iedere imbeciel. Als je iPhone in je achterzak zit en je gaat schuin tegen een muurtje staan zodat het muurtje precies op het midden van je iPhone komt, buigt die dan? Waarschijnlijk wel ja. Ik had verwacht dat ik dat met deze video te weten zou komen.

  Dus nogmaals @Buzz_D, ik snap zijn reactie. Dat het uiteindelijk weer eens prutsweg van OMT blijkt te zijn om het filmpje uit zijn verband te rukken kan je hem dan natuurlijk ook niet kwalijk nemen!

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik begrijp het ook, als eerste reactie. Maar als ik er wat langer over nadenk denk ik dat deze reactie van Apple echt veel beter is. Als Apple met veel bombarie en precisie de test zou herhalen met betere apparatuur dan verlenen ze alleen maar geloofwaardigheid aan het verhaal van die sukkel van het filmpje van woensdag. Ze zeggen dan impliciet dat dit iets is om voortaan goed te controleren voordat je een aankoop maakt. Ze geven dan impliciet een uitnodiging en aanwijzingen aan alle bloggers en YouTube persoonlijkheden om voortaan zelf zulk soort tests te gaan uitvoeren bij ieder nieuw apparaat dat wordt uitgebracht. Naast CPU benchmarks en batterijtests worden dan voortaan buig- en torsietests toegevoegd aan de reviews. Ik denk dat niemand daar echt op zit te wachten, en Apple al helemaal niet. De sterkte van deze dingen hoort gewoon genoeg te zijn voor normaal gebruik en af en toe een ongeluk of pechgeval. Daar hoor je van uit te mogen gaan, en het zou niet door bloggers/vloggers nagemeten hoeven worden. Natuurlijk zou het mooi zijn als ze zonder technische uitleg met een simpele demonstratie de gezaaide twijfel weg konden nemen, maar zo eenvoudig ligt het nu eenmaal niet. Het beste argument is nog wel dat maar heel weinig mensen zich bij Apple gemeld hebben met dit probleem, ten opzichte van het totaal aantal verkochte toestellen.

 • Profielfoto
  eezacque

  Och eezacque, houdt toch eens op over die obsessie van jou! Het is toch echt niet nodig om in elke individuele draadje daar weer mee aan te komen zetten. Wat wil je, dat we drie keer per dag met zijn allen tegen je zeggen dat het inderdaad zo erg en onrechtvaardig is van die MacBook Pro uit 2011, en zo zielig voor jou dat Apple dat niet erkent?

  Als je niet anders kunt doen dan op de persoon spelen, houd dan je mond.

  Het gaat hier om het feit dat Apple een gebrek aan kwaliteit afwentelt op gebruikers, door geen service te leveren en plaatselijke wetgeving te negeren. We hebben het niet over een enkele MacBook Pro 2011, maar om tienduizenden gevallen van wrakke hardware, waarvan Apple botweg stelt dat mensen hun portemonnee maar weer moeten trekken.

 • Profielfoto
  Night

  Ik vermoed dat als je een iPhone in de kontzak van je strakke jeans stopt en de hele dag in de auto of op je fietszadel zit; de iPhone wel eens blijvend kan verbuigen… Ik denk dan: “is een iPhone niet nèt even te duur om er zo onzorgvuldig mee om te gaan?” De mijne zou keurig in een flipcover zitten en dan in de binnenzak van m’n jas of op het dashboard liggen. Maar ja, wie ben ik…

 • Profielfoto
  Sannetju

  @Buzz_D
  Iphone 6 ,wat een geweldige Iphone ,en tja als je onvoorzichtig met je duren spullen omgaat wat verwacht men dan .. “dat Apple een gebrek aan kwaliteit afwentelt ”

  Mensen die kankeren op Apple zijn dat niet de mensen die helaas geen centjes hebben om zo”n mooie Iphone te kopen.
  Kom op wees niet jaloerse en ga verder met je leven .

 • Profielfoto
  Doede

  Ik ben vandaag begonnen onze nieuwe bestekset te testen, voor het geval we een keer een stuk taai vlees op ons bord hebben liggen. Er zijn al 3 messen en 7 vorken verbogen…:roll:

 • Profielfoto
  bvdabjorn

  Is het correct dat de levertijd bij de Apple store online (Nederland en België) de levertijd van eender welke iPhone maar 5-7 werkdagen is?

  ps; Over die “bendgate” maak ik me niet meer druk! Na het bovenstaande artikel te lezen + het artikel op macrumors en de iPhone 6+ in de winkel te mogen testen, waar hij trouwens heel goed en stevig aanvoelde ben ik gerust gesteld en ga hem misschien kopen:)

 • Profielfoto
  bladerunner

  Het enige echte overtuigende bewijs zou een Uri Geller test moeten zijn…

 • Profielfoto
  Buzz

  @eezacque: Ik vraag me oprecht af wat je er mee wil bereiken door steeds maar weer op verschillende plekken op dit forum aandacht te vragen voor de problemen met MacBook Pros uit 2011. Dat onderwerp doet hier toch helemaal niet terzake? Dat irriteert me.

  Ik denk dat je veel meer zult bereiken als je je ergens anders daarover uit dan hier. Van die, volgens jou “tienduizenden gevallen van wrakke hardware” zijn hier op dit forum voor zover ik kan overzien maar een klein handjevol bezitters aanwezig. Bespreek jullie problemen in jullie eigen draadje, organiseer je, haal er een jurist bij, informeer de media, schrijf een boze brief aan Apple. Je kan allerlei nuttige acties ondernemen met de energie die je hier in dit onderwerp stopt. Maar in plaats daarvan ben je keer op keer de overige actieve forumbezoekers ermee lastig aan het vallen, die helemaal geen MacBook Pro uit 2011 hebben of er helemaal geen problemen mee hebben. Het lijkt er op dat je er ons allemaal van wil overtuigen dat er van het bedrijf Apple niets deugd, alleen maar omdat je boos bent om dit specifieke probleem. Dat is in de eerste plaats niet slim om te doen op een plek waar Apple-enthousiastelingen samen komen. En daarbovenop vind ik eerlijk gezegd dat je daarmee mensen hier aan het misleiden bent. Dat irriteert me nog meer.

  @Dirkismijnnaam: Beetje vreemde reactie. Heb je het nu eigenlijk tegen mij of tegen eezacque?

 • Profielfoto
  bestbier

  Waar gaat dit over? Een paar toestellen op meer dan 10 miljoen, die dan ook nog eens om te ruilen zijn bij een Apple Store? Tjongejonge, wat een zielig gedoe zeg!

 • Profielfoto
  Ce

  @bestbier, niets bijzonders…alleen maar iets wat de waarde van Apple tijdelijk met 15 miljard dollar deed dalen;-)

 • Profielfoto
  Noest

  @Buzz_D Hear hear!!!!!!!

 • Profielfoto
  knekkie

  Als dit is hoe ze testen snap ik waarom ze het probleem niet gevonden hebben.

  Gebruik het product in real life omstandigheden En je zal tegen dingen aan lopen die je door machinaal testen nooit zal ontdekken.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  ik heb gisteren met een koekenpan tegen mijn televisie geslagen, en nu is hij stuk!! dat kan toch niet mensen!!!

 • Profielfoto
  Noest

  ik heb gisteren met een koekenpan tegen mijn televisie geslagen, en nu is hij stuk!! dat kan toch niet mensen!!!

  De koekenpan? Ik zou maar snel een filmpje maken en op youtube plaatsen en dan lekker Tefal bashen. Ga ik ook met de koekenpan tegen mijn iMac slaan totdat ie stuk is en doe ik hetzelfde. Zo leren we ze wel een lesje! En krijgen we lekker veel hits op youtube. Ook nog wat foto’s bij een blogartikeltje, en dan is de hype weer mooi rond.

  Ga er meteen mee aan de slag:) Eindelijk weer wat te doen in dit saaie leven;)

  En dat het over de ruggen van anderen gaat, dat maakt het des te fijner:D

 • Profielfoto
  Buzz

  Knekkie geeft commentaar zonder de artikelen volledig te hebben lezen.

  Re/code:

  Dozens of engineers of varying sizes and weight are seeded with mock-up or dummy units in the months leading up to a new phone launch. Those engineers report back their experiences, and the lab test specifications are tweaked based on those reports.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Wat een ontzettende doos met onzin is dit hele “bendgate” weer. Gewoon van die onnadenkende pubers die met een telefoon van een halve meter in hun broekzak willen gaan zitten. Waarschijnlijk dezelfde mensen die met twee poten in het gips aan een hardloopwedstrijd mee willen doen. Zitten met een broodplank in je broek gaat nou eenmaal lastig!

 • Profielfoto
  eezacque

  @eezacque: Ik vraag me oprecht af wat je er mee wil bereiken door steeds maar weer op verschillende plekken op dit forum aandacht te vragen voor de problemen met MacBook Pros uit 2011. Dat onderwerp doet hier toch helemaal niet terzake? Dat irriteert me.

  Ik vraag aandacht voor het feit dat een arrogant bedrijf als Apple klachten van consumenten negeert, en zich boven de wet plaatst. Het is je goed recht te stellen dat andermans probleem niet jou probleem is, als het je stoort dat anderen dit wel als probleem zien, dan stel ik voor dat je mij niet meer leest.

 • Profielfoto
  Ce

  Wow….2100 posts op Macrumors over dit onderwerp. Voor de geïnteresseerden hier nog even een aardig, redelijk onbevooroordeeld, artikel:

  http://www.forbes.com/sites/anthonykosner/2014/09/27/bendgate-unbent-apple-and-viral-iphone-6-plus-bender-are-both-right/

 • Profielfoto
  Buzz

  als het je stoort dat anderen dit wel als probleem zien, dan stel ik voor dat je mij niet meer leest.

  Ik wil juist voorstellen dat je je eigen draadje opent, en jouw problemen en ervaringen met kapotte MacBook Pros eens uitgebreid op een rijtje zet. Ik zal het lezen, en misschien dat ik of anderen je kunnen helpen of er iets van kunnen leren. Daar is het forum voor. Of heb je dit al eens gedaan? Dan graag een link.

  Vervolgens kunnen we het in draadjes over de iPhone 6 ook echt over de iPhone 6 hebben. Het is bijvoorbeeld interessant om in een draadje als dit te discussiëren over hoe Apple zich opstelt tijdens en na de berichten over verbogen iPhones. Negeren ze klanten? Stellen ze zich boven de wet? Als er goede argumenten zijn dan hoor ik ze graag.

 • Profielfoto
  Vincensoo

  Ik vind het allemaal een beetje overdreven. Niet van Apple hoor, dit is het bewijs dat het inderdaad reuze meevalt. Bovendien buigt de HTC M8 het meest. En de iPhone 6 en 6 Plus buigen niet eens zo heel erg.

  Mensen moeten stoppen met dat overdrijven. Het is echt erg hoor, dat overdrijven. Wat ze ook zeggen, ik koop gewoon de iPhone 6 Plus! Toptoestellen!:smile:

 • Profielfoto
  MacMartino

  @eezacque
  Ik kan geen recente topics van jou vinden over de MacBookPro2011, het is ff off topic hier maar dat is toch erkend en wordt vergoed? Gaf inderdaad wel een wereldwijd probleem aan, en ook dat was vast getest ;))

  Anyway: bendgate zal wel meevallen (Minder erg dan een Os dat instabiel is). En vaak worden dat soort blogberichten gesponsord door uh,… de concurrent. Maar wellicht dat er nu minder mensen gaan zitten met hun iPhone in de achterzak;) dus werkt het nog eens preventief ook, voor alle merken telefoons!