Vooruitdenken: Een ronde Apple Watch?

43 reacties

Apple kondigde de Apple Watch twee dagen geleden aan. In tegenstelling tot de Moto 360, een smartwatch die ook hoge ogen gooit, is het een rechthoekig apparaat. Wat als de Apple Watch rond zou zijn? UX/UI designer Alcion heeft een verrassend concept gemaakt.

De ontwerper pakte de interface van de Apple Watch en renderde deze in een ronde formfactor. Opvallend is dat de UI van Apple’s smartwatch eigenlijk ook aardig aansluit op een rond ontwerp. Veel schermen bestaan al uit ronde vormen. Bekijk de renders, wij zijn benieuwd naar jouw voorkeur. Moet de Apple Watch 2 rond worden?
applewatch-rond-1
applewatch-rond-6
applewatch-rond-4
applewatch-rond-5
applewatch-rond-3
applewatch-rond-2
In het concept is wel een beetje gesmokkeld, de Apple Watch lijkt wat dunner afgebeeld dan deze eigenlijk is. Maar waarschijnlijk slaagt Apple er in de Apple Watch 2 significant dunner te maken. De eerste iPhone was immers ook een stuk dikker dan de iPhone 6.

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  Flemmy

  Ik vind dit echt tien keer mooier. Had gehoopt dat ‘ie rond zou zijn!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Jakkes. Vierkant is veel mooier.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Oh nee hè!:lol:
  Dan is het ding er eindelijk, en zijn we verlost van de 17000 conceptvoorstellen; beginnen we nu weer opnieuw.

 • Profielfoto
  Mad0nna

  Allebei !

 • Profielfoto
  Reschram

  Rond of vierkant mag allebei, maar ik koop hem pas als hij niet meer zo dik is.

 • Profielfoto
  Mensmetb

  Vierkant is prima! Veel handiger voor een beeldscherm naar mijn mening. Ik vind het ronde op de afbeeldingen niet mooier dan de huidige vierkante, maar de vierkante is door apple gemaakt en de ronde niet…
  Ik denk dat het voor apple inderdaad handig is als ze allebei doen.

 • Profielfoto
  Reschram

  Hij kan ook een stuk dunner als de functionaliteit slimmer benut wordt.
  Dus geen compleet besturingssysteem met muziek en foto’s wat mij betreft.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind de vierkante veel beter. Alleen te dik. Deze ronde is misschien iets meer geschikt voor vrouwen en kinderen. Ik zou hem niet willen! De Apple Watch lijkt nu al teveel op een klassiek horloge naar mijn smaak, bij een rond model wordt dat veel erger!

 • Profielfoto
  bestbier

  Lekker makkelijk om een tekening maken. Of dit technisch wel mogelijk is wordt niet bij stil gestaan. Die van Motorola is ook niet compleet rond vanwege hetzelfde probleem.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Laat deze designer eerst maar eens een contact list zien, of een sms, of een foto, of een… Rond is leuk voor een klok of de apps van de home screen, maar is voor de rest een gruwel om voor te ontwerpen. Gevalletje niet-langer-dan-3-seconden-doordenken-design.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Toch sluit ik niet uit dat Apple best ook een ronde zou willen maken. Als je ziet hoeveel customised opties ze nu hebben voor bandjes etc, zou een tweede vorm van het kastje niet onlogisch zijn. Dat dat op technische UI problemen zou leiden, vast wel, maar ze zijn toch heel knap daar in Cupertino?
  Ik vind de ronde iig een stuk aangenamer om naar te kijken.

 • Profielfoto
  Kyhd

  Tekst lezen is natuurlijk niet te doen op een rond scherm. Ook jammer dat nu dit soort onderwerpen voorbij komen. Dat ding is net 2 dagen aangekondigd.

 • Profielfoto
  sunapple

  Maar waarschijnlijk slaagt Apple er in de Apple Watch 2 significant dunner te maken. De eerste iPhone was immers ook een stuk dikker dan de iPhone 6.

  Ik dacht al dat de vergelijking mank zou gaan en dat gaat hij ook. Als je Watch 1 met 2 vergelijkt moet je natuurlijk ook de iPhone 2G met 3G vergelijken: 11,6mm voor de 2G en 12,6mm voor de 3G.

  De Apple Watch 6 kan echter wel zo dun zijn als die renders ja:lol:

 • Profielfoto
  Ce

  Ik ga voor de ronde. De vierkante/rechthoekige smartwatch (in het algemeen) doet mij inmiddels veel te veel denken aan de eerste generatie smartwatches met een hoog “Fisher Price” gehalte….deze ook (afgezien van het materiaalgebruik)
  Daarnaast blijven de ontwerpers zelf ook twijfelen door toch de nodige ronde vormen te kiezen voor de weergave van de klok. Persoonlijk vind ik dat, zowel op Android als iOS, bagger staan.

 • Profielfoto
  jwveld

  Ik ben voor een ronde.. en maak het dan ook links-rechts handig onafhankelijk…
  Zodat ik als linkshandige ook makkelijk kan navigeren.

 • Profielfoto
  polansky

  Rond is mooier naar mijn mening.
  En ook in een rond horloge kun je natuurlijk gewoon een vierkant LCD display gebruiken. Je verliest dan alleen behoorlijk wat ruimte die je nuttigger had kunnen besteden.

 • Profielfoto
  Loek1991

  Ik ben van mening dat een horloge rond hoort te zijn, echter is deze render me iets te subtiel/saai.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik dacht al dat de vergelijking mank zou gaan en dat gaat hij ook. Als je Watch 1 met 2 vergelijkt moet je natuurlijk ook de iPhone 2G met 3G vergelijken: 11,6mm voor de 2G en 12,6mm voor de 3G.

  Laten we dan maar de iPad 1 en 2 als voorbeeld nemen;)

 • Profielfoto
  Sosumi

  Vaak is rond beter, soms vierkant’. Was een bekende reclame slogan van het merk Bokma.

 • Profielfoto
  iPod1999

  Vierkant is zo veel handiger!
  Denk aan de klok app, een klok is rond en als het scherm rond is, dan is er geen plaats meer op het scherm voor bv: een infoknop, een ‘customize’-knop, terugknop,… En zo gaat er veel functionaliteit verloren bij verschillende apps.
  Ik stem dus voor een vierkant scherm—> handiger en ook mooi!

 • Profielfoto
  Zakske

  Of dit technisch wel mogelijk is wordt niet bij stil gestaan. Die van Motorola is ook niet compleet rond vanwege hetzelfde probleem.

  Onzin. Een ronde smartwatch kan prima, zelfs zonder dat rechte stuk aan de onderkant van het scherm zoals bij de Moto 360. Het probleem is dat er ruimte moet zijn voor bepaalde sensoren en componenten die het scherm aansturen. Dat kun je oplossen door de rand breder te maken, alleen wordt het horloge dan groter of het scherm kleiner. Kijk maar naar de G Watch R – zo ongeveer de slechtste naam ooit – van LG.

 • Profielfoto
  jackybe67

  En dan maken ze één en dan zagen ze weer over de dikke bezel. De Moto 360 krijgt maar heel weinig lovende kritieken. Ben heel blij dat Apple een recht ontwerp heeft gemaakt. De dikte gaat meevallen eens hij rond de pols zit.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Zakske,
  Android Wear is nog belange niet geoptimaliseerd voor een rond scherm. Het is gewoon lelijk.

 • Profielfoto
  Nouvelle Voque

  Persoonlijk ben ik teveel liefhebber van horloges om de Apple Watch überhaupt mooi te vinden. Echter ben ik tegelijkertijd ook geïntrigeerd in innovatie en techniek waardoor ik een Apple Watch een kans wil geven. Maar zeker niet de vierkante van nu. Afzichtelijk ding! Deze ronde is al op zoveel manieren beter. Het was natuurlijk een utopie, maar ik had werkelijk gehoopt dat het zoiets zou worden.

 • Profielfoto
  Stef.Doornewaard

  Een ronde versie ziet er erg mooi uit!!! Ook niet zo opvallend als een smart watch. Kan me voorstellen dat hier door ruimte gebrek is voor sommige hardware/sensoren. Maar als de op de markt zou komen als een basis communicatie met je telefoon (zien wie er belt, afspraken melding, maps, nfc etc) zou ik hem zeker overwegen. Voor een sport horloge zou ik zelf toch graag een horloge gebruiken die los staat van mijn telefoon.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het is gewoon lelijk.

  Dat is geen feit, maar slechts jouw persoonlijke mening. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat consumenten een voorkeur hebben voor een ronde smartwatch.

  Dat is wel een feit.

 • Profielfoto
  Afroman

  Dat geloof ik wel. Zo’n geeky smartwatch om je arm zit er raar/nerdy uit. Een rond ding is veel subtieler en algemeen geaccepteerd en valt veel minder op.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Het schijnt toch optisch bedrog te zijn dat hij o dik is. Getuige het uitgebreide artikel van Apple Insider is het ‘completely different’ als je ‘m om hebt en voelt hij dan zelfs plat: http://goo.gl/mKLkLx

 • Profielfoto
  bjorngra

  De ronde past beter bij het ronde icon concept. Ik vind het echt het meest slechte dat Apple de laatste 15 jaar heeft uitgebracht. Steve draait zich om in zijn graf. Mijns inziens hadden ze een a la Triwa watch moeten maken zonder veel sensorgedoe.

  Een acceptabele dikte en Tijd/agenda, SMS/Whatsapp, GPS, NFC was genoeg geweest voor nu. Voor het Triwa design had ik nog wel €450 voor betaald.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Zakske,

  het is pas een feit als we na 1 jaar de verkoopaantallen gaan zien. Nu staat iedereen maar wat te roepen op de zijlijn. Niemand heeft de Watch al gezien en gepast. Tot nu toe slaagt niemand erin om veel van deze gadgets te verkopen. Ook Samsung niet die ze al gratis weggeeft bij aankoop van een S5 of Note4.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het schijnt toch optisch bedrog te zijn dat hij o dik is.

  Dat is geen optisch bedrog; met sensor is hij 12,6 mm dik, dat is best fors.

  Getuige het uitgebreide artikel van Apple Insider is het ‘completely different’ als je ‘m om hebt en voelt hij dan zelfs plat.

  Dat noemt men een illusie; hij “voelt” dun aan, terwijl hij het stiekem niet is.

  Je gebruikt de term “optisch bedrog” verkeerd.

 • Profielfoto
  jackybe67

  bjorngra,

  wanneer gaan jullie nu eens stoppen over Steve. Hij is niet meer en de rest moet verder. Hij heeft in zijn tijd genoeg fouten gemaakt zoals iedereen. Staat het jullie niet aan, er is keus genoeg om te kiezen…..

 • Profielfoto
  jackybe67

  Misschien moeten jullie dit artikel eens lezen van een kenner.

  http://www.hodinkee.com/blog/hodinkee-apple-watch-review

 • Profielfoto
  Zakske

  Misschien moeten jullie dit artikel eens lezen van een kenner.

  Heb ik al gelezen, en een van de belangrijkste dingen die hij zegt is dit;

  My watches will last for generations, this Apple Watch will last for five years, if we’re lucky. On an emotional level, you can’t compare them, and that is why I don’t believe many serious watch lovers (who, again, would normally be racing to spend their cash on an Apple release) will go for this.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Een smartwatch maken die op een ouderwets horloge lijkt doet me sterk denken aan het snellere paard waar Henry Ford het over had. Een bekend fenomeen dat verbeteraars onderscheidt van innovators. Om echt revolutionair te zijn moet je (onder andere) af durven stappen van bestaande conventies.

 • Profielfoto
  Wouter Simons

  Vierkant is beter! Alleen is die inderdaad een beetje te dik, maar dit is bij de meeste 1e gen. devices bij Apple (iPad, iPhone bijvoorbeeld).

 • Profielfoto
  Zakske

  Om echt revolutionair te zijn moet je (onder andere) af durven stappen van bestaande conventies.

  Of het nu rond of rechthoekig is maakt geen bal uit; een horloge is een ouderwets concept, dat geldt dus ook voor de Apple Watch.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Jongens… 2 dagen geleden is hij aangekondigd, over 3 maanden kan je hem kopen…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Lievere koekjes worden niet gebakken…..zei mijn moeder altijd. Als ik mocht kiezen had ik toch liever een veel gewaagder en futuristischer design: een armband, waardoor je ook veel meer mogelijkheden hebt. Zoals op deze foto’s. (Let even niet op de inmiddels flink verouderde icons etc. Ze zijn intussen al een paar jaar oud). Zo’n armband lijkt me veel cooler. Juist het afstappen van oude concepts vind ik een uitdaging! (Naast misschien de ‘gewone’ modellen).

  Of deze, waar het beeldscherm over een groot deel van de armband gaat, waardoor je bijvoorbeeld ook hartslag en andere data mooi in grafieken kunt laten zien.

 • Profielfoto
  razend

  Gaan we dan ook ronde foto’s maken, zodat ze mooi passen op ons horloge? (En alle interfaces van alle apps aanpassen naar rond?)

 • Profielfoto
  bjorngra

  Een smartwatch maken die op een ouderwets horloge lijkt doet me sterk denken aan het snellere paard waar Henry Ford het over had. Een bekend fenomeen dat verbeteraars onderscheidt van innovators. Om echt revolutionair te zijn moet je (onder andere) af durven stappen van bestaande conventies.

  Daar heb je wel gelijk in. Wellicht is het feit dat ik niet zo’n fan ben van de ronde vorm in de Watch en iPhone. Niet strak genoeg. Persoonlijk was ik blijer geweest met de iPad mini vormgeving. Ieder zijn smaak. Er komen ook concepten voorbij die pas over 10 jaar of langer uitvoerbaar zijn.

 • Profielfoto
  seek

  Men heeft het steeds over ‘vierkant’. Apple Watch is echter bijna vierkant. Ik vind dit een design misser, omdat vierkant een intrinsieke schoonheid heeft, evenals als cirkelvormig.

 • Profielfoto
  jorgdane

  De accu zou in het bandje verwerkt moeten worden.
  Kan het horloge een stuk platter, de accuduur omhoog, en de accu is dan zelfs verwisselbaar.
  Heeft het horloge intern alleen een kleine backup nodig voor tijdens het wisselen.