‘Visa, MasterCard en AmEx doen mee met iPay’

17 reacties

Een Apple-betaalsysteem zou wel eens de grote verrassing van het iPhone-evenement op 9 september kunnen worden. Apple werkt volgende de laatste berichten aan een betaal­systeem dat met NFC werkt, het wordt mogelijk onderdeel van de iPhone 6.

Eerder bleken Apple en Visa al een overeenkomst te hebben bereikt over een iWallet. Inmiddels lijkt het erop dat ook betaalgiganten Mastercard en American Express zich hebben aangesloten bij het toekomstige betaal­systeem van de iPhone-maker. De overeenkomsten komen op de valreep, maar precies op tijd voor een lancering op 9 september aanstaande.

Met het betaalsysteem van Apple wordt het naar verwachting mogelijk om met je iPhone af te rekenen bij fysieke winkels. NFC zal hier volgens recente geruchten een rol bij gaan spelen, ook wordt verwacht dat er gebruik gemaakt wordt van Touch ID. De betalingsinformatie wordt dan in de Security Enclave van Touch ID, afrekenen met een vingerafdruk wordt zo werkelijkheid.

iphone-nfc-640
Touch to pay met iPay, NFC en Touch ID.

Met een groot aantal iTunes-accounts in zijn database, heeft Apple al de beschikking over een grote hoeveelheid klantgegevens, deze kunnen zo ingezet worden voor mobiel betalen. Wie een nieuwe iPhone en een iTunes-account of Apple ID heeft, is klaar voor iPay.

Het is nog niet bekend in welke landen en bij welke winkelketens het betaalsysteem ingezet zal worden. Mogelijk begint de uitrol in de Verenigde Staten en moet Europa nog even wachten op de iWallet. Ook zullen retailers nog overtuigd moeten worden van het nut te investeren in een systeem dat door Apple gemaakt is en mogelijk alleen werkt voor gebruikers van een iTunes-account. De drie wereldwijde betaalgiganten lijken in ieder geval over de streep.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  maessam

  Starbucks zal waarschijnlijk het voortouw hierin nemen en dan volgt de rest snel.
  Ik zie er trouwens wel degelijk toekomst in… Veiliger betalen kan niet en je hoeft buiten je telefoon niets meer op zak te hebben!

 • Profielfoto
  Usain

  Bitcoins in mn iWallet zou ook wel mogen van mij.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Geweldig!!
  Apple gaat het mogelijk maken om zonder portemonnee op pad te gaan. Alleen je horloge om en je kan betalen!

 • Profielfoto
  seek

  Hoewel erg interessant en leuk, is het ook een stap dichter bij volledige controle.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Erg boeiend! Hopelijk komt de OV kaart ook op deze manier met een App op de iPhone, waarmee je automatisch betaalt of je reistegoed vanzelf wordt aangevuld.
  Want dat is een ramp. Ben ook benieuwd als dit inderdaad klopt, hoe snel winkelketens en ‘losse’ winkeliers er aan meedoen. Dat zou nog wel ’s een tijd kunnen duren voor de meeste winkels. De plaatselijke (grote!) Spar supermarkt in ons ‘dorp aan zee’ doet voorlopig nog niet mee.

 • Profielfoto
  Spam

  wat ik niet snap; waarom doen ze dit niet via BT low enery – e.g ibeacons? Door dit alleen met NFC te laten werken heb je wel een hele kleine installed base lijkt me zo. En als dit plan er al lang was waarom hebben ze NFC er niet eerder ingezet.

  Ik snap het niet…:roll:

 • Profielfoto
  Buzz

  Door dit artikel zal het zeer zeker voor ons niet meer de grote verassing van het iPhone evenement worden.;-)

 • Profielfoto
  jorgdane

  Geweldig!!
  Apple gaat het mogelijk maken om zonder portemonnee op pad te gaan. Alleen je horloge om en je kan betalen!

  Mits veilig genoeg zou dat een leuke feature zijn!

 • Profielfoto
  madcat

  Denk maar niet dat het in nederland voor 2016 beschikbaar is. Bij de AH weigeren ze zelfs de creditkaart en zo zullen ef wel meer bedrijven zijn die geen marge weg willen geven.

 • Profielfoto
  jorgdane

  wat ik niet snap; waarom doen ze dit niet via BT low enery – e.g ibeacons? Door dit alleen met NFC te laten werken heb je wel een hele kleine installed base lijkt me zo. En als dit plan er al lang was waarom hebben ze NFC er niet eerder ingezet.

  Ik snap het niet…:roll:

  Geen bank die zich gaat beperken tot het aanbod van één leverancier.
  Er moet een standaard komen voor iedereen, over de hele wereld.
  Alle grote spelers moeten er dus brood in zien, anders is het een verloren zaak.
  Technisch gezien lijkt me bluetooth mooier maar heeft een groot nadeel: je kan het niet (eenvoudig) in een bankpasje verwerken. En je kan mensen niet dwingen een nieuwe telefoon te kopen omdat je oude pasje niet meer geldig is.

  Verder is NFC al veelvuldig rondom ons aanwezig: ov-kaart, toegangspas voor werk, sport, ondergrondse afvalcontainer, etc.

  Vandaar snap ik wel dat de keuze bij NFC ligt.
  Dat Apple niet eerder met NFC kwam heeft volgens mij te maken dat het nog geen toepassing binnen het Apple ecosysteem had. Nu er wel iets voorhanden is om het te gebruiken zullen ze het zeker toepassen. Mogelijk hebben ze nog gewacht op een latere versie van een chipset?

 • Profielfoto
  iPadminiRemco

  K vind toch dat ze dan al eerder met een NFC chip iPhone hadden moeten komen

 • Profielfoto
  Falkor73

  Leuk voor je Remco, dat je dat vindt.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Als het enkel via NFC zal werken, dan kan enkel de iPhone 6 gebruikt worden om betalingen te doen. De miljoenen exemplaren van de 4S, 5 en 5S worden dan praktisch onbruikbaar op het vlak van mobiel betalen. En aangezien zowat iedereen vreest dat de iPhone 6 een gedrocht wordt, zal die misschien niet al te populair zijn… Alhoewel, er zijn altijd zotten die alles van Apple kopen.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Ik vrees toch echt dat Apple allen dit niet voor elkaar gaat krijgen met een marktaandeel dat kleiner wordt. De markt voor smartphones groeit nog weliswaar maar het android aandeel groei sneller. Een betaal systeem met NFC zou voor alle gebruikers van smartphones beschikbaar moeten komen, ongeacht of het nu een iOS of android of Windows toestel is. Dan heb je een gedegen basis om voor winkels de investeringen in een nieuw betaal systeem waar te kunnen maken.

 • Profielfoto
  steveb

  ik geloof er in
  zolang het maar niet met nfc is

  @flyinghigh waarom zou apple de android en windows gebruikers aantrekken en hun tot nog toe opgebouwde klanten bestand afstoten door met nfc te werken dat in nog geen enklel apple toestel te vinden is?

 • Profielfoto
  flyinghigh

  @steveb Ik begrijp je reactie en vraag niet helemaal. Betalen met NFC en smartphone heeft alleen een meerwaarde voor winkels als er voldoende gebruikers zijn die op deze manier willen betalen. Alleen iPhone 6 gebruikers of juist alle smartphones van alle merken die NFC mogelijkheden hebben. Dat maakt een groot verschil voor de acceptatie en de snelheid waarmee deze manier van betalen wordt geïntroduceerd. Voor winkels geldt: hoe meer gebruikers hoe beter!

 • Profielfoto
  Noest

  Juist, dat merkte ik onlangs ook op. Voordat iedereen een nieuwe iPhone heeft met NFC….. Waarom al die andere iPhone bezitters uitsluiten? Dan komt het niet snel van de grond en is de kans op een fail groot.

  Verder is Apple heel lang negatief geweest over NFC, en dan nu opeens wel?

  Werkt dit alleen met credit card? Of kan dit ook pin vervangen?