Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 13 september 2014
Leestijd: 4 minuten

Tim Cook spreekt: over TV, Jobs en Beats [UPDATE]

Je kunt nog zo belangrijk zijn, nog zoveel geld verdienen en een nog zo succesvolle CEO zijn, je telt in Amerika pas mee als je aan de grote ronde tafel van Charlie Rose hebt gezeten. Deze journalist en presentator van zijn eigen talkshow op het Amerikaanse PBS heeft iedereen geïnterviewd die er toe doet. Hoog tijd dus dat Apple’s CEO Tim Cook eens aan zou schuiven, en zo geschiedde.

Na de onthulling van nieuwe iPhones, een eigen betaalsysteem en de Apple Watch schoof Tim Cook aan bij Rose voor een lang en openhartig interview. Een opvallend energieke Cook vertelt daarin onder andere over de erfenis van Steve Jobs, hoe hij zelf van een Beats Music-scepticus in een fan veranderde en hoe de televisiemarkt  de afgelopen 40 jaar stil heeft gestaan.

UPDATE
Lees verder voor het 54 minuten durende eerste deel van het interview met Tim Cook. Maandag wordt deel twee uitgezonden.

De eerste helft van het interview van Rose met Cook is gisterenavond uitgezonden. Maandag volgt deel twee. Een aantal fragmenten uit het eerste deel zijn terug te vinden op YouTube.

Over Beats
Voor Apple was de overname van Beats een van de grootste gebeurtenissen van 2014. Waar het bedrijf doorgaans kleine onbekende bedrijfjes aankoopt werd hier een groot en razendpopulair merk gekocht voor een monsterbedrag. Tim Cook legt bij Charlie Rose uit wat hij zag in Beats en de mensen er achter.

Allereerst ging het Apple om de talenten binnen het bedrijf. Jimmy Iovene brengt veel kennis en contacten binnen platenmaatschappijen mee en Dr. Dre zit als artiest diep in de muziekindustrie. Cook benadrukt echter ook dat de teams binnen Beats die onder deze zwaargewichten werkten van groot belang zijn voor Apple.

Daarnaast zegt Cook dat het koptelefoonmerk zelf waardevol is. Het is uitermate winstgevend, maar had volgens Cook een partner met een wereldwijd netwerk nodig om écht door te breken.

Over één aspect van Beats was Cook sceptisch totdat hij het zelf ging gebruiken, namelijk Beats Music. Volgens Apple’s CEO moet je het gaan gebruiken voordat je ‘voelt’ hoe anders het is dan alle andere streamingdiensten. Dit komt door de manier waarop muziek gesuggereerd wordt aan de hand van de tracks waar je eerder naar luisterde. Daarbij wordt niet alleen naar artiest en genre gekeken, maar ook naar het gevoel in de muziek zelf.

Wat Apple precies gaat doen met de koptelefoons en de muziekdienst van Beats zegt Cook niet in het interview, maar uit de passie waarmee hij spreekt over Beats Music valt op dat het in de toekomst veel nauwer geïntegreerd zal gaan worden in iTunes.

Over televisie
De afgelopen jaren wordt Tim Cook concequent gevraagd naar Apple’s plannen op de televisiemarkt, zo ook nu. Cook begint met het antwoord dat hij altijd geef namelijk; Apple volgt geïnteresseerd de gebeurtenissen in de markt. Tegelijkertijd geeft hij aan dat de ervaring van het kijken in de afgelopen 40 jaar nauwelijks verbetert is; slechte interfaces en ouderwetse principes waarbij je op bepaalde tijden moet kijken of zelf actie ondernemen om iets op te nemen.

Rose stelt Cook vervolgens de vraag die zovelen hadden willen stellen: waarom gaat Apple er dan niets aan doen? Helaas is het antwoord minder verhullend dan we zouden hopen. Cook zegt dat er met Apple TV al stappen genomen zijn en dat hij niet kan zeggen wat Apple in de toekomst van plan is.

Over Steve Jobs
Net als Apple’s plannen op de televisiemarkt krijgt Tim Cook in elk interview een vraag voor zijn kiezen over zijn voorganger, Steve Jobs. Charlie Rose vraagt hem in hoeverre Steve Jobs nog te herkennen is in het bedrijf en de producten van Apple. Daarop antwoordt Cook dat hij nog altijd in zijn hart is en dat hij zelf nog elke dag aan Jobs denkt. Ook onthult hij dat Steve’s kantoor op de vierde verdieping van Apple’s hoofdkantoor in Cupertino nog helemaal intact is, inclusief zijn naam op de deur.

Tegelijkertijd benadrukt Cook dat de waarden van Apple die voor Jobs zo belangrijk waren nog steeds aan de basis staan van elke beslissing die er in het bedrijf genomen wordt. Het belang van innovatie, het simpel maken van complexe zaken en een streven naar perfectie. Ook geeft Cook aan dat focus nu nog net zo belangrijk is als in de tijd van Jobs. Apple stort zich alleen op producten waar het de benodigde technologie helemaal zelf in handen heeft.

Dat focus nog steeds centraal staat bij Apple illustreert Cook vervolgens door Charlie Rose te wijzen op de tafel waar het interview gehouden wordt. Ondanks het feit dat Apple een van de meest waardevolle en winstgevende bedrijven ter wereld is, past de volledige lijn aan producten op die ene tafel. Dat kunnen maar weinige andere bedrijven zeggen, aldus Cook.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tim Cook spreekt: over TV, Jobs en Beats [UPDATE]
Sluiten