Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 september 2014

Tim Cook over privacy: “Apple houdt deur dicht voor NSA” [video]

Vorige week sprak Apple CEO Tim Cook met bekende Amerikaanse journalist Charlie Rose over TV, Jobs en Beats. Vanavond wordt het tweede deel van het interview uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Daarin gaat het onder andere over privacy.

Er is al een korte clip van het tweede deel van het interview vrijgegeven. Cook praat over de privacy van gebruikers van Apple-diensten zoals iMessage en iCloud Mail. De CEO benadrukt dat Apple de deur dichthoudt voor de NSA, ook wordt er gesproken over Apple Pay en persoonlijke data.

Over het doorgeven van data aan de NSA zegt Cook het volgende: Apple houdt de deur dicht, we lezen of analyseren geen e-mail of iMessage-gesprekken. Als de overheid ons sommeert iMessage-gesprekken af te staan, dan kunnen we dat niet. Ze zijn versleuteld en wij hebben de sleutels net.

Volgens Cook is het simpel om te beoordelen hoe een bedrijf met persoonlijke data omgaat: Follow the money. Sommige bedrijven verdienen hun geld met het verkopen van persoonlijke informatie. Apple bekijkt het volgens de CEO anders, het bedrijf verkoopt hardware en verdient daar geld mee, daarom verzamelt Apple geen data.

Een ander voorbeeld is het recent aangekondigde Apple Pay. Tim Cook is duidelijk; Apple verzamelt geen creditcard data. Apple wil het niet, het is niet hun business. De CEO maakt zich duidelijk druk om privacy en de geruchten over backdoors in Apple-diensten. Ook haalt hij aan dat privacy een steeds belangrijker (verkoop)argument wordt in het komende jaar.

Het hele interview wordt later vandaag uitgezonden. Zodra een on-demand versie beschikbaar is zullen we dit artikel updaten met het volledige interview.

Reageer op artikel:
Tim Cook over privacy: “Apple houdt deur dicht voor NSA” [video]
Sluiten