Rijksoverheid lanceert app ‘Fietsmodus’

14 reacties

Steeds vaker worden smartphones ook op de fiets gebruikt. Handig om connected te blijven, maar niet zo goed voor de verkeersveiligheid. Dat heeft ook de rijksoverheid ingezien. Een nieuwe app moet het smartphonegebruik onder jongeren op de fiets terugdringen.

Het idee achter de app Fietsmodus is heel simpel: Smartphone tijdens het fietsen niet gebruiken = kans maken op prijzen. De app checkt of de smartphone tijdens het fietsen gebruikt wordt, indien dat niet het geval is worden punten verdient waarmee prijzen als bioscoopkaartjes, een designer t-shirt of een nieuwe fiets te winnen zijn.

De app moet aan het begin en eind van een fietstocht handmatig aan- en uitgezet worden. Alleen ritten langer dan 1 kilometer leveren punten op. Na de eerste kilometer is het toegestaan even af te stappen, fietsmodus uit te zetten en berichtjes te checken. De score is meteen na een fietsrit te zien.

Fietsmodus gebruikt de GPS van de smartphone, er moet zo’n 7,5 kilometer afgelegd worden om een prijs bij elkaar te fietsen. De app is een samen­werking tussen de rijksoverheid, KPN, T-Mobile Vodafone, Ziggo en UPC.

Downloaden en fietsen
Fietsmodus is beschikbaar voor iOS en Android. De app is te vinden in de App Store en vereist minimaal iOS 7.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Gaat écht werken, zeker met die geweldige prijzen…

 • Profielfoto
  kingpanzee

  Zijn we zo ver heen dat we prijzen krijgen als we geen smartphone gebruiken?

 • Profielfoto
  maarten1909

  En als ik dit in de trein aanzet. Krijg ik dan ook prijzen?

 • Profielfoto
  essiw

  “Alleen ritten langer dan 1 kilometer leveren punten op.” Ik denk dat de meeste problemen komen van korte ritjes. Ik denk niet dat dit plan veel veranderen zal gaan. Ook zou je (als dit plan zou werken) hier eeuwig mee door moeten gaan, als je de beloning weg haalt vallen mensen terug in hun oude gedrag.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Echt een super idee, maar dan ook echt super…:twisted:

 • Profielfoto
  Usain

  Mijn god word hier mijn belasting centen aan uitgegeven…

 • Profielfoto
  ---

  Het is wel goed dat hier aandacht aan wordt besteed, maar om het verboden te maken.. Mwah dat lijkt me nog niet zo makkelijk. Laat staan om dit te handhaven.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik gebruik nooit een apparaat tijdens het fietsen.
  Ten eerste rijdt ik daar veel te hard voor, ten tweede heb ik daardoor dus ook geen tijd voor, voordat ik het ding in mijn handen heb sta ik al bij de eindbestemming.

 • Profielfoto
  steveb

  hopelijk worden die prijzen goed gesponsord.

  gsm/smartphone in het verkeer kan eiglenlijk niet.
  maar langs de andere kant is het wel heel erg dubbel
  al eens gedacht dat een smartphone ook nuttig en veilig gebruikt kan worden op de fiets. denk maar aan gps, radio, siri,….

 • Profielfoto
  Robberto

  Net geprobeerd op de fiets en in de trein, werkt allebei niet en geeft aan dat ik m’n mobiel gebruik? Terwijl ik de app activeer en deactiveer zodra ik thuis ben. Werkt dus nog niet zoals het moet.

 • Profielfoto
  Afroman

  Moet ik serieus dan de app opstarten voordat ik ga fietsen? NU al mislukt.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik gebruik mijn foon als iPod tijdens het fietsen, dus ik weet niet wat jij hieronder versta met ‘niet gebruiken’?

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  Usain
  Mijn god word hier mijn belasting centen aan uitgegeven…

  Aan jouw onderwijs zijn ook belastingcenten uitgegeven en je speelt het klaar om in zo’n korte zin toch een taalfout en twee spellingsfouten te maken. Wil dat zeggen dat het een nutteloze uitgave was?

 • Profielfoto
  speedlite

  Gewoon een fikse boete voor die hap! Levert tenminste wat op!