Philips maakt eerste Lightning koptelefoon

21 reacties

Toen enkele maanden geleden ontdekt werd dat Apple stilletjes de mogelijkheid heeft toegevoegd om koptelefoons via de Lightning-poort aan te sluiten, werd aangenomen dat nieuwe EearPods of Beats-hoofdtelefoons het eerst van Lightning voorzien zouden worden.

Toch heeft Philips met de Philips Fidelio M2L de primeur. Het Nederlandse bedrijf belooft dat audiofielen gaan watertanden van de audiokwalteit van zijn Lightning koptelefoon. De nieuwe manier van verbinden zorgt ervoor dat de audio ruisvrij en in hoge resolutie doorgegeven kan worden.

In tegenstelling tot de analoge minijack-aansluiting, wordt audio uit de Lightning-poort digitaal doorgegeven in een resolutie van 24-bits. Daardoor behoren crosstalk of ruis tot het verleden. Philips heeft ook zijn best gedaan op de speaker drivers in de hoofdtelefoon. Goede geluidsisolatie moet ook in rumoerige ruimtes en vliegtuigen prima geluid geven.
lightning-jack-640
De koptelefoon gaat alleen werken met apparaten die iOS 8 draaien, in eerdere versies van iOS zit namelijk geen ondersteuning voor hoofdtelefoons via Lightning. Bellen is niet mogelijk, opmerkelijk genoeg heeft Philips ervoor gekozen om geen microfoon in de kabel te integreren. Knoppen om het volume te regelen zitten op de koptelefoon zelf, maar knopjes om vooruit en terug te spoelen ontbreken.

Goedkoop wordt de eerste hoofdtelefoon met Lightning in ieder geval niet. De Fidelio M2L is vanaf december verkrijgbaar voor 249 euro. Al valt dat in vergelijking met de prijzen van Beats-hoofdtelefoons weer wel mee.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  maessam

  Schitterend dit!
  Net nu Europa iedereen wilt dwingen van die stomme usb-laders te gebruiken, waar ik sowieso geen voorstander van ben, komt Apple met dit! Geniaal plan! En binnenkort dus weer een gat minder in je telefoon waar vuil in kan kruipen…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Erg mooi en slim! Als de geluidskwaliteit echt zo goed is als wordt beweerd is de prijs inderdaad niet te hoog!

 • Profielfoto
  SanderApple

  Maar wat als ik wil opladen en muziek wil luisteren op hetzelfde moment?

 • Profielfoto
  bassbug

  Wacht even…
  MP3 (= gecomprimeerd) muziek bestanden ‘ruisvrij’ beluisteren via zo’n dure koptelefoon?

  Dit is toch kolder…

 • Profielfoto
  roger767

  @ sanderapple. Apple zal ook een adapter uitbrengen die het mogelijk maakt om 2 lightning Kabels aan te sluiten. Adaptertje kost 50 euro.

  Grapje;)

 • Profielfoto
  knekkie

  zit er ook een adapter bij zodat je de koptelefoon ook nog in je Mac PC of andere geluidsbronnen kan steken?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  zit er ook een adapter bij zodat je de koptelefoon ook nog in je Mac PC of andere geluidsbronnen kan steken?

  Neem ik mee in mijn vragen richting Philips.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Het is geen philips die ding maakt. De naam word geleased.
  WOOX Innovations heeft ding gemaakt onder de naam philips.
  Nu probeer philips al tijden van bepaalde onderdelen af te komen maargoed dat is een ander verhaal.
  De pr word zelfs niet door phillips of woox gedaan maar door externe partij.
  (misschien maar beter ook.. noem maar even de cdi en p2000 systeem:P )

  Maargoed dat terzijde….(maar wel de reden waarom zo bar weinig info erin staat, hier kon zelfs raymon niks aan doen)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wacht even…
  MP3 (= gecomprimeerd) muziek bestanden ‘ruisvrij’ beluisteren … …Dit is toch kolder…

  Wacht even? MP3???:)

  Ten eerste AAC natuurlijk. Ten tweede wel eens gehoord van Apple Lossless??

 • Profielfoto
  bassbug

  Ja hoor.
  Echter merendeel van de muziekbestanden die mensen op hun computer & iphone/ipod hebben zijn toch MP3’s?

 • Profielfoto
  djneo

  Volgens mij speelt de iPhone niet eens MP3, dat word volgens mij al door itunes naar AAC omgezet bij het overzetten

  en Bah mp3

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Inderdaad Bassbug: liefhebbers van geluidskwaliteit gebruiken nooit MP3 of AAC (maakt onderling volgens mij niet eens veel verschil). De muziek die ik het mooiste vindt, heb ik in Apple Lossless files van CD’s afgehaald met m’n iTunes. Daarmee hou je de oorspronkelijke CD kwaliteit en je halveert de omvang tot gemiddeld zo’n 30MB.
  Maar er zijn maar weinig hoofdtelefoons die de kwaliteit eruit kunnen halen. Bose klinkt nog het beste. Of Sennheiser. Er zijn betere hoofdtelefoons, maar die zijn vaak niet geschikt voor iPhone en andere telefoons. Dr. Dre klinkt vreselijk. Heel weinig hoge tonen en nauwelijks dynamiek. Ik ben heel benieuwd naar de verbetering via de Lightning aansluiting. Wat ik niet zo snap is waarom een andere fabrikant het Philips merk zou willen gebruiken. Die hebben nou niet bepaald een traditie van goede hoofdtelefoons of beste speakers…

 • Profielfoto
  bassbug

  MP3s worden door iTunes omgezet naar AAC voordat het op de iphone of ipod terecht komt maar het verlies van geluidskwaliteit blijft onder de mom ‘shit goes in and shit goes out’.

  Gebruik maken van distributiekanaal van Philips zou ik me kunnen voorstellen.
  Maar inderdaad, Philips is niet wat je zegt een kei in audio…

 • Profielfoto
  Myquandro

  Zoals het nu wordt uitgelegd klinkt het mooi voor goede koptelefoons (bij een goedkope of anderszins niet erg goede koptelefoon zal het niet veel uitmaken), maar wat is nu het verschil met de manier waarop speakers met een dock werken? daar plug je een iPhone ook in via de oude 30-pins of huidige lightning connector en via die aansluiting verloopt ook de audio. Waarom kon een speaker met dock eerst wel audio via de lightning connector ontvangen, maar een koptelefoon niet?

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @MEEUW: Even een kleine correctie. Philips heeft het merk wOOx volledig in eigen beheer. wOOx wordt op de markt gepresenteerd als een op zich zelf staand bedrijf uit Hong Kong. Alle patenten van wOOx staan ook onder de naam Philips. Kortom wanneer iets is gemaakt door wOOx is het gewoon Philips. Hoewel Philips merken als Aristona and Erres hebben gebruikt voor bedrijven dat ze hebben overgenomen is wOOx een merk dat ook bedacht en opgericht door Philips.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @MacAanZee: Klopt. Heb zelf de B&W P7 en moet zeggen dat ie aardig klink, mits je een goede audio bron hebt. 24-bits dynamic range is leuk, maar wat is de sample rate? Daarnaast is een 24-bits DAC niet een definitie van goed geluid, je dynamic range is alleen groter dan bij een CD en heb je geen dither (ruis) zoals je bij CD kwaliteit hebt. Maar goed het verkoop praatje moet er natuurlijk mooi uitzien. Als audio liefhebber, ben nog geen audiofiel met een een installatie van € 10.000+ in de woonkamer, loop ik er zelfs niet van te watertanden.

 • Profielfoto
  ZCase

  Inderdaad, een iPhonegebruiker is niet per se aangewezen op MP3 of AAC. MacAanZee geeft het al aan: je kunt in iTunes ook voor Apple Lossless kiezen. De muziek die de iTunes Store aanbiedt, laat ik links liggen. Zelf heb ik gekozen voor Flac. Dat gaat dan wel buiten iTunes om, maar werkt verder probleemloos op de iPhone. Hopelijk gaan ook de meer audiofiele merken deze aansluiting gebruiken. Mooie ontwikkeling.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Volgens mij bestaat Lightning al ruim 1 jaar of bijna 2 jaar, en een fatsoenlijke audio-uit was er al die tijd niet. Ik heb veel liever gewoon een Lightning-snoertje met 3x tulp (stereo + video) en/of mini-jack, dan kan je alles er op aansluiten. Is toch veel handiger?

 • Profielfoto
  Wauters

  @Myquandro, vraag me hetzelfde af.
  Maar dit is echt voor super audiofielen.
  De DAC’s in de iphones veranderen gevoelig van model tot model.
  Leuk dat je dan altijd een goeie DAC in je koptelefoon hebt; De muziekkwaliteit hangt los van je iphone-type.
  Eén bedenking: Als je dan toch all-the-way super-hifi gaat gaan, denk ik dat de drivers te pover gaan zijn.
  Echte top drivers beginnen aan 500€.
  Dus even afwachten voor top HP, die wil ik wel eens testen!

 • Profielfoto
  cids

  Je kan wel een 24bits DAC hebben, als het bronmateriaal 16bit is heb je daar weinig aan…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Voor de liefhebber, de nagekomen antwoorden van Philips:

  1) Bevat de kabel ook een microfoon zodat bellen mogelijk is met de hoofdtelefoon?
  Nee

  2) Zijn er controls aanwezig voor bijvoorbeeld vooruitspoelen, terugspoelen, siri, etc.
  Ja, maar alleen volume up, volume down, play/pause. Deze functionaliteiten zijn geintegreerd in de koptelefoon, niet in de kabel

  3) zit er ook een adapter bij zodat je de koptelefoon ook nog in je Mac PC of andere geluidsbronnen kan steken?
  Nee