Per ongeluk naar iCloud Drive geüpdatet? Zo kom je alsnog bij je bestanden

11 reacties

De lancering van iCloud Drive gaat voor Apple niet erg soepel. Tijdens de update naar iOS 8 vorige week, werd iCloud Drive aan iedere iOS-gebruiker aangeboden. Apple’s antwoord op Dropbox is handig, maar het activeren van brengt niet alleen maar voordelen.

Het activeren van iCloud Drive werkt je account bij naar een nieuw systeem, oudere software kan dan geen gebruik meer maken van iCloud. Documenten die iCloud opgeslagen zijn onvindbaar voor OS X Mavericks en iOS 7 of eerder. Hoewel afgraden werd om iCloud Drive te activeren, zijn er veel vragen van gebruikers die documenten en bestanden niet meer kunnen benaderen.

OS X: Gebruik de iCloud-webportal
De makkelijkste manier om weer bij bestanden te kunnen, is in te loggen op iCloud.com. Er zijn twee manieren om te werken. De eerste is om simpelweg de webversie van Pages, Keynote of Numbers te gebruiken. Deze kunnen wel documenten uit iCloud Drive openen.
Schermafbeelding 2014-09-24 om 16.24.01
Heb je een bestand dat niet in Pages, Keynote of Number staat nodig? Klik dan op het iCloud Drive-icoon in de iCloud-webportal, daar is per app een map te zien met bestanden die in iCloud opgeslagen zijn. Klik een bestand aan en vervolgens op het download-icoon bovenaan. Het zal nu naar je Mac gedownload worden.
drive-download-document

iOS 7: iWork met omweg via iMessage of Mail
Als je een document dat in iCloud Drive op een iPhone of iPad met iOS 7 nodig hebt, is dit via een omweg te regelen. Download het document naar je Mac via bovenstaande methode en iMessage of e-mail het naar jezelf. Nu kan je het documenten vervolgens op een iOS-apparaat openen in een voorvertoning. Kies daar het deel-icoon en kies voor “Openen met Pages” of een andere app die geschikt is om het document te openen. Het document is vervolgens gewoon te bewerken vanaf iPhone/iPad met iOS 7. 
openen-pages-ios7
Hou er rekening mee dat wijzigingen alleen op het iOS-apparaat opgeslagen worden. Eventueel kunnen wijzigingen weer naar jezelf teruggestuurd worden via mail of iMessage.

Avontuurlijk ingestelde lezer
Hoewel OS X 10.10 Yosemite nog even op zich laat wachten, is er al wel een publieke beta beschikbaar. Deze heeft volledige ondersteuning voor iCloud Drive en bijbehorende applicaties. Wie nu de publieke beta installeert, kan als de definitieve versie uit is gewoon een update uitvoeren zonder een complete herinstallatie. Dit geheel op eigen risico.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Saaihead

  Toch blijft het een gemiste kans voor Apple om iCloud Drive niet op iOS 7 te ondersteunen. Er zijn genoeg mensen met meerdere iOS devices waarvan er 1 te oud is om te updaten naar iOS 8 en er is een goede kans dat deze gebruikers om deze reden nooit zullen upgraden naar iCloud Drive. Ik ga het niet doen in ieder geval…

 • Profielfoto
  bonoman

  Slechte zet van Apple, en dan ook nog eens Windowsgebruikers wel toegang te geven en de OSX gebruikers niet

 • Profielfoto
  Gezalfde

  Ik heb iCloud Drive ook geactiveerd en krijg nu steeds meldingen op mijn Mac als ik Keynote, Pages of Numbers open. Maar ik kan vervolgens nog wel gewoon alles openen wat in iCloud staat en ook nieuwe documenten toevoegen? Dus vooralsnog ervaar ik geen problemen, anders dan dat ik een melding krijg..?

 • Profielfoto
  essiw

  Slechte zet van Apple, en dan ook nog eens Windowsgebruikers wel toegang te geven en de OSX gebruikers niet

  Inderdaad, het beste is om gewoon Mavericks een update te geven. Maarja dat lijkt niet te gaan gebeuren… Dan was het logischer geweest om het voor windows op hetzelfde tijdstip uit te brengen als dat Yosemite uit kwam.

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Ik zal niet zeggen dat ‘het schip zinkt’, maar het is wel erg slordig van Apple. Had het gewoon tegelijkertijd of in dezelfde week uitgebracht, maar een maand erna?

 • Profielfoto
  StarDesign

  Echt dropbox, icloud drive, creative clouds… Wordt een beetje gek van alle online opslag gebeuren.

  Zal voorlopig er niet echt gebruik van maken.

 • Profielfoto
  Wauters

  Duidelijk artikel, mooie workaround!
  Al begrijp ik echt niet dat je een nieuw besturingssysteem moet installeren om een “dropbox”-like applicatie te kunnen draaien.
  En dat dit op Windows dan wel gaat…

 • Profielfoto
  csteelooper

  (…) En dat dit op Windows dan wel gaat…

  Ik kan je wel een verklaring geven voor het verschil tussen Mac en Windows aangaande de compatibiliteit met iCloud drive. In Windows ligt iCloud Drive als een laag bovenop het systeem. Echte integratie bereik je dus nooit. En die integratie is er wel degelijk voor OS X. Daar zit iCloud (en ook iCloud Drive) véél dieper in het systeem verwerkt.

  Overigens is het niet de eerste keer dat Windows eerder ondersteund werd door Apple dan werd dan OS X zelf (niet zozeer qua tijd, maar wel eerder versies van Windows). Denk maar eens terug aan de overgang van .Mac/MobileMe naar iCloud. Tiger bleef MobileMe houden en zelfs in Leopard werd iCloud maar halfslachtig ondersteund; mensen moesten naar Snow Leopard voor volledige ondersteuning. Dit terwijl Windows XP (qua releasedatum vele malen ouder dan Leopard) wél volledige ondersteuning kreeg voor iCloud.

  Bedenk je ook hier weer dat iCloud in Windows als een laag bovenop het besturingssysteem wordt aangebracht. Synchronisatie van gegevens vind (min of meer) direct plaats vanuit programma’s van derden, waaronder Microsoft. Maar zo’n programma communiceert in geen geval direct met iCloud; dat doet de ondersteuningsapplicatie (iCloud Control Panel).

  @StarDesign hoewel ik er zelf al gebruik van maak, kan ik me je frustratie volledig voorstellen…

 • Profielfoto
  djeeaar

  Inschrijven voor de publieke beta van Yosemite lukt niet … krijg steeds dezelfde code. Als ik vervolgens daarop klik krijg ik het bericht dat deze al gebruikt is. In mijn aankopen ziek ik echter geen Yosemite terug. Het ‘trucje’ met het verversen van de pagina levert geen nieuwe code op. Iemand nog ideeën? Of is het gewoon niet meer mogelijk om deel te nemen aan de publieke beta?

 • Profielfoto
  Maurits

  Mijn iCloud documenten van Pages en Numbers ben ik kwijt. Staan niet in iClou Drive.

 • Profielfoto
  SMac

  Werk ook veel met Pages en ga dan online naar iCloud nadat ik weer even te snel op het pages icoon heb gedrukt op mijn MBA en de melding krijg dat ik moet updaten naar Yosemite.
  Sinds de update naar iOS8 heb ik wel al vaker gehad dat ik dingen kwijtraak in Pages. Ik heb dan een document aangepast op de iPhone en als ik er dan later mee verder wil gaan, dan zie ik heel even mijn laatste aanpassingen en dan verdwijnen ze en moet ik het opnieuw doen… raar toch?