Peer-to-peer AirPlay nu te gebruiken met Apple TV 3 uit 2013

7 reacties

De software-update voor de Apple TV die vorige week werd uitgebracht, zorgde niet alleen voor een nieuwe interface, maar ook voor peer-to-peer AirPlay. In juni van dit jaar werd al ontdekt dat iOS 8 de mogelijkheid biedt om AirPlay offline te gebruiken.

Peer-to-peer AirPlay is echter alleen mogelijk met revisie A van de Apple TV 3. Dit model bevat typenummer A1469 en wordt sinds 2013 verkocht. Een Apple TV 3 van de eerste generatie uit 2012, werkt alleen met AirPlay via een bestaand Wi-Fi netwerk. Peer-to-peer AirPlay is handig als een Wi-Fi netwerk traag is of AirPlay niet werkt door beveiliging in bedrijfsnetwerken.

Naast bedrijfsnetwerken kan peer-to-peer AirPlay ook handig zijn wanneer visite in huis snel wat foto’s of video’s wil laten zien. Als laatste is de bandbreedte van de verbinding bij peer-to-peer waarschijnlijk hoger dan bij een gedeeld WiFi-netwerk, waardoor buffers tot het verleden behoren.

Peer-to-peer Airplay.
Peer-to-peer Airplay op de Apple-website.

Het is opmerkelijk dat Apple deze feature alleen voor revisie A van de Apple TV 3 mogelijk maakt. In eerdere communicatie over de Apple TV met vernieuwde componenten zei een woordvoerder nog het volgende:

“We sometimes make component changes which require an updated model number for regulatory approval” – “The component changes we made don’t affect product features and Apple TV customers will continue to have the same great user experience.”

Het is nog niet bekend hoe de verbinding bij peer-to-peer AirPlay tot stand komt, waarschijnlijk wordt er gebruik gemaakt van iBeacons / Bluetooth 4.0 om de apparaten elkaar te laten vinden. De video en audio wordt daarna vermoedelijk over een eigen 5 GHz netwerkverbinding verzonden. Naast een Apple TV uit 2013 is ook OS X 10.10 Yosemite of iOS 8 nodig.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ahum, dus als ik hiervan gebruik zou willen maken moet ik mijn Apple TV 3 (A1427) vervangen door … een Apple TV 3?

  (Ik denk overigens niet dat ik deze feature ga missen.)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Nah, ik zou gewoon wachten op de Apple TV 4;-) Maar voor wie zo’n 2013 model heeft is het mooi meegenomen natuurlijk.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Handig voor bedrijven denk ik. Alleen ga je er dan wel vanuit dat iedereen een Apple device heeft, dus het zal maar weinig toegepast worden.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Peer-to-peer Airplay zou sowieso verstandig zijn, maar dan ook voor andere apparaten.

  We hebben hier een AirPlay B&W Zeppelin speaker. Als ik dus muziek naar die zeppelin wil versturen.. Ik zit in de woonkamer, dan gaat m’n data naar de Router in de meterkast (10 meter verderop) en vervolgens weer terug naar de Zeppelin. Resulteert vaak in haperingen erge lagg of gewoon geen connectie.

  Gelukkig met de recente Apple Extreme een stúk beter geworden, maar nog steeds soms last ervan.. Dus woonkamer iPhone 6 naar Zeppelin, ipv via Router zou stuk beter zijn..

  Heb zelf (vrij zeker) een Apple TV uit 2012, helaas.. Maar daar gebruik ik Airplay alleen voor om met m’n Synology NAS te verbinden en films af te spelen:)

 • Profielfoto
  Jacktheripper

  Op scholen erg handig!:)

 • Profielfoto
  csteelooper

  Volgens mij is die verbinding vrij simpel: BR4/iBeacons >> WifiDirect. WifiDirect wordt bij Apple ondersteund door alle apparaten waar AirDrop ook op werkt (want dat maakt daar ook gebruik van), dus onder andere de iPhone 5 en hoger en de iPad 4 en hoger.

  WifiDirect is een peer-to-peer Wifi verbinding die kan bestaan náást een verbinding met een conventioneel netwerk. Normaal gezien moet een host (dus een TV en dergelijke) toestemming verlenen om de peer (dus je telefoon) verbinding te laten maken, maar deze onderhandeling vindt in het geval van Apple TV plaats via Bluetooth/iBeacons. Daardoor is volledig stille configuratie mogelijk.

  Meer info over Wifi Direct: Wikipedia artikel over Wifi Direct of Informatiepagina over Wifi Direct van de Wifi Alliance. Merk op: Apple komt niet voor in de lijst met producten die door de WA gecertificeerd zijn voor Wifi Direct, maar dit hoeft niet per se te betekenen dat er geen gebruik van wordt gemaakt.
  Tweede opmerking: er zijn meer standaarden zoals Wifi Direct; Apple kan er ook voor gekozen hebben een van díe standaarden te gebruiken.

 • Profielfoto
  rosbaas

  @Blackvibes:
  Ik lees dat je Airplay gebruikt om met je Synology NAS te verbinden en films af te spelen.
  Ik (Apple amateur) probeer dat met m’n Synology DS213+ maar dat krijg ik toch niet voor elkaar. Hoe heb je dat ingesteld? Is daar een menu voor of, een linkje naar een werkende uitleg?