Path Input: Eerste Nederlandse Swipe-toetsenbord

14 reacties

Na het uitkomen van iOS 8 verschijnen steeds meer aangepaste toetsenborden in de App Store. Eerder bespraken we al Swipe en SwiftKey al. Op deze toetsenborden type je snel door over letters te swipen/vegen, maar missen ondersteuning voor Nederlands.

Wie nu al swipend Nederlands wil typen, kan Path Input proberen. Dit swipe-toetsenbord heeft als eerste ondersteuning voor de Nederlandse taal. Het is tot aanstaande dinsdag ook nog afgeprijsd, maar werk het ook een beetje? OMT probeerde het eerste Nederlandse Swipe-toetsenbord.

Uiterlijk
Path Input lijkt op het standaard iOS-toestenbord. De naam “Path NL” in de spatiebalk niet gehoeven, maar dat is een kleinigheidje. Het toetsenbord maakt standaard geen geluid bij het typen of swipen.

Werking en accuraatheid
Path Input doet wat je van een veeg/swipe-toetsenbord mag verwachten, het bij elkaar swipen van de letters gaat zonder al te grote problemen. Als meerdere woorden mogelijk zijn, verschijnen suggesties boven het toetsenbord. Het is via de app ook mogelijk om ‘gebruikers woorden’ toe te voegen. Ongeveer 9 van de 10 woorden gingen in één keer goed. In andere gevallen waren er meerdere woorden nodig.
pathnl-screens1
Als gewoon getypt en niet geswiped wordt, is het toetsenbord soms wel erg opdringerig met woorden vervangen. Verder heeft Path Input moeite om ‘een’ en ‘en’ te onderscheiden. Dit wijst erop dat er niet echt naar de context van het getypte gekeken wordt. Buiten dat is Path een prima toetsenbord.

Privacy
Waar bijvoorbeeld Swiftkey netwerktoegang wil om swipen aan te zetten, hoeft Path Input dat niet. Alleen voor het gebruik van een aangepast woordenlijst is volledige toegang nodig. Zonder netwerktoegang is het goed te gebruiken.

Conclusie
Path Input is een prima swipe-toetsenbord en kan op kleine onhandigheidjes bij ‘gewoon’ typen na meekomen met de grote jongens als Swiftkey en Swype. Het is aan te raden aan iedereen die swipen/vegen in het Nederlands wil proberen. Voor een toetsenbord is de prijs aan de hoge kant, gelukkig is er tot 30 september een actie met 50 procent korting.

Downloaden en swipen
Path Input is te downloaden in de App Store en geschikt voor de iPhone, er is een aparte iPad-versie. Het toetsenbord vereist minimaal iOS 7.0.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  wab

  En heeft Path input ook ondersteuning voor Azerty? Flesky ondersteund ook Nederlands maar geen Azerty. Ik heb dan ook nog geen enkel toetsenbord gevonden behalve dat van Apple dat ook op een deftige manier Azerty ondersteund.

 • Profielfoto
  Gertje2105

  Geweldige App!! Aanrader, geld dubbel en dwars waard ….

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @wab:

  …Fleksy supports over 40 languages … …You can also switch between alternative character layouts like DVORAK and AZERTY…

  …You can choose between QWERTY, AZERTY, QWERTZ, DVORAK and Colemak layouts…

  .
  http://feedback.fleksy.com/forums/191809-fleksy-keyboard-for-android/suggestions/4038914-add-keyboard-layouts-azerty-qwertz

 • Profielfoto
  ISS

  Werkt dat nou sneller? Ik kan me weinig voorstellen bij Swipen

 • Profielfoto
  wab

  @wab:

  …Fleksy supports over 40 languages … …You can also switch between alternative character layouts like DVORAK and AZERTY…

  …You can choose between QWERTY, AZERTY, QWERTZ, DVORAK and Colemak layouts…

  .
  http://feedback.fleksy.com/forums/191809-fleksy-keyboard-for-android/suggestions/4038914-add-keyboard-layouts-azerty-qwertz

  Ja dat staat op de site maar het klopt niet. In de iOS versie is er enkel QWERTY

 • Profielfoto
  tq255

  Heerlijk!! Ben zo blij hiermee.

 • Profielfoto
  Sunshine

  Het lijt me wel handig. Maar ik werk in vier vershillende talen en ik betwijfel of ik net zo makkelijk van taal kan wisselen als bij de standaard keyboard.:?::roll:

 • Profielfoto
  Dorkooken

  Heel straf dat Swiftkey en Swipe geen nederlands ondersteunt…
  Die woordenboeken bestaan al jaren voor Android en daar hebben ze toch toegang op…

  Swipe keyboards miste ik het meeste na de overstap van Android

 • Profielfoto
  serum

  Werkt dat nou sneller? Ik kan me weinig voorstellen bij Swipen

  Op een iPad niet, maar op een scherm ter formaat van een iphone zeer zeker! het vergt even een learning-curve, maar als je het gemeesterd hebt, is het aardig prettig. Je kan dan blindtypen met 1 hand.:)

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Werkt niet lekker bij oa WhatsApp. Toestenbord valt buiten scherm bij 6+
  Verder leer je er snel mee omgaan.

 • Profielfoto
  Marnix_

  Werkt erg goed! Enige wat ik nog miste na mijn overstap LOL

 • Profielfoto
  Jupilerke13

  Het toetsenbord vereist minimaal iOS 7.0.

  Ik dacht dat custom keyboards een van de nieuwe features van iOS 8 was?

 • Profielfoto
  JeroenXC

  Dit was het enige wat ik miste van mij zeer korte Android tijd.
  Werkt echter nog niet met FB en Whatsapp op de 6, want deze apps zijn nog niet aangepast voor de 6.

  In mail werkt het prima.

 • Profielfoto
  Pacorob

  @wab Path Input ondersteund inderdaad (nog) geen AZERTY. Je zou wel de ‘Adaptxt’ keyboard app kunnen proberen die wel AZERTY ondersteund in de iOS app én de Nederlandse taal ondersteund. Het nadeel is wel dat je volledige toegang moet geven om de app correct te laten werken (volgens de site, zelf nog niet kunnen testen).

  @KarelWillem Fleksy ondersteund nog geen AZERTY in de iOS app. De link die je geeft is een update in de Android app van Fleksy.