Opinie: Google+ en het vroegtijdig overlijden van mijn privacy

26 reacties

Privacy staat dankzij de online wereld steeds vaker ter discussie terwijl dat eigenlijk niet zou mogen. Je gegevens zijn van jou en dus zou je mogen verwachten dat je zelf tot op zekere hoogte kunt beslissen wat er mee gebeurt. Google en Apple worden vaak genoemd in deze discussie. In mijn ogen heeft Apple moeten vechten voor elk beetje privacy-gevoelige informatie dat het mag opslaan. Ondertussen doet Google heel andere dingen met je gegevens. In ruil voor het gratis gebruik van zijn diensten verkoopt Google je gegevens openlijk door aan derden.

Tegenwoordig vechten grote advertentiebedrijven om mijn gegevens en proberen ze me met goedkope smartphones en gratis apps te lokken. Sinds ik thuis een ADSL-verbinding kreeg en nog vrolijk Hyves-gebruiker was, ben ik me echter al bewust van de privacygevoeligheid van het internet: ‘Plaats niets wat je ook niet tegen een totale vreemdeling op straat zegt’, was en is mijn devies. Na jaren mijn privacy goed in de gaten te hebben gehouden heeft Google het toch voor elkaar gekregen, ik heb ongewenst een Google+ account en blijkbaar word ik toegevoegd aan “circles”. Hoe heeft Google mij nu toch te pakken gekregen en kan ik hier nog vanaf?

ontkenning
Het begon allemaal bij YouTube, een service die ik al jaren gebruik en waar ik op een gegeven moment een account voor had aangemaakt om zelf ook video’s te kunnen plaatsen. Ik gebruikte al jaren mijn oude internetnaam en dat ging prima. Recentelijk kreeg ik een keuze voorgelegd: YouTube onder mijn volledige naam gebruiken of verdergaan onder mijn pseudoniem. Dit ging zo ver dat op een gegeven moment de optie voor mijn pseudoniem niet meer zichtbaar was en ik moest doorklikken om mijn internetnaam te kunnen behouden. Waarom was het voor YouTube (Google) zo belangrijk is dat ik mijn volledige naam ging gebruiken? Het antwoord volgde snel: het account met mijn hele naam bleek gekoppeld te zijn aan een Google+-pagina, Google’s eigen poging tot een sociaal netwerk.

boosheid
Dit was de eerste ontdekking dat Google dingen met mijn gegevens deed, zonder dat ik daar toestemming voor gegeven had. Ik geloofde er nog niet in en ging rustig op zoek naar de mogelijkheid mijn Google+profiel op te heffen. Een uur later werd het me allemaal duidelijk; mijn Google+ deactiveren zou direct tot het verwijderen van mijn gehele Google-account leiden en daarmee ook mijn YouTube-video’s én alle studiedocumenten in Google Docs.

onderhandelen
Ik besloot Google een mail te sturen met de vraag me verder te helpen. De daaropvolgende dagen zocht ik tevergeefs een email-adres of telefoonnummer van Google. Ik kom tot de wonderbaarlijke ontdekking dat Google ergens hoog onbereikbaar in de cloud zit. Google direct bereiken is onmogelijk, er is simpelweg geen klantenservice en solliciteren op een baan om zo contact te krijgen leek me iets te ver gaan voor een simpele handeling als mijn google+ account opheffen zonder mijn andere gegevens te verliezen.

depressie
De volgende dag wachtte mij een stroom aan “daar heb je die Apple-fan” geplaag van mijn collega’s (ik ben op mijn werk de enige Apple-gebruiker). “Natuurlijk kun je Google niet schrijven, daar hebben ze toch helemaal geen tijd voor!” En “Wat heeft dat überhaupt voor zin?” klonk er vanachter de bureaus van mijn collega’s. Tja, en dat terwijl mijn eerste iPod al standaard geleverd werd met de contactgegevens van Apple Nederland ingevuld in het adresboek. Je zou verwachten dat een van de grootste bedrijven ter wereld wel ergens iemand achter een bureau heeft gezet om mensen als ik verder te helpen.

aanvaarding
Misschien stel ik mij ook wel aan. Miljoenen mensen zijn blij met hun Google-account en betalen graag met hun privacy voor gratis diensten. Hoe belangrijk is mijn privacy eigenlijk nog? Heb ik überhaupt nog wel keuzes? Wie in contact wil blijven met de mensen om zich heen komt niet meer onder Google, Facebook of Twitter uit en laat ik eerlijk zijn; YouTube opgeven in ruil voor behoud van mijn privacy gaat mij misschien ook wat ver.

Ik heb de Google+ mailtjes een plek gegeven in mijn leven. Ze zijn aangevinkt als reclame en worden door Gmail automatisch weggegooid. Uit het zicht, uit het hart. Mijn leven gaat verder en ik wacht in spanning af op de volgende verrassing die Google op me afvuurt. Hopen dat ik dan niet weer de 5 Kübler-Ross fases hoef te doorlopen.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik heb het altijd keihard genegeerd, dus ik blijf maar gewoon in de waan dat ik er geen lid van ben.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Sunkeeper; ik hoop voor je dat je geen gmail-adres hebt, anders ‘ben je lid’ zonder dat je het weet. Niet dat er verder iets mis is met Gmail, het gaat er meer om dat je zelfs via zoiets simpels als een gmail-adres al wordt opgezadeld met Google+.

 • Profielfoto
  KrijnB

  Helemaal eens met dit stukje! Google komt echt mijn strot uit! Ik probeer dan ook zo weinig mogelijk met google te maken te hebben, maar helaas ontkom je hier bijna niet aan. Want de zoekmachine is toch wel ideaal. Maar zo vaak ze je gewoon opdringen om met je account in te loggen en alles hierdoor van je te weten willen komen.. bah! Ook op ios in de youtube app en google maps wordt steeds weer gevraagd in te loggen.

  Ook Linkedin is zo’n waardeloze organisatie. Hoe vaak ik wel niet wordt opgedrongen om al mijn contacten te importeren…. Net kreeg ik een uitnodiging op een ander email adres dan bij Linkedin bekend. Meteen wordt je doorgestuurd om al je contacten te importeren.

  Begrijp heel goed dat voor niets de zon op gaat, maar zoals een hoop bedrijven tegenwoordig met mijn gegevens om gaan…….. ronduit schandalig. Ik wil ten alle tijden ZELF bepalen wat je wel en niet van mij te weten komt. Pas al mijn cookies en anders gegevens weggegooid! En voortaan bij elke website accepteer ik alleen de meest noodzakelijke coockies.

 • Profielfoto
  Festen

  Wel fijn dat de auteur zo kundig de olifant in de kamer weet te ontwijken. Apple blijkt zo slecht in webservices, dat ze eenvoudig te hacken zijn. Vraag maar aan Jennifer Lawrence en Kate Upton hoe levend hun privacy nog is. Het is natuurlijk véél erger dat je gegevens ergens op een server van Google staan, dan in de handen van een Russische hacker.

 • Profielfoto
  sedikit

  Als aanvulling de uitzending gisteravond van de VPRO in Tegenlicht “Digitaal geheugenverlies”, waarin o.a. facebook er ook behoorlijk slecht vanaf komt. Maar dat verbaast me niet:
  http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/07-09-2014/VPWON_1209790

 • Profielfoto
  Hydræ

  Je kunt ergens in je Google/YouTube opties bekijken welke profielschets Google van jou heeft verzameld. Dat is echt om bang van te worden.

  Vroeger gebruikte iedereen een alias op internet, waar is die tijd gebleven? Nu weten ze je naam, en dan wordt het echt persoonlijk.

  (@krijnb: account > gegevenstools > accountgegevens weergeven > zoekgeschiedenis)

 • Profielfoto
  KrijnB

  @ Hydrae, weet je waar je dat kunt vinden? Als ik zoek op profielschets krijg ik dit niet gevonden. ‘Ze’ zullen er vast een andere specifieke naam voor hebben bedacht

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  In Nederland is privacy een geliefd onderwerp maar als het puntje bij het paaltje komt geven we er werkelijk helemaal niets om, ook deze auteur niet: “YouTube opgeven in ruil voor behoud van mijn privacy gaat mij misschien ook wat ver.” Het is grappig bedoeld maar indicatief voor de oprechtheid van het stuk. Een beetje roepen op het schoolplein, maar dan zo dat er niemand van wakker ligt. In Duitsland is de privacy discussie aanzienlijk volwassener en getuigt de algemene opinie wel degelijk van enige ruggegraat. Zij hebben wel van lessen uit het verleden geleerd. Ik houd van Holland maar op sommige punten zijn we echte sukkels, zoals in de hele privacy discussie.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het grote probleem is dat iedereen denkt dat Facebook en Google gratis diensten aanbieden voor iedereen op Internet. Maar in feite betaal je aan deze bedrijven met informatie over je gedrag wanneer je van die diensten gebruik maakt. Deze informatie is natuurlijk waardevol voor adverteerders, de eigenlijke klanten van Facebook en Google. Als je je dit simpele feit beseft dan kan je een afgewogen keuze maken over of en hoe je de diensten gebruikt. Maar veel mensen hebben hier geen interesse in, en zijn bij het horen van het woord ‘gratis’ al afgehaakt om een account aan te maken. Als ze er na een tijdje achterkomen dat niks echt gratis is volgt de voorspelbare verontwaardiging, waar bovenstaand stukje en een aantal van de eerste reacties erop weer fraaie voorbeelden van zijn.

 • Profielfoto
  fin

  Heb ik überhaupt nog wel keuzes? Wie in contact wil blijven met de mensen om zich heen komt niet meer onder Google, Facebook of Twitter uit

  Dat is dus onzin. Ik heb jaren lang intensief al die diensten gebruikt. Sinds twee jaar ermee gestopt en het contact met vrienden is er echt niet minder om geworden.
  Er zijn genoeg alternatieven en zelfs mensen die totaal niets met privacy hebben zijn best bereid om net even een andere applicatie te gebruiken om contact te onderhouden. Privacy is een waarde waar ik in geloof en waar ik voor sta. Mijn waarden zijn uiteindelijk deel van wie ik ben, van mijn identiteit en authenticiteit en geloofwaardigheid. Mensen die dat niet willen accepteren zijn niet mijn vrienden.

 • Profielfoto
  sedikit

  @Gijs Raggers,
  Ik ben het helemaal met je eens. En de meest gebezigde en meest naïeve opmerking die je steeds hoort is “Van mij mag het, ik heb niets te verbergen“.
  Heb dit (historisch)voorbeeld vaker gemeld: in de NRC schreef een professor een paar jaren geleden, n.a.v een verhandeling van hem over privacy in een volle collegezaal, dat bijna alle studenten riepen “maar ik heb niets te verbergen”, waarop de professor naar een jongen wees die dat ook riep, en vroeg “hoe vaak masturbeer jij per week”. De jongen antwoordde “dat gaat niemand iets aan”. De professor “Zo zie je maar!”
  Lees af&toe Bits of Freedom:
  https://www.bof.nl/

 • Profielfoto
  pruus

  En waar blijft de overheid om ons als burgers te beschermen? De overheid heeft de juristen die de leveringsvoorwaarden kunnen lezen en grenzen kunnen stellen. Helemaal in Europees verband. Het zou niet de eerste keer zijn als ingegrepen wordt. En wellicht is het aankaarten bij EU nu wel het moment om tot actie over te gaan. Alleen geen mail via Gmail versturen, anders weten zij het weer eerder….

 • Profielfoto
  Maikelw

  Heb gewoon nog een apart profiel voor Youtube en Gmail. Bij alles wat ik aanklik krijg ik die irritante popup dat je Google+ aan moet maken. Gelukkig is die melding gewoon een overlay en kan je m makkelijk uitzetten d.m.v. adblock dus Youtube is nog steeds (onder voorbehoud) gewoon bruikbaar voor me:-) Ik moet geen Google+, Facebook, Twitter whatsapp of die andere meuk; vroegah was alles beter.

 • Profielfoto
  Flipstra

  Google+ kan je makkelijk ontkoppelen: Via account > Edit Google+ settings > Disable Google+: Delete your entire Google profile here.

  Klaaro:)

 • Profielfoto
  appievanr

  ik heb ongewenst een Google+ account en blijkbaar word ik toegevoegd aan “circles”.

  Je hebt niets ongewenst gekregen. Je hebt er namelijk zelf toestemming aan gegeven. Google+ is niet iets wat je zomaar krijgt. Trouwens zijn er onder Google+ zat instellingen om je geschiedenis en dergelijke niet te laten bijhouden als je eens verder kijkt als dat je neus lang is. Kringen kun je ook naar wens instellen en beveiligen. Dus, overdrijf het in het artikel niet zo, en doe eerst eens je huiswerk voor dat je wat gaat roepen.

 • Profielfoto
  mmww

  Ik heb niet de illusie dat Apple niks doet met mijn gegevens. Apple, google en microsoft het maakt wat betreft je privacy niet veel uit. Om geld draait het altijd, ook bij Apple. En inderdaad., je kunt zeker google+ loskoppelen van andere google diensten.

 • Profielfoto
  websania

  @appievanr Hear, hear! Helemaal mee eens. En zo zijn er ook lui die van dit soort artikels over Apple en Apple producten schrijven en daarover wordt hier dan om het hardst geschreeuwd enz enz… bla bla….

  Het is zoooo simpel; gegevens en andere zaken op het internet zetten betekent dat het toegankelijk kan worden voor anderen.

  @pruus: en waarom zou de overheid ons moeten beschermen? Als je je voordeur open laat staan als je weg gaat en je spullen uit je huis worden gehaald, ga je dan ook aan de overheid vragen of ze voortaan je voordeur achter je kont willen dicht doen? We willen enerzijds dat de overheid ons niet betutteld en zich minder met ons bemoeid met allerlei regeltjes, maar aan de andere kant kunnen we blijkbaar zelf de verantwoordelijkheid niet aan?

 • Profielfoto
  sedikit

  @appievanr,
  Misschien is het ook wel goed om zèlf je huiswerk te doen “voor dat je wat gaat roepen”
  -“Je hebt niets ongewenst gekregen” dat zou kunnen, maar Google krijgt iets ongewenst van jou! En het punt is: dat gebeurt zonder dat jij het in de gaten hebt.
  -Google+ krijgen is een fluitje van een cent. Dat krijg je zomaar.
  -ik vind het tamelijk naïef om Google te geloven dat, als je bepaalde opties uitvinkt, ze zich daar aan houden. Voorbeelden van het tegendeel zijn legio:
  -misschien toch maar even die uitzendinggemist bekijken die ik in mijn eerste reactie gaf.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is nog veel erger dan hier wordt beschreven. Een paar jaar geleden (heb niet precies bijgehouden wanneer) kon je ineens helemaal niet meer inloggen in je YouTube account. Wat was het geval: je moest eerst een Gmail account aanmaken, anders kreeg je geen toegang meer tot je YouTube account. Daarmee kreeg Google in één klap de adresgegevens van honderden miljoenen (of meer) YouTubegebruikers erbij én werden er even zoveel Gmailaccounts aangemaakt, waarna Google fijn kan beweren dat zijn email de “meest gebruikte” ter wereld is.

  Dat is natuurlijk helemaal niet zo, want ik schat in dat de meeste mensen gewoon hun bestaande email zijn blijven gebruiken en hun Gmail account net als ik – helemaal niet gebruiken, maar Google kan op grond van het aantal accounts wel weer fors duurdere advertenties verkopen op het sterk vergrote aantal emailaccounts. Naast Facebook, dat ook steeds erger wordt is Google denk ik de grootste bedreiging voor de privacy.

  @Sedikit: Overigens hoop ik dat de iWatch het aantal, de duur en de intensiteit en zelfs de locatie van masturbatie niet gaat registeren, dat zou daarmee natuurlijk prima kunnen, in een samenspel tussen bewegings-chip, gps, bloedzuurstofgehaltesensor etc. De iWatch kan ook daarvan leuke grafiekjes samenstellen, denk ik zo. Een nieuw hoogtepunt in het Apple-bestaan.
  Gelukkig is in mijn geval de frequentie tot een minimum gedaald sinds ik een vriendin heb:lol:

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  KrijnB 12 uur geleden
  Helemaal eens met dit stukje! Google komt echt mijn strot uit! Ik probeer dan ook zo weinig mogelijk met google te maken te hebben, maar helaas ontkom je hier bijna niet aan. Want de zoekmachine is toch wel ideaal.

  Simpel. Installeer de DuckDuckGo-extensie. Zet voor je zoekopdracht g! en DuckDuckGo zoekt anoniem voor je in Google.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Buzz_D 10 uur geleden
  Het grote probleem is dat iedereen denkt dat Facebook en Google gratis diensten aanbieden voor iedereen op Internet. Maar in feite betaal je aan deze bedrijven met informatie over je gedrag wanneer je van die diensten gebruik maakt.

  Zoals ik altijd zeg op MacFan.nl: ‘Gratis is niet voor niets.’

 • Profielfoto
  remcob00

  Voor zover ik het weet is het wel mogelijk om je Google+ profiel te verwijderen zonder dat je YouTube account verloren gaat. Je moet dan wel je Google+ profiel binnen 14 dagen loskoppelen van je YouTube kanaal want daarna gaat dit niet meer. Daarna kun je Google+ profiel verwijderen (indien hij niet nog gelinkt is aan andere services). Als je van de vervelende melding op YouTube af wilt komen moet je gewoon een Google+ pagina aanmaken met je nickname en daar het YouTube kanaal aan linken. Hierbij hoef je geen persoonlijk Google+ profiel te hebben om een Google+ pagina te beheren.

 • Profielfoto
  Optimistje

  Ik zeg altijd: Google-

 • Profielfoto
  Sunshine

  Ik heb gewoon enkele andere gmail accounts waarmee ik op youtube werk en die ik gebruik voor allerlei dingen die ik niet persoonlijk wil maken. En met mijn prive gmail adres post ik geen dingen en reageer niet op anderen.
  Nou zijn ze bij google ook niet gek dus kunnen ze echt wel zien dat er interesse overeenkomsten zijn en dat die account steeds van dezelfde ip adressen worden gebruikt dus heeft hun algoritme mij allang in de gaten.:twisted:
  Maar als je je prive niet kwijt wilt zit er maar een ding op: niet het net op en gewoon via post communiceren. Maar of je daar nou echt gelukkiger van wordt?:roll:

 • Profielfoto
  Noest

  Het eieren eten is volgens mij ook dat google natuurlijk gewoon je ip-adres ziet, dus het kan eenvoudig de informatie van die verschillende accounts koppelen. Ze hebben heus een algoritme dat onderscheid weet te maken in werkelijk verschillende gebruikers op een ip-adres en 1 gebruiker die verschillende mailadressen gebruikt op een ip-adres. Weten ze alsnog alles van je;) Zelfs en juist de dingen die je het liefst verborgen houdt, die hoeven ze niet eens meer te filteren:)

 • Profielfoto
  maconly

  google is een bagger bedrijf wat ook leeft omdat de meute niet anders kan dan google .