Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 september 2014

Onderzoeker noemt Facebook Messenger spyware

De meeste apps hebben ingebouwde analytics. Deze vertellen de ontwikkelaar welke functies van de app het meest aangesproken worden en rapporteren crashes. Facebook Messenger neemt hierbij spyware-achtige vormen aan, claimt een onderzoeker.

Jonathan Zdziarski is iOS-beveiligingsonderzoeker en nam onder de loep hoeveel data Facebook Messenger verzamelt. Hij trof daarbij methoden van datavergaring aan waar menig politieonderzoeker van droomt. Daarbij lijkt de app soms zelfs buiten de sandbox te kijken.

Zdziarski deelde zijn bevindingen in een aantal Tweets, die opgepikt werden door Vice. De onderzoeker zegt dat Facebook Messenger constant logt hoevaak, waar en op wat een gebruiker binnen de app tapt. Daarnaast wordt constant bijgehouden of een apparaat horizontaal of verticaal gebruikt wordt. Hoe lang de app gebruikt wordt en hoe lang deze op de achtergrond draait ontsnapt ook niet aan de loggers van Facebook.

https://twitter.com/JZdziarski/status/509353662347755521

Daar blijft het niet bij. Facebook Messenger lijkt gebruik te maken van bepaalde API’s die voor ‘gewone’ ontwikkelaars niet beschikbaar zijn. Zo kan de app zien met welk Wi-Fi netwerk je verbonden bent en zien welke andere apps op de iPhone draaien. De onderzoeker is er van overtuigd dat als andere ontwikkelaars deze methoden zouden gebruiken, de app door Apple afgewezen zou worden.

Hoewel het algemeen bekend is dat Facebook leeft op het verzamelen van data, is er nog een andere factor waar rekening mee gehouden moet worden. Het constant loggen en doorsturen van deze data binnen de Messenger-app, heeft zijn weerslag op de accuduur.

https://twitter.com/JZdziarski/status/510112171200901120

Een ontwikkelaar die aan Facebook Messenger werkt, reageerde op de bevindingen van Zdziarski door te stellen dat er ‘gewone analytics’ gebruikt worden om de behoeften van de gebruiker te leren kennen. De onderzoeker reageerde met de vraag hoe het verzamelen van data over het Wi-Fi netwerk en andere apps die draaien daarbij gaan helpen. Deze vraag bleef onbeantwoord door de Facebook-ontwikkelaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoeker noemt Facebook Messenger spyware
Sluiten