Niet tevreden over iOS 8? Zo downgrade je terug naar iOS 7

42 reacties

Hoewel iOS 8 veel verfijningen en nieuwe functies brengt, is niet iedereen met bij­voorbeeld een iPhone 4S en iPad 2 tevreden over de performance. Spijt van update en nu wachten tot Apple dit aanpakt in iOS 8.1? Niet nodig, downgraden naar iOS 7 kan nog.

Apple blijkt iOS 7.1.2 nog te signen, dit wil zeggen dat het voorlopig mogelijk is om iOS 8 te downgraden naar de laatste versie van iOS 7. Waarschijnlijk stopt Apple binnenkort met het signen van iOS 7. Wil je downgraden? Doe het dan nu het nog kan, je leest in dit artikel hoe.

UPDATE: Inmiddels is het niet meer mogelijk naar iOS 7 te downgraden.

Op de website ICJ.me is het mogelijk om per iOS-apparaat verschillende iOS-versies te downloaden. Daarbij wordt per versie aangegeven welke nog door Apple gesigneerd wordt. Zolang iOS 7.1.2 op ‘groen’ staat kan deze probleemloos teruggezet worden op iOS-apparaten.

4s-firmware
Groen = Nog te installeren. Rood = Niet langer bruikbaar.

Ga na het downloaden van de juiste firmware als volgt te werk:

 • Ga op het iOS-apparaat naar instellingen > iCloud en zet daar Zoek mijn iPhone uit.
 • Sluit het iOS-apparaat aan op een computer (dat kan Mac of Windows zijn) die voorzien is van iTunes
 • Klik in het iPhone-scherm van iTunes op Herstel iPhone  terwijl je de Alt ⌥-toets (shift voor windows) inhoudt
 • Blader naar de map waar het ipsw-bestand opgeslagen is en selecteer dit

herstel-ios7

Na een bevestiging zal iOS 7 teruggezet worden. Let er wel op dat de iPhone/iPad daarbij helemaal leeggehaald wordt en een back-up terugzetten die onder iOS 8 is gemaakt niet mogelijk is. Zet daarom de back-up die je voor het updaten naar iOS 8 hebt gemaakt terug, of exporteer foto’s e.d. eerst naar iPhoto.

Performance iPhone 4s / iPad 2
Verwacht wordt dat Apple de performance van iOS 8 op oudere apparaten in toekomstige versies gaat verbeteren. Vorig jaar had de iPhone 4 ook problemen met het vloeiend draaien van iOS 7. Met de release van iOS 7.1 werd dit grotendeels opgelost. Het loont dus te wachten op iOS 8.1 en daarna opnieuw een update te overwegen.

Compatibiliteit iCloud Drive
Punt van aandacht: Indien bij de installatie van iOS 8 gekozen is voor het activeren van iCloud Drive, kunnen documenten die in iCloud opgeslagen zijn niet meer geopend worden. iOS 7 is niet compatibel met documenten uit iCloud-accounts die Drive geactiveerd hebben.

Extra stap Windows-gebruikers
Omdat ipsw-bestanden voor Windows onbekend zijn, kan het voorkomen dat bij het downloaden dit automatisch als een .zip-bestand opgeslagen is. Pak dit bestand niet uit,  maar hernoem het na het downloaden terug naar .ipsw.

[Via: Eple in de OMT Community]

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  Na een bevestiging zal iOS 7 teruggezet worden. Let er wel op dat de iPhone/iPad daarbij helemaal leeggehaald wordt, maak eerste een back-up via iCloud of iTunes. Dit kan in hetzelfde scherm.

  Kun je een backup gemaakt met IOS 8 eigenlijk mee terug nemen naar IOS 7? Iemand die dit al heeft geprobeerd/ondervonden? Normaliter werkt het niet, maar misschien dat IOS er anders mee om gaat…?

 • Profielfoto
  Unlock32

  Nee, volgens mij is dat nog steeds niet mogelijk.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Een iCloud-backup zou moeten werken. Ik heb de optie iTunes back-up uit het artikel gehaald. Tussen iOS 6 en 7 kon ik probleemloos iCloud-backups terugzetten, ben het as we speak even aan het proberen.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Ik ga toch downgraden zo kan ik nog mijn iPhone 4s beter doorverkopen want ik gebruik nu de iPhone 6.:smile:

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ook fijn, kan al dagen niet inloggen op zoek mijn iPhone, dus downgraden of zelfs herstellen is onmogelijk.
  Veel problemen deze keer met de upgrade.:-(

 • Profielfoto
  pippen2

  Een iCloud backup kan je altijd terug zetten, ongeacht welk OS je erop hebt staan. De backup bevat namelijk alleen maar persoonlijke bestanden. Die staan los van je OS. De apps zijn niet inbegrepen, alleen maar een index van welke apps je geïnstalleerd had. Zo’n backup kan je bijvoorbeeld ook simpel zonder problemen op een ander apparaat met hele andere specs en OS terugzetten.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Ik zou echt niet weten waarom je dat zou willen. Ik hoor niemand over batterij / stabiliteitsproblematiek.

 • Profielfoto
  defores

  Zit er verschil in dan? Eerlijk gezegd is me nog niks opgevallen, downgraden lijkt me complete onzin of is dat een nieuwe hype?

 • Profielfoto
  Macteach

  Vooral veel Wifi drops op 5GHz, de Apple user forums staan er vol mee. Heb er zelf ook last van op een touch en een iPad. Voorlopig maar even op 2,4 weer. Maar de Wifi drops zaten al in de laatste beta/GM build dus Apple wist het wel, maar ja geen tijd meer he…

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik heb hier op zich niet echt problemen. Afgezien dan van een boel cosmetische bugs…

  @Pete.z: hoezo kun je niet inloggen op Zoek mijn iPhone?? Als je iCloud-account is ingesteld op je iPhone moet je Zoek Mijn iPhone gewoon uit kunnen zetten, hoor… Desnoods kun je het ook doen via iCloud.com, als je vermoedt dat je een probleem hebt dat bij je iPhone ligt.

 • Profielfoto
  curryhano

  @Macteach: Met mijn 4S heb ik daar geen problemen mee. Die ondersteunt geen 5Ghz…;-)

  Ik heb geen problemen met de snelheid op een 4S. Ik heb het idee dat ze hebben geleerd van de problemen die ontstaan zijn op de 4 met IOS7. En ja, natuurlijk is een 5 of 5S sneller. Maar de 4S is nog werkbaar vind ik.

 • Profielfoto
  leovanh

  Ik vind iOS 8 ook prima draaien op mijn 4s… geen problemen met snelheid.

 • Profielfoto
  HaWollie

  Met het dagelijks gebruik van mijn iPhone 5 en iPad mini onder iOS 8 ben ik tot nu toe zeer tevreden. Geen behoefte om te downgraden.

  Volgens mij heb ik wel een bug ontdekt in de privacy instellingen alsmede diverse UI foutjes. Ik zal vast niet de enige die dat ontdekt heeft, maar bij Apple zou ik daar toch graag melding van maken. Weet iemand waar ik daarvoor terecht kan? Ik ben GEEN developer (!) en ik heb ook geen behoefte mij als zodanig aan te melden.

 • Profielfoto
  defores

  @Macteach,

  Wifi-problemen liggen meestal aan instellingen of externe factoren (bijv. stoor signalen). Probeer gewoon je wifi op een andere kanaal te zetten wat vaak in de meeste gevallen al veel problemen verhelpt. Dit zijn vaak geen bugs maar meer hoe de techniek werkt (ongeacht of je wifi via modem/airport/routers werkt).

 • Profielfoto
  defores

  @HaWollie, dan is de behoefte vast ook niet zo groot.

  Wat zijn UI foutjes? Dat is zoiets zeggen als ‘het werkt niet’ en dan is er nog steeds niks duidelijk.

  Daarbij vraag ik me af UI classes zijn volgens mij vaak controls waar mijn inziens al privacy statements niet bepaald. Die zet je in veel diepere lagen (net als bij andere programmeer omgevingen).

 • Profielfoto
  MickieF

  En Back Up terugzetten uit de iCloud is niet mogelijk. Back up is alleen geschikt voor iOS8

 • Profielfoto
  aukem

  Ik ga dit wel doen, IOS7 ging heel erg soepel op mijn iPhone 4S, iOS8 kan ik niet eens foto’s maken omdat dit constant vast loopt…

 • Profielfoto
  caers_bart

  Mijn batterij gaat ongelofelijk snel leeg na de upgrade…snap ook niet hoe het komt.

 • Profielfoto
  defores

  @sukem,

  Op de iPhone 4S werkt iOS8 even soepel, heb nog geen enkel verschil opgemerkt.
  En foto’s maken gaat er ook prima, dus je probleem ligt misschien ergens anders maar komt nu pas aan het licht?

  Een schone installatie is een betere oplossing dan de boel weer terug te draaien.

 • Profielfoto
  Macteach

  @defores Ik zou zeggen: kijk eens even op de Apple support forums! Dit probleem was al bekend in de laatste beta, helaas ligt het aan iOS8 zelf.

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  peterharte

  @caers_bart

  Bij mij ook het geval op iPhone 5S en iPad Air. Batterij is binnen 10 uur leeg.
  Heb al van alles geprobeerd. DFU restore, gewone restore etc. Geen verbetering.
  Als ik het toestel in vliegtuigmodus zet (of alleen wifi en mobiele data uit zet) blijft het toestel wel 3 dagen op 100%

  Iemand anders dezelfde probleem en of oplossingen?

 • Profielfoto
  essiw

  ^je zou nu moeten kunnen zien welke apps het meeste energie gebruiken, misschien vind je daar een rotte peer die je idevice snel laat leeglopen

 • Profielfoto
  Sharks

  Pete.Z
  Pete.Z [moderator] 16 uur geleden
  Ook fijn, kan al dagen niet inloggen op zoek mijn iPhone, dus downgraden of zelfs herstellen is onmogelijk.
  Veel problemen deze keer met de upgrade.

  @Pete.Z
  Ik heb dat probleem hier thuis ook gehad. Met geen enkel iDevice kon ik gebruik maken van de login services voor iCloud welke je nodig hebt voor FamilySharing, iCloudBackup etc etc. Gewoon internet deed het wel…
  Ik heb erg lang gezocht, maar inmiddels gevonden…! Bleek dat sinds de iOS8 update de de DNS server adressen uit mijn Airport Extreme verdwenen waren… Hoe dit kan is mij een raadsel van er is geen firmware update geweest, alleen een update van het configuratieprogramma voor iOS… Anyway, na het opnieuw toevoegen van de DNS serveradressen werkt het iCloud beheersgedeelte weer naar behoren!

  Groet, Sharks

 • Profielfoto
  petervl57

  @defores –
  Op de iPhone 4s werkt niet alles even soepel als onder 7.1, is mijn ervaring. Crashende apps laat ik buiten beschouwing. Dat is de schuld niet van Apple, maar van luie ontwikkelaars.
  Het algemene snelheidsverlies op de 4s is acceptabel, maar bijvoorbeeld safari is echt (te) traag. Belangrijkste probleem vind ik echter het batterijgebruik. Op de eerste dag van matig gebruik was mijn iPhone leeg tegen het einde van de middag. Dat is me met 7.1 nog nooit gebeurd. Uitzetten van bluetooth en automatisch verversen maakte wel iets verschil, maar toch moest ik nog veel sneller opladen dan onder 7.1.
  Ik heb dus de stap terug gemaakt en wacht op 8.1 in de hoop dat de problemen dan zijn opgelost.

  Overigens heb ik ook een iPad mini geüpgrade naar iOS8 en daar heb ik die problemen helemaal niet. iOS8 blijft dus op de iPad.

 • Profielfoto
  HaWollie

  @deforces – Afgezien van de mogelijkheid bugs te melden via de developer website van Apple is er volgens mij ook nog wel een andere weg. En daar vraag ik feitelijk naar. Ik geef expres aan geen developer te zijn om voorspelbare antwoorden te voorkomen. Daarom mijn dank aan – @koen – voor zijn antwoord welke, helaas, een serverfout geeft (Http/1.1 Service Unavailable).

  En @deforces, UI staat voor user interface. Dat moet jij weten, want ik heb de indruk dat jij, in tegenstelling tot ik zelf, je wel begeeft in de developer wereld. Ik begrijp namelijk helemaal niets van de rest van jouw reactie op mijn bericht.

  Ik heb dus diverse foutjes ontdekt in de user interface. Die elk voor zich niets te maken hebben met “het werkt niet” (want dat doet het wel), maar wel de indruk geven dat de user interface op detail niet af is, of een onbedoeld lelijk beeld geven. Zie bijgaand voorbeeld:

 • Profielfoto
  Ce

  Op mijn, bijna nieuwe, iPad Air heb ik de volgende problemen: de batterij gaat, bij matig gebruik (max 1,5 uur per dag, vooral safari en een paar nieuws apps) ongeveer 3 dagen mee. Dit was, met exact dezelfde apps, bijna een week. Het toetsenbord heeft een vertraging tussen het “indrukken” van een toets en het klik geluid. Niet dramatisch, wel vreselijk irritant.
  “Dramatischer” vind ik Safari. Wat een draak van een programma is dat geworden op mijn Air. Langzaam, regelmatig word ik er uit gegooid en wanneer ik terug wil naar de pagina waar ik vandaan kwam (bijvoorbeeld op een nieuws site) tref ik meestal een blanke pagina aan waarbij ik op de refresh knop moet drukken om ’t ding weer aan de gang te krijgen. Mijn toestel heb ik, na het downloaden van de update, een hard reset gegeven..dus alle data en instellingen er af en als een nieuw apparaat weer geconfigureerd (geen back-up terug gezet!!) Ik zit al op de 2,4 GHz band dus dat is niet het probleem. Ik ga kijken of ik e.e.a. kan reflashen op IOS8, zo niet probeer ik meteen IOS7 en als dat ook niet lukt mag mijn winkelier er wat mee gaan doen.

 • Profielfoto
  defores

  @HaWollie,

  Bij mij werken de functionaliteiten, echter zie ik niet de relevantie met privacy.
  Bovendien hou je de data-laag altijd gescheiden van de user interface (input velden heb je zo vaak nodig dat je daar geen afhankelijkheid wil hebben, ze delegeren met protocollen zover mij dit bekend is met objective c).

 • Profielfoto
  defores

  @petervl57

  Safari gebruik ik in feite zelden met iOS maar bij mij verloopt het uitstekend, misschien niet iets met de wifi te maken? (wifi er even eruit gooien en dan weer opnieuw toevoegen).

  Voor de accu durf ik het zo niet te zeggen, als ik mijn mobiel niet gebruik staat die in een dock (in feite altijd opgeladen).

  Gezien je een 4s hebt, misschien de accu een beetje door zijn cyclus heen? Volgens mij kan je dat wel laten testen bij een APR/Apple Store.

 • Profielfoto
  petervl57

  @defores. Nee, de iPhone 4S is pas drie maanden in gebruik, dus het ligt niet aan de batterij. Dat kan ook niet als die het prima doet onder 7.1, maar leeg trekt onder iOS8. Traagheid heeft niks met wifi te maken (zelfde reden: onder 7.1 doet ‘ie het prima, maar onder iOS is ‘ie zo traag als dikke stroop)

 • Profielfoto
  Imade

  Ik ben teruggaan naar iOS 7 omdat iOS8 veel meer energie aan het slurpen was en o.a. WhatsApp niet meer volledig ondersteund werd.
  Dus wacht wel op misschien de iPhone6 voordat overstap op iOS8.
  Mijn iPhone5S blijft z.s.m. op iOS7 draaien.

 • Profielfoto
  defores

  @petervl57 , iOS 8 als update of schone installatie? let ook op dingen als kalibreren van accu’s (op support pagina van Apple). Soms wat een probleem lijkt, hoeft geen probleem te zijn anders zou iedereen er wel last van hebben.

  @lmade, whatsapp werkt het zelfde als onder iOS7.

 • Profielfoto
  Imade

  @Defores – Qua back-up niet meer.
  iOS 8 had gewoon nog niet uitgebracht mogen worden.

 • Profielfoto
  Ludov

  De sprong in het diepe gewaagd met mijn 4s. Back-up gemaakt, installatie en harde reset. Vervolgens teruggezet wat belangrijks is. Ik wil niet meer terug. Draait uitstekend.

 • Profielfoto
  Sarahsk

  Hallo,

  wie kan mij helpen?
  ik ben al 3 dagen bezig met het uitzoeken van het downgraden van ios 8 naar 7. Echter, lukt mij dit niet ongeacht de stappen die ik neem.
  Ik heb het geprobeerd via 2 laptops. via iTunes op CTRL klikken tegelijkertijd met iphone herstel. Helaas werkt dit niet. ik heb ook het goede bestand gedownload van ios7, maar die krijg ik niet geopend op iTunes. het enige wat ik krijg als ik ctrl en iphone herstel klik is de vraag of ik een backup wil maken van mijn bestanden. daarna vraagt ie of ik zeker weet dat ik de fabrieksinstellingen terug wil zetten
  HELP MIJ AUBBBBB!!!

  groet. Sarah

 • Profielfoto
  w1lco

  @Sarahsk: Er zit een fout in het artikel. Je moet in Windows niet op CTRL drukken terwijl je klikt, maar op Shift. Heeft mij ook een avond en een ochtend gekost…

 • Profielfoto
  Macteach

  Iemand al opgevallen dat de secondewijzer van de klok-app op je scherm nu meeloopt (en dus de huidige tijd aangeeft!)

 • Profielfoto
  desafiadore

  Iemand al opgevallen dat de secondewijzer van de klok-app op je scherm nu meeloopt (en dus de huidige tijd aangeeft!)

  Euhmmm… dat deed ie ook al in IOS 7…..

 • Profielfoto
  Mustang5.0

  Ik lees hier nog niets over apps die niet meer werken.
  Bijvoorbeeld de tijdschriften app of de bond waar ik lid van ben AFMP app werkt ook niet meer.
  De Kassa app werkt alleen als je hem via http://live.kassa.vara.nl download.

  Met vriendelijke groet Richard.

 • Profielfoto
  a_buis

  Heb ios8.02 op een 4S

  Nu gaat de iphone niet meer vanzelf het internet op. Pas als ik phone ‘openveeg’ komen whatsapp’s etc binnen. In sluimer stand gebeurt er niets meer!

  Hoe kan dit verholpen worden?

  Thanks

 • Profielfoto
  zulu

  Vandaag mijn ‘oude’ iPad2 met iOS8 herstelt via iTunes nadat deze zeer traag werd en ik niet meer kon downgraden naar 7.2.1.
  Het resultaat ziet er alsnog positief uit. Dus:
  1.backup maken in iCoud of op mac
  2.Zoek mijn iPad uitzetten
  3.Herstel iPad in iTunes
  4.Na herstel data terugzetten op iPad

  Groet