Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 september 2014
Leestijd: 1 minuut

NFC is noodzakelijk kwaad voor Apple

Na jaren van geruchten over het wel of niet aanwezig zijn van NFC in een nieuwe iPhone, was de iPhone 6 (Plus) dan toch de eerste Apple-smartphone met ingebouwde NFC-chip. Maar Apple is niet van plan NFC open te stellen voor ontwikkelaars.

De iPhone-maker bevestigde tegen Cult of Mac dat NFC in de nieuwe iPhones alleen dient voor Apple Pay. Ontwikkelaars kunnen de chip niet aanspreken, daarmee lijkt Apple NFC slechts te zien als noodzakelijk kwaad dat nu eenmaal nodig is om een betaaldienst aan te kunnen bieden.

Concurrerende smartphones gebruiken NFC voor onder andere NFC-tags, het overbumpen van foto’s en het koppelen van andere connected apparaten zoals speakers, camera’s en afstandsbedieningen. Apple lijkt NFC alleen in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus te hebben opgenomen omdat betaalterminals al met deze technologie werken. Het uitrollen van betaalterminals met iBeacons zou waarschijnlijk weinig vruchtbaar geweest zijn.

Apple heeft voor andere NFC-achtige toepassingen nog steeds zijn eigen iBeacon-technologie. Hoewel de functionaliteit van iBeacons deels overlapt met NFC, maken de beacons gebruik van Bluetooth 4 Low Energy. Dit maakt iBeacons meteen een stuk geavanceerder en breder inzetbaar de NFC.

Door middel van iBeacons kunnen ook apparaten met een aanraking gekoppeld worden, maar de techniek gaat verder. Zo rolde het Groninger Museum recent een interactieve voorstelling met indoor navigatie op basis van iBeacons uit.

Hoewel het niet uitgesloten is dat Apple NFC in de toekomst open gaat stellen voor integratie met Passbook voor bijvoorbeeld toegangskaarten en tickets. Het is echter onwaarschijnlijk dat Apple toepassingen als bumpen en koppelen van apparaten ooit via NFC toe gaat staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NFC is noodzakelijk kwaad voor Apple
Sluiten