NFC is noodzakelijk kwaad voor Apple

13 reacties

Na jaren van geruchten over het wel of niet aanwezig zijn van NFC in een nieuwe iPhone, was de iPhone 6 (Plus) dan toch de eerste Apple-smartphone met ingebouwde NFC-chip. Maar Apple is niet van plan NFC open te stellen voor ontwikkelaars.

De iPhone-maker bevestigde tegen Cult of Mac dat NFC in de nieuwe iPhones alleen dient voor Apple Pay. Ontwikkelaars kunnen de chip niet aanspreken, daarmee lijkt Apple NFC slechts te zien als noodzakelijk kwaad dat nu eenmaal nodig is om een betaaldienst aan te kunnen bieden.

Concurrerende smartphones gebruiken NFC voor onder andere NFC-tags, het overbumpen van foto’s en het koppelen van andere connected apparaten zoals speakers, camera’s en afstandsbedieningen. Apple lijkt NFC alleen in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus te hebben opgenomen omdat betaalterminals al met deze technologie werken. Het uitrollen van betaalterminals met iBeacons zou waarschijnlijk weinig vruchtbaar geweest zijn.
iPhone6NFC
Apple heeft voor andere NFC-achtige toepassingen nog steeds zijn eigen iBeacon-technologie. Hoewel de functionaliteit van iBeacons deels overlapt met NFC, maken de beacons gebruik van Bluetooth 4 Low Energy. Dit maakt iBeacons meteen een stuk geavanceerder en breder inzetbaar de NFC.

Door middel van iBeacons kunnen ook apparaten met een aanraking gekoppeld worden, maar de techniek gaat verder. Zo rolde het Groninger Museum recent een interactieve voorstelling met indoor navigatie op basis van iBeacons uit.

Hoewel het niet uitgesloten is dat Apple NFC in de toekomst open gaat stellen voor integratie met Passbook voor bijvoorbeeld toegangskaarten en tickets. Het is echter onwaarschijnlijk dat Apple toepassingen als bumpen en koppelen van apparaten ooit via NFC toe gaat staan.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  LT Barclay

  Jammer. Gemiste kans. Ik ga toch twijfelen of ik een nieuwe iPhone ga kopen.

 • Profielfoto
  JM-Y

  Tochid was ook niet direct beschikbaar voor ontwikkelaars. Vermoed dat ze het aankomende jaar zullen gebruiken om apple pay van de grond te krijgen en een api te ontwikkelen voordat ontwikkelaars er mee mogen spelen.

 • Profielfoto
  Buzz

  De laatste zin van het artikel klopt niet helemaal qua logica. Het is onwaarschijnlijk dat die toepassingen met NFC gaan werken. Die toepassingen kunnen op de iPhone nog steeds prima met Bluetooth werken. Sterker nog, Airdrop en iBeacons zijn al zulke toepassingen. Waarom het een gemiste kans is ontgaat me dan ook.

  Wat JM-Y zegt is ook waar. Tot nu toe is het altijd zo geweest dat nieuwe hardware features pas een tijd later beschikbaar werden gemaakt via de SDK. In dit geval is er alleen al een technisch veel beter alternatief voor toepassingen van NFC, dus waarschijnlijk ziet Apple de noodzaak niet.

 • Profielfoto
  BartFolkers

  Deze optie bewaren ze gewoon zodat ze op de WWDC 2015 kunnen aankondigen dat ontwikkelaars in iOS9 dan met NFC kunnen werken. Revolutionair!

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Wat ik niet helemaal begrijp is het volgende. Apple koopt Freaks by Dre. Waarbij verschillende speakers gebruik maken van NFC. En dan zou ik niet met me iPhone kunnen tappen op die speaker om te koppelen. Wat ik verder ook raar vind. Dat er van de week een HP laptop gepresenteerd werd met Freak by Dre technologie aan boord.

  Maar terug komende op NFC in Freaks By Dre. Wat is jullie mening hierover. Zou Apple echt zo zielig en stug zijn met NFC of ???

 • Profielfoto
  Ce

  Dit type beveiliging, en de manier waarop Apple er mee om gaat, spreekt mij wel aan. Hoewel ik nu een android heb zijn dit de features (inclusief TouchId) die maken dat een 6+ wel ‘ns een interessante optie kan zijn. Als het gaat om features waar de beveiliging van jouw gegevens een groot goed is heb ik liever een gesloten NFC systeem van Apple dan een open NFC systeem van Android. Hou NFC voor alles waar beveiliging van belang is en gebruik BT voor bijv. alle accessoires.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Mocht Apple het niet openstellen dan is dat uitsluitend om technologische redenen en niet, zoals zoveel mensen met een gebrek aan know-how denken, omdat Apple ‘zielig’ is of ‘evil’ of wat voor klagerige redenen allerlei zelfverklaarde experts allemaal mogen aandragen.
  Een gebrek aan beveiligingsmogelijkheden zou een reden kunnen zijn.

  Verder houdt niets Apple tegen om NFC zèlf wel te gebruiken: het gaat er meer om dat ze het niet open stellen voor ontwikkelaars. Koppelen met hun eigen Beats hoofdtelefoons zou dus gewoon kunnen.

  Tenslotte geef ik Apple groot gelijk om in te zetten op geavanceerdere technieken zoals Bluetooth LE.
  Uiteindelijk wil ik niet eens meer m’n iPhone tegen iets aanhouden, maar gewoon met spullen weglopen die dan automatisch afgeschreven worden van m’n rekening. Dat kan met NFC niet en met Bluetooth wel.

 • Profielfoto
  Pietereg

  Marketing mensen… Marketing

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Gebruik van NFC in Nederland gaat lang niet zo snel dan in Amerika. Hooguit MCDonalds en wat grote zaken zou je op korte termijn zover kunnen krijgen. Verder niet. Dus daardoor moet je je niet laten leiden voor de aanschaf van de iPhone 6/6+

 • Profielfoto
  ---

  Toch mooi, 4 jaar geleden werd er op OMT voor het eerst een gerucht geschreven over NFC in de iPhone. Dat het zolang heeft mogen duren zegt ook al genoeg.

 • Profielfoto
  steveb

  volgens mij is dit de mannier om de gegevens op de secure element volledig af te zonderen.
  ik denk (hoop) dat dit niet volledig zal open getrokken worden naar alle developpers. maar in stappen. jaar na jaar een extratje, om de beveiliging nog sterker te maken en ondertussen hackers te slim af te zijn.

  1. uitbreiding haltch app
  2. medische gegevens (zoals hier: http://www.kbcpreventieshop.be/NGB-lifecodeArmband-blauw.htm)
  3. siskaart, identiteitskaart en pasport.

  indien er tegen 2018 niemand in geslaagd is om het te kraken zal passbook er misschien volledig in gaan.

 • Profielfoto
  Spam

  zucht zucht zucht.:roll:

  Wat blijft OMT toch maar iBeacons (appels) en NFC (peren) vergelijken terwijl het hele andere doelen heeft:
  – iBeacons: bedoeld voor ruwe proximity detectie in ruimtes en data overdracht zoals foto’s e.d. Heeft altijd stroom nodig en is en BLIJFT relatief duur. Dat betekend dus niet breed inzetbaar voor simpele triggers (zie NFC).
  – NFC : bedoeld voor het triggeren van bepaalde acties zoals betalingen, snel app opstarten en wifi direct instellen etc. Heeft GEEN stroom nodig (werkt dus ook als je toestel leeg is!), is goedkoop en vooral heel erg klein.

  Beide technologieën kunnen prima naast elkaar bestaan. Het is jammer dat Apple geen andere toepassingen voor NFC toelaat want het medium is -alles behalve- dood, ondanks wat er in de podcasts wordt beweerd. Het NFC tappen om foto’s over te sturen werkt bijvoorbeeld veel stabieler dan de airdrop oplossing die apple gebruikt. Voor triggers moet je NFC gebruiken, niet BT!

  Wat ik nog triester vind is dat hier net wordt gedaan alsof Apple iBeacons uitgevonden heeft. iBeacons is niets anders dan Bluetooth 4.0 LE (ook wel smart genoemd) en apple heeft wat private tags toegevoegd aan de stack.

 • Profielfoto
  wouwout

  Moest heel hard lachen. OMT en hun iBeacons, jongens jongens. Laat het gaan!

  Het gaat om andere toepassingen. En de iPhone heeft wereldwijd nog maar een aandeel van 20% dus eigen technologie van Apple gaat op langere termijn nooit werken. iBeacons is de Video 2000 (ik = oude lul) van de jaren ’10. Apple moest wel aansluiten op de gangbare standaarden.