Nest thermostaat nu ook in Nederland

23 reacties

Slimme thermostaat Nest maakte enkele jaren geleden al furore. Niet alleen omdat het mede-ontwikkeld is door een ex Apple engineer, ook door eenvoudige bediening en een mooie app. Het nadeel? De thermostaat was nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Vanaf vandaag komt daar verandering in en zijn de Nest-producten officieel verkrijgbaar in Nederland en België. Zowel de Nest Learning Thermostat als Nest Protect zijn nu te koop in de webshop van Nest en bij retailers als iCentre, CoolBlue, Dixons en Media Markt. De thermostaat kost € 219 en de rookmelder € 109. Klanten van Essent kunnen de slimme thermostaat via hun energieleverancier bestellen.

Nest is van oorsprong een Amerikaans product en werkte in eerste instantie alleen met Amerikaanse ketels. Sinds enige tijd is er een Europese versie beschikbaar. Wie voor 30 september een Nest thermostaat koopt, krijgt gratis installatie in huis door een erkende installateur.
thermostat_desktop-2a584578
Nest Learning Thermostat
Het bekendste product van Nest is de thermostaat. Het is een combinatie tussen een slimme en traditionele thermostaat. Je regelt de temperatuur ouderwets door aan het apparaat te draaien. Ondertussen leert de Nest je persoonlijke schema, na ongeveer een week gaat steeds meer automatisch en wordt het steeds verfijnder wordt naarmate er tijd verstrijkt. Dankzij de ingebouwde sensoren weet Nest wanneer het huis leeg is, dan verlaagt het de temperatuur automatisch om nog meer energie te besparen. De temperatuur kan ook worden ingesteld met een app voor iPhone en iPad.

Nest is compatibel met bijna alle Nederlandse centrale verwarmings­systemen, waaronder:

 • Combi- en condensatieboilers
 • Systeemboilers en boilers die alleen warmte produceren
 • Vloerverwarmingssystemen met warm water
 • Warmtepompen met luchtwarmte en aardwarmte (alleen verwarming)
 • Zone-systemen (één Nest Thermostat per zone)
 • Spanningsvoerende geschakelde systemen
 • Laagspanningssystemen (droog contact)

Check hier of je verwarmingssysteem compatibel is met Nest.
nest-protect-hero
Nest Protect: Smoke + Carbon Monoxide Alarm
Het tweede product is Nest Protect, een rook- en koolmonoxide-alarm, eveneens slimmer uitgevoerd dan een ouderwetse rookmelder. Zodra Nest Protect een probleem detecteert, krijg je niet alleen een pieptoon, maar ook een gesproken waarschuwing. Zo weet je snel wat er aan de hand is. Nest Protect is ook een nachtlampje dat aangaat wanneer je onderdoor loopt. Alle waarschuwingen worden ook op iPhone of iPad weergegeven.

Google en Nederlandse alternatieven
Begin dit jaar werd Nest Labs voor een bedrag van 3,2 miljard dollar overgenomen door Google. Het bedrijf blijft zelfstandig opereren. Wie liever geen Google-apparaat in huis heeft, kan kijken naar alternatieven van Nederlandse bodem als Anna en Thermosmart.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  sanderman

  En nu is Nest dus ook helemaal compatible met nederlandse ketels? Want dat was toch altijd een probleem? Ik zou het wel fijn vinden als dat bijvoorbeeld werd uitgelegd in het artikel. Het is namelijk een amerikaans product, toegespitst op de amerikaanse markt. Daarom was het ook nooit te verkrijgen in Nederland. Maar dat is dus nu veranderd?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Artikel wordt nog aangevuld.

 • Profielfoto
  Dorkiban

  Ah, ja daar heb ik behoefte aan: Google die weet wanneer ik thuis ben en wanneer ik wegga. Da’s handig voor nog meer ‘gepersonaliseerde’ advertenties.

 • Profielfoto
  JanJansen

  Handig zou zijn als de verschillende systemen met elkaar vergeleken werden.

 • Profielfoto
  annor

  Zou ook wel willen weten of het werkt op modulerende ketels. Volgens mij was dat nog een probleem met de Amerikaanse versie.

 • Profielfoto
  sanderman

  @Raymon: dankjewel! Dat was de info die ik inderdaad wel wilde weten:)

 • Profielfoto
  mtooster

  @sanderman
  Die thermostaat heeft altijd wel gewerkt op nederlandse ketels.
  Maar alleen in aan-uit modus en niet modulerend via OpenTherm (aansturing vermogen/watertemperatuur)
  Volgens mij doet de NL versie (die volgens mij niet anders is dan het buitenland) dat nog steeds niet. (heb het nog niet kunnen vinden in ieder geval)

  Waarom hij nog niet in nederland werkte was meer omdat je geen nederlandse postcode en tijdzone in kon stellen. En je dus het tijdschema altijd met tijdverschil in moest stellen en ook de weersinformatie e.d. niet klopte.

 • Profielfoto
  joeltje3

  @sanderman

  Kijk hier of ook jou CV geschikt is

 • Profielfoto
  sonic1984

  Volgens mij werkt hij nog steeds alleen volgens het aan/uit principe en niet modulerend terwijl daar juist grote winst te halen valt. Ik vind het idee geweldig, het apparaat is erg mooi maar er kleven te veel mits en maren aan.
  Google weet dan ook wanneer je thuis bent (wil je dat?) en door de achterhaalde Amerikaanse techniek is de winst denk ik erg beperkt. De Honeywell die volgend jaar zomer uit gaat komen is volgens mij velen malen beter!

 • Profielfoto
  Roko

  Buigen deze ook in je broekzak?;-)

 • Profielfoto
  DosEquis

  Werkt het ook met houtkachels? Kom je ’s avonds na een lange dag werken thuis, staat m’n kacheltje lekker warm te gloeien.

 • Profielfoto
  iDog

  Ben benieuwd, net besteld (ook meteen 3 van die rookmelders, de oude waren toch aan vervanging toe). Ik moet eerlijk zeggen dat de gratis installatie (tot 1 oktober) me over de streep getrokken heeft. En ach.. privacy.. highly overrated:D

 • Profielfoto
  racso

  Leuk alternatief is ook de Netatmo Thermostaat (ook i.c.m. een weerstation voor binnen en buiten).

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Leuk voor als je een huis hebt met thermostaat. Dat hebben wij niet:(

 • Profielfoto
  donut

  72 graden = dat SMART?

  Gelukkig een Apple engineer heeft eraan gewerkt… anders zou dit artikeltje hier natuurlijk nooit zijn verschenen…:)

 • Profielfoto
  bestbier

  Nest=Google=NSA, dus ik zeg nee! http://youtu.be/aMYqzGwwoF8

 • Profielfoto
  sonic1984

  @donut in de VS gebruiken ze Fahrenheit ipv Celcius…;-)

 • Profielfoto
  jebman

  Wat moeten wij nu op een apple forum met een thermostaat…

  Een rookmelder en CO melder in een? Voor rookgas en CO moet de detector op een verschillende hoogte hangen. Rookgas hoog, CO op 1 meter of zo.

  Wat een enorm gehype om een thermostaat die alleen aan en uit kan en niet moduleert. Niks efficient. Het verdienmodel er achter is een abonnement dat je nodig hebt, vandaar de ‘gratis’ installatie. En essent kijkt echt wel over je schouder mee, als jouw kachel aan gaat schakelen zij ook een tandje bij.

 • Profielfoto
  Night

  Dit is dus duidelijk de tegenhanger van de Anna. dat is ook een ‘denkende’ thermostaat. Wellicht dat ie daarom nu al in Nederland verkrijgbaar is.

  Lees ook dit:
  http://blog.energieleveranciers.nl/slimme-thermostaat-nest-versus-anna/

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Nest=Google=NSA, dus ik zeg nee! http://youtu.be/aMYqzGwwoF8

  Ah, ik heb je eentonige reacties met haat richting Google gemist de laatste tijd maar daar ben je weer!:) Laat ik dan ook maar weer zoals altijd hetzelfde terug zeggen, namelijk dat Apple net zo min een heilig boontje is wat de NSA betreft.

  http://youtu.be/WZuQM8S4flw

  Ik vind het wel knap dat je je vaste zinnetje nu varieert! Ipv “Google=NSA” weet je er nu “Nest=Google=NSA” van te maken. Applausje voor jou!

 • Profielfoto
  iDog

  lol @jebman

  En essent kijkt echt wel over je schouder mee, als jouw kachel aan gaat schakelen zij ook een tandje bij.

  Ze doen maar, ik zit niet eens bij Essent:D Maar voor de rest zeer valide punten hoor. Vooral dat van het abonnement.. daar heb ik geen drol van teruggevonden en ik heb toch wel even rondgekeken op hun website en voorwaarden voordat ik tot de aankoop overging.

  Of ben jij gewoon zo’n type dat overal wat over te zeiken heeft ?:nerd:

 • Profielfoto
  wimbers

  In europa zijn de opentherm thermostaten al een stuk verder dan de aan uit modellen in de vs.
  Ik heb hier al een tijdje een thermostaat die moduleert, meerdere zone’s ondersteunt, en begrijpt wanneer ik er ben, hij ziet er alleen niet uit, maar hij geeft ook niets door aan google of mijn energieleverancier, wel een beter gevoel.

 • Profielfoto
  kikilech

  Ik gebruik al sinds een jaar de Tado oplossing (uit Duitsland). Heel makkelijk, minimalistisch design ook en geen Google spyware. En, al heel veel geld bespaart. Topding!