Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 september 2014
Leestijd: 1 minuut

Nederlands eHealth-project scoort bij Apple

Met de introductie van HealthKit en volgende week mogelijk de iWatch met ingebouwde sensoren, richt Apple het vizier op fitness, gezondheid en zorg. Hierbij worden vaak grote en prestigieuze instituten als de Mayo Clinic uit Rochester als voorbeeld aangehaald.

Maar ook in Nederland wordt geïnnoveerd op het gebied van e-health. Apple noemt in het e-book iOS for Healthcare het Nederlandse Sensire uit Varseveld als voorbeeld. De zorginstelling maakt volop gebruik van de iPad voor zorg op afstand. Dat gebeurt door middel van het bieden van beeldzorg en het op afstand meten van vitale waarden.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van apps van Focus Cura. De iPad-oplossingen hebben geleid tot een 40 procent vermindering van het zorg­volume en minder ziekenhuisopnames en bezoeken van patiënten, waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Beeldzorg via de iPad
De eerste app die gebruikt wordt is de BeeldbelApp. Daarmee hebben cliënten via een iPad contact met de verpleegkundige van de thuiszorg. Ze kunnen vragen stellen, maar de verpleegkundige kan ook op afstand meekijken en advies geven over metingen die de cliënt zelf.

Vitale waarden meten met Bluetooth-pleister
Naast de BeeldbelApp, wordt bij Sensire ook gebruik gemaakt van een speciale pleister voor COPD patiënten en patiënten met hartfalen. Deze kan belangrijke vitale waarden meten en via de iPad doorgeven aan de zorg­centrale. Zo worden chronisch zieken 24/7 in de gaten gehouden.

Apple schrijft onder andere over de werking en de gevolgen voor het zorggebruik. De Nederlandse apps worden uitgebreid uitgelicht. Nederland geldt volgens experts als voorbeeldland op het gebied van eHealth innovaties in de zorg. Eerder werd al bekend dat Apple grootse plannen heeft met Nederland zorgland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlands eHealth-project scoort bij Apple
Sluiten