Jony Ive: ‘Zwitserse horlogemakers kunnen ’t shaken’

22 reacties

Heeft een Apple-topman nu echt bevestigd dat de iWatch eraan komt? The New York times heeft een quote van Apple’s sterontwerper Jonathan Ive gepubliceerd, waarin hij zegt dat horlogemakers een probleem hebben als de langverwachte Apple-wearable uitkomt.

De quote is onderdeel van een artikel over tecnhniek en mode. Ive zou tegen een redacteur van de krant op hebben geschept over hoe cool de iWatch gaat worden. Zo cool dat traditionele Zwitserse horlogemakers op zijn zachtst gezegd in de problemen gaan komen. 

According to a designer who works at Apple, Jonathan Ive, Apple’s design chief, in bragging about how cool he thought the iWatch was shaping up to be, gleefully said Switzerland is in trouble — though he chose a much bolder term for “trouble” to express how he thought the watchmaking nation might be in a tough predicament when Apple’s watch comes out.

Het is de eerste keer dat een Apple-topman een concrete uitspraak doet over het bestaan van de iWatch. Apple CEO Tim Cook laat zich graag ontvallen dat de pols ‘an area of great interest’ is voor Apple, maar wordt nooit zo concreet. The New York Times is over het algemeen een betrouwbaar medium,

Burberry Style.
iWatch-concept in burberry style.

Hoewel momenteel nog compleet onduidelijk is hoe de iWatch eruit gaat zien, zou daar volgende week wel eens verandering in kunnen komen. Apple houdt een speciaal evenement op een bijzondere locatie, waar naast de iPhone 6 mogelijk ook de iWatch aan de wereld getoond zal worden.

Recent door Apple aangenomen medewerkers hinten naar een iWatch met zowel een sportief als modieus tintje. De iPhone-maker nam de afgelopen maanden talloze mensen van Nike aan, ook maakte een aantal vooraanstaande kopstukken uit de modewereld de overstap naar Cupertino.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Nee, Ive heeft dit niet gezegd. Een “designer van Apple” heeft gezegd dat Ive dit gezegd heeft. Goed lezen Raymon;)

  Maar als het waar is moet je het anders zien denk ik. OMT, 9to5Mac, Mac Rumors, NY Times, gaan allemaal uit dat het nu een horloge wordt. Ik denk dat het gaat om de plek waar je een horloge draagt. De wearable van Apple gaat met een horloge concurreren om de plek om je pols. Los of dit een horloge of een bandje wordt.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik vraag me af of een Rolex van 10000€ voor de functionaliteit wordt gekocht.

 • Profielfoto
  polansky

  Ben bang dat Apple het niet begrijpt en zelf in deze branche het onderspit gaat delven.

  Het gaat in bijouterie niet om technologie.
  Het gaat om de naam en uitstraling.
  Niets mis met en analoog horloge.

  Terugkijkend naar de jaren 80 waren digitale horloges helemaal hot.
  Nu zie je ze nauwelijks meer. Mensen met stijl dragen gewoon weer een ‘ouderwets’ analoog horloge met cijfertjes en wijzertjes.

 • Profielfoto
  Petje

  iRolex

 • Profielfoto
  ArMac

  Ben bang dat Apple het niet begrijpt en zelf in deze branche het onderspit gaat delven.

  Het gaat in bijouterie niet om technologie.
  Het gaat om de naam en uitstraling.
  Niets mis met en analoog horloge.

  Terugkijkend naar de jaren 80 waren digitale horloges helemaal hot.
  Nu zie je ze nauwelijks meer. Mensen met stijl dragen gewoon weer een ‘ouderwets’ analoog horloge met cijfertjes en wijzertjes.

  Het grote verschil is: Apple volgt geen trends, ze maken trends. Dus dat je nu nauwelijks meer digitale horloges ziet zegt helemaal niks. Er is altijd commentaar op producten die Apple gaat uitbrengen.

  Met de iPhone werden ze uitgelachen, met de iPad, toen ze met de floppy disk niet meer inbouwde etc etc…

 • Profielfoto
  sunapple

  Sieraden zijn wel andere koek dan horloges, we zullen zien.

 • Profielfoto
  ederooij

  Ben bang dat Apple het niet begrijpt en zelf in deze branche het onderspit gaat delven.

  Het gaat in bijouterie niet om technologie.
  Het gaat om de naam en uitstraling.
  Niets mis met en analoog horloge.

  Terugkijkend naar de jaren 80 waren digitale horloges helemaal hot.
  Nu zie je ze nauwelijks meer. Mensen met stijl dragen gewoon weer een ‘ouderwets’ analoog horloge met cijfertjes en wijzertjes.

  Het grote verschil is: Apple volgt geen trends, ze maken trends. Dus dat je nu nauwelijks meer digitale horloges ziet zegt helemaal niks. Er is altijd commentaar op producten die Apple gaat uitbrengen.

  Met de iPhone werden ze uitgelachen, met de iPad, toen ze met de floppy disk niet meer inbouwde etc etc…

  Ben bang dat Apple los van de aantallen, steeds meer een mainstream bedrijf word dat niet meer de trend set. Kijk maar naar de iphone die dus nu in meerdere formaten gaat verschijnen, evenals de ipad.

 • Profielfoto
  eezacque

  Zwitserse horloges staan bekend om hun kwaliteit; ze houden lang hun waarde. Zolang Apple de waarde van kwaliteit en service niet begrijpt, wordt het nooit meer wat (en dan heb ik het niet alleen over de iWatch). Een Zwitsers horloge is zoveel meer dan een klompje lijm en soldeer dat na drie jaar niet meer gerepareerd kan worden.

 • Profielfoto
  Petje

  Ive is een humarist.. en dat weten de mensen die met hem werken.
  Deze uitspraak is gewoon humoristisch bedoeld en meer niet.
  Nu wordt het verhaal helemaal overtrokken alsof een zwitsers analoog horloge van uitstekende kwaliteit te vergelijken is met een iWatch van technologisch hoge kwaliteit. Het een is niet het ander.

 • Profielfoto
  freewel

  Zullen we geen “apple’s” met peren gaan vergelijken?

 • Profielfoto
  sannepanne

  Als het humoristisch is bedoeld, dan slaan ze weer de plank mis; heb Apple nog nooit op humor kunnen betrappen.

  Als het serieus bedoeld is, dan moet die Ive, als ‘visionair’, beter om zich heenkijken, voordat die dat soort onzin gaat verkopen. Waarom draagt iemand een Rolex? Juist…

 • Profielfoto
  sanderman

  Euh, misschien moet de titel even aangepast worden? Want zoals Needler zeer correct opmerkt: een apple-designer heeft gezegd dat Jony Ive dit gezegd zou hebben. Dus officieel is dit nog steeds niet “De eerste keer dat een apple topman iets over de iWatch heeft gezegd.

  Achja, hoe dan ook: ALS de iWatch er komt, zal ‘ie er bij mij vast ook wel komen.

 • Profielfoto
  Needler

  Denken jullie echt dat Apple direct wilt concurreren met Rolex en Cartier door een digitaal horloge uit te brengen? Natuurlijk niet. Ze gaan indirect met Rolex en Cartier concurreren omdat mensen niet twee dingen om hun pols dragen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Nog 5 nachtjes slapen…. ;)

 • Profielfoto
  Dorkiban

  eezacque 1 uur geleden
  Zwitserse horloges staan bekend om hun kwaliteit; ze houden lang hun waarde. Zolang Apple de waarde van kwaliteit en service niet begrijpt, wordt het nooit meer wat (en dan heb ik het niet alleen over de iWatch). Een Zwitsers horloge is zoveel meer dan een klompje lijm en soldeer dat na drie jaar niet meer gerepareerd kan worden.

  Wat een onzin dat Apple de waarde van kwaliteit en service niet zou begrijpen. Hier klinkt een bitterheid uit van een persoonlijke ervaring die niet goed is gevallen, maar om die op het hele merk te leggen is te treurig.

 • Profielfoto
  chrispis

  Wat needler zegt.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Is er al een persoon gesignaleerd in het Echte Leven met zo’n apparaatje om zijn pols? Daaruit leid ik af dat 9 september geen nieuw iDingetje gaat opleveren. Het zou vreemd zijn als dit niet “in the wild” getest zou worden, lijkt mij.

 • Profielfoto
  Blurk

  De batterij van mijn laatste horloge was al na een jaar leeg. Dat was drie jaar geleden. Sindsdien geen horloge meer om gehad en nooit gemist.

 • Profielfoto
  gbruit

  Zwitserse horloges? Eind 70 nagenoeg failliet:

  De neergang
  Toen de kwartstechnologie werd ontwikkeld door Zwitserse bedrijven (voornamelijk Girard-Perregaux), weigerden de meeste Zwitserse manufactuurs deze nieuwe technologie. Andere horlogemakers, buiten Zwitserland, zagen de voordelen en gingen door met het ontwikkelen van deze technologie.

  De eerste kwartshorloges met een analoge weergave werden op de markt gebracht in 1969. In 1978 waren kwartshorloges populairder dan mechanische horloges wat voor de Zwitserse bedrijven een crisis betekende. Ironisch genoeg was de ontwikkeling van het kwartshorloge in Zwitserland geïnitieerd. Door de crisis kwamen veel Zwitserse horlogemerken in de problemen of verdwenen zelfs helemaal. De kwartshorloges werden veelal geproduceerd in Azië.

  Gedurende de kwartscrisis verloren ongeveer 60.000 mensen in de horlogeindustrie hun baan. Het aantal bedrijven ging in 15 jaar tijd van 1.600 in 1970 naar ongeveer 600.[1]

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwartscrisis

 • Profielfoto
  gbruit

  Beetje tegenstrijdig:

  Het gaat in bijouterie niet om technologie. Het gaat om de naam en uitstraling.

  Naam en uitstraling? Typisch Apple lijkt me..

 • Profielfoto
  MEEUW

  Als het om naam en uitstraling gaat ken ik nog wel betere merken die horloges maakt dan apple.

  Maar zoals zovaak is het artikel gebaseerd op verkeerde informatie.

  En als de uitspraak waar was. Ja als je op kantoor zit kan je dat denken.
  Maar als je gaat zeilen, dan neem ik toch echt oude vertrouwde horloge om mijn pols mee.
  Want hoe kan ik anders het noorden bepalen als de boot zink en de batt zijn op….

  Irriteer me al groen en geel aan mensen die heel de tijd op hun telefoon kijken.
  Kijken ze elke keer op horloge omdat ze bericht hebben.

  Noem maar even 2 situaties op van de veeeele waarom echt horloge nog altijd beter is dan een iwatch.

 • Profielfoto
  ernst.

  Als Jonathan dit echt zo gezegd heeft dat is dit niet alleen vrij arrogant maar ook dom em stom alsof Apple eventjes het befaamde CH precisie uurwerk dat al eeuwen wereldberoemd is,gaat veranderen. Ik durf mijn uurwerk tegen elke iWatch in te zetten als het gaat om echte kwaliteit en finesse en ik win het handsdown.