Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 september 2014

Apple kondigt grootste iPhones ooit aan; iPhone 6 en iPhone 6 Plus

Woensdagavond heeft Apple twee nieuwe iPhones aangekondigd. De iPhone 6 en de iPhone 6 Plus zijn een feit. Met een scherm van 4,7 en 5,5-inch zijn het de grootste iPhones die Apple ooit uitbracht. De toestellen zijn vanaf 19 september verkrijgbaar.

Het ontwerp van de nieuwe iPhones is op de schop gegaan, scherpe randen hebben plaatsgemaakt voor rondere hoeken en nieuw vormgegeven knoppen. Ook is de aan/uit-knop verplaatst naar de zijkant. De kleuren zijn behouden, er kan gekozen worden uit spacegrijs, wit/zilver en goud.
Dun, dunner, dunst
De iPhone 6 is een nieuw hoogtepunt op gebied van dunheid. Ook de iPhone 6 Plus is dunner dan de iPhone 5s. Het scherm van de nieuwe iPhone is rond de hoeken meegebogen en sluit perfect aan op de body van de telefoon. het is Apple niet gelukt om de camera helemaal in de behuizing te laten vallen, daarom steekt deze nu een klein beetje uit.
Schermformaat en resolutie
Bij een groter scherm, hoort een hogere resolutie. Apple noemt dit Retina HD. Het scherm van de iPhone 6 heeft een resolutie van 1334 bij 750 pixels, met 326 pixels per inch even scherp als dat van de iPhone 5s. De iPhone 6 Plus weergeeft een resolutie van 1920 x 1080 (Full HD) en is met 401 pixels per inch erg scherp.

Hoewel Apple spreekt van een ‘ion strengthened’ scherm, is het woord saffier niet genoemd. Het scherm heeft wel verbeterde kleurwaarden, een hoger contrast en is beter leesbaar in zonlicht.
NFC voor Apple Pay
De iPhone 6 is de eerste iPhone met een geïntegreerde NFC-chip. Die zit er niet zomaar in, deze wordt gebruikt voor het nieuwe betaalsysteem van Apple, genaamd Apple Pay. Zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 plus hebben NFC voor Apple Pay. Ontwikkelaars kunnen geen gebruik maken van de NFC-chip, deze lijkt alleen voor betalingen ingezet te worden.
Van binnen: A8-chip, 4G+ en 802.11ac Wi-Fi
Het kloppende hart van de iPhone 6 is de nieuwe Apple A8-chip. Het is de tweede 64-bits processor van Apple. Deze is goed voor 25 procent meer rekenkracht en een gpu die tot 50 procent sneller is. De voornaamste winst wordt geboekt op gebied van energiezuinigheid. Ook wordt de A8-chip niet warm, waardoor deze waar nodig altijd op volle kracht kan werken.

Voor wie mobiel internet sneller moet, is er nu ondersteuning voor 4G+ waarmee snelheden tot 150mbit uit de lucht geplukt kunnen worden. De Wi-Fi chip heeft ondersteuning voor Wi-Fi AC en kan daarmee eindelijk het maximale uit de Airport Extreme halen.

Productiviteit met iOS 8
Op de iPhone 6 Plus met 5,5-inch scherm wordt het mogelijk om in landscape modus te werken. De iPhone gedraagt zich dan een beetje als iPad. Goed voor de productiviteit en handig voor grootverbruikers van bijvoorbeeld de mail-app.
Opslagcapaciteit: Vreemde sprong naar 128 GB
In tegenstelling tot geruchten over een standaard capaciteit van 32 GB, blijft het basismodel uitgerust met 16 GB opslag. Opmerkelijk is wel dat er geen 32 GB iPhone 6 meer beschikbaar is, de sprong gaat meteen van 16 naar 64 GB. Voor wie nooit genoeg heeft, is de maximaal verkrijgbare capaciteit opgeschroefd naar 128 GB. Deze capaciteit geldt voor beide modellen.

Camera: Beter, sneller, meer selfie-fun
Vorig jaar zorgde de True Tone Flash met verschillende kleuren licht al voor een belangrijke vooruitgang in de iPhone-camera. De camera van de iPhone 6 en iPhone 6 plus zijn opnieuw verbeterd. Apple heeft de camera zogenaamde ‘focus pixels’ gegeven, die reduceren de die het kost om te focussen fors. Het aantal megapixels is onveranderd 8. Alleen de iPhone 6 Plus heeft optische beeldstabilisatie gekregen.

Op het gebied van video is er het nodige verbeterd. Zo is het nu mogelijk om slo-mo video met 120 fps of 240 fps op te nemen. Fans van selfies gaan de verbeterde frontcamera fijn vinden, daarmee is het maken van burst foto’s mogelijk. Met 10 selfies per seconde zit er altijd een perfecte duckface tussen.
Prijs en verkrijgbaarheid
De prijzen zonder abonnement zijn als volgt:

  • iPhone 6 -16GB – 699 euro
  • iPhone 6 – 64GB – 799 euro
  • iPhone 6 – 128GB – 899 euro
  • iPhone 6 Plus – 16GB – 799 euro
  • iPhone 6 Plus – 64GB – 899 euro
  • iPhone 6 Plus – 128GB – 999 euro

De iPhones zijn vanaf 19 september verkrijgbaar in grote landen als de VS en Duitsland. In Nederland zijn de toestellen vanaf 26 september te bestellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple kondigt grootste iPhones ooit aan; iPhone 6 en iPhone 6 Plus
Sluiten