iPhone-rijen gekaapt door Chinese maffia

41 reacties

Vroeger was het in de rij staan voor een nieuw Apple-product een event voor de die-hard Apple-fan: uit liefde voor het merk de nacht op straat doorbrengen om als eerste een iPhone te kunnen bezitten. Dit jaar is er iets anders aan de hand. Kan Apple er iets aan doen?

In Oberhausen neemt het aantal Oost-Europeanen en Russen dat puur voor de handel iPhones wil scoren elk jaar toe. In New York is de rij dit jaar gekaapt door de Chinese maffia. Ze parkeren massaal oudjes in de rij om voor de zwarte markt iPhones te scoren. Een onthutsend filmpje dat bij verschillende Apple Stores in New York is opgenomen laat zien wat er gebeurt.

Ze zijn duidelijk geen Apple-gebruikers en worden, nadat ze met twee iPhones de winkel hebben verlaten, meteen onderschept door hun opdrachtgevers, die met boodschappentassen vol iPhones vertrekken. Ook laat het filmpje zien dat de politie z’n handen vol heeft om ’s nachts de orde te bewaken.

Misschien dat Apple volgend jaar China ook in de rij met landen moet zetten waar de iPhone vanaf dag één verkrijgbaar is…

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  Akoni

  Wat een vertoning zeg! :))

 • Profielfoto
  RobbieB

  Lekker generaliserend. Heel Marktplaats staat ook al vol met iPhone 6’s voor belachelijke prijzen. Dat is toch ook geen Nederlandse Maffia…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Iedereen heeft recht op een iPhone. Dus ook Chinezen. Kennelijk waren ze sneller/slimmer, dus hebben ze zo’n ding kunnen bemachtigen. Punt.

 • Profielfoto
  ClickHereNow

  Aub titel aanpassen!!! De mensen in de video worden als criminelen neergezet! Ze worden gewoon betaald om in de rij te staan. Daar is toch niks mis mee? ik zie niks illegaals gebeuren. Het is niet netjes onschuldige mensen voor maffia uit te maken.
  Ze krijgen een paar 100 dollar voor in de rij te staan. Voor 500 euro ga ik ook wel 2 dagen in de rij staan.

  Bovendien maakt de politieagent in de video een enorm foute opmerking! Dat zou in Nederland niet zo maar gebeuren!

 • Profielfoto
  macpro

  En wie maken dit mogelijk? Juist. De mensen die bereid zijn om absurd hoge prijzen te betalen om 2 weken eerder met een nieuw product rond te kunnen lopen.
  2 weken en 1 dag later ga je op in de massa en is er niemand die zich kan herinneren dat je als eerste ermee rond liep.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Als ik hoor dat in sommige winkels de dag na de lancering al terug voorraad is terwijl ze op dag 1 uitverkocht waren, dan denk ik dat Apple zelf de schuldige is van deze praktijken.
  Dat ze eerst een weekje langer produceren om dan genoeg aan te kunnen leveren. Maar dit is natuurlijk ‘nieuws’ en gratis publiciteit!

 • Profielfoto
  Targaryen

  Voor de gein eens tweedehands websites afgelopen de laatste paar dagen. 950 euro voor een iPhone 6 16GB. Gekker vind ik dat er lui zijn die er echt zoveel voor willen neertellen, als ze maar de eerste zijn.:roll:

 • Profielfoto
  iRinze

  Wat een stigmatiserende titel. Deze mensen hebben net als iedereen het recht om daar lekker te gaan zitten en een iPhone te bemachtigen. Wat ze er daarna mee doen is aan hen.

 • Profielfoto
  pim939

  Dit zijn inderdaad geen criminelen maar gewoon mensen die makkelijk geld willen verdienen. Natuurlijk is het veel leuker om mensen te zien die in de rij gaan staan omdat ze zelf echt graag een nieuwe iPhone willen hebben en hem dan niet doorverkopen.

  Ik vind het ook belachelijk hoe die agenten handelen in dat filmpje. Natuurlijk weet ik niet het hele verhaal maar ga ze niet beledigen door te zeggen dat ze stinken. Dat is gewoon onbeschoft.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Ik lig helemaal in een deuk… Kom op nou, dit kun je toch verwachten?:| Ik ben blij met mijn HUAWEI.

 • Profielfoto
  venco58

  Had al een reactie in de app gegeven maar die is niet verschenen. Hoop dat ik nu niet dubbel reageer.
  De mensen de eenvoudig denk dat dit normaal is, weten er te weinig van. Ik zie allerlei aanwijzingen voor mensenhandel en dat zijn nog maar de dingen die je in het filmpje ziet. Je kan denken dat mensen het zelf willen en het recht hebben in de rij te staan. Vergelijk het eens met prostitutie in Nederland. Dat mag ook maar ook daar zitten veel mensen gedwongen in. Hierbij kan dat helemaal hetzelfde zijn. Denk je nu echt dat deze omaatjes helemaal vrijwillig en voor hun eigen verdiensten in de rij zitten. Dan bekijk je de wereld door een te roze kleurige bril. Zo is het allang niet meer.

 • Profielfoto
  1984

  iPhone-rijen gekaapt door Chinese maffia
  Jan David

  Het is maar hoe je het bekijkt,
  Jan David zijn er ook voorwaarde betreft uiterlijk /ras of geloof om een Apple product te bezitten

  http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/iphone-6-on-sale-everywhere-but-china-with-5-million-units-predicted-to-be-smuggled-back-in-9743449.html

 • Profielfoto
  ro_me

  Ik ben het helemaal eens met Tony smeT. Apple is hierin de ware crimineel. Elke keer wordt er een product gelanceerd waar bij men weet dat er, de eerste weken, niet aan de vraag kan worden voldaan. Zodra de vraag groter is dan het aanbod,gaan mensen er een handeltje van proberen te maken. Dat gebeurt met alles.
  We weten allemaal dat dit de marktstrategie van Apple is. Rijen voor een Apple-store betekend reclame! Schaarsheid betekend reclame.
  Erg discriminerende titel van OMT ook.

 • Profielfoto
  venco58

  Niet mee eens. Phillips deed dit ook met de Senseo. Zijn ze nu crimineel? Nee ze passen hoog uit een een dubieuze marketingtechniek toe. De crimineel is die “maffia” die allerlei (strafbare) zaker gebruikt om die Chinezen daar in de rij te krijgen en er vervolgens zelf dik aan te verdienen.
  Daarom ook goed gekozen titel.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Ik vind dat hier redelijk perverse opmerkingen worden geplaatst. Zoals Apple is crimineel en de NYPD is onbeschoft.

  In een miljoenenstad als NY kan je dit verwachten. Wie zijn wij, Nederlanders met niet 1 stad van 1 miljoen, om deze ordehandhavers te beoordelen.

  Apple moet je niet beschuldigen als mensen grof geld uitgeven voor de factor tijd.

 • Profielfoto
  Aerea

  Wat het is weten we niet, het is in elk geval wel opmerkelijk: er staan zo ontzettend veel Chinezen in die rijen en duidelijk is dat ze dat niet voor zichzelf doen. Ik hoop vooral dat ze er niet gedwongen staan. Als ze er vrijwillig staan vind ik het allemaal best natuurlijk, maar we zullen er nooit achterkomen wat er echt gaande was/is.

  Een handeltje maken van zo’n situatie is nu eenmaal niet strafbaar en ook niet verwonderlijk. Ik neem ook meestal een tweede iPhone mee om met honderden euro’s winst te verkopen. Je zou bijna dom zijn om het niet te doen.

  Maar naar aanleiding van één video (die overduidelijk gekleurd is, want elke niet-Aziaat is uit het filmpje geknipt natuurlijk) oordelen over Chinezen, maffia, NYPD, etcetera, dat gaat mij wat ver. Een objectief onderzoek naar de situatie zou ik wel interessant vinden overigens.

 • Profielfoto
  Niels

  Ik begrijp de beschuldigingen richting het artikel/OneMorething/Jan David niet. Er wordt nergens gezegd dat de mensen die (betaald) in de rij staan voor iPhones crimineel gedrag vertonen.

  Het is echter toch overduidelijk dat deze mensen in opdracht staan van een groep handelaren die hoogstwaarschijnlijk met ‘maffia’ geld (want alles gebeurt contant) iPhones laten aanschaffen om deze tegen grove geldbedragen uiteindelijk weer door te verkopen.

  Dat Apple hier blaam treft, dat kan ik niet inzien. Ja, ze kunnen wachten tot ze 60 miljoen iPhones op voorraad hebben, maar nee, er is geen bedrijf die dit doet. Naast het feit dat dit Apple een verkoopvertraging van 120 dagen zou opleveren (met een productie van 500k per dag), is het natuurlijk ook een deel van de ervaring en marketing. Deze ‘hype’ kun je toch moeilijk crimineel noemen!

 • Profielfoto
  steveb

  1/7 mensen is een chinees
  dus de kans is groot dat er een voor u staat

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Schandalig, ze spreken geen Engels!!! Wat een schoften zeg! (sarcastisch)
  Ik snap dat het artikel gaat over hoe deze mensen gebruikt worden door “de Chinese maffia”, ik ben het eens dat dat niet goed is.
  Maar,…
  Jullie hebben nota bene met EXACT de zelfde maffia praktijk gebruik gemaakt om “via jullie mannetje” uit Duitsland een iPhone 6 te scoren.

 • Profielfoto
  maconly

  gewoon via internet verkopen en de winkels net als de resellers pas laten verkopen als de druk van de ketel is.

 • Profielfoto
  maconly

  Schandalig, ze spreken geen Engels!!! Wat een schoften zeg! (sarcastisch)
  OMT had dat niet iets anders gekund?
  Jullie hebben nota bene met EXACT de zelfde maffia praktijk gebruik gemaakt om “via jullie mannetje” uit Duitsland een iPhone 6 te scoren.

  he weer eentje van het zwarte piet is racistisch fonds , als je get filmpje van de unboxing had bekeken op onemorething dan had je aan het einde gezien dat de eigenaar z’n phone weer terug kreeg.

  zoveel is er niet mis met deze handelswijze die chinezen verdienen zo een centje bij en dat brengt omt in beeld en hebben het over maffia , so what.

  Wat deze mensen doen is netter dan wat die marocs in Nederland uithalen die een 30 minuten voor opening voorin springen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @maconly
  wtf? Waar heb jij het over,.. ik heb helemaal niets met “het zwarte piet is racistisch fonds” …jij verwijt mij niet te hebben gekeken of te hebben geluisterd, …terwijl je blijkbaar mijn tekst niet goed leest of wil begrijpen. Of je bent gewoon te simpel om het te begrijpen. (dat laatste zal het wel zijn).

  De eigenaar, die heeft hem niet zelf gehaald in Duitsland, iemand anders heeft hem voor hem gehaald in Duitsland. Namelijk ene Stef Oortwijn. Dat wordt in de eerste minuut gezegd. En dat is nu niet de eigenaar.

  Ik vraag me overigens ook af, spreekt Stef wel Duits, want anders zou de oproer politie hem natuurlijk moeten oppakken!! Hij zou de orde kunnen verstoren daar in Duitsland!

  Even voor de duidelijkheid, ik vind het ook triest dat mensen ander mensen inhuren om in de rij te gaan staan. Maar ja, dat is nu eenmaal de markteconomie, …vraag en aanbod…

 • Profielfoto
  maconly

  Mooi die opmerking van die agent over zeep omdat ze stonken.

  ( voor de antiracisme lange tenen afdeling dit had ik ook bij witte, rooie en donkere mensen grappig gevonden )

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly
  wtf? Waar heb jij het over,.. ik heb helemaal niets met “het zwarte piet is racistisch fonds” …jij verwijt mij niet te hebben gekeken of te hebben geluisterd, …terwijl je blijkbaar mijn tekst niet goed leest of wil begrijpen. Of je bent gewoon te simpel om het te begrijpen. (dat laatste zal het wel zijn).

  De eigenaar, die heeft hem niet zelf gehaald in Duitsland, iemand anders heeft hem voor hem gehaald in Duitsland. Namelijk ene Stef Oortwijn. Dat wordt in de eerste minuut gezegd. En dat is nu niet de eigenaar.

  Ik vraag me overigens ook af, spreekt Stef wel Duits, want anders zou de oproer politie hem natuurlijk moeten oppakken!! Hij zou de orde kunnen verstoren daar in Duitsland!

  Je bevestigt mijn verhaal .

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @maconly
  Nee dat doe ik niet
  1. jij beweerd dat de gene die in duitsland in de rij heeft gestaan voor de iPhone 6 Koen is, …dat was iemand anders, nl ene Stef
  2. Jij beschuldigd mij niet gekeken te hebben naar OMT live en niet opgelet te hebben, het tegenovergestelde is waar. Jij hebt zitten dutten, want Stef heeft hem in Duitsland gehaald en niet Koen.
  3. Ik ben niet van het zwarte piet is racistisch fonds
  4. Ik zeg niets over marokkanen. Ik weet daar niets van. (als dat zo zou zijn dan betreur ik dat)

 • Profielfoto
  BC

  Het probleem is niet nieuw. Toen in ik in 2011 een iPad 2 wou kopen in de US waren er ook al groepen chinezen, die geen engels spraken, om iPad’s op te kopen. Het zag er allemaal vreemd en bizar uit. Aan sommige chinezen werd geen ipad meer verkocht omdat ze al enige gekocht zouden hebben volgens de verkopers.

 • Profielfoto
  slewes

  het zwarte piet is racistisch fonds

  Lekker racistisch

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Wel fijn om te zien dan mijn Chinees die ik betaald heb ook echt voor mij in de rij heeft gestaan!

 • Profielfoto
  MacDragon

  Wat meer respect voor de Chinese medemens wel gewenst. Zeker voor die enkeling met Chinese roots die meeleest op omt….
  Waarom zijn ‘ze’ gelijk maffia?
  Er zijn in China (heel veel) meer Mac fans dan dat Nederland inwoners heeft en Apple kan ze helaas nog niet bedienen op de normale manier omdat de regering van de Chinese Mac fan zo traag is met toekennen van de nodige netwerk licenties.
  De hoop was groot dit jaar dat China in de eerste lichting van release zou horen, dat was te merken aan het historisch lage pre-orders online. Deze explodeerde dus gelijk nadat bekend werd dat China nog moest wachten.
  Dan doen ze t maar zo, want ze weten het maar nooit hoe lang het duurt elk jaar.
  Maffia? Nee, jonge.. provisorisch georganiseerd en volgens vraag en aanbod.
  Hoe weet ik dit? Ik zit in Hong Kong en zie dit elke dag gebeuren sinds de 19e.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat meer respect voor de Chinese medemens wel gewenst. Zeker voor die enkeling met Chinese roots die meeleest op omt….
  Waarom zijn ‘ze’ gelijk maffia?
  Er zijn in China (heel veel) meer Mac fans dan dat Nederland inwoners heeft en Apple kan ze helaas nog niet bedienen op de normale manier omdat de regering van de Chinese Mac fan zo traag is met toekennen van de nodige netwerk licenties.
  De hoop was groot dit jaar dat China in de eerste lichting van release zou horen, dat was te merken aan het historisch lage pre-orders online. Deze explodeerde dus gelijk nadat bekend werd dat China nog moest wachten.
  Dan doen ze t maar zo, want ze weten het maar nooit hoe lang het duurt elk jaar.
  Maffia? Nee, jonge.. provisorisch georganiseerd en volgens vraag en aanbod.
  Hoe weet ik dit? Ik zit in Hong Kong en zie dit elke dag gebeuren sinds de 19e.

  Oh, vandaar dat er in Chinese baby melk nog stoffen worden gedaan door Chinese producenten waar de babies aan dood gaan. Inderdaad, Chinesen moeten we gewoon vertrouwen.
  Oh, of bedoelde je de uitbuiting van illegale koks in Chinese restaurants?
  Of bedoelde je dat Chinesen massaal zwart geld uit Nederland wegsluizen naar China om Nederlandse belasting te ontwijken?
  Moet ik door gaan?

  Mijn vriendin is van Chinese afkomst, dus ik weet heel veel van de praktijken van Chinezen.
  Natuurlijk kan je niet iedereen over een kam scheren (ik ben geen rasist). Maar als het om geld gaat bij Chinezen gaan sommige Chinezen heel ver! En hun medelijden met hun medemens hebben die in het geheel niet!

 • Profielfoto
  leavestone

  Al in de 4e post wordt verzocht de titel aan te passen, ik begrijp niet waarom dit niet gedaan wordt het past niet bij objectieve journalistiek. Mijn schoonzus heeft ook in de rij gestaan om 8 iPhone’s te kopen zij heeft 2 PHD’s en is druk met solliciteren daarnaast heeft zij haar studies bekostigd door onderandere Mac’s en dergelijke goedkoop / snel in te kopen en te verkopen. Waarom wordt zij hier bestempeld als Maffia.

  En @Swiftly als jij een Chinese vriendin hebt wordt het tijd te beseffen dat wat jij aan Chinezen toeschrijft menselijk gedrag is en psychologische experimenten hebben uitgewezen dat je van heel goede huize moet komen om ook niet in dat gedrag te vallen als je zelf voor de keuze staat.

  Mijn vraag aan de @redactie is hoe moet ik mijn zoon dit laten lezen die heel trots is op zijn zowel Chinese alsook Nederlandse komaf.

  Dit getuigd niet van goede journalistiek maar naar goedkope tabloid journalistiek.:cry:

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @leavestone Misschien dat je het niet helemaal snapt. Het gaat over het inzetten van andere mensen, vermoedelijk met druk/bedreiging. Jouw schoonzus deed dat zelf.
  Over je opmerking richting mij. Omdat ik een Chinese vriendin heb zou ik moeten weten van die psychologische experimenten?? Waar slaat dat op?

  Ik begrijp dat jij ook van Chinese afkomst bent (of je vrouw is dat), dan zou je wellicht uit je omgeving weten dat Chinezen structureel geld wegsluizen naar China, met name middenstanders (de gene die restaurants hebben) doen dat. Datis typisch Chinees. Uit de hele wereld gaat er op deze manier geld naar China.
  En de andere punten zijn in het nieuws geweest, dus die heb ik ook niet verzonnen. De mate waarin het in China gebeurd heb ik nog nooit gezien in Nederland.

 • Profielfoto
  MIVE

  De inititele vraag is gewoon vele malen hoger dan er beschikbaar kan zijn. Beetje vreemd om Apple daar de schuld van te geven. Misschien zouden de stores ook gewoon “on order” moeten gaan werken. Dan krijg je een digitale wachtrij ipv dit bizarre gedrag dat mensen dagen op straat bivakkeren. Of simpeler: online is de telefoon twee weken eerder beschikbaar dan in de stores. Hoewel.. dan worden de Apple premium resellers weer benadeeld.
  Wat ik gewoon niet begrijp is dat mensen zoveel geld over hebben om “de eerste” te kunnen zijn. Ik werk op een mac, ik heb een iphone van mijn werk en ik ga de Apple watch zeker kopen maar geen haar op mijn hoofd dat ik in een rij ga wachten om de eerste te zijn. Wat is er mis met mensen dat je niet gewoon een maand kunt wachten tot die apparaten gewoon beschikbaar zijn?

 • Profielfoto
  MacDragon

  Swiftly 7 uur geleden
  @leavestone Misschien dat je het niet helemaal snapt. Het gaat over het inzetten van andere mensen, vermoedelijk met druk/bedreiging. Jouw schoonzus deed dat zelf.
  Over je opmerking richting mij. Omdat ik een Chinese vriendin heb zou ik moeten weten van die psychologische experimenten?? Waar slaat dat op?

  Ik begrijp dat jij ook van Chinese afkomst bent (of je vrouw is dat), dan zou je wellicht uit je omgeving weten dat Chinezen structureel geld wegsluizen naar China, met name middenstanders (de gene die restaurants hebben) doen dat. Datis typisch Chinees. Uit de hele wereld gaat er op deze manier geld naar China.
  En de andere punten zijn in het nieuws geweest, dus die heb ik ook niet verzonnen. De mate waarin het in China gebeurd heb ik nog nooit gezien in Nederland.

  Bravo… I guess you must be really proud of yourself…
  Ja hoor, je wilt niet alles chinezen over 1 kam scheren, maar ondertussen maak je ons wel uit voor uitbuiters van illegale koks, doen wij allemaal stoffen in de babymelk, sluizen wij allemaal geld weg, uiteraard zitten wij allemaal in de horeca met duistere praktijken, en jij mag doorgaan omdat jij een Chinese vriendin hebt.
  Jammer dan dat onze kinderen beledigd worden?

 • Profielfoto
  MacDragon

  Oh, vandaar dat er in Chinese baby melk nog stoffen worden gedaan door Chinese producenten waar de babies aan dood gaan. Inderdaad, Chinesen moeten we gewoon vertrouwen.
  Oh, of bedoelde je de uitbuiting van illegale koks in Chinese restaurants?
  Of bedoelde je dat Chinesen massaal zwart geld uit Nederland wegsluizen naar China om Nederlandse belasting te ontwijken?
  Moet ik door gaan?

  Mijn vriendin is van Chinese afkomst, dus ik weet heel veel van de praktijken van Chinezen.
  Natuurlijk kan je niet iedereen over een kam scheren (ik ben geen rasist). Maar als het om geld gaat bij Chinezen gaan sommige Chinezen heel ver! En hun medelijden met hun medemens hebben die in het geheel niet!

  Btw, wilde ook echt alleen maar uitleggen waar die hele ‘maffia’ praktijk vandaan kwam. That’s it. Waar is jouw antwoord met alles wat de Chinezen nog meer niet goed doen, niet eens Apple-gerelateerd en waar toch een behoorlijke groep Chinezen zich van distantieren, eigenlijk voor nodig?

 • Profielfoto
  newnomad

  waarom niet alleen beschikbaar voor mensen met appleID en aankoopgeschiedenis?
  en pre-orders voor first time buyers…

 • Profielfoto
  maconly

  ik word zo moe van dat racisme gezeur , het waren toch Chinezen en die opkopers waren ook Chinezen het zag er georganiseerd uit , als het Rotterdammers waren geweest en omt had het over Rotterdamse maffia gehad dan had er geen anti racisme haan naar gekraaid.

  Iedereen die in de rij heeft gestaan en maar 1 iphone heeft gekocht doet zichzelf tekort , ik hoop dat die Chinezen die in de rij hebben gelegen er ook wat aan over hebben gehouden.

 • Profielfoto
  ernst.

  Al in de 4e post wordt verzocht de titel aan te passen, ik begrijp niet waarom dit niet gedaan wordt het past niet bij objectieve journalistiek. Mijn schoonzus heeft ook in de rij gestaan om 8 iPhone’s te kopen zij heeft 2 PHD’s en is druk met solliciteren daarnaast heeft zij haar studies bekostigd door onderandere Mac’s en dergelijke goedkoop / snel in te kopen en te verkopen. Waarom wordt zij hier bestempeld als Maffia.

  En @Swiftly als jij een Chinese vriendin hebt wordt het tijd te beseffen dat wat jij aan Chinezen toeschrijft menselijk gedrag is en psychologische experimenten hebben uitgewezen dat je van heel goede huize moet komen om ook niet in dat gedrag te vallen als je zelf voor de keuze staat.

  Mijn vraag aan de @redactie is hoe moet ik mijn zoon dit laten lezen die heel trots is op zijn zowel Chinese alsook Nederlandse komaf.

  Dit getuigd niet van goede journalistiek maar naar goedkope tabloid journalistiek.:cry:

  Allereerst vebaast het mij dat lieden zoals jij hier op dit forum/website alles er maar bij halen wat in principe helemaal niet van toepassing is inzake het iPhone 6 gebeuren. Afkomst? (aziaat) studie? ( 2 PHD’s?) werkloos?(druk solliciteren?) wat doet dat er allemaal toe? Het is voor het onderwerp van dit geschreven stuk totaal niet van toepassing. Het dient alleen maar overduidelijk ( zoals zoveel mensen vaak doen om vooral hun eigen mening meer gewicht te gevens zoals sommige Joodse mensen ook altijd doen door te vinden dat alleen zij het alleenrecht hebben om kritiek/gefundeerde mening over de holocaust te geven) om proberen anderen het zwijgen op te leggen en de eigen mening als de enige ‘waarheid’door te laten drammen. Ja,drammen.

  Ten tweede is het een feit dat tegenwoordig massaal dit soort gelegenheden uitgebuit worden door ongure types die maar 1 doel hebben nl.een zwaar financieel slaatje eruit proberen te slaan en waarbij alle middelen zijn toegestaan.

  Ten derde zijn het inderdaad in deze Aziaten en so what. Indien men bepaalde handelingen pleegt die overduidelijk de kenmerken of uiterlijkheden hebben van malafide of maffioso praktijken,wat is daarop tegen dit te benoemen? Of gaan we ook hier op forums als OMT de politieke correctheid welig laten tieren alleen maar omdat er een paar lieden met lange tenen er aanstoot aannemen? OMT heeft zich altijd gekenmerkt vanaf dag 1 dat het MacOSX.nl heette, dat het juist geen politieke correctheid in het vaandel had maar zaken benoemde zoals die werden waargenomen. Dit is tenslotte niet MacFreak!

  Als laatste: Niemand verplicht je hier te komen als jij je aan bepaalde zaken stoort.Dit is een fan! website met mensen die Apple (enigzins ‘gestoord’)een warm hart toedragen en erover berichten en niet een officieel nieuwsmedium zoals Apple.nl of het NRC waar het politieke correct zijn meer ruimte krijgt ten einde niemand voor het hoofd te stoten.

 • Profielfoto
  ClickHereNow

  @leavestone Misschien dat je het niet helemaal snapt. Het gaat over het inzetten van andere mensen, vermoedelijk met druk/bedreiging. Jouw schoonzus deed dat zelf.
  Over je opmerking richting mij. Omdat ik een Chinese vriendin heb zou ik moeten weten van die psychologische experimenten?? Waar slaat dat op?

  Ik begrijp dat jij ook van Chinese afkomst bent (of je vrouw is dat), dan zou je wellicht uit je omgeving weten dat Chinezen structureel geld wegsluizen naar China, met name middenstanders (de gene die restaurants hebben) doen dat. Datis typisch Chinees. Uit de hele wereld gaat er op deze manier geld naar China.
  En de andere punten zijn in het nieuws geweest, dus die heb ik ook niet verzonnen. De mate waarin het in China gebeurd heb ik nog nooit gezien in Nederland.

  Ik vind je commentaar zeer spijtig! Je uitspraken zijn discriminerend en generaliserend door te zeggen dat de praktijken “typisch Chinees” is. Blijkbaar word er in Nederland en andere landen in de wereld niet gefraudeerd of uitgebuit.

  Niet alleen Chinezen sluizen geld weg. Wat dacht je van die witteboord criminelen in NL naar exotische landen of Apple, Google, Ikea en etc. die via “legale” wijze Miljarden via nederland belasting ontduiken? Die worden echt niet gerund door de Chinese middenstand? Wat een onzin! In de Nederlandse middenstand word er genoeg gefraudeerd! Zoals in de bouw/landbouw/tuinbouw/visserij waar het om miljoenen gaat! Hoe is dit typisch Chinees?????

  De babymelk problematiek is omdat een groot deel van de chinese bevolking het vertrouwen in chinese babymelk hebben verloren door slechte quality control. Dit is opgelost, maar het vertrouwen is weg. uiteindelijk zijn er inderdaad 6 babies gestorven en ong 50.000 babies ziek, de verantwoordelijken zijn zeker bestraft. Echter dat is op een bevolking van 1.4 miljard. In 2012 waren er 4 doden vanwege salmonella vergiftiging bij zalm van Foppen met 20.000 zieken op een bevolking van 16 miljoen!!! Wat dacht je van NEDERLANDERS die paardevlees als rundvlees verkochten voor winst. Hoe is dit typisch Chinees???

  Koks worden uitgebuit in NL? In NL word massaal in landbouw/tuinbouw/bouw polen, roemenen en bulgaren uitgebuit! Dit is al heel lang bekend! Is dat ook typisch Chinees???

  Deze hele discussie had kunnen voorkomen als de titel was aangepast! De mensen in de rij worden door tussenhandelaren (niet Maffia) betaald om in de rij te staan. Daarna worden de telefoons naar China verstuurd om tegen winst te worden verkocht. Dit vereist inderdaad enige vorm van organisatie, maar om dit als maffiapraktijken uit te maken?? Het zijn voornamelijke arme oudere mensen die in de rij stonden, omdat deze de tijd hebben en waarschijnlijk geen baan of inkomen hebben. Maar om die ouderen als Maffia te bestempelen?

  Feit is dat de maker van het filmpje zelfs de titel had aangepast, omdat deze besefte dat het gepast was.

 • Profielfoto
  ClickHereNow

  Ik begrijp de beschuldigingen richting het artikel/OneMorething/Jan David niet. Er wordt nergens gezegd dat de mensen die (betaald) in de rij staan voor iPhones crimineel gedrag vertonen.

  Het is echter toch overduidelijk dat deze mensen in opdracht staan van een groep handelaren die hoogstwaarschijnlijk met ‘maffia’ geld (want alles gebeurt contant) iPhones laten aanschaffen om deze tegen grove geldbedragen uiteindelijk weer door te verkopen.

  Dat Apple hier blaam treft, dat kan ik niet inzien. Ja, ze kunnen wachten tot ze 60 miljoen iPhones op voorraad hebben, maar nee, er is geen bedrijf die dit doet. Naast het feit dat dit Apple een verkoopvertraging van 120 dagen zou opleveren (met een productie van 500k per dag), is het natuurlijk ook een deel van de ervaring en marketing. Deze ‘hype’ kun je toch moeilijk crimineel noemen!

  @nielsDam
  Het gaat voornamelijk om de titel van het artikel. De definitie van maffia: criminele organisatie. Als de titel was aangepast, was de discussie niet die richting opgegaan.

 • Profielfoto
  mcruijff

  Pas die titel alsjeblieft aan. Dit is niet OK en getuigt van weinig finesse.