Raymon Mens
Raymon Mens Geruchten 8 september 2014

‘iPay wordt extra veilig door NFC-tokens’

Vorige week rolde McDonald’s in alle haast nieuwe NFC-terminals in zijn restaurants uit. Ook in winkels van Disney en in Apple Stores zelf worden volgens de laatste informatie inmiddels nieuwe betaalterminals die met NFC gaan werken geïnstalleerd.

De vraag die dit oproept is waarom bestaandeterminals niet voldoen, NFC is immers een standaard. Het antwoord is waarschijnlijk extra beveiliging die Apple wil toevoegen. Volgens Bank Innovation gaat de iPay-betaaldienst met tokens werken, waardoor het aftappen van transacties zinloos is.

In plaats van het overdragen van een rekeningnummer en andere betaalinformatie, wordt een ingewikkelde code aangemaakt die alle benodigde informatie om de transactie te doen bevat. Het afvangen van het NFC-signaal is zo zinloos, omdat de token slechts eenmalig werkt en alleen de iPhone en betaalterminal deze begrijpen. De NFC-chip in de iPhone wordt naar verwachting geleverd door het Nederlandse NXP.

Waarschijnlijk heeft Apple de token geïmplementeerd op verzoek van creditcardmaatschappijen. Eerder werd al duidelijk dat Apple een overeenkomst heeft met Visa, Mastercard en American Express. Het is niet duidelijk of de betaalterminals die momenteel in Nederland gebruikt worden geschikt zijn voor NFC met token-techniek. Als dat wel het geval is, zou het in theorie mogelijk zijn om in plaats van een bankpas een iPhone tegen een pinautomaat te houden en te betalen.

Verwacht wordt dat Apple de iPay-betaaldienst morgen tijdens het special event uit te doeken gaat doen. Alvast alles weten over mobiel betalen en NFC? Bekijk de meest recente uitzending van onze talkshow OMT LIVE waarin we je samen met Rabobank-manager Gertjan Rösken bijpraten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘iPay wordt extra veilig door NFC-tokens’
Sluiten