Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 10 september 2014
Leestijd: 2 minuten

ING zet Inge in voor mobiel betalen

Op de ochtend nadat Apple de toekomst van mobiel betalen de naam Apple Pay gaf, wil ING ons kennis laten maken met Inge. Geen NFC-betalingsdienst, geen beveiligde betalingen via Touch ID maar een nieuwe versie van de ING iPhone-app.

Inge is ING’s financiële nichtje van Siri. Je vindt haar door in de nieuwe versie van de ING-app links te swipen. Vervolgens kun je haar vragen je saldo te checken en betalingen uit te voeren. Nog belangrijker is echter dat Inge je stem ook gebruikt om betalingen te autoriseren. Volgens ING moet mobiel betalen hiermee sneller en vooral veiliger worden.

De stemtechnologie achter Inge is afkomstig van Nuance. In tegenstelling tot Siri spreekt Inge wél Nederlands én kan ze stemmen van elkaar onderscheiden. Zo kan de app horen of jij het wel bent die geld over wilt maken, zelfs als je bijvoorbeeld verkouden bent. ING zegt Inge uitgebreid hierop getest te hebben. Ook is ervoor gezorgd dat een opname van je stem niet werkt om betalingen te autoriseren.

Onze eerste test laat zien dat Inge redelijk snel werkt en je stem over het algemeen goed herkent. Toch lijkt het doorlopen van de verschillende stappen om geld over te maken met je stem vooralsnog meer tijd te kosten dan wanneer je de app op ‘traditionele’ wijze bedient. De echte toegevoegde waarde zit ‘m ook meer in het autoriseren van betalingen. Door naast je pincode ook je stem als barrière op te werpen probeert ING mobiel betalen nog iets veiliger te maken.

Op een persbijeenkomst van ING werd Inge vandaag geïntroduceerd als een volgende stap in het makkelijker en veiliger maken van mobiel betalen. De bank geeft echter aan dat het hier niet bij blijft. Op dit moment wordt intern bij de bank al getest met betalingen met vingerafdruk-herkenning. Zelfs de Apple Watch werd genoemd als mogelijke toepassing in de toekomst, als ’t horloge van Apple ten minste populair genoeg is onder de klanten van ING.

Voor nu Inge is een aardige toevoeging die de ING-app eenvoudiger bedienbaar én veiliger maakt. Toch zal ze vroeg of laat plaats waarschijnlijk gaan maken voor Touch ID, Siri en/of Apple Pay.

Inge wordt toegevoegd aan de bestaande ING-apps voor iOS en Android en komt in twee stappen beschikbaar voor. Binnen twee weken wordt een update van de ING-app uitgebracht waarin de persoonlijke assistent toegevoegd is. Tegelijkertijd start de bank een test met 1000 klanten voor de stemautorisatie in Inge. Deze functie komt naar verwachting binnen drie maanden voor alle klanten beschikbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
ING zet Inge in voor mobiel betalen
Sluiten