iCloud wordt ruimer, goedkoper, flexibeler

38 reacties

Met nieuwe diensten als iCloud Drive en iCloud Photo Library die in iOS 8 en OS X Yosemite hun intrede zullen doen, is het waarschijnlijk dat de standaard 5GB opslagruimte die iedere iCloud-gebruiker van Apple krijgt straks niet meer voldoende is.

Het bijkopen van ruimte in iCloud was altijd een dure bedoening, maar met nieuwe upgrade-opties wordt Apple’s clouddienst een stuk goedkoper. Voor 99 cent per maand is het nu mogelijk om 20GB opslagruimte te kopen. Wie veel data kwijt wil, kan nu tot 1TB iCloud-opslag upgraden.

De precieze prijzen voor het upgraden zijn als volgt:

 • 20GB iCloud-opslag – € 0,99 per maand
 • 200GB iCloud-opslag – € 3,99 per maand
 • 500GB iCloud-opsag – € 9,99 per maand
 • 1TB iCloud-opslag – € 19,99 per maand

Het is niet nodig te wachten tot iOS 8 of OS X Yosemite uitkomt, het is nu al mogelijk om iCloud-opslag voor de nieuwe prijzen bij te kopen. Dit kan op iOS onder het menu Instellingen > iCloud > Opslag en Reservekopie. In OS X zijn de upgrades te vinden via Systeemvoorkeuren > iCloud > Beheer.

Video: iCloud Drive is meer dan een Dropbox-kloon

Met de introductie van de nieuwe tarieven stapt Apple af van jaarlijkse betalingen voor iCloud-upgrades. Up- en downgraden kan nu iedere maand. Ondanks de verlaagde prijzen, zijn concurrenten Dropbox en Google Drive nog steeds goedkoper, bij deze diensten koop je voor € 9,99 per maand 1TB ruimte. Maar dan mis je wel de sterke integratie met OS X en iOS.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Google Drive is niets goedkoper, alleen het opslag pakket is kleiner en de prijs dus ook evenredig. Dropbox scheelt inderdaad de helft.

 • Profielfoto
  lengerke

  En als je kort geleden tegen de oude hoge prijs iCloud hebt verruimd?

 • Profielfoto
  nielsmensink

  Fijn.. Ik kan pas per juli 2015 een nieuw abonnement nemen dus ik moet t doen met 15GB tot die tijd

 • Profielfoto
  Jord

  Ik had hier gelukkig op gewacht. Had nog even het idee dat het alleen voor de foto’s zou worden, maar het is gelukkig volledig iCloud.

 • Profielfoto
  LabombaNL

  Blijft raar dat er maar 5GB gratis is. Als je meerdere apparaten hebt is het lang niet genoeg voor alleen de reservekopien al… Ter vergelijking bij microsoft onedrive heb ik 28GB gratis opslag…

  Als apple zoiets zou aanbieden zou ik icloud drive pas de moeite waard vinden.

 • Profielfoto
  Noest

  Maar daar staat dan tegenover dat je bij Apple alles onder 1 dak samen kan brengen, mail, drive, synchroniseren van apparaten, back-ups van apparaten, etc. Dat vind ik persoonlijk makkelijker werken. Ik gebruik mijn dropbox nu eigenlijk niet, mede omdat deze niet makkelijk toegankelijk is vanuit iOS.

  Hoeveel GB kopen jullie eigenlijk? Ik begin met 20 GB.

 • Profielfoto
  Noest

  Blijft raar dat er maar 5GB gratis is. Als je meerdere apparaten hebt is het lang niet genoeg voor alleen de reservekopien al… Ter vergelijking bij microsoft onedrive heb ik 28GB gratis opslag…

  Als apple zoiets zou aanbieden zou ik icloud drive pas de moeite waard vinden.

  Weet je hoe vreemd het klinkt dat je schrijft dat je het raar vindt dat je maar 5GB gratis krijg. Je krijgt het gratis! Wees er blij mee! En ben je er niet tevreden mee, dan ga je toch fijn van een andere aanbieder gebruik maken.

  Nooit vroeger gehoord over het gegeven paard?

 • Profielfoto
  flappah

  Fijn.. Ik kan pas per juli 2015 een nieuw abonnement nemen dus ik moet t doen met 15GB tot die tijd

  Volgens mij kun je nu onmiddellijk naar het 20GB plan gaan. Er staat iets bij over dat refund policies per land verschillen maar het zou kunnen dat het verschil teruggeboekt wordt. Of je neemt even snel contact op met Support.

 • Profielfoto
  AppelJuice

  Weet je hoe vreemd het klinkt dat je schrijft dat je het raar vindt dat je maar 5GB gratis krijg. Je krijgt het gratis! Wees er blij mee! En ben je er niet tevreden mee, dan ga je toch fijn van een andere aanbieder gebruik maken.

  Nooit vroeger gehoord over het gegeven paard?

  Ik ben het wel met hem eens! Het zou fraaier zijn geweest wanneer je voor elk geregistreerd iDevice 5GB zou krijgen i.p.v. per Apple ID. Ze willen tenslotte graag een backup systeem voor je iDevices aanbieden en voor de prijs van een iDevice mag en kan er best 5GB opslag bij zitten…

 • Profielfoto
  cids

  Dure bedoeling??? Je bedoelt zeker”Kostbare bedoening”…;-)

 • Profielfoto
  Noest

  @AppleJuice Je krijgt 5GB. Punt.

  Ik kan me best vinden in je redenatie dat dit eigenlijk per device zou moeten zijn, dat zou eerlijker/fraaier zijn, wanneer je ervan uit gaat dat de aangeboden opslag gekoppeld is aan de aanschaf van een apparaat. Maar dit is volgens mij niet zo, toch?

  Maar dat je het wel mag krijgen, dat je wel wat meer mag krijgen, dat Apple dus meer gratis moet geven van jou, daar kan ik dan weer niet bij. Je krijgt wat je krijgt. Punt uit. Al het andere is in mijn ogen puberale ontevredenheid met wat je hebt gekregen, gezeur. Maar goed, dat ben ik;)

  Want anders kan je het ook verder voeren en zeggen dat je voor een iMac meer moet krijgen dan voor een iPad, etc.

  Je kan het ook anders zien, en dat is dat de 5GB geheel niet verbonden is met de aankoop van een apparaat. Wanneer je een Apple-id aanmaakt schenkt Apple je 5GB. Joehoe, wat een feest.

  Krijg je ergens anders meer en ben je niet tevreden met wat Apple je geeft, dan staat het je vrij om ook die andere diensten te gebruiken;) Maar ga alsjeblieft niet klagen over dat je van Apple zo weinig krijgt.

  En je kan altijd nog gewoon een back-up maken op je computer;) De iCloud back-up is een extraatje.

  Ik vergis me eigenlijk ook een beetje, het is nog infantieler dan puberaal, het zit meer rond de leeftijd van 4-8.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Het is trouwens niet 20GB extra maar 15GB extra + 5GB gratis = totaal 20GB.

 • Profielfoto
  AppelJuice

  Ik vergis me eigenlijk ook een beetje, het is nog infantieler dan puberaal, het zit meer rond de leeftijd van 4-8.

  Held!

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik hoop vooral dat meer apps van iCloud gebruik gaan maken, nu het flexibeler wordt. Als je zowel op je Mac als op een iPad wil werken heb je nu OneDrive voor Office 365 nodig, OmniPresence voor de OmniGroup apps, iCloud voor iWork documenten en Dropbox voor de rest. Al die aparte sync services vind ik niet prettig, en maakt het organiseren van projecten per folder met verschillende bestandstypen erg onhandig.

 • Profielfoto
  Buzz

  Krijg je ergens anders meer en ben je niet tevreden met wat Apple je geeft, dan staat het je vrij om ook die andere diensten te gebruiken;) Maar ga alsjeblieft niet klagen over dat je van Apple zo weinig krijgt.

  Ik vergis me eigenlijk ook een beetje, het is nog infantieler dan puberaal, het zit meer rond de leeftijd van 4-8.

  Je reageert wel wat overtrokken. Waarom zou je het hier niet mogen zeggen als je de geboden opslag niet genoeg vindt in vergelijking met wat concurrenten bieden, en in vergelijking met wat je nodig hebt voor backups? Dat zijn toch twee goede punten voor discussie op een forum zoals dit?

  Iemand zo afzeiken vind ik dan eigenlijk weer wat puberaal.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik ga zeker een upgrade proberen om te kijken hoe goed het werkt. Vooral de komende integratie met iPhoto vind ik erg interessant. Het is nu bijna niet te doen alle foto’s over meerdere Mac te synchroniseren (kan wel met dropbox maar is niet ideaal). Vind het prijsplan wel een beetje uit de pas lopen met andere aanbieders van Cloud opslag. Dropbox heeft net een 1TB abbo gemaakt van €9,95 per maand.

  Ik vind €19,95 vrij fors voor 1TB. 500GB €9,95 en 1TB €19,95 klinkt wel logisch maar vind het commercieel niet echt slim gedaan. Je zou toch zeggen dat ze 1TB ook voor 14,95 konden aanbieden om op die manier kopers over te halen om te kiezen voor 1TB. Juist omdat heel veel mensen de 1TB toch niet in zijn geheel zullen vullen kan dat volgens mij prima uit. Al met al mooi dat de iDisk 2.0 weer terug is. Nu maar hopen dat het beter functioneert dan iDisk, dat was wel vaak een drama.

 • Profielfoto
  Noest

  @Buzz_D wellicht is mijn gedrag puberaal, dat vind ik zelf niet al te makkelijk te beoordelen, ik zit er momenteel midden in:D

  Maar om even op je twee punten terug te komen, een back-up kun je heel eenvoudig op je computer maken, heb je geen iCloud voor nodig:)

  En wanneer je het vergelijkt met andere aanbieders, dan kan je concluderen dat Apple minder biedt, dat je daar dan over gaat klagen is een stap die je door se jaren heen wel mag zijn kwijtgeraakt. Zeker wanneer het een gratis iets betreft.

  En ook voor het betaalde deel, Apple biedt haar product aan, je kan ervoor kiezen om het te gebruiken of niet. Maar om nu te gaan zeggen dat je meer wilt voor hetzelfde bedrag, dat begrijp ik niet. Idem met het geheugen in iPhones en iPads, of in de MacBooks. Altijd maar het geklaag dat je te weinig krijgt en dat er meer in moet en dat anderen ook meer geven. Ik word daar eigenlijk een beetje moe van, en vandaar dat ik hier even stelling neem en het gedrag afdoe als infantiel en puberaal, wat het in mijn ogen ook is.

  Ik weet waarvoor ik kies bij Apple, ik weet ook waar ze geld aan verdienen en gaan verdienen, en ik weet ook heel vel nog niet. Maar ik weet verder dat ik op ieder moment een andere keuze kan maken. Dus ipv te klagen kan ik in dit geval beter of de (Apple)wereld accepteren zoals deze is, of beseffen dat ik een vrije keuze heb en gaan rondshoppen:)

  Het gevoel zo afhankelijk te zijn is infantiel en puberaal, en ook het daaruit volgende gedrag. Als volwassen mens heb je weet van je vrije keuze, in dergelijke gevallen. Er zijn natuurlijk ook voldoende voorbeelden in de wereld waarin het wel goed is om actie te ondernemen omdat er in andere systemen spraken is van machtsmisbruik, zoals in de politiek, etc. Maar zelfs daar en dan moet je goed op je hoede zijn dat je niet in dat onvolwassen gedrag vervalt, want dat blijkt vaak gewoon niet meer effectief en een verspilling van de energie. In de volwassen wereld maak je keuzes, maar ga je niet lopen klagen. Daar doe je jezelf tekort mee.

 • Profielfoto
  Noest

  Ps: ik weet ook niet wat ik precies heb even, maar heb het wel echt even gehad met dat zure geklaag heel de tijd, doet me denken aan mijn kinderen en hoe die zich soms gedragen. Maar die zij. 4 en 6…. En voor meer reden vatbaar dan sommigen hier. Ze hebben beide nu al geleerd dat wanneer je iets krijgt, dat dit heel mooi en fijn is en dat je daar dan niet over gaat zeuren.

  Dat Apple in vergelijking met andere aanbieders per euro minder opslagruimte biedt in het betaalde gedeelte, dat kan je inderdaad duidelijk afleiden, doch zo geldt dat voor al het geheugen dat Apple verkoopt. Dus om daar nu nog verbaasd over te zijn…. Het is een verdienmodel, en ze verdienen er goed aan:)

 • Profielfoto
  Buzz

  Als je nog eens kijkt naar wat LabombaNL nu eigenlijk schreef was het meer een korte constatering dan een zeurderige klacht. Discussiëren wat we goed en minder goed vinden van wat Apple te bieden heeft is waar dit gedeelte van deze site wat mij betreft voor een groot gedeelte om draait.

 • Profielfoto
  gielk

  De vraag is eigenlijk wanneer gaan die prijzen in ?
  ik zie ze nog nergens staan

 • Profielfoto
  gielk

  OEPS !!

  Giel je moet lezen

 • Profielfoto
  Melk

  Maar is het nu zo dat we de 5GB die we al hadden bij de 20GB die je kunt aanschaffen erbij komen?

 • Profielfoto
  pruus

  Apple wil graag dat wij iCloud gebruiken, sterker nog, zij biedt de infrastructuur waarmee dagelijks reservekopieën gemaakt worden van jouw iDevice(s). Ik heb een paar apparaten en gebruik daardoor ook al veel van de 5GB. Logischer zou zijn om per device ruimte toe te voegen. Wat mij bevreemd is dat een abonnement voor 20 GB €0,99 kost, terwijl dit eigenlijk dus maar voor 15GB extra is. Het zijn maar grenzen en getallen in server. Maar ik vind het normaler om dan 25GB er van te maken. Punt. Geen troebele cijfers, gewoon helder. Dus 1TB wordt 995GB. Toch?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Je betaalt x-bedrag, en je hebt dan zoveel opslagruimte.

  Welk deel gratis is en welk deel betaald, maakt niet uit, moet je niet op letten.
  Ik vindt het zo duidelijk.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik voorzie dat het over een jaar of twee niet meer uit maakt bij wie je zit omdat ze dan allemaal op het punt zitten dat je dan effectief exact het zelfde kan bij wie je ook kiest. Op dit moment heeft Apple nog heel wat in te halen.

  Onedrive in combinatie met office 365 is de goedkoopste oplossing op 1TB plus cloud storage te hebben waar je overal op elk platform bij kan.

  en straks met het iOS8 en yosemite zit het netjes geintegreerd in alle opsla en open dialoogvensters van apples broekzak tas tafel en schoot apparaten.

  Moet je wel gaan voor gratis Onedrive zonder upgrades en dan Office 365 aanschaffen voor de 1TB opslag.
  het moment dat je ondrive app op je smartphone installeert krijg je een aantal GB opslag cadeau. Installeer je het op je desktop krijg je weer wat extra’s. maak je mensen lid krijg je weer wat extra’s en zo kom je als snel op meer opslag voor minder geld dan bij de competitie. en het web portaal is het best verzorgd van allemaal als je het het vergelijkt met de mogelijkheden. Dat het er grafisch niet uit ziet is iets anders

  zie hier

  bron

 • Profielfoto
  spacefreek

  wellicht is mijn gedrag puberaal, dat vind ik zelf niet al te makkelijk te beoordelen, ik zit er momenteel midden in:D

  doet me denken aan mijn kinderen en hoe die zich soms gedragen. Maar die zij. 4 en 6

  WTF:lol:

 • Profielfoto
  exilim

  Ik heb nu de 20 Gb (kreeg netjes een email dat ze mijn oude 16gb naar 20 gb hebben omgezet en ik geld terugkrijg) en kijk even aan wat ik dadelijk zoal met foto’s uit aperture bv. in de 200Gb kan doen.

  Prijzen liggen wel ver af van Microsoft OneDrive, want daar heb je 5 x 1TB incl. officepakket Home edition voor € 10,- p/maand: http://office.microsoft.com/nl-nl/products/office-365-home-aanschaffen-FX102853961.aspx

  Nu hou ik het wel bij Apple omdat dat uitstekend werkt voor mij en ik weinig met Microsoft heb, maar het is wel een interessant alternatief

 • Profielfoto
  iRalf

  Ik kreeg net een e-mail met het bericht dat ik nu 10,99 euro per JAAR ga betalen voor 20 GB.

 • Profielfoto
  knekkie

  @exilim
  Je bent een dief van je eigen portemonee. het is meer voor minder en het praat mac.

  straks met iOS8 en Yosemite is het naadloos maar nu vandaag de dag is het bijzonder hoe soepeltjes MS haar diensten integreert met je mac iPhone of android apparaat. Het maakt en niet uit waarop je het gebruikt. Ik gebruik het om mijn computers synchroon te houden.

  Ik heb zowel Mac als PC in gebruik. je kan precies aan geven of je alles wil syncen of specifieke mappen net als dropbox. ze hebben een 10GB file size limit. Die heb je niet bij dropbox.

  je kan overal bij je gegevens. Ook wanneer je een keer niet je mac voor handen hebt. en je kan zelf nog wat werk gedaan krijgen ook direct vanuit de browser. En zoals het er nu voorstaat is het met 2 factor authentication veilig(er) opgeslagen dan wat we de afgelopen maand hebben gezien bij Apple.

 • Profielfoto
  exilim

  @knekkie

  Dank je wel in je reactie. Je hebt een punt. Het enige is dat ik heb mijn originele bestanden van mijn foto’s op mijn Synology NAS staan en die wil ik back-up-en. Gaat om zo’n 150 Gb en die zou dan op een of andere manier gesynchroniseerd moeten worden met iCloud of Onedrive en hoe ik dat kan doen ben ik nog niet achter. Ik heb nog geen plugin voor Synology gevonden.

 • Profielfoto
  P3t3r

  Beste OMT-ers,

  Aangezien ik mijn MacBook Air niet kan upgraden naar Mavericks (grafische chip beperkingen) wil ik wel iCloud Drive gebruiken onder Snow Leopard omdat het nu financieel interessant wordt om 20Gb opslag te hebben voor 99 eurocent per maand.

  Ik kan echter op OMT niet vinden hoe ik de iCloud drive “mount” in SL…

  Iedere tip is meer dan welkom!
  p3t3r.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  @knekkie, zit je vast aan iCloud of Onedrive?

  Cloud sync ondersteund natuurlijk wel Dropbox en Google Drive.
  Ik synch op dit moment mijn foto’s op deze manier.

  Nog wel interessant.. kan je de iCloud bestanden strak ook benaderen via een andere PC oftewel komt er een web-interface zoals bij dropbox waarmee je makkelijk een overzicht krijgt van al je bestanden?

  Wat ik ook nog mis in de Beta van Yosemite is de selectieve sync. Ik hoef op mijn Macbook niet alle bestanden die ik op mijn iMac heb.

 • Profielfoto
  knekkie

  @ Mavericks
  Je zit er niet aan vast. mocht onedrive tegenvallen kan je gewoon je bestanden dowloaden naar een veilige plek en opzeggen wanneer je wil. (per maand opzegbaar)

  Ik had ooit alles op m”n iDisk staan maar dat heeft Apple om onduidelijke redenen gecanceld zonder een waardig alternatief te lanceren. Na wat zoeken en proberen ben ik bij SkyDrive (heet nu OneDrive) blijven plakken.

  Het duurt wel een paar dagen voor alles synchroon is met OneDrive maar eenmaal in sync kan je op elk apparaat waar je de Onedrive app of een browser hebt bij je bestanden, ze aanpassen, ze delen met of zonder wachtwoord. De bestanden delen zonder dat mensen de file kunnen bewerken als je dat zo wilt is ook mogelijk. En het maakt niet uit of het Apple of MS native bestanden zijn. OneDrive slikt apples bizarre bestands formaten en dito extenties. BOX en Copy hadden daar moeite mee.

 • Profielfoto
  LabombaNL

  Weet je hoe vreemd het klinkt dat je schrijft dat je het raar vindt dat je maar 5GB gratis krijg. Je krijgt het gratis! Wees er blij mee! En ben je er niet tevreden mee, dan ga je toch fijn van een andere aanbieder gebruik maken.

  Nooit vroeger gehoord over het gegeven paard?

  Hoe bedoel je gratis? Betaal genoeg aan Apple, dit is een gewoon een dienst dat zij bieden. Nu is het zo dat ik met meer apparaten eigenlijk extra moet betalen om met al mijn apparaten bepaalde features te kunnen gebruiken.

 • Profielfoto
  ZCase

  Met een Office 360 Personal abonnement van Microsoft (7 euro per maand) komt 1TB aan opslag op OneDrive mee. Werkt vlekkeloos op al mijn Apple devices. Over de gratis ruimte op iCloud valt natuurlijk niet te klagen, maar de betaalde opties kunnen echt wel wat competitiever. (P.S. sorry Knekkie, ik zie te laat dat je dit al duidelijk hebt verwoord. Ik beaam het dus hierbij.)

 • Profielfoto
  sjonnie

  Kun je iCloud Drive ook gebruiken voor Time Machine Back-ups?

 • Profielfoto
  IsSidha

  ik ben zo blij met me eigen server van ongeveer 40TB..

  hoef ik dit slappe gezeur ook niet te lezen.. dit is wat je krijgt, dat is wat je koopt.. klaar.. maar omdat ik twee autosleutels heb wil ik ook twee auto’s..pfffttt, ze zien je toch aankomen.. echt de nederlandse centenneukerijmentaliteit.. stelletje infantielen hier toch ook

  :x

 • Profielfoto
  ajschot

  Ik gebruik JottaCloud, werkt iets anders Je hebt 1 sync map waar ik zelf mapjes in heb gemaakt en die dus overal bereikbaar zijn.
  10Tb voor 75 per jaar