Simpel uitgelegd: iCloud Drive werkt niet als Dropbox op iOS

35 reacties

Een van de meestgestelde vragen na de release van iOS 8 was: “Waar kan ik de iCloud Drive map met alle bestanden vinden?” Hoewel iCloud Drive op OS X en de iCloud-webportal werkt als een Dropbox-map, ontbreekt deze mogelijkheid op iOS.

Screenshots op de Apple-website laten het lijken alsof bestanden in iCloud Drive zowel op OS X als iOS in een gewone map zichtbaar zijn. Toch is er op iOS geen mogelijkheid om iCloud Drive als gewone map te bekijken. iCloud Drive werkt onder iOS alleen binnen apps, niet als standalone app.

Wat je op de Apple-website ziet is de Document Picker voor iCloud Drive die ontwikkelaars in apps kunnen bouwen. Als je bijvoorbeeld een app hebt die PDF-bestanden kan openen, is het mogelijk om een PDF die in je iCloud Drive staat te openen, te bewerken en weer terug op de slaan in iCloud Drive. Onder iOS is iCloud Drive is dus eigenlijk een verzamelbak voor bestanden die binnen apps gebruikt kunnen worden.
drive_hero_large
Wat maakt iCloud Drive anders dan het oude iCloud?
Voorheen konden alleen eigen Apple-apps, zoals Pages en Keynote, op iOS bestanden in iCloud opslaan, drive maakt dit voor alle apps mogelijk. Onder OS X Yosemite, Windows en vanaf de iCloud-webportal werkt iCloud Drive wél als Dropbox-mapje waar je vrij bestanden in en uit kunt slepen. Apple heeft er alleen voor gekozen om dit in iOS niet te ondersteunen.

Hoe krijg ik bestanden in mijn iCloud Drive?
OS X-gebruikers dienen te wachten op OS X 10.10 Yosemite, hierbij is iCloud Drive meteen geïntegreerd in Finder en werkt het als een gewone map. Wie niet kan wachten, kan ook inloggen op de iCloud-webportal, daar is een webversie van iCloud Drive te vinden.
drive-osx
Vreemd genoeg hebben Windows-gebruikers geluk, door het downloaden van de laatste versie van iCloud for Windows krijgen zij al toegang tot iCloud Drive.

Waarom maakt Apple het zo ingewikkeld?
Er is veel onduidelijkheid over iCloud Drive, dat komt waarschijnlijk omdat Apple de dienst gefaseerd uitrolt. Als OS X 10.10 Yosemite in oktober beschikbaar is en meer iOS-ontwikkelaars Drive gaan integreren in hun apps, zal een hoop vanzelf duidelijk worden.

Wij vermoeden dat de integratie van iCloud Drive in iOS ook nog niet af is. Zo is het niet mogelijk om een bestand uit iCloud Drive toe te voegen aan een e-mail die op iOS 8 gemaakt wordt. Het is niet ondenkbaar dat de iCloud Drive-app in bijvoorbeeld iOS 8.1 alsnog verschijnt.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  jordeynl

  Langzamerhand heb ik steeds meer het gevoel dat het een ongeregeld zooitje begint te worden bij Apple. Of heb ik het mis? Zie iPhone 6 met uitpuilende camera, iOS 8.zoveel die word teruggetrokken, iPhone 6plus die buigt.. Dan dit verhaal

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  @jordeynl
  Ik ben het hier mee eens. Tim Cook is gewoon niet zo streng als Steve Jobs was. Ik denk dat dit wel een van de misschien vele redenen zou kunnen zijn.

 • Profielfoto
  Zakske

  Sorry, maar de hier gebruikte iconen zijn werkelijk te lelijk voor woorden. Lijkt wel Windows Vista, maar dan in 2d.

 • Profielfoto
  RickDeRaaf

  Langzamerhand heb ik steeds meer het gevoel dat het een ongeregeld zooitje begint te worden bij Apple. Of heb ik het mis? Zie iPhone 6 met uitpuilende camera, iOS 8.zoveel die word teruggetrokken, iPhone 6plus die buigt.. Dan dit verhaal

  Dit dacht ik nu precies zo, Apple gaat te losjes te werk de laatste tijd en dit gaat te koste van de kwaliteit, design & gebruiksgemak.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Wat is er mis met die 2 millimeter uitstekende camera? Die ruimte heb je nodig als je zoveel diafragma wil hebben in een dermate dun toestel… Als ik Apple was zou ik het weliswaar anders hebben gedaan (iPhone minder dun) maar kennelijk wil de markt dunne telefoons. Om dat nou meteen als een van de ‘redenen’ te zien voor het ‘zooitje’ bij Apple, gaat mij ietwat ver, als ik eerder ben. Ik word sowieso een beetje moe van de sentimenten op deze site, maar da’s een heel ander verhaal…

  Áls er al een reden is waarom ikzélf zou zeggen dat het niet soepel loopt bij Apple (let op het verschil in woordkeus), dan is dat wel vanwege de problematiek met de update voor iOS 8 — iOS 8.0.1. Deze had nog (lang) niet uitgegeven moeten worden. En misschien was dat ook wel het beste voor de eerste versie van iOS 8. Gewoon samen met Yosemite op de markt brengen; dat had een hele hoop kopzorgen gespaard.

  Een gunst zou ik de OMT-gemeenschap willen vragen: hou in godsnaam op met Steve Jobs overal bij te halen — De beste man is niet meer onder ons; gun hem zijn Rust!

  Apple is heus niet het enige bedrijf waar het af en toe misgaat. Waarom wordt daar zo zwaar aan getild? Doe toch eens normáál!

 • Profielfoto
  ozzie X

  De dictatoriale trekjes van Steve Jobs waren zeker erg nuttig binnen het bedrijf en voor de kwaliteit van de producten. Als Jobs vond dat iets niet af was of niet goed genoeg was dan kwam het er niet.

  Cook is de man van het team. En teams sluiten compromissen en overleggen en zwakken zaken af etc etc. Hoe mooi het ook klinkt een team is minder doeltreffend dan een strakke leider die knopen doorhakt en mensen tot het uiterste drijft. Althans zo zie ik het. velen zullen het wel gelul vinden (uw goed recht) maar wat mij betreft is Apple toch wel wat van zijn glans verloren, al doen ze erg goed hun best en ben ik ook wel redelijk onder de indruk. Maar in algemene zin zie ik toch duidelijk een verschil met het “oude” Apple. Ze hebben ook nogal een imago hoog te houden, ga er maar aan staan.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Het is een zooitje aan het worden bij Apple. Zou onder Jobs echt nooit gebeuren.

 • Profielfoto
  eezacque

  Cook is de man van het team.

  Het is een politicus, met oog voor aandeelkoersen, maar zonder benul van service en kwaliteit…

 • Profielfoto
  Zakske

  Als ik Apple was zou ik het weliswaar anders hebben gedaan (iPhone minder dun) maar kennelijk wil de markt dunne telefoons.

  Op de race naar steeds dunnere telefoons zitten weinig consumenten te wachten, het is eerder iets waar Jony Ive totaal geil van wordt. Heb jij ooit gedacht “goh, de iPhone 5s is echt totaal kut omdat hij zo dik is”? Nee… nou ik ook niet.

  Liever enkele millimeters dikker met een betere batterij dan die super dunne onzin.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Nee, tijdens Steve Jobs was het allemaal veeeeeel beter: Mobil Me was echt een geweldig iets.
  Dat werd gelanceerd tijdens Steve Jobs, en was alles behalve goed.
  Gaf hij later ook wel toe, maar dat duurde effe.
  iTools was iets dat erg goed werkte, gratis was, maar helaas te snel werd gestopt.

  Op het gebied van de iPhone hebben we Antenna Gate meegemaakt (iPhone 4 (S?)).
  Moest de pers ook even overweldigd worden door een blik te gunnen in het antenne test gebouw. Als we alle geheimzinnigheid moeten geloven, zal dat veel pijn hebben gedaan, noodzakelijk kwaad.
  En uiteindelijk werd er simpelweg gezegd dat je de iPhone weer mocht inleveren als je het niet goed vond: een oplossing hadden ze er verder niet voor. Ja een gratis bumper.
  Zo geweldig was dat allemaal niet.

  Op het gebied van laptops hadden ze het titanium PowerBook, om snel over te gaan op aluminium, omdat titanium het wifi signaal te veel belette.
  Diezelfde laptop had rubbertjes om afstand te houden tussen het scherm en het toetsenbord in gesloten toestand: behalve dat dat slecht werkte (niet) en je dus alle toesten in je scherm zag afgedrukt, zaten die rubbertjes op de onderschaal, waar je je armen op rust: die gingen dus steeds eraf/eruit. Dat verzin je ook niet, had een klein kind nog wel kunnen bedenken dat dat geen goed idee was.

  De originele Bondi Blue iMac had last van GLOD (Green Light Of Dead) wegens slechte videokaarten: heb er verschillende (gratis) moeten vervangen.

  Niemand en geen enkel bedrijf is perfect, zo is het nu eenmaal.
  Dat heeft niets met Jobs of Cook te maken.

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Het is een zooitje aan het worden bij Apple. Zou onder Jobs echt nooit gebeuren.

  Ja, we weten het ondertussen wel. En door.

 • Profielfoto
  fvdboorn

  100% met je eens, powermac….

 • Profielfoto
  Maikelw

  Sorry, maar de hier gebruikte iconen zijn werkelijk te lelijk voor woorden. Lijkt wel Windows Vista, maar dan in 2d.

  Ik vindt die lelijkheid niet ophouden bij alleen de icoontjes:-)

  —-

  Dat iOS vanaf het begin of aan geen bestandsbeheer heeft ben ik intussen wel aan gewend, niet mijn manier (de apple manier) maar t werkt enigszins.
  Echter een online opslagruimte maken en dan afleveren zonder bestandsbeheer? Pauper iCloud.

 • Profielfoto
  fvdboorn

  Beste mensen,

  Geef Icloud drive een kans, commentaar geven vanachter je laptop, mobiel is zo makkelijk. Ben ervan overtuigd dat over een paar maanden dezelfde mensen zeggen:” Wow, werkt toch best goed.”
  3 jaar geleden de overstap gemaakt van windows naar apple, nadat ik 25 jaar als ict beheerder met windows had gewerkt.
  Voor de duidelijkheid, nooit meer terug naar windows, never never again.
  Maar iedereen zijn mening, dat maakt het ook zo leuk, want er zijn heel veel mensen die zich weer kunnen uitleven in mooie youtube filmpjes en dergelijken.
  Ik vertrouw op Apple zoals de afgelopen jaren , en uiteindelijk komt alles goed…
  Heb vertrouwen !!!!!

 • Profielfoto
  jackybe67

  Heeft er iemand van jullie azijnpissers de iPhone 6 al vast gehad? Ik daarstraks, en het is veruit de mooiste die Apple ooit gemaakt heeft. Nog nooit heb ik een telefoon vast gehad die zo goed in de hand lag, ja dankzij zijn dunne vormgeving. Zelfs de strepen op de achterkant vallen in realiteit best nog mee, al had ik ze liever niet gezien. Maar dat scherm met zijn afgeronde hoeken is gewoon ongelofelijk mooi. Ook die uitstekende camera was qua zicht best ok. Bij het platliggen wiebelt de 6 onder druk nauwelijks.

  Icloud gaat wel goedkomen. Wacht gewoon Yosemite af en oordeel dan.

 • Profielfoto
  jackybe67

  En hou inderdaad is op over Jobs…..die plaat blijft nu echt wel hangen.

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Het is nog een idee van Steve Jobs om het filesysteem met files in mappen te evalueren naar een systeem waarbij files gelinked zijn aan apps, of toch in ieder geval bijna willekeurig op de harde schijf mogen staan. Zie in dat kader de standaard zoekfunctie ‘all my files’, links boven in elk window. Dit omdat we steeds meer files hebben en het daardoor zinloos gaat worden om alles in mapjes onder te brengen. Dat geldt zeker voor de ‘gewone’ gebruiker, de belangrijkste doelgroep van Apple. Er zijn genoeg apps voor professionnals om het anders te doen. Tags en zoekfuncties zullen op OSX en iOS steeds belangrijker gaan worden. Het integreren van iOS en OSX gaat met elke upgrade een beetje voouit. Verwacht dus geen kopie van Dropbox of Google Drive van Apple.

  Apple glijdt af? Integendeel denk ik, soms loopt het wel een beetje hobbelig, ook toen Steve jobs nog leefde.

 • Profielfoto
  koen

  Echter een online opslagruimte maken en dan afleveren zonder bestandsbeheer? Pauper iCloud.

  Bestandsbeheer is voor MSDOS gebruikers:grin:

 • Profielfoto
  Wauters

  Heel de wereld zit er nu ook met argusogen op te kijken.
  En iedereen wil al vanaf de eerste dag IOS8 en Apple speelt er ook mooi op in….

 • Profielfoto
  THX-1138

  Dus als we iets niet direct begrijpen, glijdt Apple af en ligt het aan Steve Jobs.

  Wacht nou maar af. Je zal zien dat bij de introductie van Yosemite alles puzzelstukjes in elkaar vallen en dat het net zo vanzelfsprekend werkt als altijd. Even een paar keer klikken en je snapt ‘t. Wedden?

 • Profielfoto
  Zakske

  Geef Icloud drive een kans, commentaar geven vanachter je laptop, mobiel is zo makkelijk. Ben ervan overtuigd dat over een paar maanden dezelfde mensen zeggen:” Wow, werkt toch best goed.”

  Sorry, maar op het gebied van cloud services heb ik nul vertrouwen in Apple. Ergens in 2000 zijn ze begonnen met iTools, wat in 2002 .Mac werd, in 2008 tot MobileMe werd omgedoopt en nu iCloud / iCloud Drive. Fuck die shit. Het heeft nooit fatsoenlijk gewerkt, wat dat betreft kan Apple een voorbeeld nemen aan Dropbox, Google en zelfs Microsoft. Apple had in 2009 Dropbox kunnen kopen, maar het bod van Jobs ter waarde van $800 miljoen was gewoon te weinig. Liever Dropbox voor een miljard of meer dan dat stomme Beats Audio.

 • Profielfoto
  essiw

  Ik heb totaal geen problemen met iCloud drive, behalve dan dat het op de mac nog niet werkt. Vind het wel mooi dat ik in Pages (op de iPad) alleen men page documenten zie, je kan ook gewoon mappen maken in Pages en natuurlijk ook in de iCloud map op iCloud.com

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Het lijkt er op dat er te veel druk ligt op het uitbrengen van nieuwe diensten, software en hardware om de concurrentie bij te houden. Door de druk lijkt er wel veel mis te gaan.

  Natuurlijk ging er onder SJ ook het één en ander mis, iDisk en Mobile Me waren een drama… maar als je dat al hebt meegemaakt dan zorg je toch dat het de volgende keer beter gaat? Er is teveel rumoer rond Apple op dit moment en persoonlijk vind ik dat terecht.

  Sommige mensen praten alles recht wat krom is. Waarom mag je nooit eens zeggen dat iets gewoon waardeloos is? Hoe kan je nou een update vrijgeven en deze binnen een paar uur terug trekken? Wordt het niet uitvoerig getest?

  iPhone 6 met een uitstekende camera vind ik op zich niet zo’n probleem. Doe er een hoesje om en het is opgelost maar het is natuurlijk niet zoals we gewend zijn. En dan ook nog in de foto’s de uitstekende camera weg photoshoppen is natuurlijk wel heel erg treurig.

  Ik zal niet zomaar switchen naar MS omdat ik OSX in combinatie met IOS perfect vind werken en daarnaast is de hardware meestal mooi en betrouwbaar. Het is echter wel zo dat mijn vertrouwen wel steeds iets meer daalt.

  En tot slot nog even on topic; ik denk dat ze echt goed moeten kijken naar Dropbox, dat is al jaren stabiel zonder ook maar 1 probleem.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Volgens mij is het wachten op de eerste apps die iCloud Drive integreren in hun app, zodat er uiteindelijk wel een stand-alone functie is om je Drive bestanden te bekijken/beheren.

  @koen heeft gelijk, bestandsbeheer is verouderd. Je wilt het liefst bestanden vinden door middel van goede metadata en logische tags.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Eple, hou je fatsoen!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Het schip zinkt!
  Nou en, varen we toch onder water verder.
  Dus voortaan:
  De duikboot gaat onder water!:grin:

 • Profielfoto
  jackybe67

  @franklinn,

  je zult het nu wel verschrikkelijk druk hebben op andere fora waar ze haat reacties tegen Aplle uiten. Hopelijk ben je dan even consequent als hier.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @franklinn? Er staat niet eens ergens een reactie van hem?

 • Profielfoto
  ro_me

  @sunkeeper
  Volgens mij zegt ie dat Franklinn hier niet is omdat hij te druk is op andere fora, dus logisch dat hij hier niet post. Logisch toch?

 • Profielfoto
  ro_me

  Een gunst zou ik de OMT-gemeenschap willen vragen: hou in godsnaam op met Steve Jobs overal bij te halen — De beste man is niet meer onder ons; gun hem zijn Rust!

  Want? Steve Jobs heeft geen rust als iemand op een onbeduidend Nederlands forumpje zijn naam post? Wat vraag jij nou van een achterlijke gunsten!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Heel merkwaardig dat het blijkbaar wel kan werken in Windows maar niet in OS X 10.9.
  Eerlijk gezegd vind ik dat echt TE IDIOOT voor woorden.

  Ik snap niet waar Apple mee bezig is:
  – laatste presentatie is een ramp, het was een lachertje voor google en Samsung
  – iOS 8.0.1 heeft een grote bug (testen ze die dingen intern niet ouzo?)
  – belachelijk optreden met U2 (met dat vingertje…echt te idioot!)
  – Geen “dropbox”-icloud
  – geen verkoop in China
  – bendgate
  – iRadio,…nog niet in Nederland

 • Profielfoto
  essiw

  ^hoezo was de presentatie een ramp? Behalve dan het u2 optreden.
  Ze hebben nooit een dropbox-icloud beloofd, en misschien komt het nog wel op yosemite
  Het is nog niet duidelijk of bendgate echt bestaat of een hoax is.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @essiw
  Het was nauwelijks te zien. De verbinding was slecht en stopte om de haverklap, je moest refreshen, …en dan sprak er ook nog een Chinees doorheen. Dat vond jij wel lekker gaan?!

  Overigens, is het al iemand gelukt om een foto die je in een mapje hebt geplaatst (via iCloud.com) zichtbaar te krijgen op de iPhone?
  Mij lukt het niet. Dus, zelfs de eigen App van Apple maakt het niet mogelijk om binnen de mapjes te zoeken naar bestanden.

 • Profielfoto
  essiw

  Ah dat bedoel je, ik was niet op tijd voor de keynote dus ik heb het achteraf gekeken, was vergeten dat er die problemen waren. En ze hadden inderdaad beter even kunnen wachten met iCloud drive totdat de meeste dingen functioneel waren.

 • Profielfoto
  Xavalon

  Heb 8 applicaties met icloud drive ondersteuning. In 4 daarvan zit een icloud file picker en in 2 een wegschrijfmogelijkheid. Heb ook onder Windows toegang tot de icloud drive via Windows explorer.

  Het werkt niet zoals ik dacht dat het zou werken.

  Als je een file opent vanuit een compatibel app met de icloud file picker, uit een andere folder dan tot de app behoort maakt hij een kopie naar de lokale opslag in de app. Kopie heet soms ook gewoon download. Dus als je bijvoorbeeld in goodreader een bestand opent niet uit de eigen goodreader folder op de icloud drive dan kopieert/download hij letterlijk het bestand naar de lokale opslag in goodreader. In goodreader heeft de icloud file picker dan ook terecht ‘icloud import’ daar waar anderen het icloud drive, of open… noemen. Als je het bestand bewerkt, en opslaat, past hij dus de lokale kopie aan!. Wel kun je in goodreader het bestand weer exporteren terug jaar in een folder op icloud drive. Heet dan ook terecht ‘icloud export’. Maar alleen in goodreader en in readdle scanner pro zit een export naar icloud drive mogelijkheid.

  Je kunt niet in alle folders in de icloud drive. Het lijkt erop dat applicaties hun eigen folder op de icloud drive moeten autoriseren voor toegang o.i.d. Want ik kan in circa de helft van de folders op de icloud drive. Goodreader kan niet in alle folders van readdle applicaties.

  De verwachting dat je files kunt openen, bewerken en zodra je saved hij weer terug komt op de locatie waarvan je hem opent is dus niet waar. Dit werkt dus meestal wel in andere cloud opslag providers (dropbox, onedrive etc).

  Kortom je moet nog steeds opletten bij bewerken, niet anders dan het was in vele applicaties. Blijf dus een bende omdat je in je apps met kopieën van de bestanden blijft zitten en moet blijven opschonen. Let wel als je een file opent van de folder behorende bij de app, bijvoorbeeld in pages, Keynote, Numbers of zelfs goodreader dan opent hij wel direct en worden bewerkingen direct terug gezet.

  Heb ook gemerkt dat als je een bestand toevoegt vanuit een Windows computer (installeer icloud Control panel 4.0) dat het lang kan duren voordat een bestand werkelijk op icloud drive staat. Duurde soms vele minuten voordat ik een toegevoegd bestand terug zag in icloud drive. Als je op het icloud icoon klikt in Windows taakbalk (rechts de kleine iconen, mogelijk verborgen) dan zag ik ook dat hij nog bezig was met uploaden van de toegevoegde bestanden. Ondanks maar 4 kleine pdf en ms word bestanden zag ik geen enkele progressie voor minuten lang en soms schoot de upload een paar procent op. Denk dat dit ook nog niet lekker werkt.