Het iOS 7-tijdperk is definitief voorbij

18 reacties

Toen iOS 8 uitkwam, deed Apple iets opmerkelijks. Het liet de mogelijkheid om te downgraden naar iOS 7 open staan. Achteraf gezien was dat met de eerste twee buggy releases van iOS 8 geen overbodige luxe en werd er dankbaar gebruik van gemaakt.

Enkele dagen na de release van iOS 8.0.2 is Apple gestopt met het signen van de installatiebestanden voor iOS 7.1.2, daarmee is het definitief niet meer mogelijk om te downgraden. Alleen voor iOS-apparaten die geen iOS 8 ondersteunen, zoals de iPhone 4, blijft het mogelijk om iOS 7 te installeren.

Het is onduidelijk waarom Apple de mogelijkheid om te downgraden bijna twee weken open heeft laten staan. Bij eerdere iOS-releases werd de vorige versie na enkele dagen al niet meer aangeboden. Mogelijk was de fabrikant zelf ook nog niet tevreden over iOS 8.0, maar wel met OS 8.0.2.

iphoen4s-wide-16x9
De iPhone 4s werd oorspronkelijk met iOS 5 geleverd.

Bij grote iOS-updates nemen de prestaties van de oudste generatie iPhone waar ondersteuning voor is wat af. Vorig jaar werkte iOS 7.0 minder soepel op de iPhone 4, maar in iOS 7.1 was een grote verbetering merkbaar. Dit jaar ervaren gebruikers van de iPhone 4S dit in mindere mate met iOS 8. In onderstaande video is te zien dat het toestel iets langzamer reageert onder iOS 8, maar alles behalve onbruikbaar wordt.

Volgens Apple’s eigen cijfers draait inmiddels bijna de helft van de iOS-apparaten iOS 8.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  sanderman

  Nou ik had dat filmpje gister toevallig gezien, en vind juist dat de 4s er wel degelijk erg sloom van wordt!! Dit filmpje laat namelijk toestellen zien zonder verdere data, apps, berichten etc. En de versie met iOS 8 is wel aanzienlijk trager dan 7!!
  Ik heb mijn vader (in bezit van een 4s) aanbevolen niet te updaten.

 • Profielfoto
  Noest

  iPad mini eerste generatie kan je toch vergelijken met de 4S?

  Hoe ervaren mensen met een iPad mini eerste generatie iOS8? Wordt het veel langzamer?

  Ik wil niet updaten wanneer het gevolg is dat de iPad langzaam wordt.

 • Profielfoto
  Noest

  @sanderman Zou misschien zinvol zijn wanneer OMT zijn eigen test zou doen ipv dat ze uitspraken doen gebaseerd op een youtube-filmpje….:)

  We hebben allemaal de afgelopen week weer eens fijn kunnen ervaren hoe betrouwbaar dergelijke filmpjes zijn;)

 • Profielfoto
  Afwasborstel

  Ik heb een 4s en ik vind iOS 8 hierop echt een verschrikking. Het duurt soms wel 20 à 30 seconden voordat een app als Facebook is opgestart. Wat nog veel erger is: de homeknop lijkt niet even goed meer te functioneren. Zeer regelmatig als ik op de homeknop druk reageert de iPhone alsof ik er twee keer achter elkaar op druk. Dit gebeurt soms wel drie of vier keer voordat ik een app kan verlaten (als ik vanuit dat overzicht nog eens druk op de homeknop kom ik weer in de app terecht).

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @sanderman Zou misschien zinvol zijn wanneer OMT zijn eigen test zou doen ipv dat ze uitspraken doen gebaseerd op een youtube-filmpje….:)

  We hebben allemaal de afgelopen week weer eens fijn kunnen ervaren hoe betrouwbaar dergelijke filmpjes zijn;)

  True, maar dan hadden we dat eerder moeten doen. Zou nu een beetje mosterd na de maaltijd zijn, gezien downgraden niet meer mogelijk is. Wellicht leuk voor iOS 9 volgend jaar.

 • Profielfoto
  Afwasborstel

  Wat gaat er eigenlijk mis met de OMT-app op die iPhone 4s? Als ik wil reageren, lijkt het goed te gaan, maar de reactie komt gewoon niet op ee website te staan. Ook is het onmogelijk om je eigen tekst nog te zien als je iets te veel typt, omdat het kader niet zo’n scroll-mogelijkheid heeft.

 • Profielfoto
  Afwasborstel

  In de app zag ik ook opeens Nederlandse menu’s staan (knippen, plakken bijvoorbeeld), terwijl ik m’n telefoon toch echt in het Engels heb staan.

 • Profielfoto
  TBITW

  Wat gaat er eigenlijk mis met de OMT-app op die iPhone 4s? Als ik wil reageren, lijkt het goed te gaan, maar de reactie komt gewoon niet op ee website te staan. Ook is het onmogelijk om je eigen tekst nog te zien als je iets te veel typt, omdat het kader niet zo’n scroll-mogelijkheid heeft.

  Relevantie tot dit bericht? Misschien kan je het beter in de forums posten!

 • Profielfoto
  SvS

  Dag Afwasborstel,
  OMT app is verre van perfect, met alle respect voor de makers! Ik mis daar ook mogelijkheid om laatste (recente) topics te inzien.

  Maar nu inderdaad ontopic.
  Ik wil voorlopig mijn 4s nog niet laten updaten naar 8.0.2. Misschien later bij latere updates. Maar hoe krijg ik die rode cirkel met “1” uitgezet bij icoontje van instellingen-app op de iphone?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Was het wel “opmerkelijk” dat Apple de mogelijkheid tot downgraden liet bestaan (1e regel)? Dat hebben ze bij vorige versies toch ook gedaan? Overal werd al gewaarschuwd snel te downgraden als je dat wilde omdat het meestal maar een korte tijd door Apple wordt toegestaan.

  Erg jammer dat je daar niet langer de tijd voor krijgt. Op een Mac kun je gewoon terug naar een vorige versie van je OS, waarom blokkeert Apple dit zo rigoreus en vooral zo snel al!

 • Profielfoto
  SvS

  Ja, ik had er pas gister tijd voor om te downgraden (ipad 3) maar dat kon niet meer. Niet zo netjes…..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Afwasborstel @TBITW @SvS
  Ik heb ook gemerkt dat je vanaf de iPhone geen reacties meer kunt geven op het forum met iOS 8. Dat is dus wel degelijk relevant bij dit bericht, want ik denk dat het met iOS 8 te maken heeft. Dat ligt niet specifiek aan de iPhone 4S, want vanaf mijn iPhone 5S lukt het ook niet. Gisteren heb ik in het forum op verschillende onderwerpen iets gepost. Het werd wel weggestuurd, maar kwam niet aan en is ook niet terug te vinden.

  Dat je je reactie niet meer kunt lezen als je in het forum van OMT iets meer schrijft dan je in het venstertje ziet en niet kunt scrollen, was ook al in iOS 7. Erg lastig! Al met al reden om de Onemorething App een flinke update te geven voor iOS 8 en hopelijk dat soort dingen ook aan te passen. Ik vind het zelf ook erg lastig dat je bij een reactie vanaf je iPhone nooit woorden cursief of vet kunt schrijven. Misschien dat dit ook meteen meegenomen kan worden!;-)

 • Profielfoto
  Hydræ

  ArsTechnica heeft er ook iets over te zeggen.

 • Profielfoto
  epsylon

  Mijn iPhone 4S was ook erg sloom na de update naar iOS8. Ook was mijn batterij na enkele uren leeg. Echter, nadat ik mijn telefoon helemaal opnieuw had geïnstalleerd (dus een clean install en dan geen iCloud reservekopie terugzetten, maar zelf alle apps opnieuw installeren) is hij weer snel als vanouds en de batterij gaat weer gerust een volle dag mee.

 • Profielfoto
  Noest

  Ik wil voorlopig mijn 4s nog niet laten updaten naar 8.0.2. Misschien later bij latere updates. Maar hoe krijg ik die rode cirkel met “1” uitgezet bij icoontje van instellingen-app op de iphone?

  Iemand enig idee? Ben er ook wel benieuwd naar;)

 • Profielfoto
  olbo

  Ios8 is een ramp op de iPad2. Nog nooit zo’n troep van Apple gezien. Stelletje prutsers zijn het geworden. Ik wil terug naar ios7 of toch maar overstappen naar Android.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @olbo

  Misschien kan je eerst eens uitleggen wat juist de problemen zijn vooraleer te gaan roepen.

 • Profielfoto
  olbo

  Ik roep: Traaaaaaaaaagggggg. Vooral Safari.