Grote iPhone en Display Zoom; goed nieuws voor slechte ogen

19 reacties

Dinsdagavond kondigde Apple de iPhone 6 met een scherm van 4,7-inch en de iPhone 6 Plus met een scherm van maar liefst 5,5-inch aan. Door die grotere schermen passen er meer apps, tweets en e-mails op het scherm. Dat is goed voor de productiviteit.

Het grotere scherm is ook goed nieuws voor iedereen die moeite heeft met het lezen van kleine lettertjes. Daarvoor introduceert Apple in iOS 8 een nieuwe functie, genaamd Display Zoom. Hierbij past niet meer content op het scherm, maar wordt de hele interface groter weergegeven.

iphone6-displayzoom
Normale modus (links) en Display Zoom (rechts).

Deze feature zal vooral in de smaak vallen bij iPhone-gebruikers die slechte ogen hebben of door hun leeftijd minder goed zien. Op de iPhone 6 Plus met een resolutie van 1920 x 1080 pixels zal dit effect extra effectief zijn. De leesbril kan in dat geval wel af.

Lees alles over de iPhone 6 en iPhone 6 Plus in ons uitgebreide artikel over de nieuwe toestellen die vanaf eind september in Nederland verkocht worden.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  hkees

  Ja ja, en de Apple Watch is zéér slecht nieuws voor onze ogen. Godverdorie, kaarten lezen en foto’s bekijken op zo’n klein schermpje. Mij niet gezien.

 • Profielfoto
  H.deweg

  Ha ha dat was precies mijn gedachte.

 • Profielfoto
  WhiteElephant

  De apple watch geeft daarom ook kleine trillingen door aan je pols. Dus binnenkort TomTom om je pols en een trilbeweging die aangeeft welke richting je je stuur heen moet draaien. Dat is pas een stap vooruit..

 • Profielfoto
  H.deweg

  Dat lijkt me inderdaad erg handig.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik vond het ‘vergrootglas-deel’ veel te klein om echt prettig te werken. My two cents.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @WhiteElephant: mijn auto doet rustig even de radio of iPhone zachter en verteld me precies waar ik heen moet. Op scherm op dashboard als tussen toerenteller snelheidmeter. Trillen waar je heen moet, tenzij je op fiets of motor zit, linkt me dan ook compleet nutteloos. En hoeveel trillingen is dan bij een rotonde die meer dan 4 wegen met elkaar verbindt waar je bij de 5e afslag af moet?

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Ruud Ravenhorst: Welk ‘vergrootglas-deel’? Display Zoom “zoomt” het gehele display. Dus er is geen sprake van een ‘vergrootglas-deel’…

 • Profielfoto
  evkruining

  Deze feature zal vooral in de smaak vallen bij iPhone-gebruikers die slechte ogen hebben of door hun leeftijd minder goed zien. Op de iPhone 6 Plus met een resolutie van 1920 x 1080 pixels zal dit effect extra effectief zijn.

  Juist! Één plus één is twee: de iPhone 6+ is speciaal gemaakt voor ouderen en slechtzienden.;-)

 • Profielfoto
  1984

  Echt vernieuwend ….

  Display: Full HD-scherm van 5,2 inch (1920 x 1080 pixels)

 • Profielfoto
  knekkie

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @1984: Sony heeft inderdaad de vormgeving perfect afgekeken van Apple:shock:
  Leuk gevonden hoor, dat de iPhone 6+ voor ouderen extra handig is. Als jullie dat nog drie keer zeggen, durft geen jongere er meer eentje te kopen. Als je om je heen kijkt wie smartphones met extra grote schermen hebben, zijn dat meestal vooral mensen tussen 20 en 40, dus niet direct de leesbrilgeneratie! Het gebruik van grotere schermen begon een paar jaar geleden met zeg maar het type Tokkies, de mensen die de hele dag in een verkeerd overhemd en een glimmende nylon trainingsbroek lopen en met name in grote steden op iedere hoek van de straat met een diepe frons tussen de wenkbrauwen naar hun beeldscherm stonden te kijken terwijl ze driftig stonden te swipen. Dat was de avant-garde op het gebied van smartphones met grote schermen.

  Vervolgens schakelden de ICT-geruite-overhemden types over van hun Blackberry’s op grote Samsungs en HTC’s en tenslotte willen ook jongeren (gamen), studenten en jups die veel internetten en internet gebruiken op hun telefoon ook een groter scherm. Daarmee is het grote scherm ook Apple-fähig geworden en is er voor Apple veel geld te verdienen. En dan nu die vondst dat mensen ook hun leesbril weg kunnen leggen bij de iPhone 6+. Dat is inderdaad zo.
  Nu de ouderen nog van hun Nokiaatjes 3310 afhelpen en laten overschakelen op de iPhone:lol: Maar het kan even duren voordat opa en oma begrijpen waarom het handiger kan zijn om €799 uit te geven in plaats van een leesbrilletje van €1,50 bij de Action. Geen onmogelijke actie, als je ze aan hun verstand kunt peuteren dat ze hun abonnement op de Telegraaf (€400), Tros Kompas (€50), Privé (€60) en Elsevier (€115) op kunnen zeggen. Die informatie vinden ze straks allemaal online. Dan zit je al op €625. Dat scheelt al een slok op een borrel

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Goh… Deze functie had ik op mijn iPhone 3 al… Zeer vernieuwend is het allemaal niet…

 • Profielfoto
  sanderman

  maar nu zie ik op de afbeelding nog steeds de gekke ‘te lange’ wijzers bij de Clock app. Blijkt dat dat chinese lek van enkele dagen dus tot in detail echt wel juist was….

 • Profielfoto
  evkruining

  Als je om je heen kijkt wie smartphones met extra grote schermen hebben, zijn dat meestal vooral mensen tussen 20 en 40.

  Nah… toch 40+ zou ik zeggen. En dan met zo’n hoesje met flap die dan als een oversized oogklep voor hun gezicht bungelt als ze aan het bellen zijn.:lol:

 • Profielfoto
  1984

  @1984: Sony heeft inderdaad de vormgeving perfect afgekeken van Apple

  Design :This is pretty much a matter of taste, but Apple has always focused on the look of its devices as a priority. While Sony have made a number of design compromises in favour of functionality (for instance rubberised edges to avoid damage and screen-shattering).

 • Profielfoto
  Di May

  … de iPhone 6+ is speciaal gemaakt voor 60+’s …

 • Profielfoto
  ronaba

  Tot nu toe 16 reacties en niet 1 zinnig commentaar, jammer.

  Hier een reactie van iemand met (zeer) slechte ogen die dit een geweldig artikel vind en blij is dat er op deze site aandacht aan word besteed!

  Nu alleen nog zien deze erg mooie iPhone te bemachtigen. Aanschaf is voor mij helaas veel te duur en een vergoeding krijgen voor de aanschaf van een telefoon is haast onmogelijk.

 • Profielfoto
  iMachia

  @Di May

  Leg de grens maar terug naar 40+’s. Ik ben zeer gelukkig met een groter beeldscherm voor mijn iPhone, alhoewel ik het tegelijkertijd onpraktisch vind voor broekzak of borstzak. Betwijfel of de iPhone 6plus daar überhaupt in past…
  Maar om alleen een leesbril te moeten kopen om mijn telefoon goed te kunnen bekijken?!

 • Profielfoto
  StarDesign

  Zucht wat een reacties. <_<

  Wat betreft de iphone 6 plus, ik wilde sowieso overstappen. Maar hij is groter dan de psvita qua scherm formaat en dat past al niet in mijn broekzak. Oke de vita heeft wel wat meer erom heen zitten dan de iphone dat heeft.

  Als nog vind ik het op een gegeven moment dat het scherm formaat groot genoeg is. Moeten we nu echt richting de ipad mini formaat gaan net zoals de samsungs? Die zijn al belachelijk groot.

  Vroeger begonnen we met belachelijke koelkasten, van dat punt wilde we steeds kleiner en smaller. De iphone zelf was behoorlijk dun toen ie op de markt kwam en Apple heeft daadwerkelijk echt een anorexia complex ontwikkeld. Met het steeds dunner en platter willen gaan, maar nu willen ze terug naar de formaat van de oude koelkasten. Alleen maar omdat men wat meer van het scherm zien.

  Daarnaast vind ik het fysieke scherm voor een telefoon wel ouwbollig. Wanneer gaan we over naar holografische schermen of iets in die richting?