Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 september 2014

Niet Apple, maar Google met datacenter naar Groningen

Een ‘canard’, zo noemde Harm Post, directeur van het Groningse Havenbedrijf Seaports, begin dit jaar nog het gerucht dat Apple op zoek zou zijn naar een stekje in Nederlands’ meest Noordelijke provincie. In December 2013 meldde het Dagblad van het Noorden dat Apple van plan zou zijn om in de Groningse Eemshaven een groot (iCloud-) datacentrum te bouwen.

Nu, acht maanden later blijkt dat niet Apple maar Google een nieuw datacenter gaat bouwen op een gebied van 40 hectaren in de Eemshaven. In dat gebied staat al een datacentrum van Google, ter grootte van één hectare. De zoekgigant gaat dit nu uitbreiden met nog een datacentrum.

OMT-er BOK dook een verleende vergunning van de provincie Groningen op. Daaruit blijkt dat het datacentrum ‘voor dataopslag en -hosting’ een monsterlijke 1,8 GWh aan elektriciteit nodig zal hebben, waarvan 960 GWh door servers en 880 GWH voor de koeling gebruikt zal worden. Overigens is de naam ‘Apple’ nergens te vinden in deze stukken. De aanvraag is gedaan door ingenieursbureau Deerns.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Niet Apple, maar Google met datacenter naar Groningen
Sluiten