Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 15 september 2014

DisplayPort 1.3 voor een 5K iMac?

VESA (Video Electronics Standards Association), de club die standaarden voor computerinterfaces vaststelt, heeft vandaag een nieuwe standaard gepresenteerd voor het aansturen van beeldschermen: DisplayPort 1.3. Heeft de nieuwe iMac daarop gewacht?

DisplayPort (waarvan de 1.2 versie op oudere Mac’s aanwezig is middels een mini DisplayPort-aansluiting en op nieuwe Mac’s via de gelijkvormige Thunderbolt-bus) is de standaard waarmee je beeldschermen aansluit op je Mac. Versie 1.2 ondersteunt tot 4K monitoren, maar omdat die binnenkort gemeengoed zijn, gaat 1.3 een stapje verder.

Met Displayport 1.3 kun je met één compatible aansluiting op je Mac twee 4K schermen of één 5K scherm aansturen. 5K is met 5120 x 2880  pixels (15 Megapixels) de overtreffende trap van 4K met 3840 x 2160 pixels (8 Megapixels). Binnenkort verschijnt het eerste 5K scherm van Dell in de winkel.

1K extra lijkt niet veel, maar levert toch bijna 50% meer pixels op.

De prijs van het 5K Dell-scherm zal rond de 2.500 dollar liggen. Daarom moeten we de geruchten dat een nieuwe iMac voorzien zal zijn van DisplayPort 1.3 en een 5K scherm met een flinke korrel zout nemen. DisplayPort 1.3 en 5K zijn meer weggelegd voor een opgefriste Mac Pro.

Reageer op artikel:
DisplayPort 1.3 voor een 5K iMac?
Sluiten