DisplayPort 1.3 voor een 5K iMac?

11 reacties

VESA (Video Electronics Standards Association), de club die standaarden voor computerinterfaces vaststelt, heeft vandaag een nieuwe standaard gepresenteerd voor het aansturen van beeldschermen: DisplayPort 1.3. Heeft de nieuwe iMac daarop gewacht?

DisplayPort (waarvan de 1.2 versie op oudere Mac’s aanwezig is middels een mini DisplayPort-aansluiting en op nieuwe Mac’s via de gelijkvormige Thunderbolt-bus) is de standaard waarmee je beeldschermen aansluit op je Mac. Versie 1.2 ondersteunt tot 4K monitoren, maar omdat die binnenkort gemeengoed zijn, gaat 1.3 een stapje verder.

Met Displayport 1.3 kun je met één compatible aansluiting op je Mac twee 4K schermen of één 5K scherm aansturen. 5K is met 5120 x 2880  pixels (15 Megapixels) de overtreffende trap van 4K met 3840 x 2160 pixels (8 Megapixels). Binnenkort verschijnt het eerste 5K scherm van Dell in de winkel.

5K
1K extra lijkt niet veel, maar levert toch bijna 50% meer pixels op.

De prijs van het 5K Dell-scherm zal rond de 2.500 dollar liggen. Daarom moeten we de geruchten dat een nieuwe iMac voorzien zal zijn van DisplayPort 1.3 en een 5K scherm met een flinke korrel zout nemen. DisplayPort 1.3 en 5K zijn meer weggelegd voor een opgefriste Mac Pro.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  essiw

  Ik hoop dat dit cynisch bedoelt is:P “Versie 1.2 ondersteunt tot 4K monitoren, maar omdat die binnenkort gemeengoed zijn” denk dat het nog wel een paar jaar duurt (misschien nog wel langer) voordat je 4K gemeengoed kan noemen.

 • Profielfoto
  sciletto

  Inderdaad, sarcasme op zijn best:) 4K heeft nog een lange weg te gaan voordat het gemeengoed is. Full-HD is net gemeengoed geworden:)

 • Profielfoto
  Aerea

  Doe dan maar meteen 6K of 8K of gewoon 10K. Laten we eerst 4K maar goed in laten burgeren. Komt daarna weer de volgende serieuze stap, lijkt mij!

 • Profielfoto
  mull-boy

  5K voor 5K€

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …4K heeft nog een lange weg te gaan voordat het gemeengoed is…

  .
  Nu in de televisiemarkt 3D alweer behoorlijk op zijn retour is, en Smart-TV’s ook niet doen waarop men gehoopt had, is de nieuwe troef natuurlijk 4K (en alles met een kromming:) ).

  Dat 4K gaat dus razendsnel in prijs zakken, waardoor goede monitoren met 4K ook snel op de prijsstelling komen als een goede full-HD.

 • Profielfoto
  Marius1976

  KarelWillem heeft gelijk. Ik zat even te googlen en de prijzen zijn al flink gezakt sinds de laatste keer dat ik keek. Zag ik vorig jaar alleen nog maar prijzen boven de $1000 zag ik al een ad. van Samsung voor net geen $600

  http://www.amazon.com/Samsung-28-Inch-Definition-Monitor-U28D590D/dp/B00IEZGWI2/ref=sr_1_11?s=pc&ie=UTF8&qid=1410854401&sr=1-11&keywords=monitor

 • Profielfoto
  serum

  Ik wacht hoofdzakelijk op een retina imac!

  je koopt nu al een 4k tv van Philips in 42″ voor nog geen 800e Kom maar op met die 27″ retina’s!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het gaat nog vele jaren duren voordat 4K in de meeste huiskamers staat. Hoe lang heeft het niet geduurd voordat de breedbeeld TV erin kwam. En toen hij er was duurde het nog vele jaren voordat er breedbeeld TV uitzendingen kwamen. Hetzelfde gebeurde bij HD Ready en Full HD. Dat laatste is nu in veel huiskamers binnengedrongen. 3D TV is eigenlijk een mislukking geworden. Mensen willen niet veel geld betalen om met een 3D brilletje op TV te gaan kijken.

  Smart TV’s zijn wel in snel tempo voordelig geworden en worden steeds meer verkocht. Is ook erg handig door de combinatie met internet. Dat heeft veel meer toekomst dan spielerei als 3D.
  4K: ook daar dalen ook daar de prijzen. Maar dat gaat nog wel even duren. Hangt ook erg af van TV programma’s die in 4K gemaakt worden. De kosten daarvan zijn waarschijnlijk zo hoog dat dat niet hard zal lopen. En een dure TV kopen alleen om 4K DVD’s af te draaien doen maar weinig mensen.

  Nu nog de échte Apple Smart TV op gróót formaat met connecties met alle Apple apparaten. De centrale Apple Hub in het huis voor het hele Apple Ecosysteem. Ik zie er wat in!

 • Profielfoto
  maessam

  Ik verwacht van Apple nog wel een vernieuwing op de tv markt. Ik zie daar nog zoveel dingen die ontzettend veel beter kunnen.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Waarom zou een iMac eigenlijk deze nieuwe displayport nodig hebben? Die aansluiting is toch juist bedoeld voor een extern beeldscherm en niet voor een aio?

 • Profielfoto
  cids

  Dit topic gaat niet over TV’s maar over 4K computer schermen…