Redactie
Redactie Nieuws 9 september 2014
Leestijd: 5 minuten

Apple toont ‘Apple Watch’ in drie varianten aan de wereld

Nu De Apple Watch uit de doeken is, mag 2014 officieel de boeken in als het jaar van de smartwatch. Geen iWatch, maar Apple Watch. Apple noemt het “Our most personal device yet.” De Apple Watch werd door Tim Cook als “One More Thing” geïntroduceerd.

Apple’s wearable verbindt door middel van Bluetooth met een iPhone. Er kunnen notificaties gelezen worden, er draaien apps op, Siri is aanwezig. Een zeer uitgebreide fitness-app en sensoren maken het af. Apple zet in op personalisatie, het ‘klokje’ is beschikbaar in drie edities, een grote hoeveelheid bandjes ontbreekt niet. De Apple Watch komt begin 2015 op de markt en is verkrijgbaar vanaf 349 dollar.
Drie varianten: Watch, Watch Sport, Watch Edition
Apple begrijpt goed dat één Apple Watch niet genoeg is voor iedereen. Daarom zijn er drie varianten. De ‘gewone’ Apple Watch met een roestvrijstalen body en luxe maar wat meer traditionele horlogebandjes. De Apple Watch Sport, deze is van aluminium en komt met kleurrijke bandjes. Voor de golddiggers is er de iWatch Edition, 18 karaats goud. In totaal zijn er 36 combinaties van horloge en bandje mogelijk.
Twee formaten; 38mm en 42mm
Het houdt niet op bij drie varianten, iedere variant heeft twee formaten. Hoewel Apple niet specifiek zegt dat deze voor hem en haar zijn, zullen dames waarschijnlijk de kleinere uitvoering van de Apple Watch waarderen.
De besturing: Tappen en scrollen
Aan de zijkant van de Watch zit een ronde traploze draaiknop, de ‘Digital Crown’ genoemd. Deze heeft binnen verschillende applicaties verschillende functies. Staat er een lijst in beeld? Dan scroll je ermee naar boven en beneden. Binnen Apple Maps wordt de Digital Crown gebruikt om in-en uit te zoomen. Het is ook een homeknop, druk éénmaal en je bent terug op het homescreen.

Het scherm is zowel aan te tikken als in te drukken, met verschillende acties als gevolg. Druk je op het scherm, dan kan er bijvoorbeeld een menu tevoorschijn komen, waarna je door te scrollen met het wieltje een item uit dit menu kiest. Onder de Crown is nog een tweede knop aanwezig, deze brengt je naar de favoriete contacten en speelt een rol bij Apple Pay.

Opladen, inductie met Magsafe, accuduur
De Apple Watch bevat geen Lightning-aansluiting, daarom gebeurt opladen door middel van iets wat lijkt op Magsafe, de bekende oplader die voor MacBooks gebruikt wordt. Door een inductieve aansluiting aan de onderkant, valt een ronde lader op het horloge, zo kan deze opgeladen worden.

Een belangrijk punt bij een wearable is de accuduur. Apple claimt dat zijn watch ruim een dag op accu meegaat. Praktijktests zullen later moeten uitwijzen hoe de accuduur werkelijk is.

Interface: Bijzonder Homescreen
Net als de iPhone en iPad, heeft ook de iWatch een homescreen met daarop de apps. Het zijn geen grote iconen in een gridje, maar een scherm vol kleine iconen waar doorheen geveegd kan worden. Eenmaal een icoon gevonden; zoom er door de Digital Crown op in en tap to open.
Interface: Watchfaces met meer dan de tijd
Een van de belangrijkste elementen van een smartwatch blijft het weergeven van de tijd. Apple levert zowel digitale als analoge-stijl watchfaces mee. Zelfs Mickey Mouse ontbreekt niet. Naast de tijd, kunnen de watchfaces ook het weer, fitness-informatie en afspraken uit de agenda weergeven.
Apps, Siri en Notificaties
Een aantal standaard Apple-apps zoals Maps, berichten en Passbook draaien op de iWatch. Daarnaast hebben ontwikkelaars de mogelijkheid om eigen apps te ontwikkelen. Daarbij kan gebruikt gemaakt worden van WatchKit, de SDK die Apple beschikbaar stelt voor iWatch-development.

Notificaties worden standaard vanaf bestaande iPhone-apps doorgezet. Ontwikkelaars kunnen er ook voor kiezen om notificaties toegespitst op de Apple Watch te maken. Zo kan bijvoorbeeld een Tweet meteen vanuit een notificatie ge-retweet of als favoriet toegevoegd worden. Antwoorden op berichten kan door middel van dictatie.
Onder de motorkap
De Apple Watch is onder de motorkap een technisch hoogstandje. Apple heeft het horloge uitgerust met een zelf ontwikkelde S1-chip voor de verwerking van alle gegevens en handelingen. Een ‘Taptic Engine’ in de Apple Watch zorgt voor ‘klopjes’ op je pols, gebaseerd op input van buiten. Voel bijvoorbeeld een hartslag, of merk dat je een notificatie krijgt door een klopje op je pols.

Gezondheid en fitness
Zoals verwacht zet Apple sterk in op gezondheid en fitness. Apple wil naar eigen zeggen iedereen helpen gezonder te leven. Daarvoor worden twee apps standaard geleverd. De eerste is de ‘tracking’ app, deze toont drie ringen die bijhouden hoeveel je beweegt, zit, of staat. De gebruiker kan zelf doelen zetten, te lang gezeten? nog even een extra rondje lopen dan.

De tweede app is de Workout-app. Deze is gericht op het meten van sportprestaties en fitness-tracking. De app laat real-time stats zien, zoals het aantal verbrande calorieën, duur van de workout en meer.

De tracking is diepgaande, niet alleen de in de Apple Watch aanwezige sensoren worden gebruikt, ook data van de iPhone zoals de GPS en barometer worden ingezet om een zo compleet mogelijk beeld te vormen.

Sensoren
Voor het meten van al die activiteit, heeft de Apple Watch sensoren nodig. Deze zitten aan de onderkant van het apparaat en maken zo waar nodig direct contact met de huid. Meer daarover lees in de gastbijdrage van arts-onderzoeker Menno Kiel.

Gebruikte Materialen; Zwitserse luxe, Nederlands leer
De gebruikte materialen ademen luxe. Geen plastic, maar een scherm van saffier en een body van RVS of Aluminium. De achterzijde van het horloge is van zirkoon, een exotisch en zeldzaam metaal dat veel gebruikt wordt door de professionele horlogebouwers. De Apple Watch ingenieurs hebben niet alleen talent ingekocht uit Zwitserland, maar ook goed gekeken naar de in de horlogeindustrie gebruikte materialen.

Bijzonder te vermelden: Het leer dat voor een van de bandjes gebruikt wordt is van Nederlandse makelij, het wordt geleverd door Ecco Leather en is volgens Apple en Ecco het beste leer dat verkrijgbaar is.

Prijs en verkrijgbaarheid
Apple noemt een vanaf-prijs van 349 dollar voor de Apple Watch, dit is waarschijnlijk het kleinste model met een basic bandje. Het horloge zal begin 2015 op de markt verschijnen, het is niet duidelijk of de uitrol wereldwijd is, of in fases gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple toont ‘Apple Watch’ in drie varianten aan de wereld
Sluiten