Apple toont ‘Apple Watch’ in drie varianten aan de wereld

91 reacties

Nu De Apple Watch uit de doeken is, mag 2014 officieel de boeken in als het jaar van de smartwatch. Geen iWatch, maar Apple Watch. Apple noemt het “Our most personal device yet.” De Apple Watch werd door Tim Cook als “One More Thing” geïntroduceerd.

Apple’s wearable verbindt door middel van Bluetooth met een iPhone. Er kunnen notificaties gelezen worden, er draaien apps op, Siri is aanwezig. Een zeer uitgebreide fitness-app en sensoren maken het af. Apple zet in op personalisatie, het ‘klokje’ is beschikbaar in drie edities, een grote hoeveelheid bandjes ontbreekt niet. De Apple Watch komt begin 2015 op de markt en is verkrijgbaar vanaf 349 dollar.
applewatch-hero

Drie varianten: Watch, Watch Sport, Watch Edition
Apple begrijpt goed dat één Apple Watch niet genoeg is voor iedereen. Daarom zijn er drie varianten. De ‘gewone’ Apple Watch met een roestvrijstalen body en luxe maar wat meer traditionele horlogebandjes. De Apple Watch Sport, deze is van aluminium en komt met kleurrijke bandjes. Voor de golddiggers is er de iWatch Edition, 18 karaats goud. In totaal zijn er 36 combinaties van horloge en bandje mogelijk.
Schermafbeelding 2014-09-10 om 10.42.17

Twee formaten; 38mm en 42mm
Het houdt niet op bij drie varianten, iedere variant heeft twee formaten. Hoewel Apple niet specifiek zegt dat deze voor hem en haar zijn, zullen dames waarschijnlijk de kleinere uitvoering van de Apple Watch waarderen.
applewatch-formaten

De besturing: Tappen en scrollen
Aan de zijkant van de Watch zit een ronde traploze draaiknop, de ‘Digital Crown’ genoemd. Deze heeft binnen verschillende applicaties verschillende functies. Staat er een lijst in beeld? Dan scroll je ermee naar boven en beneden. Binnen Apple Maps wordt de Digital Crown gebruikt om in-en uit te zoomen. Het is ook een homeknop, druk éénmaal en je bent terug op het homescreen.
applewatch-crown-homescreen
Het scherm is zowel aan te tikken als in te drukken, met verschillende acties als gevolg. Druk je op het scherm, dan kan er bijvoorbeeld een menu tevoorschijn komen, waarna je door te scrollen met het wieltje een item uit dit menu kiest. Onder de Crown is nog een tweede knop aanwezig, deze brengt je naar de favoriete contacten en speelt een rol bij Apple Pay.

Opladen, inductie met Magsafe, accuduur
De Apple Watch bevat geen Lightning-aansluiting, daarom gebeurt opladen door middel van iets wat lijkt op Magsafe, de bekende oplader die voor MacBooks gebruikt wordt. Door een inductieve aansluiting aan de onderkant, valt een ronde lader op het horloge, zo kan deze opgeladen worden.
applewatch-magsafe-laden
Een belangrijk punt bij een wearable is de accuduur. Apple claimt dat zijn watch ruim een dag op accu meegaat. Praktijktests zullen later moeten uitwijzen hoe de accuduur werkelijk is.

Interface: Bijzonder Homescreen
Net als de iPhone en iPad, heeft ook de iWatch een homescreen met daarop de apps. Het zijn geen grote iconen in een gridje, maar een scherm vol kleine iconen waar doorheen geveegd kan worden. Eenmaal een icoon gevonden; zoom er door de Digital Crown op in en tap to open.
applewatch-homescreen

Interface: Watchfaces met meer dan de tijd
Een van de belangrijkste elementen van een smartwatch blijft het weergeven van de tijd. Apple levert zowel digitale als analoge-stijl watchfaces mee. Zelfs Mickey Mouse ontbreekt niet. Naast de tijd, kunnen de watchfaces ook het weer, fitness-informatie en afspraken uit de agenda weergeven.
applewatch-faces

Apps, Siri en Notificaties
Een aantal standaard Apple-apps zoals Maps, berichten en Passbook draaien op de iWatch. Daarnaast hebben ontwikkelaars de mogelijkheid om eigen apps te ontwikkelen. Daarbij kan gebruikt gemaakt worden van WatchKit, de SDK die Apple beschikbaar stelt voor iWatch-development.
applewatch-apps-bg
Notificaties worden standaard vanaf bestaande iPhone-apps doorgezet. Ontwikkelaars kunnen er ook voor kiezen om notificaties toegespitst op de Apple Watch te maken. Zo kan bijvoorbeeld een Tweet meteen vanuit een notificatie ge-retweet of als favoriet toegevoegd worden. Antwoorden op berichten kan door middel van dictatie.
applewatch-apps2
Onder de motorkap
De Apple Watch is onder de motorkap een technisch hoogstandje. Apple heeft het horloge uitgerust met een zelf ontwikkelde S1-chip voor de verwerking van alle gegevens en handelingen. Een ‘Taptic Engine’ in de Apple Watch zorgt voor ‘klopjes’ op je pols, gebaseerd op input van buiten. Voel bijvoorbeeld een hartslag, of merk dat je een notificatie krijgt door een klopje op je pols.

Gezondheid en fitness
Zoals verwacht zet Apple sterk in op gezondheid en fitness. Apple wil naar eigen zeggen iedereen helpen gezonder te leven. Daarvoor worden twee apps standaard geleverd. De eerste is de ‘tracking’ app, deze toont drie ringen die bijhouden hoeveel je beweegt, zit, of staat. De gebruiker kan zelf doelen zetten, te lang gezeten? nog even een extra rondje lopen dan.
applewatch-tracking-movement
De tweede app is de Workout-app. Deze is gericht op het meten van sportprestaties en fitness-tracking. De app laat real-time stats zien, zoals het aantal verbrande calorieën, duur van de workout en meer.
applewatch-workoutapp
De tracking is diepgaande, niet alleen de in de Apple Watch aanwezige sensoren worden gebruikt, ook data van de iPhone zoals de GPS en barometer worden ingezet om een zo compleet mogelijk beeld te vormen.

Sensoren
Voor het meten van al die activiteit, heeft de Apple Watch sensoren nodig. Deze zitten aan de onderkant van het apparaat en maken zo waar nodig direct contact met de huid. Meer daarover lees in de gastbijdrage van arts-onderzoeker Menno Kiel.
Leesmeersensoren

Gebruikte Materialen; Zwitserse luxe, Nederlands leer
De gebruikte materialen ademen luxe. Geen plastic, maar een scherm van saffier en een body van RVS of Aluminium. De achterzijde van het horloge is van zirkoon, een exotisch en zeldzaam metaal dat veel gebruikt wordt door de professionele horlogebouwers. De Apple Watch ingenieurs hebben niet alleen talent ingekocht uit Zwitserland, maar ook goed gekeken naar de in de horlogeindustrie gebruikte materialen.

Bijzonder te vermelden: Het leer dat voor een van de bandjes gebruikt wordt is van Nederlandse makelij, het wordt geleverd door Ecco Leather en is volgens Apple en Ecco het beste leer dat verkrijgbaar is.

Prijs en verkrijgbaarheid
Apple noemt een vanaf-prijs van 349 dollar voor de Apple Watch, dit is waarschijnlijk het kleinste model met een basic bandje. Het horloge zal begin 2015 op de markt verschijnen, het is niet duidelijk of de uitrol wereldwijd is, of in fases gaat.

Reacties

91 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  ik heb de Keynote gezien. Leuk horloge die iWatch, maar ik heb en voel geen enkele behoefte het ding te kopen.

  Hij kan niet zonder de iPhone. Betekent dat je dus tijdens het joggen beide apparaten bij je moet dragen??

  Dit wordt een product alleen voor hippe mensen en dan voornamelijk vrouwen en voor sporters.

 • Profielfoto
  sunapple

  Geniaal. Macintosh – iMac – iPod – iPhone – iPad – Apple Watch.

  En nee, zo lijkt het geen logische naam inderdaad.

  Even bijkomen hoor:grin:

 • Profielfoto
  Clemenza

  Misschien leuk voor de nationalisten onder ons, het klassieke bandje is gemaakt van Nederlands leer. http://www.apple.com/watch/apple-watch/

  Edit: Wat is dat ding afgrijselijk lelijk zeg… Zoveel uitvoeringen, waarom ook niet een ronde? Bizar dat het ding geen GPS heeft, ik wil òf mijn iPod meenemen met het joggen òf de Watch. Zeker niet een iPhone én een horloge!

 • Profielfoto
  Usain

  Wat een faal die watch

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Ik vind het niks. Een smartwatch die een smartphone vereist is het predicaat ‘smart’ niet waard.

 • Profielfoto
  SvS

  Het was bij mij: waaauww!! Hebben!
  Tot ik begreep dat er gekoppeld moet worden met enkel iPhone >5 en dat het minimaal $349 gaat kosten. Minimaal.
  Zit ik dan met m’n iPhone 4s. En 80% van de markt in NL gebruikt toch Android, hoe je het ook wendt of keert.
  Maar… goed werk.

 • Profielfoto
  poing

  En weer een gadget;)

 • Profielfoto
  Noest

  Aan het einde van de presentatie van de iWatch zeiden ze dat deze ook gebruikt kon worden voor het betalen. Maar is dat los van de iPhone 6, of alleen in combinatie met de iPhone 6?

  De iWatch heeft toch geen Touch ID?

  Of zou het mogelijk zijn tussen een 5s en de iWatch?

 • Profielfoto
  Jeffry

  @sunapple: en Apple Pay en ook geen iPay. Lijkt er op dat de i een stille dood gaat sterven.

 • Profielfoto
  KR1275

  1 keer per 5 jaar de batterij vervangen? Ik lees niets over het opladen e.d.

  Inderdaad een gadget. Niet te vergelijken met de iPhone of iPad: dat is een handig ding die naadloos in je ‘leven’ past en het gemakkelijker maakt. Superhandig dus. Dat verwacht ik niet van dit ‘horloge’. Dus leuk voor de freaks, maar degenen die een sieraad aan de arm willen, zie ik toch nog naar de juwelier gaan.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Mooi ding,ga ik absoluut kopen, en ook mijn vriendin heeft haar spaarvarken al eens aangekeken….die zag zichzelf wel met een klein goud exemplaar en rood bandje…….

 • Profielfoto
  satdoxter

  Jammer dat hij niet zelfstandig kan opereren geen GPS heeft de iphone nodig niet heel erg handig tijdens sporten.
  Voor de rest een mooie watch maar dit weerhoudt mij ervan om er een te kopen

 • Profielfoto
  jan jansen

  Wat een lelijk ding. Iets wat je op de kermis zou kunnen winnen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Tja….ik werd niet echt excited van de Apple Watch. Lelijk dik ding. En combinatie met iPhone is erg onpractisch. Ga je hardlopen met je iPhone en Apple Watch. Denk ik niet. Idee is leuk, maar niet goed over nagedacht.

 • Profielfoto
  RobbyH

  Dat was me ook niet duidelijk. Zou je dan steeds je iphone mee moeten hebben als je gaat joggen? Op zich voor mij geen probleem om muziek te beluisteren. Maar wordt dan al heel wat minder interessant als je de routes niet meer kunt aflezen als bv de iphone uitvalt wegens geen batterij meer. Als hij dan nog én GPS moet ontvangen, én muziek afspelen EN nog verbinding maken met de Apple Watch zal dit nog meer energie vergen. Zou graag willen weten dat het navigatiedeel en het hartslaggedeelte los van de iphone kan werken. Dat er communicatie moet zijn met iphone voor berichten, mails, notificaties en agenda, tot daar aan toe, maar daarvoor gebruik ik mijn iphone wel. Om te navigeren te voet is zo een onafhankelijke Apple watch wel handig.
  Is er ook iets gezegd over de leesbaarheid van het scherm van de Apple Watch in volle daglicht?

 • Profielfoto
  Ce

  Van de iPhone 6 kan ik behoorlijk enthousiast worden. De kans is groot dat ik qua smartphone weer overstap van Android naar Apple. De Apple Watch vind ik toch teleurstellend. Qua materiaalgebruik komt het horloge hoogwaardig over. Qua vormgeving is er, in mijn ogen, niets wat ‘m exclusief maakt tegenover de huidige smartwatches op de markt. De uitspraak van Ive “Switzerland is in trouble” maakte me behoorlijk nieuwsgierig en in dat licht gezien vond ik de watch toch wel een afknapper.

 • Profielfoto
  steveb

  mooi maar toch niet overtuigend.
  ik wacht zeker tot versie 2 of 3 want op zichzelf doet ze bijna niets.

  de rest vertelde noest al

 • Profielfoto
  ro_me

  Maf, lijkt wel of Apple niets geleerd heeft van de concurrentie die al veel eerder met horolges kwamen. Kan me niet voorstellen dat dit wel gaat verkopen.

 • Profielfoto
  jf

  Lelijk ding. Te dik, te veel een kastje, te weinig echt design. De al bestaande smartwatches hadden wat mij betreft al geen toegevoegde waarde, ik zie hier geen features die me wel over de streep trekken.

 • Profielfoto
  Noest

  Ik denk dat het even wachten is tot de tweede versie. Dus nog niet de s-versie van dit model, maar het model daarna.

  Dit lijkt meer de eerste aanzet naar waar ze naartoe gaan. Het ontwerp zal dan dunner worden, etc. Dan zie ik het zeker zitten voor meer dagelijks gebruik.

  Nu zou ik het wel eens kunnen kopen in een gekke bui, maar dan alleen voor tijdens het sporten. Voor die 350 euro hoef je het ook niet echt te laten. Maar goed, ik hoop dat ik het in ieder geval weet uit te houden tot de s-versie van deze, maar nog mooier zou zijn wanneer ik weet te wachten tot het volgende model, 2 jaar later…. Ik vraag het me af:) kan dan maar beter gewoon meteen deze kopen:D

 • Profielfoto
  Tuvok

  Ik vind het niet echt mooi, maar wel de functionaliteit. Ik vergelijk het zelf altijd met een auto. Mijn auto hoeft niet mooi te zijn, ik zie er toch niets van…want ik zit erin. Als de auto maar compleet is met opties. En dat vind ik van de  Watch.

 • Profielfoto
  Noest

  Wacht maar een jaar of twee, dan is dit volledig geïntegreerd, want veel functionaliteit is nu al geweldig, maar wanneer het door ontwikkelt, en de developers gaan ermee aan de haal, dan gaat het heel leuk worden. En Apple heeft de lange adem er voor.

  Toch denk ik nu, enkele minuten later, dat ik er toch meteen 1 ga kopen. Gewoon, omdat het kan en om hierin mee te gaan, want volgens mij gaat het op den duur echt een plaats krijgen, zoals de smart-phone dat ook heeft gekregen.

  Maar dit ontwerp ga ik niet dagelijks dragen volgens mij, maar wel tijdens het sporten. En dat is 4 keer per week, en dat dan twee jaar, dan kan ik de 350 € nog best verantwoorden:)

 • Profielfoto
  madcat

  Tijdens de keynote was mijn vraag de hele tijd, ik ben benieuwd wanneer ze de killer feature/app gaan uitleggen.
  Maar die is er dus niet, alles wat je met de iWatch kan, kan nu ook al met de iPhone. Het lost niet een probleem op die iets anders niet op kan lossen.

  Ik ben erg benieuwd of het wat gaat worden, ik hoop dat versie twee wat meer sensoren gaat krijgen zodat het wat meer kan meten dan enkel de hartslag

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik moet zeggen dat ik 99% van de horloges oerlelijk vindt. Zelf loop ik al jaren zonder horloge. Mijn iPhone heb ik altijd bij me. Alarm ’s ochtends? Op de iPhone. Deze Apple Watch gaat hem bij mij niet worden. Te lelijk en te onpraktisch.

 • Profielfoto
  1984

  Hij kan niet zonder de iPhone. Betekent dat je dus tijdens het joggen beide apparaten bij je moet dragen??

  Sony maakt dergelijke dingen al jaren, wat is hier dan zo bijzonder aan…?

  en meer http://www.sonymobile.com/nl/products/smartwear/

 • Profielfoto
  ArMac

  Ik lees net de eerste reacties toen die iPad uitkwamen, hier wat quotes:

  Reken er maar op dat hij duurder wordt dan 354 euro. Er komt hier 19% BTW bij en misschien nog wel meer. Ik vind het teveel een grote iPhone. Eigenlijk niet meer.
  Leuk om overal te kunnen internetten en emailen.Leuke gadget voor businessmannetjes met genoeg geld om de NRC of het FD te lezen in de trein. En gamen en chatten voor rijkere kids (kan dat eigenlijk of niet?? Of zit er geen cam op?? Zo nee dan erg dom!) Maar ik had gehoopt dat de iPad de strijd zou kunnen aangaan met de vele mini laptops, maar door die 16Gb (een lachtertje) voor het goedkoopste model zie ik dat niet gebeuren. Je betaalt enorm veel voor een BEETJE extra geheugen. Jammer, een gemiste kans! Wie nog geen leesbril nodig heeft, heeft genoeg aan de iPhone!

  Het zier leuk uit, maar ik verwacht niet dat iemand dit gaat gebruiken. Kan net zo goed een MacBook kopen, misschien iets duurder maar je krijgt wel veel meer bang for the buck!

  En zo staan er nog veel meer… ook nu weer bij de AppleWatch hoor ik veel negatieve reacties. Nou ik voorspel dat Apple wederom de ervaring van een bestaand product revolutionair verandert.

  Wat een super ding en top dat ie zo samenwerkt met de iPhone. Anders kun je nooit zoveel functionaliteit in zo’n apparaatje stoppen.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  En 80% van de markt in NL gebruikt toch Android, hoe je het ook wendt of keert.

  Het idee is natuurlijk dat de Apple Watch mensen weghaalt van het Android-platform. Waar een grotere iPhone al aan meehelpt.
  Samsung gaat het zwaar krijgen.

 • Profielfoto
  McNismo

  Ik vind ‘m mooi!!
  Wil er zeker een hebben. Maar ik moet eerst een MacPro hebben. Dus is de pot even leeg.

  Gave Keynote!!
  Tim Cook doet het goed!!

 • Profielfoto
  iberno

  Lelijk UI echt iPhone 1 qua look & feel… Waarom iOS8 niet doorgetrokken? Ik voel geen enkele behoefte dit ding te dragen. Mis FaceTime hierop, dat was killing feature geweest maar mooi voor versie 2.0

  Het voelt niet af en mis een grote connectie met gezondheidszorg. Dat komt nog denk ik, gezien de vacature voor business development manager healthcare (NL) onlangs.

  Dit gaat voor nu een regelrechte flop worden en de aandelen doen kelderen aangezien ik bijna alleen negatief commentaar hoor.

 • Profielfoto
  laserape

  Ik vind het niks. Een smartwatch die een smartphone vereist is het predicaat ‘smart’ niet waard.

  Ik sluit me hier zeker bij aan!
  Wie nog?

 • Profielfoto
  iberno

  Geloof wel dat dit hét gaat worden in toekomst maar nu een grote flop ondanks dat mensen dit bij iPad riepen… Het voldoet zoals gezegd niet voldoende aan het oplossen van een probleem op opvullen van een gat… Nog niet

 • Profielfoto
  JeeGun

  @iberno: Ik denk dat we je opmerkingen moeten bewaren en inlijsten – kun je er over 2 jaar net zo om lachen als destijds met de iPad;)

 • Profielfoto
  Optimistje

  Ben ik echt de enige die qua design het linkje legt met de originele iPhone?
  PS R.I.P i
  PPS R.I.P iPod Classic

 • Profielfoto
  Eprom

  Ik moet even wennen aan het design, maar zie al wel heel wat mogelijkheden voor de Watch. Ik heb zelf al een lijstje met ideeén voor apps en looks hiervoor. (alleen nog even leren om te programmeren;-) )

 • Profielfoto
  Tov

  Qua design en personalisatie erg mooi. Maar zoals al door anderen hier vermeld, het is natuurlijk te verwachten dat het horloge in de toekomst dunner wordt en zelfstandig (zonder iPhone) kan opereren. En dan wordt het pas echt interessant…

 • Profielfoto
  Tov

  OP welk besturingssysteem draait de Apple watch eigenlijk? Een aparte variant van iOS?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  @mcnismo: welke keynote? Alles lag plat zelfsi mjn apple tv. Of spreek je chinees?

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Gelukkig werken jullie niet bij Apple, want met deze attitude maak je geen goede producten.
  Apple weet wat jij over een jaar wilt hebben. Je weet het zelf alleen nog niet.

 • Profielfoto
  Rolf

  Ik ben ban dat ik dat stomme ding zeker ga willen hebben en kopen (zag ook het nut van de iPad niet in, en nu heb ik er 3 thuis).
  Maar wat ik ECHT niet snap… werkt dat ding niet ZONDER iPhone ? dat is toch wel echt stupide. Al die sport, fitness en health dingen, en dan altijd met 2 apparaten op zak ?? Die gasten daar op infinite loop sporen niet.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Je bedoelt: Steve wist wat willen zonder dat we het zelf wisten (iPad). Met deze Watch weet ik dat nog niet zo.

 • Profielfoto
  VRam

  De banden zijn geniaal. de watch zelf is qua design niet iets dat ik zou willen hebben of enige pride of ownership bied in mijn ogen.

 • Profielfoto
  NI3LS

  Lang gewacht, toch gekomen. Veel te veel poespas en volgestopt met van alles en nog wat. Een iPhone in een bijzonder klein jasje.

  Jammer dat Apple hiermee de plank volledig misslaat, goed dat ze eindelijk weer eens wat geheim konden houden.

 • Profielfoto
  Marcel1973

  Uhm, is Apple altijd niet al duurder dan Android geweest?
  Wat dachten we van hartslagband/sporthorloge vervanging naast iPhone??

  Kom op lui, niet zo negatief

 • Profielfoto
  donut

  @1984 inderdaad die Sony ziet er 10x beter uit!

  wat een lelijk dikkertje die appelwatsch

  en ook Apple weet niet wat je ermee moet behalve fitnessen

  18 karaats goud… voor de rijke arabieren en russen- wat een kitsch

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Veel over gezeurd (Apple, mogen we een smartwatch, please please). Dan maken ze zo’n ding en dan begint het gezeur weer opnieuw.
  Dit zit er niet in, dat moet er nog bij en het is te groot en weet ik het allemaal.

  En net als bij de iPad, heeft iedereen binnenkort er eentje.

 • Profielfoto
  tomc

  Ik vind het een geslaagd product van het design tot de nieuwe gebruiks interface.
  Alleen maakt apple denk ik 1 fatale fout “An iPhone is required to use the watch”.

 • Profielfoto
  Eprom

  Reacties op eerste

  – iPod: te duur, te groot, te lelijk …. werd een hit
  – iPhone: te duur, te groot, te lelijk …. werd een hit
  – iPad: : te duur, te groot, te lelijk …. werd een hit
  – Watch: : te duur, te groot, te lelijk …. wordt een hit

  :grin:

 • Profielfoto
  Noest

  Komt allemaal wel goed, lieve zeurende pubers;) of je gaat er nu al voor en. Koopt over twee jaar het echte en goed verder door-ontwikkelde model, of je koopt over tweejaar de geweldige Apple Watch!

  Ondertussen lekker door puberen en zeuren:)

  Ik zie het ondertussen wel zitten! En ja, er is nog veel te verbeteren en veel potentie om uit te werken, maar ondertussen heb ik wel zin in dit nieuwe apparaat:)

  En over vijf jaar, oh, ik heb er zin, hoe geweldig zou ie dan ontwikkeld zijn?

  Laat maar komen!

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Apple heeft alles uit de kast gehaald qua innovatie en design. Eerste versie is voor de welgestelden en de early adopters en voor een schier eindeloze rij niche-markten. In de sfeer van sport en gezondheid, maar als je even nadenkt kun je zo tritsen speciale toepassingen verzinnen. Kan zelfs blinden de weg wijzen, naadloos met de verschillende tril-signalen in combinatie met GPS- en andere sensoren.

  Om het design te kunnen beoordelen moet je hem in je handen en om je post hebben natuurlijk. Kan Jony Ive nog jaren plezier aan beleven met fijnslijpen en dunner maken. Het draaiwieltje is een tijdelijke oplossing, volgende stap is dat de kast zelf touch-gevoelig wordt, zodat je kunt scrollen door je vinger licht over de zijkant te laten gaan.

 • Profielfoto
  Dunedain

  Grappig al die reacties. Positieve, maar ook veel negatieve reacties. Misschien dat je de slogan “Think Different” op je eerste gedachten over de watch kan toepassen? Wat zie je dán in zo’n Apple Watch? Wat blijft er over van je eerste indruk als je vanuit een totaal ander standpunt het nieuwe product ziet?

  Ik ga dadelijk deze reactie ook maar even van een andere kant bekijken. Altijd verrassend;-)

 • Profielfoto
  McNismo

  lordoftheflatbush:

  Haha,… Nee ik spreek geen Chinees, maar de Keynote was redelijk te volgen via OMT. Af en toe een kleine hapering. Dan werd er teruggeschakeld naar OMT-studio. Maar al met al toch redelijk te volgen.

 • Profielfoto
  Noest

  Ieder jaar een sensor erbij:) Is goed voor de verkoop;) En een keer kraken ze die bloedsuiker ook wel, want daar zit echt veel geld voor ze, mede icm de iPhones die mensen dan ook moeten aanschaffen om het te kunnen gebruiken;)

  Komt helemaal goed allemaal. Ik heb nu al zin in het volgen van de ontwikkelingen van dit product de komende jaren!

 • Profielfoto
  McNismo

  Dit gaat echt toekomst hebben. Is met (bijna) alles zo gegaan.
  Wat hadden de mensen een grote bek en wat wisten ze het allemaal zo goed, en wat werd de iPad afgekraakt. En zie nu?

 • Profielfoto
  McNismo

  Eprom:
  Je haalt mij de woorden uit de mond.
  Helemaal mee eens!

 • Profielfoto
  iberno

  Net de Moto 360 bekeken, die snappen het qua design en UI deze keer net ff beter…

 • Profielfoto
  macha

  een watch zonder camera? daar ben ik met de ipad 1 ingetuind. gebeurd me niet nog een keer. skypen en facetimen wil ik met dat ding! was misschien een stapje te ver nog?

 • Profielfoto
  Eprom

  1 keer per 5 jaar de batterij vervangen? Ik lees niets over het opladen e.d.

  Kijk nou eerst even de filmpjes op de Apple site, dan kun je zien dat het met een Magsafe systeem werkt.

 • Profielfoto
  Noest

  Ja, de Moto 360 heeft een ander design. Maar ik begrijp het design van Apple wel. Een rond beeldscherm zou toch wel wat vreemd zijn opeens, in heel de line-up. Ik zou het persoonlijk ook niet zo prettig vinden. Het kijkt wat onrustig en ik heb het gevoel minder overzicht te hebben.

  Neemt niet weg dat de Moto 360 ook erg mooi is, maar ook die zou ik niet dagelijks gaan dragen;)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Om de Apple Watch op te laden hoef je geen kabel meer in te pluggen. Een magnetisch schijfje aan een kabeltje achter de Apple Watch leggen is genoeg. Naast een contactpunt om op te laden zijn er ook sensoren te vinden aan de achterkant van de Apple Watch. Meer daarover lees je in het artikel van Menno Kiel: ‘Apple Watch: de sensoren onder de loep’.

  Staat er niet bij…

 • Profielfoto
  jackybe67

  @iberno,

  Kon mijn lach niet inhouden na het lezen van jou reactie. De UI op de 360 is juist het lelijkste wat ik in jaren gezien heb en dit door het rond design. Notificatie’s zien er gewoon niet mooi uit. Heb zo een vermoeden dat als je de 2 op je pols gaat dragen, je mening misschien moet aanpassen.:-)

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Alles in de UI van de Apple Watch is rond. En dan gaan ze voor een vierkant scherm :/

 • Profielfoto
  Melk

  Ik denk dat de Apple Watch meer is voor mensen die allerlei stats willen bij houden en veel actief zijn of sporten. Mensen die willen FaceTime op hun Apple Watch zijn niet helemaal lekker, ik zie mezelf al staan… Wel jammer dat je hem dus bijvoorbeeld met het sporten niet zonder je iPhone kunt gebruiken want juist daar wilde ik vanaf met het hardlopen.

 • Profielfoto
  isapplegoededeal

  Wat een fantastische Applewatch! Ik ga het absoluut kopen en kan al bijna niet meer wachten.Wel jammer dat het voor een groot deel afhankelijk is van de Iphone.

 • Profielfoto
  essiw

  Mooi ding, maar ik vind de iphones te duur. Hopelijk werkt hij ook met toekomstige ipod touch modellen (wat ik jammer vind dat die niet zijn aangekondigd). En dan alsnog, voor die prijs denk ik twee keer na.

 • Profielfoto
  mslik

  Ja hoor. Kom maar door. Sport nu ook met de iPhone in de buurt (squashen en mijn dure spullen gaan het hok mee in). Ik vind hem fantastisch mooi. Functioneel. 1000x mooier dan een gear. En ook dat er speciaal een os gemaakt is. Fantastisch. Goed doordacht qua besturing. En de prijs. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb horloges die qua prijs duurder zijn. En die geven alleen de tijd aan. Dus dat gemekker. Ga maar eens eren mooie tw steel kopen. Ben je veel meer kwijt. Ik ga ff sparen want ik ben benieuwd hoe het werkt.

 • Profielfoto
  Caszz

  Leuk dingetje hoor. Ik zie er wel wat in. Dus waarschijnlijk koop ik hem over een paar jaar wel… Apple watch 3S ofzo;-)

 • Profielfoto
  Vr8

  Ik vermoed dat de Watch een iPhone nodig heeft om te configureren en apps op te zetten en verder autonoom werkt.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik bind hem heel mooi. Leuk dat je je hard slag naar je liefje kan sturen!:)
  En betalen met je iwatch zie ik me ook al doen!! Top
  Ik snap niet dat mensen de combi met de iPhone onlogisch vinden. Het gaat hier om een aantal zaken:
  – internet verbinding (hadden jullie liever een extra abonnement afgesloten?)
  – de data van je fitness, die wil je niet bekijken via dat kleine scherm, het is handiger als het bijgehouden wordt op je iPhone
  – ja muziek speel je af op je iPhone, via je iwatch stuur je het aan. Etc.
  – ik denk dat hij werkt als de iPhone niet in de buurt is, alleen zonder internet

 • Profielfoto
  Noest

  Het ding is autonoom te gebruiken, kan zelfs zijn eigen muziek opslaan, etc. Maar bepaalde functionaliteit gaat icm de iPhone omdat deze bepaalde sensoren heeft die de watch niet heeft, zoals gps, A8 chip.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ja en binnenkort komt er dan de tweede of de derde versie uit, die wel los van een iPhone kan werken (zoals de iPad ook los kwam van je Mac).

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  Helaas vind ik het een nutteloos ding. dingen die je ermee kan doen kan ook op de iPhone en dus heeft het voor mij geen toegevoegde waarde.

 • Profielfoto
  IPhonePeter

  Wat een nutteloos gebruiks onvriendelijk apparaat.
  Misschien wel het begin van het einde…..

 • Profielfoto
  computer space

  Ik vind het ook spuuglelijk, maar wel een knap staaltje engineering. Als je zo’n zweetklomp wil dragen, dan liever zo’n oversized Diesel ding met totaal onzinnige looks dan dit. Lijkt wel een meidending. Zeker met Mickeyfingers. En ook de homescreen met Gemstones heeft wel een hoog bedelarmbandjesgehalte.

 • Profielfoto
  KeKo

  Ik had de eerste ipod en inderdaad verklaarde me iedereen voor gek.
  Ik vind de reacties hier over dat dat ook gezegd werd bij de iphone en ipad vreemd, want ik zat daar wel op te wachten en kocht dat vrij snel. Nu ben ik een gebruiker van een mechanisch horloge en waardeer dat (dus geen quartz) en heb ik geen behoefte aan een hartslagmeter en ben ik niet te lui om mijn telefoon te pakken als ik een berichtje krijg en ga ik de watch ook niet kopen. Ook niet over een jaar en daar wil ik best een wedje over leggen. Ik was zeker wel benieuwd wat ze zouden brengen en ik vind de banden mooi, maar de functionaliteit heeft voor mij iig geen meerwaarde. Ik heb dan nog liever een imok, die me verteld of mijn koffie nog warm genoeg is en het weer laat zien als ik de deur uit moet;)

 • Profielfoto
  Noest

  @IPhonePeter Mijn hemel man, cheer up:) de zon schijn, de luchten zijn blauw. Het einde nadert heus niet zo snel hoor;)

  Ps: het is trouwens iPhone, ik neem aan dat je weet dat je naam een beetje scheef is wat dat betreft;) Maar hoeft niet het einde te betekenen hoor:D

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Over het algemeen ben ik altijd zo’n sukkel geweest die Apple-spul vrij rap kocht: iPod, iPad, ook de iPhone. Maar bij deze… hmmm…

  Het probleem – denk ik – is dat het een niche-product is dat als een massa-product wordt vermarkt. Zien jullie dit serieus hetzelfde appeal hebben als een iPhone of een iPad? Maar tenzij het een knalsucces wordt zal het negatief op Apple terugslaan.

  Qua esthetiek denk ik niet dat Zwitserland zich veel zorgen hoeft te maken. Het appeal van het mechanisch mirakel van een automatisch horloge is sowieso heel anders dan dat van een dergelijk electronisch gadget.

  Maar ook onder de smartwatches valt het me niet mee: de https://moto360.motorola.com vind ik eigenlijk een geslaagder voorbeeld van industrieel ontwerp.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @KeKo: als die iMok verschijnt koop ik ‘m morgen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Voorlopig hoef ik ‘m nog niet. Maar ik zie me er ooit wel eens mee rondlopen.

 • Profielfoto
  Warlord

  Asus Zenwatch

 • Profielfoto
  polansky

  Precies wat ik dacht – Geen gamechanger.

  Hoeveel geld gaat dit grapje Apple kosten?
  Beleggers zijn in ieder geval niet erg enthousiast zie ik aan het koersverloop.

 • Profielfoto
  eezacque

  Ik vind het idee wel aardig dat je het horloge van een vriend of vriendin kunt laten trillen: ik heb zomaar het idee dat die Apple Watch niet alleen rond de pols gedragen gaat worden :angel:

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Not impressed. Ik heb voornamelijk zaken gehoord waarover Apple deed alsof ze revolutionair waren, terwijl andere fabrikanten daar al een tijdje terug mee kwamen, zoals dat Apple tot de conclusie kwam dat je niet gewoon een smartphone-OS kunt verkleinen en op een horloge kunt zetten. Nou Apple, die conclusie hadden andere fabrikanten een paar jaar geleden ook al getrokken!

  Vervolgens kwam Apple wel mooi met voorbeelden van apps die juist veel beter tot hun recht zouden komen op een smartphone. Apple snapt dus nog niet helemaal dat een smartwatch niet alleen een andere interface nodig heeft, maar ook andere use cases heeft! Wat moet je in godsnaam met een watchface waarin je de positities van planeten kunt zien …?

  Ook teleurstellend vond ik het feit dat Apple alleen speciale horlogebandjes ondersteunt, terwijl de meeste andere fabrikanten juist kiezen voor een standaard horlogebandjes met een breedte van 22mm. Zo beperkt Apple je dus weer in je keuze, en mag je ongetwijfeld als dank een premium prijs betalen voor een ander horlogebandje.

  Nee, ik vond het wat teleurstellend. En Apple kondigt dit horloge natuurlijk alleen zo ver van tevoren aan omdat ze bang zijn dat er een hoop andere smartwatches over de toonbank gaan tijdens de feestdagen, want zelf zijn ze blijkbaar nog niet in staat om dit jaar nog een smartwatch op te leveren.

  Overigens, in tegenstelling tot anderen vind ik het helemaal niet raar dat je smartwatch verbonden moet zijn met je iPhone voor de meeste functionaliteit, al zou het wel mooi zijn als de Apple Watch een eigen GPS-ontvanger zou hebben, zoals Android Wear dit nu ondersteunt. Met de laatste versie van Android Wear kun je dus (mits je een horloge hebt met eigen GPS) zonder telefoon op pad gaan voor een hardlooprondje, en toch je route en prestaties opnemen.

  Het enige leuke vond ik de 1-op-1-communicatie dmv taps en gebaren, maar daar heb je pas wat aan als de ander ook een Apple Watch heeft. Is dus ook geen argument om snel zo’n Apple Watch te kopen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Geniaal. Macintosh – iMac – iPod – iPhone – iPad – Apple Watch.

  En nee, zo lijkt het geen logische naam inderdaad.

  De letter “i” is geen eigendom van Apple, dus dat levert al snel problemen op.

  Zo was er een Mexicaans bedrijf dat sinds 2003 de naam iFone gebruikte, en een Braziliaans dat al in 2000 de naam IPHONE had geregistreerd. In de Verenigde Staten gebruikte InfoGear al sinds 1998 de naam iPhone, wat ook weer voor de rechtbank moest worden uitgevochten.

  Zelfde verhaal met de iPad; die naam werd in 2000 al door een Chinees bedrijf geregistreerd.

  De Apple TV heet zo omdat iTV een commercieel televisiekanaal in het Verenigd Koninkrijk is, en de naam iWatch wordt bijvoorbeeld in België al jaren gebruikt door de Vlaamse Media Maatschappij.

  Lijkt me een logische en verstandige zet van Apple.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Overigens, in tegenstelling tot anderen vind ik het helemaal niet raar dat je smartwatch verbonden moet zijn met je iPhone voor de meeste functionaliteit, al zou het wel mooi zijn als de Apple Watch een eigen GPS-ontvanger zou hebben, zoals Android Wear dit nu ondersteunt. Met de laatste versie van Android Wear kun je dus (mits je een horloge hebt met eigen GPS) zonder telefoon op pad gaan voor een hardlooprondje, en toch je route en prestaties opnemen.

  Dat de Android-klokkies het beginnen te ondersteunen geeft – mijn inziens – aan dat dit klokkie de plank mist. Dat wifi en gps prima in een horloge kunnen heeft Garmin jaren geleden al laten zien. Voor zover ik kan achterhalen ondersteund de watch geen Ant+, wat bij sporten best handig is.

  Wat rest is een degelijk gebouwd maar half uitgeklede sportstracker die je telefoon aan kan sturen. En dat vind ik mager.

 • Profielfoto
  L

  Prachtig design!

 • Profielfoto
  knekkie
 • Profielfoto
  Verwijder

  Past leuk bij mijn schoenen, die zijn ook van Ecco.

 • Profielfoto
  Pixelman

  Nog een xtra stimulans voor overvallers… als ze zien dat je een apple watch draagt weten ze dat je ook een iphone 5 of meer bijhebt:):evil: LOL

 • Profielfoto
  Hydræ

  Stukje geschiedenis
  Evolution of the smartwatch

 • Profielfoto
  Macwerk

  I am in love with Apple Watch.:heart:

 • Profielfoto
  Noest

  Precies wat ik dacht – Geen gamechanger.

  Hoeveel geld gaat dit grapje Apple kosten?
  Beleggers zijn in ieder geval niet erg enthousiast zie ik aan het koersverloop.

  Ligt het aan mij, maar is er gewoon eigenlijk amper koersverloop? Beleggers wachten dus blijkbaar af en zijn niet negatie of enthousiast. En dat is volgens mij wat een goed belegger doet bij dit soort dingen. Niet ad hoc reageren.

  De productketen van Apple gaat gewoon door en er is niets dat erop duidt dat er komend jaar minder iPhones verkocht gaan worden. De Apple Watch kan een nieuwe bron van inkomsten worden, maar dat moeten we dus nog afwachten. Er is eigenlijk nog even weinig veranderd voor de belegger, en zo schatten de meeste beleggers dit dus ook in.

  Ik weet niet hoe het koersverloop was na de introductie van de iphone of iPad, maar ik kan me goed voorstellen dat de koers pas echt omhoog ging toen bleek dat het omzet en winst genereerde doordat er veel verkocht werden. Dit kwam dan ook pas echt op gang bij de tweede generatie.

  In mijn ogen zegt de koers nu nog helemaal niets over het enthousiasme van de beleggers. Die worden pas enthousiast zodra er verkoopresultaten zichtbaar zijn, in cijfers of in een andere vorm.

  Ook zegt de koers nog niets over of het wel of niet het speelveld verandert. Dat laatste moet blijken en is niet slechts afhankelijk van het product, maar ook van de gebruikerservaring, hoe goed Apple het in de markt weet te zetten, welke andere producten ze ernaast ontwikkelen (bluetooth koptelefoons, etc) en hoe ze de volgende generatie weten door te ontwikkelen.

  In mijn ogen kan niemand er nog iets over zeggen. Wel denk ik dat Apple met zijn Apple Watch een product heeft ontwikkeld dat meer potentie heeft voor groei ivm de andere producten in het segment die tot hu toe op de markt zijn gekomen.

  Dus, wat jij ook denkt of dacht en dit bevestigd ziet in de koers van een aandeel, beide zijn in mijn ogen illusies. Je zal nog even moeten wachten eer je zekerheid kan creëren in je wereld betreffende de Apple Watch, want de voorbarige conclusies die je trekt zijn nergens op gebaseerd;)

  Of ben je toevallig analist bij een bank, andere financiële instelling of mediabedrijf:) Dan doe je je werk natuurlijk heel goed en ben je goed vooruitstrevend bezig met het onderbouwen van je zogenaamde intuïtie met nietszeggende feiten om deze geloofwaardig over te laten komen zodat er weer gehandeld gaat worden in het aandeel en zo door iedereen weer geld wordt verdiend:)