Consumer Reports smoort bendgate wetenschappelijk in de kiem

30 reacties

Het laatste hoofdstuk in het boek dat #bendgate heet, wordt geschreven door de Amerikaanse consumentenbond. De bond deed een wetenschappelijk verantwoorde ‘buigtest’ met diverse smartphones en kwam tot een opmerkelijke conclusie.

Consumer Reports testte de iPhone 5, HTC One M8, iPhone 6, iPhone 6 Plus, Samsung Galaxy Note 3 en LG G3 op buigbaarheid. Er werd 68 kilo aan druk op de toestellen uitgeoefend om te testen wanneer een telefoon niet meer terugbuigt in zijn oorspronkelijke vorm. Niet de iPhone 6 Plus, maar de HTC One M8 kwam als zwakste toestel uit de test.

Verrassend genoeg is volgende de rest van de consumentenbond niet de iPhone 6 Plus het zwakste Apple-toestel, dat is de gewone iPhone 6. Beide nieuwe iPhones moeten wel stevigheid inleveren tegenover de iPhone 5.

 VervormingScherm komt los
HTC One (M8)32 kg41 kg
Apple iPhone 632 kg45 kg
Apple iPhone 6 Plus41 kg50 kg
LG G359 kg59 kg
Apple iPhone 559 kg68 kg
Samsung Galaxy Note 368 kg68 kg

Er was 35 kilo aan belasting nodig om het zwakste toestel te laten buigen. Volgens de bond staan telefoons bij dagelijks gebruik nooit aan dit soort krachten bloot, het is bovendien erg moeilijk om deze kracht met blote handen uit te oefenen. Daarmee wordt bendgate definitief de kiem in gesmoord.

De commotie rondom bendgate ontstond door een video van Unbox Therapy, waarin te zien was dat een iPhone 6 Plus met blote handen te buigen is. Diverse alerte kijkers viel al op dat er flink geknipt en geplakt is in die video, dit wordt verraden door de tijd die op het scherm van de iPhone te zien is.

Eerder liet Apple al weten dat van de 10 miljoen toestellen slechts 9 kopers problemen met gebogen toestellen ondervonden. Dit wijst eerder op een incidentele productiefout dan een structureel probleem.

Geen ‘gate’ zoals antennagate
Bendgate is eigenlijk geen ‘gate’ zoals antennagate dat was. Antennagate is de naam voor antenneproblemen van de iPhone 4 die eind 2010 aan het licht kwamen. Als de telefoon op een bepaalde manier vastgehouden werd, nam de signaalsterkte af of viel het bereik weg.

Consumer Reports gaf toen wel aan dat dit een serieus probleem was en raadde de iPhone 4 daarom af. Dat alles is nu niet van toepassing.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  UtregCity

  Ik wil niet stoken in een goed huwelijk, maar deze 2 jongetjes krijgen het wel, ogenschijnlijk zonder noemswaardige inspanningen, zomaar voor elkaar…:shock:

  Toch ben ik blij met m’n 6, maar ben er wel extra zuinig op!

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Wat zijn dat voor een achterlijke pubers dat ze zomaar een niet hun toebehorend apparaat gaan vernielen? Uitermate triest. Hoop dat ze hiervoor worden aangepakt.

 • Profielfoto
  UtregCity

  @Ruud Ravenhorst: Ja ik ook, en gelukkig zijn ze zo “slim” geweest om in ’t begin lekker duidelijk in beeld te komen…:twisted:

 • Profielfoto
  MEEUW

  Vertekend onderzoek. Wie krijg voor elkaar om op z’n kleine oppervlakte 32 kg te drukken?

  Afgezien apple erg slecht is in toegeven van fouten in ontwerp.
  Kijk maar bv videokaart probleem van apple macbook pro….

 • Profielfoto
  HJR

  @ruud-ravenhorst

  doe even normaal man… die apple toestellen buigen gewoon te snel. als je dit met je handen kunt, is een per ongelukke zitaktie op een houten bank dus funest voor je peperdure iphone 6! alles moet maar dunner. behuizing kwetsbaarder, camera-puist, slechte accuduur. waarom niet gewoon 1-2mm dikker?

  ik sla de 6 over…. ik heb een aantal iphones gehad: iphone 2g, 3g, 4, 4s en 5. bij de 5 vond ik de prijs eigenlijk al te hoog worden en nu met de schofterige verplichte stap naar 64gb betaal je voor een 6+ dus 900 euro….

  als ze de 6 instapper op 32gb hadden laten starten, dan had ik gewoon een normale 6 gekocht. 16gb is te weinig en dan de stap naar 64gb is dan gewoon te groot.

  ik heb een oneplus besteld en kijk bij de 6s wel weer eens of ze weer een beetje normaal doen bij apple…..

 • Profielfoto
  HJR

  en owja…. de test van de consumentenbond is niet goed gedaan.. het zwakste punt in bij de knoppen, dus daar moeten ze drukken. dan blijkt echtwel dat je minder dan 35kg nodig hebt…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @HJR: niet mee eens, als iets gaat buigen is dit meestal standaard het zwakste punt.

  Verder zo dat ook niet objectief zijn, want dan zou je bij alle andere toestellen ook eerst moeten gaan testen welke plek het zwakst is, en dan daar op gaan drukken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @HJR Je schrijft dat je bij de iPhone 5 de prijs te hoog vond worden, maar elke nieuwe iPhone kost al jaren lang volgens mij precies even veel als de vorige, namelijk €699. Dat kost de iPhone 6 ook. Alleen de 6 plus is honderd euro duurder (€799), maar daarvoor krijg je dan ook flink wat meer. Ik ben het wel met je eens dat Apple standaard 32GB op de iPhone 6/ 6 plus had moeten doen. Alleen al iOS 8 en de standaard Apple apps nemen al bijna 5GB in beslag. Dan heb je nog maar 11 GB over en dat is wel erg weinig.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @MEEUW: Dit is natuurlijk 32kg statische kracht (lees: lage energie waarde), dit zegt niet zo heel veel. De telefoon zal in de praktijk bij lagere kilogrammen al gaan buigen.

  @MacAanZee: De eerste (aluminium) iPhone kocht ik voor € 200,-. De 3G heb ik voor € 399,- gekocht en daarna pas werd het eigenlijk echt duur. Prijzen zijn dan ook niet altijd zelfde gebleven.

 • Profielfoto
  winwiz

  @HJR Voor de meerprijs waar je vroeger 32 GB voor heb je nu voor een kleiner verschil 64 GB. Ze hadden m.i. beter de 16 GB eruit kunnen gooien echter de meerprijs is nu heel netjes.

 • Profielfoto
  essiw

  eum, het ging toch over mensen die op hun iPhone gingen zitten (vind ik sowieso al vreemd om te doen), dan is dit dus wel een goede test, aangezien je als je ergens op gaat zitten je de kracht verdeeld over het apparaat (wat misschien zelfs betekend dat hij nog meer aan kan dan wat deze test zegt).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …@MacAanZee: De eerste (aluminium) iPhone kocht ik voor € 200,-. ..

  .
  Ik heb een iPhone 5C (nieuw) gekocht voor 369 euro. Maar die kost normaal ook stukken meer.

  De eerste iPhone is nooit voor 200 euro over de toonbank gegaan (niet bij Apple in ieder geval). $ 499,- voor het 4 Gb model in Amerika. Maar ook met een lage dollar-koers + tax + import, zal dat nooit 200 euro zijn geweest.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @KarelWillem: De prijs zakte al snel na de introductie, nuff said.

 • Profielfoto
  wensink

  dj bazzie wazzie 16 minuten geleden
  @KarelWillem: De prijs zakte al snel na de introductie, nuff said.

  De prijzen van Apple blijven (bij iPhones) altijd gelijk. De eerste iPhone kostte het meest van allemaal, bij de 3G (het 2e model dus) werd de prijs ineens een stuk minder ($200)en deze is daarna voor elke nieuwe iPhone precies hetzelfde gebleven, met uitzondering van de 5C, want deze was technisch gezien al een oude iPhone en de 6+, omdat dit gewoon een upgrade is t.o.v. de gewone 6.

  Ook nog even om er bij te vermelden; de iPhone 2G is nooit officieel verkocht in Nederland, dus het is opzich al knap dat je hem hebt gekocht.

 • Profielfoto
  ozzie X

  “In de kiem smoren” zal dit onderzoek niet meer kunnen, want daarvoor was die kiem al iets te ver uitgelopen.
  En eerlijk gezegd zie ik graag real life gebruik en geen wetenschappelijke tests die eigenlijk niet erg met relistische situaties overeenkomen. Nadat ik gezien heb hoe die 2 jongetjes uit het begin van dit draadje eventjes een iPhone 6 weten te buigen, zou ik wel eens willen weten onder wat voor omstandigheden andere gebruikers niet-intentionele buigschade hebben opgelopen. Zijn dat er echt maar 9?
  Hopelijk horen we hier nooit meer iets van, maar ik ben er nog niet helemaal gerust op.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik mag mijn 6 Plus dus weer in mijn broekzak dragen! Ik moet zeggen dat ik ‘m af en toe wel uit mijn broekzak haal als ik bijvoorbeeld ergens voor moet hurken.;)

 • Profielfoto
  wouwout

  Ik wil niet stoken in een goed huwelijk, maar deze 2 jongetjes krijgen het wel, ogenschijnlijk zonder noemswaardige inspanningen, zomaar voor elkaar…:shock:

  Toch ben ik blij met m’n 6, maar ben er wel extra zuinig op!

  Precies. De plus komt wel door de wetenschappelijke testen, maar de zwakke plek zit bij de volumetoetsen. Dat wordt niet getest. Kwestie van tijd voordat mensen, bij gewoon gebruik, een gebogen iphone hebben. Bendgate gaat alleen maar groter worden.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik denk dat het werkelijke probleem het scherm wordt. Dat zal snel los gaan laten van de body.

 • Profielfoto
  Hydræ

  …dat ik ‘m af en toe wel uit mijn broekzak haal als ik bijvoorbeeld ergens voor moet hurken.;)

  He, getver man!:razz:

 • Profielfoto
  ro_me

  Zo, de Apple community kan weer rustig gaan slapen! Er is een Android telefoon gevonden die nog sneller buigt als de iphone 6! Hoera, hoera hoera.
  ‘Verrassend genoeg’ is de One (m8) ook van zeer dun aluminium, en verrassend genoeg is ie ook nog eens mooier dan de iphone! Wat maar weer bewijst dat mooi niet altijd beter hoeft te zijn. Kijk maar naar die Note 3!

 • Profielfoto
  computer space

  Wetenschappelijk…. Pffff. Wat is de eenheid van druk? Pascal, Wat is de eenheid van kracht? Newton. Waar komen die zogenaamde “wetenschappers” van Consumer Reports mee aankakken.? Met pounds. Als er in de VS al wetenschappers die in alfa-eenheden van het imperial systeem werken (kans is zeer klein), dan nog halen ze MASSA en KRACHT niet door elkaar. En pressure in Pounds is helemaal grote onzin. Dat is zoiets als afstand in graden Celcius uitdrukken.

  En OMT, bij het vertalen kun je het wel goed doen. Maak van de kilo’s dus Newton of Pascal. Kilo’s brengen niks in beweging.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  ‘Verrassend genoeg’ is de One (m8) ook van zeer dun aluminium, en verrassend genoeg is ie ook nog eens mooier dan de iphone!

  Die is helemaal niet mooier maar veel lelijker.
  Tenminste mijn mening. Ow, een mening is geen feit hoera hoera hoera

 • Profielfoto
  HJR

  @macaanzee: dat de prijs van de iphone in mijn beleving omhoog is gegaan, komt ook door de technologische vooruitgang.
  mijn geimporteerde iphone 2g was een whopping 8gb en vetaslde ik destijds 500€ aan een klm sterwardes.

  daarna een 3g 8gb
  een iphone 4 32gb heb ik echt gekocht voor 750€… import uit uk.
  de iphone 4s was weer 16gb maar dat vond ik te weinig.
  de iphone 5 was weer 32gb voor €799
  en dat vond ik al matje. in al die jaren verdient apple flink aan geheugen wat geen reet kost! en alles vraagt meer ruimte!

  een iphone 6/6+ met 32gb is denk ik voor 95% van de klanten voldoende. maar nee, die gooien we eruit en verplichten de mensen dus toch die duurdere te kopen…

 • Profielfoto
  jkuifje

  De fetish van Apple en de herhaaldelijk uitspraak bij een lancering van een product “The thinnest … in the wooooorld”. Op iedere keynote krijgt Apple er een orgasme van.
  Haddden ze niet beter de iPhone 6 dikker gemaakt om die camerapuist weg te werken en vooral om de iPhone van meer batterijcapaciteit te voorzien? Ik denk dat velen hiermee erg blij zouden zijn. Maar ja, de Apple-logica … is soms ver zoek.

 • Profielfoto
  Noest

  Ik denk dat Apple een bepaald doel voor ogen heeften in de tussentijd de ongemakken maar voor lief neemt.

  Er lijkt een bepaald streven te zijn naar een bepaalde dikte, bij iPhone en iPad. Een in de ogen van Apple ideale dikte welke een apparaat met dergelijke functionaliteit moet hebben, is het 5mm, 4mm, 3mm? Wie zal het zeggen. Maar daar lijken ze momenteel nu eerst naartoe te werken. Daarna komt batterijduur wel weer.

  Verder denk ik dat 90% van de Apple gebruikers het goed redden met de batterij en de iDevice in de avond gewoon weer aan de lader leggen. Ook is een extra snoertje voor op het werk ook niet zo’n probleem, of een draagbare accu die je voor 20 euro koopt en die niet veel groter is dan een aa-batterij. Dus dat Apple het dunne nastreeft in tegenstelling tot het dikker houden van de telefoon en batterij capaciteit toevoegen die maar een klein deel de gebruikers ook werkelijk zal gebruiken, is misschien nog niet eens zo heel vreemd….

  En het werkt ergens ook wel. Want in een ander topic hier merkte iemand op hoe verouderd zijn iPhone 5 nu al voelt, en dat kan ik me ook best voorstellen.

  http://www.onemorething.nl/community/topic/iphone-5-voelt-ineens-klein-en-ouderwets/

  Eigenlijk moet je even een papieren uitdraai maken van dit topic en het over vier jaar terug lezen, met een iPhone 5(S) en een iPhone zes bij de hand. En dan kijken hoe je deze ervaart in vergelijking met de dan huidige iPhone.

  Ik weet nog hoe verrast ik was toen ik de eerste keer de iPad Air vast hield. Zo licht! Ben dan ook heel erg benieuwd naar de nieuwe mini:)

 • Profielfoto
  ro_me

  En het werkt ergens ook wel. Want in een ander topic hier merkte iemand op hoe verouderd zijn iPhone 5 nu al voelt, en dat kan ik me ook best voorstellen.

  http://www.onemorething.nl/community/topic/iphone-5-voelt-ineens-klein-en-ouderwets/

  Tja, en dat zeggen Android fans al jaren! Apple heet vorig jaar gewoon oude troep op de markt gegooit!

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Zoals alles van Apple wacht ik wel op de Rev.2;-)

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Ik weet nog wel dat de eerste iMac uit kwam…. heel toevallig ook van onze grote vriend Jonathan Ive… Dat ding moest wel 3 x in de revisie voor die goed werkte.

 • Profielfoto
  Ce

  “Bendgate” is nog niet afgelopen, helaas. Het Duitse Blad Computerbild is vandaag op de zwarte lijst van Apple gekomen omdat ze de proef op de som hebben genomen met het buigen van een iPhone 6. In het filmpje kun je hun bevindingen zien.

  http://www.computerbild.de/artikel/cb-News-Handy-iPhone-6-Plus-Bentgate-10924548.html

  en ook

  http://blog.gsmarena.com/apple-completely-loses-plot-revokes-computer-build-magazine-accreditation-bendgate-video/

  Zo langzaam bekruipt me het gevoel dat er niet langer meer sprake is van een Hoax.

 • Profielfoto
  oldpeer

  ik ga verkade ook aanklagen. ging laatst zitten op een plak chocola en die boog zomaar door. je moet toch zeker gewoon op een plak chocola kunnen gaan zitten?