Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 september 2014

Consumer Reports smoort bendgate wetenschappelijk in de kiem

Het laatste hoofdstuk in het boek dat #bendgate heet, wordt geschreven door de Amerikaanse consumentenbond. De bond deed een wetenschappelijk verantwoorde ‘buigtest’ met diverse smartphones en kwam tot een opmerkelijke conclusie.

Consumer Reports testte de iPhone 5, HTC One M8, iPhone 6, iPhone 6 Plus, Samsung Galaxy Note 3 en LG G3 op buigbaarheid. Er werd 68 kilo aan druk op de toestellen uitgeoefend om te testen wanneer een telefoon niet meer terugbuigt in zijn oorspronkelijke vorm. Niet de iPhone 6 Plus, maar de HTC One M8 kwam als zwakste toestel uit de test.

Verrassend genoeg is volgende de rest van de consumentenbond niet de iPhone 6 Plus het zwakste Apple-toestel, dat is de gewone iPhone 6. Beide nieuwe iPhones moeten wel stevigheid inleveren tegenover de iPhone 5.


Er was 35 kilo aan belasting nodig om het zwakste toestel te laten buigen. Volgens de bond staan telefoons bij dagelijks gebruik nooit aan dit soort krachten bloot, het is bovendien erg moeilijk om deze kracht met blote handen uit te oefenen. Daarmee wordt bendgate definitief de kiem in gesmoord.

De commotie rondom bendgate ontstond door een video van Unbox Therapy, waarin te zien was dat een iPhone 6 Plus met blote handen te buigen is. Diverse alerte kijkers viel al op dat er flink geknipt en geplakt is in die video, dit wordt verraden door de tijd die op het scherm van de iPhone te zien is.

Eerder liet Apple al weten dat van de 10 miljoen toestellen slechts 9 kopers problemen met gebogen toestellen ondervonden. Dit wijst eerder op een incidentele productiefout dan een structureel probleem.

Geen ‘gate’ zoals antennagate
Bendgate is eigenlijk geen ‘gate’ zoals antennagate dat was. Antennagate is de naam voor antenneproblemen van de iPhone 4 die eind 2010 aan het licht kwamen. Als de telefoon op een bepaalde manier vastgehouden werd, nam de signaalsterkte af of viel het bereik weg.

Consumer Reports gaf toen wel aan dat dit een serieus probleem was en raadde de iPhone 4 daarom af. Dat alles is nu niet van toepassing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Consumer Reports smoort bendgate wetenschappelijk in de kiem
Sluiten