CarPlay voorlopig niet in Nederland

12 reacties

Wie het al helemaal zag zitten om met iOS op het dashboard over de Nederlandse snelwegen te rijden, komt bedrogen uit. Apple CarPlay is slechts in een handjevol landen beschikbaar. Nederland en België horen daar vooralsnog niet bij.

Dit blijkt uit de iOS 8 Feature Availability, waarin per functie opgesomd wordt in welke landen diverse iOS features beschikbaar zijn. Buiten de Verenigde Staten en Canada is CarPlay in vijf andere Europese landen beschikbaar, namelijk in Spanje, Italie, Duitsland, Frankrijk en de UK.

Apple kondigde CarPlay in maart van dit jaar aan. Ondanks dat de functie om iOS op het dashboard te tonen al in iOS 7 beschikbaar is, laten auto’s met daadwerkelijke ondersteuning voor CarPlay op zich wachten. Ook de aangekondigde aftermarket-oplossingen van Alpine en Pioneer zijn nog niet te koop. Ferrari liet onlangs weten de eerste auto met CarPlay aan een Italiaanse klant verkocht te hebben.

CarPlay leunt sterk op Siri, waarschijnlijk is dat een van de redenen voor de gefaseerde uitrol. Hoewel Apple’s virtuele assistent een erg klein woordje Nederlands spreekt, laat een volledige Nederlandse Siri nog even op zich wachten. Net als CarPlay.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  maessam

  Ik heb toch al een Pioneer systeem dat beloofde Carplay ready te zijn.
  Het is sowieso rommel dit Pioneer systeem, dus ik verwacht er niet veel van…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Buiten de Verenigde Staten en Canada is CarPlay in vier andere Europese landen beschikbaar, namelijk in Spanje, Italie, Duitsland en Frankrijk.

  Snap hier niks van, al die auto’s krijgen precies hetzelfde systeem aan boord, je kan toch prima in het engels met Siri babbelen? Zeg dan gewoon: Carplay is (vooralsnog) beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Duits, nu lijkt het net alsof die landen andere ‘Carplay-enabled’ auto’s krijgen, of dat het niet meer werkt als je een ander land in rijdt..

  Trouwens, Groot-Brittannië en Zwitserland zijn ook Europese landen

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het is mij ook onduidelijk hoe dit nu precies gaat werken. Waarschijnlijk staat CarPlay gewoon ‘uit’ als de iPhone van een Nederlander is. Ook als je in het buitenland bent, is de iPhone nog steeds van een Nederlander en zal het uit blijven. Zoiets?

  Zwitserland is geen lid van de Europese Unie, maar is economisch verbonden met de EU. GB idd wel.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Het is mij ook onduidelijk hoe dit nu precies gaat werken. Waarschijnlijk staat CarPlay gewoon ‘uit’ als de iPhone van een Nederlander is. Ook als je in het buitenland bent, is de iPhone nog steeds van een Nederlander en zal het uit blijven. Zoiets?

  Zwitserland is geen lid van de Europese Unie, maar is economisch verbonden met de EU. GB idd wel.

  Dat het niet lid is van de EU of verbonden is met de EU is in beide gevallen irrelevant, want het zijn gewoon Europese landen, en dat staat er.

  Elke auto die van de band af rolt zal precies hetzelfde systeem, ongeacht land, meekrijgen. Ga daar maar vast van uit (de autoindustrie gaat daar echt niet op selecteren, weet niet eens waar de auto’s heen gaan, getuige alleen al de werkwijze van importeurs). Vervolgens is Carplay gewoon beschikbaar. Echter, óf enkel Siri is niet beschikbaar als je een andere taal kiest (ik kan wel zonder Siri, alle andere koppelingen zijn al leuk genoeg), óf Apple vind Siri zo belangrijk dat Carplay helemaal niet beschikbaar is als je een andere taal kiest, dan zet je je systeemtaal (misschien ook die van je iPhone, maar dat denk ik niet) gewoon op engels..

  En MEEUW, klopt, zo zijn er inderdaad wel meer, de automarkt is nou eenmaal niet zo snel als de electronica markt, dit zijn de merken die al hebben toegezegd (past Volvo inderdaad in), rustig afwachten dus, komt heus wel..

  Overigens, onder meer Ford, Opel, Kia, Mitsubishi en Nissan werken op het gebied van smartphone-koppeling met zowel Google als Apple samen, net als de autoradiomerken Alpine en Pioneer, die gaan dus beide platformen ondersteunen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Betekent de BMW groep dat Mini ook compatible is?
  Die hebben van zich zelf al een gaaf systeem.

 • Profielfoto
  Mensmetb

  Dit heeft inderdaad gewoon tijd nodig. Komt allemaal vanzelf wel

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Sorry maar ik zit hier echt niet op te wachten. Laat Apple gewoon de berichten via bluetooth vrijgeven zoals alle andere smartphones dat ook doen. Dan kan ik gewoon via iDrive met Nederlandse spraakherkenning ook de berichten lezen in het interface van BMW. Ook kan ik dan via de iDrive telefoon commando’s mijn iPhone bedienen. Daarnaast valt het hele iOS design uit de toon met het iDrive design. Waarom Apple dit altijd gesloten heeft gehouden is voor mij nog steeds een raadsel.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb gewoon zelf CarPlay ingebouwd.
  Werkt met een simpele autoradio, volledig te bedienen met Siri als je dat wilt.
  Mee te nemen naar elk merk en model.

  http://www.onemorething.nl/community/topic/wat-heb-je-vandaag-gedaan/page/390/

  En binnenkort ook verkrijgbaar met 6″ scherm.;)

 • Profielfoto
  jeroenbunte

  En das weer typisch Apple, niet voor Nederland…. Net als Siri, NFC betalen en Maps (zeer incompleet) Carplay ook maar even op dat lijstje. We mogen uiteraard wel de hoofdprijs voor onze iDevices betalen in Nederland die overigens hier ook altijd bij het laatste groepje landen hoort qua beschikbaarheid. Apple heeft niet zo heel veel op met dat piepkleine Nederland.

 • Profielfoto
  steveb

  @raymond
  misschien heeft het ook iets met het accent van de nederlands te maken hebben?

 • Profielfoto
  Arjan110

  Moet toch snel komen. In april/mei mag ik de volgende lease auto bestellen.

  Wil wel graag carplay aan boord.

 • Profielfoto
  Akoni

  Verbaast me niets, Nederland staat met alles bij Apple als een van de laatste in de rij.