Camera shootout: iPhone 6+ vs Lumia 1520

35 reacties

De Nokia Lumia 1520 wordt vaak gezien als smartphone met een van de beste camera’s. Nokia heeft destijds veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van de camera. De iPhone 6 Plus wordt ook geprezen om zijn goede camera met optische stabilisatie.

De website Windows Phone Central vergeleek de camera’s van de twee fablets door precies dezelfde foto’s met de toestellen te maken. Het blijkt een nek-aan-nekrace. De iPhone levert overdag helderdere plaatjes op, terwijl de Lumia in donkere scenes wint. Lees ook de verdere bevindingen:

 • De iPhone 6 Plus geeft in daglicht een helderdere foto dan de Lumia 1520
 • De foto’s van de Lumia hebben iets meer detail en contrast
 • In scenes met weinig licht, geeft de Lumia 1520 een helderder beeld
 • Beide toestellen scoren goed op het automatisch stellen van de witbalans

De resultaten en A-B vergelijkingen van de foto’s in een video:

De Lumia 1520 heeft een 20-megapixel camera met een aperture van f/2.4. De iPhone 6 Plus heeft een 8-megapixel camera en een f/2.2 aperture. De Lumia maakt standaard foto’s in 16×9, terwijl de iPhone 6 Plus een beeldformaat van 4×3 aanhoudt. Op de iPhone stond HDR standaard aan, alleen de flits is uitgezet. De foto’s zijn in volautomatische stand gemaakt.

De foto’s onder elkaar:
Onderstaande foto’s zijn een verkleinde weergave van het origineel, alle foto’s zijn in volledige resolutie via deze link te downloaden.

iPhone 6
iPhone 6 Plus.

og_lumia_sample_1
Lumia 1520.

iPhone 6.
iPhone 6 Plus.

Lumia 1520.
Lumia 1520.

og_iphone_6_plus_sample_3
iPhone 6 Plus.

og_lumia_sample_3
Lumia 1520.

og_iphone_6_plus_sample_4
iPhone 6 Plus.

og_lumia_sample_4
Lumia 1520.

og_iphone_6_plus_sample_5
iPhone 6 Plus.

og_lumia_sample_5
Lumia 1520.

og_iphone_6_plus_sample_6
iPhone 6 Plus.

og_lumia_sample_6
Lumia 1520.

og_iphone_6_plus_sample_7
iPhone 6 Plus.

og_lumia_sample_7
Lumia 1520.

De verschillen zijn te klein om een winnaar aan te wijzen, is ook de conclusie van WP Central. Het komt op persoonlijke smaak aan. Welke foto’s zie jij het liefst?

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  bvdabjorn

  Het is niet omdat ik hier op een Apple fansite zit dat ik dit zeg, maar ik vind de iPhone 6+ betere foto’s maken!:)

 • Profielfoto
  essiw

  Ik zie dat dit gedaan is door “Windows Phone Central”. Zijn de resultaten dan niet gekleurd? (bijvoorbeeld door speciale plaatsen uit te kiezen waar de windows phone het het beste doet e.d.)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik vind de foto’s van beide toestellen behoorlijk OK. Sommige wijken af, maar dan ook weer niet op een manier dat het erg fout is of zo.

 • Profielfoto
  aukem

  Ik zie dat dit gedaan is door “Windows Phone Central”. Zijn de resultaten dan niet gekleurd? (bijvoorbeeld door speciale plaatsen uit te kiezen waar de windows phone het het beste doet e.d.)

  -> Deze man is hartstikke objectief… Heeft hij juist niet gedaan

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Gek genoeg geeft de EXIF data van de door OMT als “Lumia 1520” gelabelde foto’s aan dat de foto’s met een iPhone 6 Plus zijn gemaakt. Foutje bij het opmaken van het artikel?

  Overigens vind ik de foto’s van de 1520 er toch nét iets beter uitzien.

 • Profielfoto
  Emielgroendijk

  Ik vind die van de Lumia 1520 net iets mooier, maar het verschil is klein genoeg om te verwaarlozen. Ik kijk overigens mijn foto’s die ik maak met mijn telefoon niet op andere apparaten dan mijn telefoon zelf dus kwaliteit is altijd mooi op zo’n kleine schermpje.

 • Profielfoto
  sunapple

  Lumia is alleen retetraag kan ik uit ervaring melden. Wel heeft dat camera app van Nokia een berg functies die hem leuk maken. Ach ja, wat mij betreft maakt de 4S en hoger al prima plaatjes.

 • Profielfoto
  ro_me

  Lumia 1520 is al weer een jaar oud! Al wordt de zelfde sensor en optiek ook in de Lumia 930 gebruikt. Had een vergelijk met de Note 4 interessanter gevonden. Twee directe concurenten, zelfde prijs etc.. De Lumia 1520 is namelijk verder geen al te geslaagde phablet in vergelijk met de 6 plus.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Ik zie nauwelijks tot geen verschil. Beiden fantastische camera’s zo te zien.

 • Profielfoto
  wwgnr

  Duidelijk, Lumia!

 • Profielfoto
  Blackie

  De foto’s van de iPhone lijken iets grijzer, ga toch voor de diepere tinten van de Lumia…

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik vind de foto’s van de iPhone te grauw, de Lumia is duidelijk beter.

 • Profielfoto
  Noest

  Ja, Lumia is duidelijk de winnaar! En niet zo’n beetje ook niet!

 • Profielfoto
  farl4web

  Lumia ziet er net wat mooier en helderder uit. Helaas voor de iPhone…:sad:

 • Profielfoto
  knekkie

  Lumia geeft idd de mooiste foto’s.

  Of de lumia 1520 traag is weet ik niet
  De lumia 930 die ik zelf sinds kort heb schiet lekker snel. En als ik dit zo lees mis ik niks aan de nieuwe iPhone camera.

  Maar ook ik ben benieuwd naar hoe objectief de test is.

 • Profielfoto
  Noest

  Ondertussen ben ik heel blij met de kiekjes die mijn 5s maakt. Het papier zullen ze wel nooit zien, en dat is ook nooit de bedoeling geweest;)

  Ondertussen wel lekker handzaam en snel. Ik ben nog steeds erg tevreden en het is voor mij zeker geen reden om een andere telefoon te kopen;)

 • Profielfoto
  jackybe67

  Toch knap voor een 8 MP camera.

 • Profielfoto
  Targaryen

  De Lumia foto’s vind ik mooier.

 • Profielfoto
  Night

  Het blijft toch lastig, vooral omdat je het origineel niet gezien hebt. Zo lijkt de foto met de hond slechter op de iPhone, maar in hoeverre is dit beeld niet realistischer (meer overeenkomend met het originele beeld) dan die van de Nokia? Voor de rest vind ik de foto’s van de iPhone mooier, met name die van Times Square en die van het veelkleurige billboard met de planten ervoor. Maar nogmaals: Hoe zag het er in het echt uit? Verder vind ik dat bij daglicht foto’s van de Nokia dat de donkere tinten dichtlopen. Kijk maar naar het verschil in de Times Square foto naar de onderrand van het beeldscherm.

 • Profielfoto
  vdlindenmark

  Volgnes mijn mac zijn ze allemaal met een iphone 6 genomen. Alleen ik vermoed dat dit een foutje is aangezien alle foto’s dezelfde instellingen kwa diafragma en belichting hadden.

  Persoonlijk vind ik de foto’s van de Lumia net iets mooier

 • Profielfoto
  ro_me

  Nah, de iPhones zijn al een tijd niet de beste camera phones. Xperia Z’s, Lumia Pure Views en de Galaxy S’en hebben al een aantal jaren betere camera’s.
  Maarja, er zijn maar weinig mensen die een mindere smartphone kopen omdat de camera wel iets beter is.

 • Profielfoto
  appelsenperen

  De foto’s van de iPhone zijn wat onderbelicht (of de Nokia overbelicht). Hierdoor knallen ze wat meer. Dit ligt naar mijn mening aan de fotograaf. Ook lijken ze wat grauwer te zijn, deels door de onderbelichting denk ik. Op mijn 5C heb ik altijd mooie verzadigde (maar niet te overdreven) kleuren!

 • Profielfoto
  Minoe

  Wat mij als hobby fotograaf en gebruiker van volgende fototoestellen Nikon D 300 toestel met 17 – 55 f 2,8 lens + een D300 S toestel met 70 – 200 VR II f 2,8 lens ( toestellen met 12 Mp ) vooral opvalt bij de foto’s van de Nokia is dat je ondanks de 20Mp en de daaruit voortvloeiende meer dan dubbele pixeldichheid ten opzichte van de iphone het verschil in kwaliteit van de foto’s niet echt naar buiten ziet komen en je je dus de vraag kan stellen of het dubbele aan opslag ( 10 Mp per foto ) wel nuttig is De truc van meer pixels = beter gaat helaas niet op !!! want de manier waarop deze gegevens verwerkt worden is minstens even belangrijk en dat is ook het geval bij professionele fototoestellen en de gebruikte lens is 10 X belangrijker dan het aantal pixels dat een toestel heeft

 • Profielfoto
  KeKo

  Met alleen deze foto’s valt het moeilijk te zeggen. Alhoewel ik nooit een lumnia zou kopen, lijken de foto’s op het eerset gezicht beter, maar volgens mij komt dat vooral doordat het contrast (de contrastinstelling) net iets hoger is.
  Kleuren zouden van de iphone beter kunnen zijn, maar het is moeilijk te zeggen.

 • Profielfoto
  nebilem

  Ik vind de Nokia levendiger en op sommige punten zijn de schaduwen beter zichtbaar.

 • Profielfoto
  nebilem

  BTW hoe zit het met grotere format foto’s?

 • Profielfoto
  knekkie

  @minoe

  Dat komt omdat de Nokia over sampelt. De bron mag 20megapixels zijn maar dat wat ie vervolgens op slaat is een verzameling van de beste en scherpste pixels in een file van 5megapixel.

  Het eind resultaat is een foto die scherper is en meer licht en kleur bevat. Althans zo begrijp ik het. Maar ik ben geen fotograaf.

  Ik ben overigens wel vanwege de camera overgestapt van iPhone 5 naar een Lumia 930. Volgens iemand hier een mindere telefoon. Volgens mij een telefoon die in alle opzichten beter is dan wat ik had.

  Functioneel zit het allemaal net wat anders in elkaar. Kwalitatief doet het resultaat niet onder voor Apple. Sterker nog…

  logisch navigeren
  Elke handeling is een keten van gebeurtenissen. Van een link in je mail naar de browser naar inline Video. Met de terug knop ga je terug naar de vorige app op de plaats waar je m achter liet. Niet naar je home screen zoals in iOS. Wil je dat wel is daar een aparte knop voor. En zelfs dan kan je met de terug nop naar de vorige stap/app/gebeurtenis. Lang drukken op de terug knop geeft net als dubbel drukken op de home knop een multitasking overzicht.

  Een file manager als de finder.
  Eindelijk gemakkelijk foto’s muziek & video’s op je telefoon zetten, beheren, kunnen bewerken in elke app die daar wat mee wil doen. Dit is maar deels mogelijk op iOS sinds versie 8.

  functionaliteit delen met andere apps
  In de Lumia Camera app kan je gebruik maken van lenzen. Wat niks anders wil zeggen dat je unieke functionaliteit ui andere apps kan toe passen als lens/filter voor de camera. Apple doet dit zelfde truckje met extensies in iOS8
  Het hele extensies idee in iOS8 kent op Windows Phone zijn variant. Alleen was dat er al ver voor dat men over iOS8 sprak. Zo ook het Swipe keyboards ‘ en meer van dat soort leuks.

  uitmuntende kwaliteit film en audio opnames
  En de kwaliteit doet niet onder voor wat ik van Apple gewend was. Het is immers Nokia. Het verschil is voor mij het beat merkbaar met film opnames bij een concert.
  Op de iPhone overstuurt het geluid. Heb je een shaky camera en de kleuren zijn niet al te best. Met de Lumia pureview stabiele beelden, kraakhelder surround geluid & hele mooie natuurgetrouwe kleuren.

  Apple heeft niet voor niets Nokia engineers van de Lumia pureview afdeling in dienst genomen. De focuspixel feature is daar resultaat van. Ook niks nieuws in een Lumia met Pureview camera. Het heet anders.

  .
  .
  En zo kan ik het lijstje nog flink aanvullen. Fijn voor Apple dat het met iOS en de iPhone weer een stapje in het heden heeft gedaan.

 • Profielfoto
  nebilem

  Sowieso is een iphone ruim 2 keer duurder, om die redden is het geen geode vergelijking.

 • Profielfoto
  figini

  Ik vind de Lumia beter bij de It’s the Law, Dog, Times Square en Cheerios, de andere zijn voor de iPhone.
  Zo zie je maar, heel persoonlijk allemaal.
  Hoe dan ook, de camera’s liggen qua prestaties erg dicht bij elkaar.

 • Profielfoto
  martijn_

  Ik ben erg benieuwd hoe beide camera’s scoren wanneer het echt donker is. Met mijn iPhone regelmatig geprobeerd om in het donker foto’s te maken van onder andere het Kurhaus in Scheveningen (vanaf het strand) maar ook van Moskeeën in Istanbul. Er is nog maar zelden een scherpe foto uit gekomen.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Nebilem.

  Kan je nagaan wat je teveel betaald bij Apple als je foto’s krijgt die niet onder doen voor die van de iPhone maar dan voor half geld zoals je zelf zegt.

  Ik zou wel weten welk platform ik koos met deze informatie

 • Profielfoto
  marciemarc

  Toch is de camera weer een stuk beter dan die van vorige generaties iPhone.
  Kijk eens op deze site voor een mooie side-by-side vergelijking van alle iPhones:
  http://snapsnapsnap.photos/how-does-the-iphone-6-camera-compare-to-previous-iphone-cameras/

 • Profielfoto
  knekkie

  Daar heb je helemaal gelijk in Marciemarc.

  Dus voor wie zijn/haar huidige iPhone voor een nieuwe iPhone vervangen wil, zijn de iPhone 6 & 6 plus gigantische stappen voorwaarts.

  Dat zal niemand ontkennen.

  Maar het verandert niks aan dat er meer is dat het zelfde of beter doet voor minder geld.

 • Profielfoto
  vanhyfte.johnny

  Waarom alleen testen met een 1520? De 41MP uit de 1020 is een nog betere camera. Hij is ondertussen ook een jaar oud maar ik ben nog geen enkele telefoon met een betere camera tegen gekomen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Op de eerste foto na, vind ik de foto’s van de iPhone 6 plus overal beter. Helderder, betere kleuren en minstens net zo scherp. Waarmee je maar weer eens aantoont dat het aantal megapixels helemaal niet van belang is en dat het vooral gaat om een goede chip en goede lens. Bij de foto met de bladeren op de voorgrond en het reclamebord met al die kleuren zie je heel duidelijk dat de iPhone 6 plus de kleuren helder en juist weergeeft, terwijl er bij de Nokia een zweem overheen ligt. Teveel magenta en te weinig geel, waardoor de kleuren flets worden.

  De foto met de hond mag je niet vergelijken, want die is bij de iPhone veel dichterbij genomen, waardoor je een andere belichting krijgt. Omdat de hond met de Nokia van grotere afstand is gefotografeerd, krijgt hij meer licht en wordt de foto helderder. Vooral bij het Time Square Station vind ik de foto van de iPhone 6 plus fors beter: helder en scherp over de hele foto, waar de foto bij de Nokia op sommige plekken zo weinig belichting krijgt dat er vlakken helemaal ‘dicht’ lopen: kijk vooral naar de telefooncellen links, het Time Square Station bord en de monitor. Details vallen daar helemaal weg. Al met al vind ik de iPhone 6 plus in deze serie foto’s toch duidelijk winnen.