Bug iCloud Drive: Instellingen herstellen = bestanden foetsie

33 reacties

Dachten we na bendgate, iOS 8.0.1 dat nieuwe iPhones onbruikbaar maakte en de stuntelige uitrol van iCloud Drive het ergste wel gehad te hebben. Doemt vandaag een bug in iCloud Drive onder iOS 8 op die onherstelbaar verlies van data tot gevolg kan hebben.

Wat blijkt, als een iPhone met iOS 8.0.2 naar fabrieksinstellingen wordt teruggezet, worden ook alle documenten van Pages, Numbers en Keynote uit iCloud Drive gewist. Dit terwijl iOS bij gebruik van deze functie aangeeft dat geen bestanden of media verwijderd worden.

Een lid van het Macrumours forum ontdekte de bug op een pijnlijke manier. Hij herstelde de instellingen van zijn iPad 3 omdat deze traag reageerde. Hierna was zijn iPad weer snel, maar alle documenten uit iCloud weg. Omdat de iPhone na herstel met iCloud ging synchroniseren, waren al zijn docu­menten definitief weg. OMT heeft deze bug kunnen reproduceren.

Het is raadzaam de functie ‘Stel opnieuw in’ onder iOS 8 voorlopig niet te gebruiken, ook als iCloud Drive niet geactiveerd is. Apple heeft aangegeven dit met de hoogste prioriteit te behandelen. Op naar iOS 8.0.3.

herstel-instellingen-ios8
Waarschuwing: Gebruik deze functie onder iOS 8 niet.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Is dit alleen op iCloud Drive?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat heb ik niet getest (heb alleen apparaten met iCloud Drive). Maar neem het zekere voor het onzekere zou ik zeggen.

 • Profielfoto
  ramrod

  Gaat lekker bij Apple , koelere zeg

 • Profielfoto
  THX-1138

  De beta-fase kunnen ze Apple net zo goed overslaan:D (maar eerst maar ’s verifiëren op iCulture of het bericht klopt..)

 • Profielfoto
  pippen2

  Afgelopen weekend heb ik de herstelfunctie toevallig gebruikt, maar mijn iWorks bestanden op iCloud Drive zijn niet verwijderd. Alles staat er nog op. Wel had ik een iPhone backup vanaf iCloud teruggezet. Misschien is dat de oplossing om de bestanden weer terug te krijgen?

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  Needler

  Bizar toch? Apple, Apple, Apple. He-le-maal de weg kwijt.

 • Profielfoto
  Noest

  Update: From our tests, it appears that the described issue will happen when a user enters his password on a website that doesn’t properly use the password field, leaving it as a normal text field. When that happens, QuickType may remember your password as if it was any new word you typed. This is not an issue or a security flaw of iOS 8. In this instance, iOS 8 does its job of learning new words as you type them. The problem comes from sites that do not implement the password field properly. The issue would be the same as typing your password in the Notes app in plain text for example, and having QuickType learn it from there.

 • Profielfoto
  Sander

  Gisteren heb ik mijn iPhone hersteld, en ik moest wel even schrikken toen ik dit las. Geen paniek! AL mijn bestanden zijn er gewoon nog!

 • Profielfoto
  Mensmetb

  Ik ben van mening dat apple iOS8 nog niet uit had moeten geven, dit lijkt meer op een soort betaversie! (Ik heb zelf trouwens nog nergens last van gehad) ik snap dat apple de iphone 6 iOS8 wil meegeven, maar er zijn nu toch wel teveel fouten in de nieuwe iOS. Het begint iets weg te hebben van android!

 • Profielfoto
  Wyodor
 • Profielfoto
  zepkleiker

  Mijn bestanden zijn inderdaad weg. Had een iPhone 5s op 8.0.2 die ik aan mijn vriendin heb gegeven omdat ik nu een iPhone 6 Plus heb.

  Wat een zooi bij Apple zeg. Gelukkig had ik nog een backup …

 • Profielfoto
  ozzie X

  Mooie foto van Tim.
  Haastige spoed is zelden goed.
  Na iOS8 moeten ze ook nog Yosemite gaan uitbrengen. Als dat maar goed gaat…

 • Profielfoto
  Mensmetb

  Apple is steeds bezig met fouten oplossen, maar volgens mij moeten ze zich met een andere vraag bezighouden, namelijk: wie is de mol?

 • Profielfoto
  Buzz

  Genant. Zeker na 8.0.1. Eigenlijk is dit veel ernstiger dan dat hele bendgate. Ik vraag me af of de bestanden van getroffen gebruikers door Apple nog eenvoudig zijn terug te halen van hun interne backup van de iCloud servers.

  Ondertussen gebruik ik zelf iOS 8 en de Yosemite beta zonder een enkel probleem en met veel plezier. En dat van die wachtwoorden is inderdaad een fout van website makers, niet van QuickType.

 • Profielfoto
  McNismo

  Echt te triest voor woorden die reacties hier.

 • Profielfoto
  Noest

  Ik zit hier nog heerlijk op Mavericks en iOS7. Werkt heerlijk. Ergens een probleem mee en ben heel tevreden:)

 • Profielfoto
  essiw

  Het enige wat je kan doen als je documenten weg zijn (en je geen back-up hebt met Yosemite) is om Apple te benaderen, kans is dat ze de bestanden nog ergens hebben (staat ook op macrumours)

 • Profielfoto
  KBM_

  Ik was vanmiddag eigenwijs en wilde TOCH 8.1 erop zetten, maar dat lukte dus niet omdat ik geen developers account heb..

  Toen ik terugkeerde naar 8.0.2 en mn bestanden terug wilde zetten lukte dat maar half. Mijn apps konden niet terug gezet worden (apps niet gevonden) en dat moest ik dus allemaal handmatig doen. Nu begrijp ik dus hoe dat kwam!

  Lesje weer geleerd;)

 • Profielfoto
  Hydræ

  I should get me a new cook…

 • Profielfoto
  Balsjer

  Ik blijf toch nog maar even bij iOS 7.11. Tegen de tijd dat versie 8.1 uit is, zullen hopelijk ontdekte bugs zijn opgelost en kan ik dan upgraden. Yosemite wacht ik ook nog wel mee, Mavericks en Mountain Lion voldoen voorlopig nog wel voor mij. Apple zou zich meer bezig moeten houden met stabiliteit en kwaliteit van de besturingssystemen en, daarna met design. Tuurlijk het oog wil ook wat maar, dit is toch wel een blunder na blunder. Dat beta programma is ook geen succes, dat blijkt maar weer of, zaten reeds ontdekte bugs niet in de beta’s?

 • Profielfoto
  Noest

  Interessante vraag ja van of die bugs niet ook in de beta’s zaten:)

  Waarom niet iedere twee jaar een nieuw besturingssysteem? Maar dan wel helemaal getest en uitgewerkt en stabiel.

  Dit wat er nu plaatsvindt is toch om je voor te schamen eigenlijk;)

 • Profielfoto
  puccini

  Misschien moeten de verantwoordelijke managers binnen het bedrijf eens een andere baan zoeken ?
  Het is de laatste tijd wel raak met die fouten !

  En dat heeft ook verder niets met dhr. Jobs te maken!

 • Profielfoto
  maconly

  Apple zonder Steve Jobs is toch effe wat minder.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik kan alleen maar raden, maar het lijkt me dat zo’n bug ook in de beta zat. Als ik verder raad, dan denk ik dat de testers a) niet veelvuldig gebruik maken van het opslaan van documenten in iCloud, en b) niet zo vaak hun telefoon resetten. Het zijn twee handelingen die beiden niet zo heel vaak voorkomen en niet zo populair zijn om te doen.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @Noest: een geheel getest, uitgewerkt en stabiel besturingssysteem zou mooi zijn, maar het bestaat niet – althans niet met het soort complexiteit dat we ervan verwachten (CP/M zal wel redelijk bugproof zijn). Regelmatig worden nog exploits en bugs ontdekt die decennia oud zijn; Bash was waarschijnlijk al aanwezig in 1992, om eens iets te noemen.

  @maconly: over Apple zonder Jobs kun je van alles zeggen, maar de blunder-factor is niet echt heel veel veranderd (antennagate, MobileMe, om eens wat te noemen).

 • Profielfoto
  pippen2

  Toch vraag ik me af hoe echt deze bug is. Omdat 1 persoon op een forum het heeft meegemaakt lijkt wel dat iedereen er zomaar vanuit gaat dat dit dan ook echt het geval is. Bij mijn eigen bevindingen heb ik dit probleem namelijk NIET ontdekt. Alle bestanden worden gewoon bewaard.

 • Profielfoto
  essiw

  ^niet 1 persoon maar meerdere, en heb je je aangemeld voor iCloud Drive of niet?

 • Profielfoto
  Buzz

  Waarom niet iedere twee jaar een nieuw besturingssysteem? Maar dan wel helemaal getest en uitgewerkt en stabiel.
  Dit wat er nu plaatsvindt is toch om je voor te schamen eigenlijk;)

  Het is nu eenmaal zo dat sommige bugs pas gevonden worden als het systeem door heel veel verschillende gebruikers gebruikt wordt. Bovendien kunnen bij het doorontwikkelen weer nieuwe bugs geïntroduceerd worden, zodat opnieuw testen nodig is. Dus een jaar langer testen en doorontwikkelen garandeert zeker geen bugvrij besturingssysteem.

  Genant is het wel, en de verantwoordelijke personen bij Apple zullen zich er zeker voor schamen. Maar je hoeft het ook weer niet groter te maken dan het is. De 8.0.1 bug was een vrij serieus ongemak, maar er was een makkelijke oplossing, zodat het ongemak van relatief korte duur was. Deze bug met iCloud loop je als gebruiker maar zelden tegenaan, en de gevolgen zijn voor zover ik kan zien ook wel te overzien. Als je gebruik maakt van een cloud oplossing dan weet je dat de cloud servers backups hebben. En meestal gebruik je het op meerdere apparaten, waarvan je als het goed is allemaal ook zelf backups bijhoudt. De bash bug is alleen serieus voor servers. Deze bug is jarenlang onopgemerkt gebleven, en bij bekendmaking van de ontdekking was er al een patch beschikbaar.

  Toch vraag ik me af hoe echt deze bug is. Omdat 1 persoon op een forum het heeft meegemaakt lijkt wel dat iedereen er zomaar vanuit gaat dat dit dan ook echt het geval is.

  Lees het artikel: OMT heeft deze bug kunnen reproduceren.

 • Profielfoto
  Wauters

  Het is volgens mij geen goeie move geweest om iedereen te laten bèta-testen.
  Als ik zie welke personen Yosemite reeds draaien hebben, vraag ik me af wat zij kunnen bijdragen tot het “testen” van OS, ze zijn technisch niet onderlegd??
  (personen die zelfs niet weten hoe ze hun systeem moeten backuppen,…)

  Volgens mij is Apple overstelpt geweest met zogezegde bugs van de bèta testers waardoor de echte bugs niet aan ’t licht kwamen.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @Wauters:

  Sorry, maar dat is een van de onnozelste comments die ik in lange tijd heb gelezen. Het hele punt van het betattestprogramma was juist om de ervaringen van de gemiddelde gebruiker met Yosemite te kunnen testen – en zo drama’s te kunnen voorkomen die je zou creëeren op het moment dat je alleen die ‘technisch onderbouwde’ gebruikers zou laten testen.

  Bovendien suggereer je hier dat er een fundamenteel probleem met Yosemite zou zijn (of dacht je dat iOS8 een publieke beta had gehad?). Dat is tot nu toe niet opgetreden. Sterker: ik gebruik het sinds de eerste publieke beta als mijn werk-OS en afgezien van één crash van het dock heb ik er geen enkel probleem mee gehad.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @Wauters:

  Excuus voor de toonzetting van mijn vorige reactie, die was wat te kort door de bocht. Ik moet niet reageren als ik sjacherijnig thuiskom.

 • Profielfoto
  TKroon

  Yosemite gebruik ik al vanaf dag 1 als developer preview. Na beta 5 werkte het eigenlijk al perfect. Nu de GM, zeer prettig:)

  Dit is precies de reden dat ik iCloud Drive nog niet gebruik. Stap later graag over van Dropbox naar iCloud Drive, maar ik wilde eerst alle bugs eruit zien, zoals deze. Blijkt een goede keus te zijn geweest:)